Decizia nr. 664 din 05.12.2013

09.12.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
 BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 172-176, Clădirea Willbrook, corp A, et. 3, cam. 5, sector 1, C.U.I. 14080700

 pentru postul de televiziune REALITATEA TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 05 decembrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la emisiunea informativă « Realitatea de la ora 16.00 » difuzată de postul REALITATEA TV, în data de 15.09.2013. Postul de televiziune REALITATEA TV aparÅ£ine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 ÅŸi reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).
 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare ÅŸi vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
 ÃŽn fapt, în data de 15.09.2013, în ediÅ£ia informativă de la ora 16.00, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat ÅŸtirea „ROMÂNIA TV ACÅ¢IONATÄ‚ ÃŽN JUDECATÄ‚”, care a avut următorul conÅ£inut : „Saviana Rusu : Realitatea TV dă în judecată postul România TV pentru folosirea fără drept a unor fragmente dintr-un material difuzat în 2011 în emisiunea „Reporterii Realităţii”. Materialul se regăseÅŸte postat ÅŸi pe site-ul România TV ÅŸi reproduce în totalitate producÅ£ia Realitatea TV. Este vorba despre mărturia cutremurătoare a unui fost ÅŸef de secÅ£ie de la penitenciarul Baia Mare. Ioan ChertiÅ£ie este poate singurul gardian care a povestit cu lux de amănunte tortura prin care treceau deÅ£inuÅ£ii politic.
 ÃŽn acest context, postul a difuzat un fragment din materialul audiovizual pe care acesta îl transmisese în emisiunea „Reporterii Realităţii”, în anul 2011.

 Redăm din raportul de monitorizare : „Melania Medeleanu : Iată în exclusivitate mărturiile cutremurătoare ale unui fost torÅ£ionar comunist”. Pe ecran este precizat 25.06.2011, Reporterii Realităţii. Apoi sunt date în continuare imagini din material, în timp ce o voce din off comentează : „Voce din off : Acesta este reportajul original difuzat de Realitatea TV în vara lui 2011, în emisiunea Reporterii Realităţii. Anul acesta, pe 15 august, postul România TV a difuzat acelaÅŸi material fără să ceară acordul proprietarului producÅ£iei ÅŸi fără să scrie de unde a fost preluat. Spre exemplificare se reiau imagini difuzate de România TV din materialul respectiv - pe ecran este afiÅŸată sigla RTV mai jos, 15.08.2013, www.rtv.net. Voce din off : Postul România TV a difuzat ÅŸi o parte din declaraÅ£iile fostului torÅ£ionar. Pe ecran sigla Realitatea TV, cu precizarea mai jos, 25.06.2011, Reporterii Realităţii Ioan ChertiÅ£ie, îmbrăcat în uniformă de gardian : Noi, supraveghetorii, eram ca niÅŸte câini dresaÅ£i. Am fost învăţaÅ£i să urâm din toată fiinÅ£a noastră deÅ£inutul, hoÅ£ul. AceeaÅŸi declaraÅ£ie e reluată sub sigla RTV, cu precizarea mai jos 15.08.2013, www.rtv.net . Ioan ChertiÅ£ie : Noi, supraveghetorii, eram ca niÅŸte câini dresaÅ£i. Am fost învăţaÅ£i să urâm din toată fiinÅ£a noastră deÅ£inutul, hoÅ£ul. Voce din off : Articolul postat pe site-ul România TV este postat la capitolul România Exclusiv. Iar în conÅ£inut se face des referire la faptul că declaraÅ£iile fostului torÅ£ionar au fost făcute pentru România TV, lucru total neadevărat. Realitatea TV va acÅ£iona în judecată postul controlat de deputatul PSD, Sebastian Ghiţă. De curând, Tribunalul BucureÅŸti a interzis România TV să mai folosească ilegal marca RTV, demers susÅ£inut ÅŸi de Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului. Realitatea TV cere în instanţă daune de 10 milioane de euro pentru folosirea ilegală ale arhivei ÅŸi bunurilor societăţii. Comentariile vocii din off sunt însoÅ£ite de imagini din materialul la care se face referire ca fiind preluat de la Realitatea TV.”

