Decizia nr. 653 din 11.06.2009

11.06.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE
cu sediul în BUCUREŞTI, Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1

pentru postul de televiziune TVR 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 iunie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la respectarea prevederilor specifice campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European în cadrul emisiunii « Telejurnal » difuzată în data de 06 iunie 2009 de postul de televiziune TVR1.

Postul public de televiziune TVR 1 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţa audiovizuală nr. TV 340/03.11.2005, decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE a încălcat prevederile art. 17 din Decizia nr. 391/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

Potrivit dispoziţiilor invocate, cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor este interzisă difuzarea emisiunilor şi a spoturilor electorale prevăzute la art. 7.

Art. 7 prevede :

"Radiodifuzorii publici şi privaţi pot acorda acces competitorilor electorali numai prin :
a) emisiuni de promovare electorală - în care candidaţii sau reprezentanţii competitorilor electorali, precum şi candidaţii independenţi îşi promovează programele politice, activităţile de campanie electorală ori propria candidatură ;
b) emisiuni de dezbatere - în care radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea candidaţilor, reprezentanţilor competitorilor electorali, jurnaliştilor, analiştilor şi a altor invitaţi ;
c) spoturi electorale - în care competitorii electorali sau candidaţii, după caz, îşi promovează programele politice, activităţile de campanie electorală ori propria candidatură."

Conform art. 1 alin. (1) din actul normativ invocat, campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, « se încheie în ziua de 6 iunie, ora 7.00 ».

Postul de televiziune TVR1 a difuzat în data de 06.06.2009, în cadrul Telejurnalului de la ora 20:00, rubrica Tema zilei, începând cu ora 20:21. Această rubrică, ce a avut o durată de aproximativ 12 minute, a fost prezentată de dl. Mihai Constantin şi l-a avut ca invitat pe dl. Liviu Dragnea, vicepreşedinte al PSD.

Consiliul a constatat că, deşi moderatorul emisiunii a făcut cunoscut, în debutul rubricii « Tema zilei » din cadrul emisiunii « Telejurnal », faptul că tema discuţiilor va viza numai actuala guvernare, nu şi alegerile ce urmau să se desfăşoare a doua zi, totuşi, pe parcurs, dialogul cu dl. Liviu Dragnea s-a îndepărtat de la tema iniţial anunţată, astfel încât emisiunea s-a transformat într-una de dezbatere electorală.

Membrii Consiliului au apreciat că iniţiativa d-lui Mihai Constantin de a aborda problema alegerilor în seara de dinaintea desfăşurării acestora nu a fost în concordanţă cu dispoziţiile legale privind desfăşurarea în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, dispoziţii pe care, cel puţin la nivel declarativ, moderatorul a părut că le cunoaşte, dar pe care, în fapt, nu le-a aplicat.

Redăm din raportul de monitorizare :,

« Mihai Constantin : Bună seara şi bine aţi venit. Înainte de toate vă amintesc că în urmă cu 14 ore s-a încheiat campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi în consecinţă, vă rog, să nu faceţi vreo afirmaţie care poate fi interpretată ca electorală. Suntem obligaţi să respectăm acest lucru. Şi le mai spun telespectatorilor că, după cum arată lucrurile, alegerile de mâine par să fie văzute şi de către PSD şi de către PD-L ca o viitoare monedă de negociere în raportul de guvernare. Pentru că despre asta vream să vorbim. Cum merge guvernarea din punctul dumneavoastră de vedere, domnule Dragnea ? »

Membrii Consiliului au constatat că dl. Liviu Dragnea, vicepreşedinte al PSD şi coordonatorul politic al campaniei electorale al PSD la alegerile europarlamentare, a lansat mesaje clare cu privire la alegerile ce urmau să se desfăşoare a doua zi.

