Decizia nr. 650 din 08.11.2011

10.11.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TVMP S.R.L.,

S.C. TVMP S.R.L. Str. Mihai Bravu nr. 10 PLOIEŞTI, jud. Prahova

postul TELEVIZIUNEA PRAHOVA

str. Democraţiei nr. 28A PLOIEŞTI Jud. Prahova

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 08 noiembrie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia înregistrată la CNA sub nr. 13803/10.10.2011, precum şi raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la ediţiile emisiunii „Atitudine”, difuzate în zilele de 27 septembrie, 3, 5 şi 11 octombrie 2011, de postul TELEVIZIUNEA PRAHOVA.
 Postul TELEVIZIUNEA PRAHOVA aparţine S.C. TVMP S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 055/06.11.2003 şi decizia de autorizare nr. 584.0/15.01.2004 pentru localitatea Ploieşti, judeţul Prahova).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TVMP S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor invocate, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. În fapt, în zilele de 27 septembrie, 3, 5 şi 11 octombrie 2011, postul TELEVIZIUNEA PRAHOVA a difuzat emisiunea „Atitudine", emisiune gen pamflet, realizată şi prezentată de Dragoş Pătraru, avându-l ca invitat permanent pe Bogdan Stoica.

Analizând conţinutul ediţiilor emisiunii „Atitudine« , care au făcut obiectul monitorizării, precum şi a reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 13803/10.10.2011, membrii Consiliului au constatat că, pe parcursul acestora, a fost folosit un limbaj injurios şi vulgar, utilizându-se termeni şi expresii, precum : “mă !”, “bă !”, “tâţe”„ “proşti”, “mişto”, “târâturi”, “nesimţit”, “gagică“, “curve”, „limbişti », „limbile, mă rog...politica editorială”, ” primarul Ploieştiului să facă dracului ceva”, „Bă, pute rău !”, „nu sunt normali la cap”, „...sunt unii care-s nebuni”, „doamnă care să fie defectă la cap”, „Mă, suntem demenţi !?”, „...Ştefan cel mare...a fost un năvălitor nesimţit”, „Noi suntem un popor de lingăi şi de fricoşi”, „Hai, dracu” şi altele.

Astfel, în cadrul ediţiei difuzate în data de 27.09.2011, pornind de la un articol publicat în ziarul Adevărul despre situaţia economică a companiei „Petromservice", atât prezentatorul emisiunii, Dragoş Pătraru, cât şi invitatul acestuia, Bogdan Stoica, au făcut conexiuni şi referiri la o societate care ar deţine postul de televiziune Alpha TV din Ploieşti. În acest context, cei doi au folosit un limbaj injurios, atunci când au comentat despre postul de televiziune respectiv.

Redăm din raportul de monitorizare :
 Dragoş Pătraru : „...Uite o chestie pe care ai pus-o şi tu astăzi pe site, am pus-o şi eu dimineaţă, cu Petromservice ... informaţii despre Luca (Liviu Luca, prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia) ...n-o să vedeţi că se discută despre asta la alt post de televiziune (se referă la postul Alpha TV, Ploieşti). A citit din articolul publicat în ziarul Adevărul, iar când ajunge la paragraful în care se precizează suma din care compania Petromservice a efectuat plăţi unor societăţi, printre care şi Global Video Media, Dragoş Pătraru, afirmă : ”...societatea asta apare ca operând licenţa de emisie pentru Alpha TV. Cam de unde-s banii ? Ce se întâmplă cu ei ?...Probabil o explicaţie pentru limbile, mă rog...politica editorială...” Bogdan Stoica : „Pentru absenţa dinţilor ! Hai să nu zicem limbi, că Luca nu-i spălat la postul ăla... „ Bogdan Stoica : „A, la PD-L ?! Asta-i altceva ! ...postul ăla nu l-a pupat în fund niciodată pe Luca. Luca nu a apărut niciodată. El nu există pentru postul lui....PD-iştii au presă bună la ăştia. Păi, da cum ar fi să nu aibă, mă !”

Membrii Consiliului au constatat că şi în cadrul ediţiei difuzate în data de 03.10.2011, domnii Bogdan Stoica şi Dragoş Pătraru au utilizat un limbaj injurios, exprimându-se în termeni nepotriviţi unui program audiovizual, cu consecinţa încălcării prevederilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului.