Având în vedere informaÅ£iile difuzate de radiodifuzor în cadrul ÅŸtirii, potrivit cărora domnul Ioan ChertiÅ£ie a fost prezentat ca fiind un fost “torÅ£ionar comunist”, în scopul verificării dacă acestea respectă principiul informării corecte, în ÅŸedinÅ£a publică din data de 10.10.2013, membrii Consiliului au decis să se adrese AdministraÅ£iei NaÅ£ionale a Penitenciarelor cu solicitarea de a se preciza dacă d-nul Ioan ChertiÅ£ie a fost ÅŸef de secÅ£ie la Penitenciarul Baia Mare, în perioada comunistă în care a fost deÅ£inut preÅŸedintele Partidului NaÅ£ional Ţărănesc, domnul Iuliu Maniu.

Prin adresa emisă de AdministraÅ£ia NaÅ£ională a Penitenciarelor, înregistrată la C.N.A. sub nr. 8678/13.11.2013, această autoritate a precizat faptul că “d-nul Ioan ChertiÅ£ie figurează în evidenÅ£ele acestei autorităţi ca fost lucrător în cadrul sistemului penitenciar ÅŸi că acesta nu a îndeplinit funcÅ£ia de ÅŸef de secÅ£ie la Penitenciarul Baia Mare ÅŸi nu ÅŸi-a desfăşurat activitatea la Penitenciarul Sighet”. ÃŽn ÅŸedinÅ£a publică din data de 05.12.2013, pornind de la conÅ£inutul ÅŸtirii prezentate în cadrul ediÅ£iei informative de la ora 16.00, din data de 15.09.2013, membrii Consiliului au vizionat ÅŸi reportajul la care se făcea referire în conÅ£inutul ÅŸtirii analizate, ÅŸi anume cel difuzat de postul REALITATEA TV în data de 25.06.2011, în cadrul emisiunii „Reporterii Realităţii”, prezentată de Melania Medeleanu, reportaj al cărui titlul afiÅŸat pe ecran a fost „MÄ‚RTURIILE UNUI TORÅ¢IONAR.”

ÃŽn urma vizionării conÅ£inutului ÅŸtirii analizate, precum ÅŸi a adresei emise de AdministraÅ£ia NaÅ£ională a Penitenciarelor, membrii Consiliului au constatat că publicul nu a fost informat în mod corect cu privire la perioada ÅŸi calitatea în care domnul Ioan ChertiÅ£ie a activitat în cadrul sistemului penitenciar, afirmându-se că acesta a fost “torÅ£ionar comunist”. ÃŽn virtutea obligaÅ£iei legale de a asigura dreptul publicului la informare corectă, Consiliul consideră că radiodifuzorul ar fi putut solicita autorităţilor competente date certificate, astfel încât telespectatorii să beneficieze de prezentarea unor informaÅ£ii corecte cu privire la un subiect deosebit de sensibil, aÅŸa cum este cel referitor la torÅ£ionarii din perioada comunistă. De asemenea, membrii Consiliului apreciază că informarea corectă, drept fundamental al publicului, este deosebit de importantă în astfel de cazuri, mai ales în această perioadă în care tema torÅ£ionarilor comuniÅŸti a revenit în actualitate ÅŸi există riscul ca aceasta să fie compromisă prin vehicularea unor informaÅ£ii neadevărate.

Radiodifuzorul, persoana responsabilă pentru conţinutul programelor audiovizuale puse la dispoziţia publicului, nu a asigurat respectarea principiului informării corecte, aşa cum obligă dispoziţiile legale din domeniul audiovizualului. În aceste condiţii, membrii Consiliului au constatat că informaţiile prezentate de radiodifuzor au fost de natură să prejudicize dreptul publicului la informare corectă, fapt ce contravine prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, care obligă radiodifuzorii să informeze în mod obiectiv publicul prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor

În calitate de garant al interesului public, în baza competenţelor şi obligaţiilor stabilite prin lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod obiectiv în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la informare al telespectatorilor. Faţă de cele constatate, având în vedere criteriile de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a decis sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.
 ÃŽn temeiul art. 90 alin. (1) lit. h) ÅŸi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, cu respectarea dispoziÅ£iilor art. 15 din aceeaÅŸi lege,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 ÅŸi reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011) se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaÅ£ie publică, întrucât, în emisiunea „Realitatea de la ora 16.00", din 15 septembrie 2013, în contextul ÅŸtirii referitoare la apartenenÅ£a unui reportaj despre torÅ£ionarii din România din perioada comunistă, publicului nu i-au fost prezentate informaÅ£ii corecte cu privire la perioada ÅŸi calitatea în care o persoană a activitat în cadrul sistemului penitenciar, fapt ce contravine prevederilor art. 3 din Legea audiovizualului. Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, toÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate