Decizia nr. 659 din 15.11.2011

17.11.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANTENA TV GROUP S.A.

cu sediul în BUCUREŞTI, str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1 CUI R 1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1 Şos. Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27, sector 1 BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 noiembrie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA cu nr. 13442/30.09.2011, 13496/03.10.2011, 13713/07.10.2011, 13721/07.10.2011 şi 13753/07.10.2011 privind emisiunea „Next Top Model by Cătălin Botezatu”, ediţiile din 29 septembrie şi 06 octombrie 2011, difuzate de postul ANTENA 1.
 Postul ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.3/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile articolelor 3 alin. (2), 9 alin. (1) şi 19 alin. (1) şi (2) lit. f) şi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :
 art. 3 alin. (2) : Condiţiile de participare a minorului la un program audiovizual trebuie să ţină seama de sensibilitatea şi vulnerabilitatea specifice vârstei, în general, şi de personalitatea minorului, în particular.
 art. 9 alin. (1) : Este interzisă difuzarea de programe al căror scop principal este exploatarea aspectului fizic al minorului sau expunerea acestuia în ipostaze nepotrivite vârstei.
 art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f), g), i) şi k)
 (1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
 (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
 lit. f) - psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
 lit. k) - calitatea şi tipologia limbajului.

În fapt, postul de televiziune ANTENA 1 difuzează, în fiecare zi de joi, începând cu ora 20.20, emisiunea “Next top Model by Cătălin Botezatu”. Emisiunea este încadrată cu semnul de avertizare AP. Genul programului : reality show.
 Conform informaţiilor prezentate pe site-ul http://nexttopmodela1.ro/, emisiunea “Next Top Model by Cătălin Botezatu” este o emisiune-concurs, în care tinerele care participă şi îşi doresc să devină manechine sunt supuse unor probe şi teste de talent şi frumuseţe în vederea obţinerii unui contract pe 4 ani, în valoare de 70.000 de euro, cu cea mai mare agenţie de modeling din România. Din juriul emisiunii fac parte : Cătălin Botezatu – designer, Liviu Ionescu – Agenţia MRA, Mirela Vescan – make-up artist şi Laurent Tourette – hair stylist.

Ediţia din 29 septembrie 2011 a emisiunii „Next Top Model by Cătălin Botezatu” a fost difuzată şi în reluare, vineri, 30 septembrie 2011, de la ora 11.33. La începutul emisiunii, Cătălin Botezatu le-a anunţat pe concurente că s-a decis să facă un foto-shooting, probă care le impune fetelor să se tundă de la 1 la 0 dacă vor să acceadă la statutul de manechin.
 Pentru această „mare provocare”, numai una dintre fete, Aida, a acceptat să fie tunsă, în timp ce celelalte concurente au început să plângă.

Potrivit comentariilor din off, Cătălin Botezatu şi-a exprimat nemulţumirea şi totodată nedumerirea cu privire la reacţia fetelor, în privinţa probei foto-shotting, afirmând că proba cu tunsul a fost doar un test, dar care l-a supărat în aşa măsură încât a declarat următoarele : „Oare dacă se aflau în faţa unui client important, la fel se jeleau, întreabă el supărat. Modeling-ul presupune sacrificii şi, uneori, schimbări drastice de la o zi la alta, în funcţie de exigenţele angajatorului.” Deşi designer-ul Cătălin Botezatu le-a spus concurentelor că dacă nu vor să fie tunse, vor pleca, uşurându-i astfel munca la eliminări, ulterior le-a anunţat că niciuna nu a trecut testul, cu excepţia Aidei, care şi-a manifestat de la început dorinţa de a fi tunsă, alte 6 concurente abţinându-se. Dorind să scoată în evidenţă frumuseţea Laurei, o adolescentă de 14 ani, designer-ul Cătălin Botezatu a supus-o unei şedinţe foto, în care aceasta a apărut dezbrăcată printre nişte manechine de plastic, având în jurul bazinului o pânză de culoare bej, iar sânii şi i-a acoperit cu mâinile.

După shooting-ul foto, Laura a declarat :
 Redăm din raportul de monitorizare :
 „M-am speriat puţin prima oară, dar fotograful mi-a zis ca să stau liniştită că nu se vede nimic şi cred că a ieşit OK, adică Cătălin mi-a spus că au ieşit poze chiar bune.” Celelalte concurente au pozat îmbrăcate cu bikini de culoare albă sau bej, în partea de sus a corpului fiind dezbrăcate. În unele situaţii, fetele şi-au acoperit sânii cu mâinile, iar în altele, din cauza poziţiilor în care au stat, sânii nu s-au văzut.

Prin reclamaţiile înregistrate la CNA cu nr. 13442/30.09.2011 şi 13496/03.10.2011, Consiliul a fost sesizat cu privire la faptul că în data de 29 septembrie 2011, postul ANTENA 1 a difuzat emisiunea „Next Top Model by Cătălin Botezatu”, în care au fost prezentate secvenţe cu „o minoră de 14 ani, care pozează topless sau nud”.

Analizând ediţia emisiunii „Next Top Model by Cătălin Botezatu” difuzată în data de 29 septembrie 2011, membrii Consiliului au constatat că reclamaţiile petenţilor sunt întemeiate.
 Astfel, membrii Consiliului au constatat că, prin conţinutul său, această ediţie a emisiunii nu a respectat condiţiile de participare a minorilor la un program audiovizual, în sensul că radiodifuzorul nu a ţinut cont de sensibilitatea şi vulnerabilitatea specifică vârstei, în general, şi de personalitatea minorului, în particular, atunci când, pentru a scoate în evidenţă frumuseţea concurentelor fără podoaba capilară, le-a impus acestora să se tundă împotriva voinţei lor.

Mai mult decât atât, deşi printre participantele la concurs se aflau şi minore cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, radiodifuzorul nu a ţinut cont de acest aspect, adolescentele fiind supuse unor probe şi teste în care au apărut în ipostaze nepotrivite vârstei lor, dezbrăcate, cu scopul evident de a le expune şi a le exploata aspectul fizic în cadrul unei şedinţe foto. Or, potrivit dispoziţiilor din Codul audiovizualului, sunt interzise difuzarea de programe al căror scop principal este exploatarea aspectului fizic al minorului sau expunerea acestuia în ipostaze nepotrivite vârstei.

Membrii Consiliului apreciază că fapta este gravă cu atât mai mult cu cât această ediţie a emisiunii a fost difuzată şi în reluare, a doua zi, la ora 11.33, oră la care minorii au acces neîngrădit la vizionare, ceea ce a avut drept consecinţă nerespectarea măsurilor de protecţie a minorilor în cadrul serviciilor de programe prevăzute de legislaţia din domeniul audiovizualului.

Cealaltă ediţie a emisiunii “Next top Model by Cătălin Botezatu” din 06 octombrie 2011, care a făcut obiectul raportului de monitorizare, a fost difuzată şi în reluare vineri, 07 octombrie 2011, începând cu ora 11.35. În această ediţie, concurentele au participat la o prezentare de modă cu tematică. În Arsenal Park, printre avioane, tunuri, rachete, fetele au interpretat personaje din timpul celui de-al doilea război mondial până la un război din viitor în cadrul show-ului “Aviator”. În timpul prezentării, unele concurente s-au încurcat ori au avut loc mici incidente. La finalul prezentării, între concurente a izbucnit o ceartă. Au fost difuzate imagini cu scene în care fetele se certau, folosind expresii injurioase, nepotrivite orei de difuzare, unele dintre ele fiind acoperite cu bip-uri. Între aceste momente, au fost prezentate scurte declaraţii ale protagonistelor şi ale lui Cătălin Botezatu.