Redăm din raportul de monitorizare :
 Dragoş Pătraru : ...Într-o emisiune televizată ...de pe postul Alpha TV, doi băieţi, care până în urmă cu un an, erau cei mai mari duşmani, în sensul că realizatorul emisiunii (dl. Cristian Anghelescu) scria despre invitat că „este zero, n-are caracter, e un jegos, toate nenorocirile ..., iar invitatul (Valeriu Răchită), spunea despre realizator, până acum un an, că „mătură toate mesele de protocol după conferinţa de presă, fură berile de la club, l-a dat afară din funcţia de purtător de cuvânt pentru că ciordea.” Dragoş Pătraru : ... Noi am spus aici la emisiunea „Atitudine” că Roberta Anastase are tâţe. Bogdan Stoica : Da’de ce ?! Sunteţi tâmpit ? Dragoş Pătraru : Bă, pute rău ! Doamnelor şi domnilor, vă pute ? Deci, nu ce vă pute de la politicieni, de la alţii ? Pute în Ploieştiul ăsta, pute rău !

Şi ediţia emisiunii „Atitudine", din data de 05.10.2011 a fost difuzată cu încălcarea art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, prevederi în sensul cărora moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă, obligaţie pe care radiodifuzorul nu a respectat-o.
 La începutul emisiunii a fost făcut următorul comentariu :
 Bogdan Stoica : Azi dimineaţă, nu am avut cafea ... îl rog pe primarul Ploieştiului să facă dracului ceva, ca fiecare ploieştean, să aibă cafea în casă dimineaţa.
 De asemenea, relatând despre inaugurarea fabricii Toro de lângă Ploieşti, la care a participat şi premierul României, Bogdan Stoica şi Dragoş Pătraru au folosit un limbaj injurios, folosind în mod repetat interjecţiile „mă, bă", precum şi alte expresii nepotrivite unui program de televiziune.
 Bogdan Stoica : Bă ! Azi s-a inaugurat fabrica Toro. ... că americanii nu-s proşti ca noi ... Unde-i rădăcina, mă ? Aici punem, mă, picurătorul.... Dragoş Pătraru : Ne trebuie nouă asta, că avem apă căcălău ?! ... Bogdan Stoica : ...Apropo, mă ! ... Bă... Mă, tataie ! ...Bă, şi la anu′ barabana, mă ! Şi-ţi spun eu, că ar merge foarte mişto ! Foarte mişto !... Bogdan Stoica :....Noi suntem morţi ! Nu avem nimic... Bă, da-i al nostru !” Bogdan Stoica : Bă, e mare lucru să auzi aşa ceva ! ... Şi-au luat câte o amantă mişto şi gata. Dragoş Pătraru : Şi s-au înfrăţit cu amanta. Bogdan Stoica : Da ! ... aşa că am cunoscut nişte oameni mişto... Bogdan Stoica : Am întrebat-o pe femeie dacă i s-a cerut vreo şpagă, vreo geantă, să angajeze vreo gacică cu silicoane, ceva. Bogdan Stoica : Şi cam asta a fost ... au venit poliţia şi SPP-ul şi a eliminat toate târâturile de pe DN72. Nu era picior de curvă azi pe drum. La întoarcere am văzut două, le-o fi zis : „Băi, Pân′ la doişpe jumate Bogdan Stoica : A fost spectaculos Boc. S-a urcat pe o maşinuţă de-aia de tuns iarba, mărimea lui... Dragoş Pătraru : Stai, mă, conduce o ţară, vorba aia... Bogdan Stoica : Da, s-o conducă. Bogdan Stoica (aprobă ironic) : Omu′ e...(a inceput să râdă) Bogdan Stoica : De prost ! Au trecut la un alt subiect, respectiv asfaltarea străzilor din jurul stadionului Ilie Oană, context în care în emisiune a fost folosit, de asemenea, un limbaj injurios. Dragoş Pătraru : Ceea ce înseamnă că un cretin care ... Bogdan Stoica : Ai noştri nu au curaj să rişte nici măcar să oprească un ţigan cu o căruţă. Trebuie lăsat, că are şi ăla patru fraţi şi votează toţi. Dragoş Pătraru : E incredibil ! Sunt din ce în ce mai mulţi, sunt peste tot...

În partea a doua a emisiunii au adus în discuţie noua Lege a educaţiei, punând accent pe faptul că elevii din clasele I-IV au foarte multe teme de rezolvat, context în care s-au exprimat în mod injurios la adresa cadrelor didactice :
 Dragoş Pătraru : Lăsând la o parte că sunt unii învăţători, care eu cred că nu sunt normali la cap,.....sunt unii care-s nebuni... ce fac tâmpiţii ăştia... .nu are o doamnă care să fie defectă la cap....la istorie e la fel. Mă, suntem demenţi,.. Noi suntem un popor de lingăi şi de fricoşi... I-am dat să citească ...Djuvara... i-a tată să vezi cam cum stă treaba...Ştefan cel mare...a fost un năvălitor nesimţit ... Bogdan Stoica : Ardealul l-a tocat în bucăţi...dacii îşi cam vindeau copiii şi umblau beţi turtă. Dragoş Pătraru : Aşa !...„Hai dracu′ să luăm şi pământu’ ăsta după Dunăre !”...