Redăm din raportul de monitorizare :

Mihai Constantin : Deschid eu subiectul ăsta, pentru că e important, despre desfăşurarea alegerilor. Şi din partea dumneavoastră şi din partea partenerilor de la guvernare au venit acuze de posibile fraude în timpul alegerilor.
Liviu Dragnea : Domne, nu ştiu ce acuze au venit din partea lor. Eu spun de câteva zile şi o spun cu bună credinţă, tot îi rog pe cei care au de gând să dea, mă rog, mită electorală, să nu dea. Mi-am făcut datoria s-o spun. (...)
Mihai Constantin : Ce fel de mită electorală ?
Liviu Dragnea : Păi, în special, zahăr, ulei, orez. (...) Sunt declaraţii luate şi de la cei care au dat mită electorală, că au primit de la partid sacoşe să dea şi de la cei care au primit, că au primit ..."
(...)
Liviu Dragnea : O să vedem ce facem şi cu steguleţele alea până la urmă. Trebuie să ne punem ţinta asta, stimate domn, pentru că dacă noi stăm tot timpul cu capul plecat şi adoptăm poziţia ghiocelului să nu credeţi că ne plânge cineva de milă în Europa. Mai ales că, mă rog, nu facem campanie, dar dreapta politică acum în Europa, încearcă să descarce criza pe statele mici, adică ei merg pe ideea întâi să iasă din criză statele mari şi după aia statele mici. Noi vrem altceva. Adică noi vrem să avem o solidaritate, să ieşim din criză împreună, pentru că nu suntem cetăţeni europeni de mâna a doua noi şi ei de prima categorie.
Mihai Constantin : Revenind la alegerile care se vor desfăşura mâine, aveţi vreo responsabilitate în organizarea sau supravegherea acestor alegeri, în calitatea dumneavoastră de, repet, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi de lider al Uniunii Naţionale a Preşedinţilor de Consilii Judeţene ?
Liviu Dragnea : Nu. Am o responsabilitate politică. Sunt coordonatorul politic al campaniei electorale al partidului la aceste alegeri şi cer colegilor mei să fie foarte atenţi, să fie foarte vigilenţi, mâine seară, şi în timpul desfăşurării alegerilor şi după încheierea votării, la numărarea voturilor, pentru că vreau să le spun că nu exit poll-urile dau câştigătorul alegerilor ci numărătoarea proceselor verbale."

Având în vedere că rubrica « Tema zilei » din cadrul emisiunii « Telejurnal », difuzată în ziua de 06 iunie 2009, de la ora 20:21, a avut caracter de dezbatere electorală, Consiliul a considerat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 17 din Decizia nr. 391/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Potrivit acestor dispoziţii, cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor, postul public de televiziune nu mai putea difuza o emisiune cu caracter electoral.

De asemenea, conform art. 1 alin. (1) din actul normativ invocat, campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, « se încheie în ziua de 6 iunie, ora 7.00 ».

Or, emisiunea « Telejurnal » cu rubrica « Tema zilei », în care a fost constatată încălcarea dispoziţiilor legale, a fost difuzată în ziua de 06 iunie 2009, începând cu ora 20:21, moment ulterior încheierii campaniei electorale pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private. În aceste condiţii, Consiliul apreciază că postul public de televiziune avea obligaţia de a respecta regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European stabilite prin Decizia nr. 391/2009.

În temeiul prevederilor art. 21 din Decizia C.N.A. nr. 391/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE pentru postul de televiziune TVR 1.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, postul de televiziune TVR 1 are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TVR 1 cu somaţie publică, întrucât, în ziua de 06 iunie 2009, zi în care, începând cu ora 7.00, campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, se încheiase, a difuzat, de la ora 20:21, o dezbatere electorală în cadrul rubricii « Tema zilei » a emisiunii « Telejurnal », fapt ce contravine prevederilor art. 17 din Decizia privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

Potrivit acestor dispoziţii, cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor, posturile de radio şi de televiziune, publice şi private nu mai pot difuza emisiuni cu caracter electoral."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.