Redăm din raportul de monitorizare :
 „Iuliana : Băi, Irina, da ai un tupeu în tine... Îmi bag (bip)(...) Băi, o vezi la perete, mergi (bip) înaintea ei. Tu ştii cum s-a observat asta ? Ce faţa, măi ? Dacă ea stă în perete şi face poză, ce te duci tu la ea şi-i faci aşa (pentru exemplificare, o împinge de umăr pe o fată aşezată pe scaun). Ştii cum s-a observat (bip) ? Iuliana - 21 ani : Îmi venea să s-o iau de păr. I-am zis : “Ţi-aş da nişte palme să nu te vezi ! Nesimţito !” “Păi, cum. Că eu aveam dreptate, că...” Băi, cum poţi să fii atât de nesimţită, tu să ai încă dreptate. Toată lumea în capul tău că tu eşti proastă şi tu, nu, eşti deşteaptă. (...) Chiar dacă unele cuvinte injurioase au fost acoperite cu bip-uri, înţelesul acestora a fost uşor perceput de persoanele care au vizionat programul respectiv la acea oră matinală. Pe fondul discuţiilor ce au avut loc, concurentele au folosit un limbaj injurios, cu conţinut, pe alocuri, agresiv şi ameninţător, nepotrivit orei de difuzare Cităm din raportul de monitorizare :
 „Irina – 17 ani : Când tu îţi doreşti să devii model, nu stai să te baţi cu altele. Înţeleg că este o competiţie şi că toată lumea vrea să câştige, dar nici chiar în halul ăsta să te iei la ameninţări, cu pumni, palme şi aruncări de la balcon.” (...) “S-o lăsăm în aia ei.”. (...) Nu, m-a făcut proastă. Mi-a zis : „Recunoaşte că eşti o oaie proastă şi, gata, eu te las în pace.” (...)

Cităm din raportul de monitorizare :
 „Iuliana : Băi, îţi ceri iertare o dată, nu-ţi ceri iertare de fiecare dată. Tu ai creier în capul ăla sau ai decât pistrui pe faţă ? (...) Iuliana : (bip) pumn de nu te vezi ! Ţii minte. Nesimţito ! Irina : Da, bun, n-am venit să mă bat, dar tu ai venit să te baţi ? Iuliana : Băi, taci gură, odată ! N-ai venit să te baţi ! (...) Iuliana : (bip) mă-tii ! “Iuliana s-a plâns că nu-ştiu-ce, că mi-a făcut observaţie.” Panarama naibii ! Iulia : Mâine dacă ne face shooting-ul greu, din cauza ei o să fie. Şi dacă o să fim eliminate mai multe, tot din cauza ei o să fie. (neinteligibil) Iuliana : S-o bat ! Flori : Termină ! Eşti nebună la cap ? Ce-ai ? (...) Diana : Deci oamenii ăştia stau după (bip) tău ? Irina : Bă, frate, nu deschid ! Diana : Hai, bă, frate, dă drumu la uşă ! Ce ai ? Eşti nebună ? Hai că nu te bate nimeni. Eventual, te aruncăm de la balcon. (...) Irina : Din moment ce tu faci ameninţări pe cameră că o să-ţi dau un pumn, asta ţipă : “O să te arunc de la balcon...” Iuliana : Oricum nu scapi. Ce crezi că scapi dacă spun în faţa camerelor ? Îţi dau un pumn oricum. După proiect, nu acum. (...) Iuliana : Da. Ţie ţi se pare normal ? Da, că eşti proastă. Zi-i, eşti proastă. Irina : Stai (neinteligibil) nu zic nimic. Iuliana : Zi-i că eşti proastă, măi, altfel te las în pace. Hai, zi. (...) Vrei să-ţi (bip) acuma un pumn să nu te vezi ? Să nu te recunoască nici maică-ta ? (...) Iuliana : Băi, îţi (bip) una de nu te vezi, ai înţeles ?