Membrii au constatat că şi în ediţia emisiunii „Atitudine”, difuzată în data de 11.10.2011, moderatorul, precum şi invitatul permanent al emisiunii au folosit acelaşi limbaj care contravine dispoziţiilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului.
 Dragoş Pătraru : Ieri am primit nişte telefoane de la ăştia din PSD ...că nişte oameni de-ai lor fuseseră ridicaţi de organe... Bogdan Stoica : Nu de organele lor... Bogdan Stoica : Nişte proşti că s-au dus...La revedere, mă !” Dragoş Pătraru :..... Vezi că ni se înregistrează toate emisiunile ... pentru că s-au supărat limbiştii de la un post concurent (Alpha TV) …limbiştii s-au supărat şi acum trimit toate emisiunile noastre în care îi numim limbişti, ... pentru că-i numim pe ei limbişti. Dragoş Pătraru : ...şi noi vom trimite emisiunile în care ei sunt limbişti. (revine la subiect). Bogdan Stoica : ... Este o acţiune politică şi constatăm în această acţiune politică doi proşti... Dragoş Pătraru : Într-un cuvânt : nu fiţi oligofreni ! Dragoş Pătraru : ... Dacă citesc un pliant pe care apare moaca lui Bădescu pă faţă şi moaca lu Cosma pe dos...e vorba de paranoia, credeţi ? Bogdan Stoica : E incredibil cât sunt de proşti şi ei, adică-s proşti ... Dragoş Pătraru : Bă, sunt idioţi ! Un alt subiect adus în discuţie l-a reprezentat un articol din ziarul Prahova, care se referă la faptul că Poliţia comunitară din Ploieşti a făcut achiziţii care nu se justifică. În acest context, invitatul emisiunii, Bogdan Stoica, a folosit expresii injurioase la adresa poliţiştilor. Bogdan Stoica : Au găsit un şmecher care le-a zis proştilor...Bă, voi prindeţi hoţi, mă !... Bogdan Stoica : Ia uite, ce complex e al dracului...Bă, nu vă e ruşine , bă !

După pauza de publicitate, Dragoş Pătraru a adus în discuţie modul cum se desfăşoară procesul lui Marius Frumuzache, persoană acuzată că ar fi violat două fetiţe, folosind, de asemenea, un limbaj nepotrivit unui program de televiziune. Bogdan Stoica : avocatul lui, acel băiat deştept care la primul termen i-a făcut muci p-aştia cu acuzarea, ...că scot un violator şi un nenorocit .... Bogdan Stoica : A păcălit o femeie, o tâmpită......Nu era atât de tâmpit să-i curgă din gură când a făcut fapta. Acum, în instanţă, o face pe idiotul. Faţă de aceste aspecte, Consiliul consideră că, prin conduita adoptată de Dragoş Pătraru, prezentatorul emisiunii „Atitudine", precum şi de Bogdan Stoica, invitatul permanent al acesteia, radiodifuzorul a încălcat art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, prevederi care insituie obligaţia expresă de a nu se folosi un limbaj injurios în cadrul unei emisiuni, atât de realizatori, cât şi de invitaţi.

Or, prezentatorul emisiunii nu numai că i-a permis invitatului său să folosească un limbaj injurios, dar chiar el a recurs la folosirea unui limbaj care contravine normelor legale invocate, fapt care a condus la desfăşurarea emisiunii cu încălcarea dispoziţiilor din domeniul audiovizualului.
 Realizatorul de emisiuni audiovizuale, calitate pe care o are şi Dragoş Pătraru, este prezumat de lege ca fiind un arbitru echilibrat şi imparţial, astfel încât, prin comportamentul său, acesta să fie un garant al desfăşurării emisiunii în limitele cadrului legal reglementat, obligaţie care nu a fost însă respectată.

Faţă de toate aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 144 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TVMP S.R.L. pentru postul TELEVIZIUNEA PRAHOVA şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. TVMP S.R.L., pentru postul TELEVIZIUNEA PRAHOVA, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul Televiziunea Prahova cu somaţie publică pentru încălcarea art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, întrucât în cadrul ediţiilor emisiunii „Atitudine", difuzate în zilele de 27 septembrie, 3, 5 şi 11 octombrie 2011, prezentatorul şi invitatul permanent al emisiunii au folosit un limbaj injurios, nepotrivit unui program audiovizual. Potrivit prevederilor invocate, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.