Prin comentariile din off, s-a afirmat că scandalul riscă să se amplifice şi să degenereze într-o adevărată bătălie, moment în care echipa de producţie a intervenit, cerându-le fetelor să se retragă în camere. Una dintre concurente, Irina, de 17 ani, a încercat să-şi justifice comportamentul faţă de o altă competitoare, Iuliana. Irina de 17 ani : Eu, personal, n-am jignit-o niciodată pe Iuliana până în momentul în care ea a început să se ia de mine şi să mă facă proastă şi tot felul de apelative de genul ăsta. Logic că am început s-o fac şi eu cum este : mahalagioaică.
 În continuare, Cătălin Botezatu le-a prezentat fetelor pe fotograful Oltin Dogaru, cel cu care urmau să realizeze shooting-ul foto. Cătălin Botezatu : Veţi fi supuse, ca story al shoot-ului, la tot felul de teste de comandanţii pe care i-aţi avut... locotenenţii pe care i-aţi avut şi ieri la instrucţie. Deci cu cât sunt mai duri şi vor fi foarte duri cu voi în fotografie, voi cu atât trebuie să fiţi mai senzuale, mai umile, mai sclave, mai sexoase, aşa cum sunt femeile în general, mai perverse. (...) Fotograful şi Cătălin Botezatu au sfătuit-o pe Karin cum să pozeze. Karin, concurenta în vârstă de 19 ani, a pozat alături de doi manechini, în faţa carcerii, având mâinile legate cu o panglică şi ţinându-se de sârma ghimpată. Au fost imortalizate imagini în care unul dintre băieţi o împingea cu talpa bocancului pe Karin pe fese, celălalt băiat aşezându-şi mâna pe pulpa lui Karin, iar unul dintre băieţi o ţinea cu o mână de gât. Tinerei i s-a spus să urle, Cătălin Botezatu arătându-i cum anume să procedeze, fiind sfătuită să nu râdă, dar să-şi arate dinţii în timp ce urlă.
 Iuliana, concurenta în vârstă de 21 de ani, a pozat împreună cu doi manechini în interiorul unui TAB. Tânăra era dezbrăcată în partea de sus a corpului. Imaginile prezentate au fost scurte, asemenea momentelor în care o imagine este imortalizată de aparatul foto. Între aceste imagini au fost difuzate declaraţiile Iulianei cu privire la acest shooting. Cătălin Botezatu şi fotograful i-au dat indicaţii cum să respire, cum să geamă. Tânăra era sprijinită cu spatele de pieptul unuia şi îşi ţinea un picior pe genunchiul celuilalt, apoi fata stătea în picioare între cei doi bărbaţi, cu faţa la unul dintre ei şi ţinând degetele încordate pe spatele acestuia ca într-o îmbrăţişare, iar tânărul care se afla în spatele Iulianei i-a acoperit acesteia sânii cu palmele.

Între aceste imagini au fost difuzate declaraţiile Iulianei cu privire la acest shooting.
 Redăm din raportul de monitorizare :
 „Iuliana – 21 ani : Mă aşteptam când Cătălin a zis haine, nimic pe tine şi vom poza aproape nud. Zic : OK. Voi fi într-un tanc, într-un aparat d-ăsta şi voi poza. Dar când am văzut că mai vin şi doi manechini, unul în faţă şi altul în spate, unul mă ţinea de sâni, altul de coapse, altul... Din nou au fost prezentate câteva imagini ale Iulianei aflată între cei doi manechini, derularea acestor imagini fiind însoţită de un zgomot asemănător declanşării unui aparat foto. Laura, concurenta în vârstă de 14 ani, a pozat îmbrăcată într-un costum de baie întreg având prinsă de mijloc o geacă de piele. Manechinul care interpreta rolul pilotului şi-a ţinut palma pe piciorul ridicat al fetei, ca şi când aceasta se urca în elicopter. Cătălin Botezatu i-a cerut Ginei, concurenta în vârstă de 20 de ani, să pozeze : Provocatoare ! Provocatoare ! Hai, provocatoare ! Hai ! Hai ! Lascivă ! (...) Diana, concurenta în vârstă de 16 ani, a pozat alături de 4 manechini într-o baie militară în timp ce-i uda cu apa aflată într-o caschetă. Tânăra a fost îmbrăcată cu un maiou şi un slip. Aida, concurenta în vârstă de 18 ani, a pozat îmbrăcată într-un slip şi având pe corp, inclusiv pe sâni, imprimate urme de culoare neagră făcute de tălpile unor bocanci. Fotografiile au fost făcute în timp ce Aida era aşezată deasupra unui manechin cu mâinile sprijinite de umerii acestuia, iar celălalt bărbat şi-a ţinut piciorul încălţat cu bocanc pe spatele tinerei, când concurenta, stând în genunchi, îşi ţinea o mână pe gâtul unui manechin aflat întins pe iarbă, iar altul îşi ţinea palma pe ceafa fetei, când tânăra era sprijinită pe braţele şi umerii manechinilor. Cităm din raportul de monitorizare : Aida : A fost mişto. Puţin cam greu că a trebuit să stau în mâinile băieţilor. Mai eram şi goală. Da mi-a plăcut. Sper că a ieşit bine.” În continuare, concurentele au fost prezentate stând la o masă şi, în seara respectivă, Cătălin Botezatu le-a permis acestora să se distreze în tabăra militară. Manechinii s-au alăturat fetelor, iar Cătălin Botezatu i-a îndemnat pe toţi să danseze. Au fost prezentate imagini cu fetele care dansau, singure sau alături de băieţi, cu mişcări provocatoare. Uneori, filmarea a fost făcută de jos în sus, imaginea fiind focalizată pe bazinul tinerelor. Iuliana, concurenta în vârstă de 21 de ani şi unul dintre manechini au fost filmaţi ţinând în mâni câte un pahar cu bere. Juriul alcătuit din Cătălin Botezatu, Liviu Ionescu, Mirela Vescan, Oltin Dogaru şi domnul comandant al Arsenal Park, Petre Racoviţă a comentat pozele concurentelor. Pe ecran au fost afişate aceste fotografii. S-au făcut apoi referiri la faptul că una dintre concurente trebuie să slăbească pentru a ajunge la dimensiunea de 90 centimetri pe şold, iar Laurei, adolescenta de 14 ani i s-a spus „să nu mai caute nici masa că ea e una din fetele care caută masa tot timpul.”. Despre Cristina, concurenta eliminată, Irina a declarat că „este cam plinuţă pentru un model. Adică pentru o fată normală, arată foarte bine, dar pentru un manechin ea e cam plinuţă. Mai are de dat jos”, iar Laura a povestit că atunci când mergeau la masă o vedeam că nu mănâncă sau mânca doar fructe”.

Faţă de conţinutul redat mai sus, Consiliul apreciază că nu poate exista justificare legală sau jurisprudenţială pentru tolerarea în cadrul unei emisiuni televizate a unor expresii injurioase ca cele prezentate de radiodifuzor într-o emisiune audiovizuală, difuzată într-un interval orar la care copiii au acces neîngrădit la vizionare, respectiv la ora 11.35. Sub acest aspect, radiodifuzorul nu a dovedit o minimă responsabilitate pentru ca minorii care se uită la televizor, în acest interval orar, să fie protejaţi.

Consiliul consideră că limbajul licenţios folosit de concurente în timpul emisiunii a fost lesne înţeles de persoanele care au vizionat programul respectiv la acea oră, deşi unele cuvinte obscene au fost acoperite cu bip-uri.

De asemenea, membrii Consiliului consideră că reperele morale şi personajele care sunt oferite copiilor, precum şi vizionarea unui astfel de program de către minori poate fi deosebit de nocivă şi periculoasă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor.

Membrii Consiliului consideră că un conţinut ca cel difuzat de radiodifuzor în cadrul emisiunilor respective nu poate reprezenta un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului şi mai apoi a adultului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale. Consiliul apreciază că este foarte gravă atitudinea radiodifuzorului, în condiţiile în care, deşi cunoştea conţinutul materialelor audiovizuale înregistrate, le-a difuzat la o oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea unui astfel de program.

Membrii Consiliului consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor şi că difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut, care pot oferi modele de comportament pentru copii, trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât aceştia să nu fie expuşi unor riscuri psihice şi/sau morale. Având în vedere aceste considerente, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 012.3/25.01.1993, al deciziei de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994), pentru postul de televiziune ANTENA 1, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor articolelor 3 alin. (2), 9 alin. (1) şi 19 alin. (1) şi (2) lit. f) şi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Către,

S.C. ANTENA TV GROUP S.A.

Str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, BUCUREŞTI, sector 1 CUI R 1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1

Şos. Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27, sector 1 BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 659/15.11.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. pentru postul de televiziune Antena 1 şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 1 cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea art. 9 din Codul audiovizualului, întrucât concurentele minore, participante în emisiunea-concurs „Next Top Model by Cătălin Botezatu” difuzată în zilele de 29 septembrie şi 6 octombrie 2011, au fost expuse în situaţii nepotrivite vârstei lor. De asemenea, nu au fost respectate nici dispoziţiile art. 19 din Codul audiovizualului, întrucât în aceste emisiuni, reluate la ore accesibile minorilor, a fost folosit un limbaj licenţios, fapt de natură a prejudicia dezvoltarea acestora.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.