Decizia nr. 649 din 07.07.2010

07.07.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
cu sediul în Bucureşti, B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8, sector 2

pentru postul de radio KISS FM
BUCUREŞTI, Splaiul Independenţei nr. 202 A, et. 12, sector 6

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 7 iulie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea ”Cronica Cârcotaşilor” difuzată în intevalul 07-10 iunie 2010, de către postul KISS FM. 

Postul de radio KISS FM aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-R 05.5/19.12.1995, decizia de autorizare nr. 176.0/18.06.1996 şi de reautorizare nr. 176.0-1/18.06.1996).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 42 alin. (1) şi (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform art. 42 alin. (1) şi (4) din Codul audiovizualului, orice persoană are dreptul la propria imagine, iar realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva unor persoane.

În urma analizării raportului de monitorizare cu privire la conţinutul emisiunii „Cronica Cârcotaşilor”, ediţiile din 07 şi 10 iunie 2010, difuzată între orele 07.00-10.00, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale cu privire la protecţia minorilor şi la respectarea dreptului la propria imagine.

Astfel, în timpul ediţiei din 7 iunie 2010, realizatorul Şerban Huidu a făcut unele comentarii cu privire la activitatea Primăriei Municipiului Bucureşti de ridicare a autoturismelor parcate ilegal pe carosabil, folosind un limbaj injurios şi instigând la violenţă împotriva persoanelor care desfăşoară această activitate.

Cităm din raportul de monitorizare :

„Huidu : Bună dimineaţa tuturor, 8 şi 7 min, staţi aşa !, staţi că avem unele tari, tari, tari de tot ! Unde e mă aia cu parcările ? Începe jaful şi la Primăria Generală pentru că primăriile locale au jefuit până n-au mai putut, ei bine, jaful cel mare oameni buni începe şi la Primăria Generală. Eu propun să mutăm într-o zi toate maşinile din Bucureşti să vedem ce dracu mai ridică imbecilii ăştia ?!
Găinuşă : Te rog frumos să vorbeşti ă...
Huidu : Boii dracu ! Pot să zic aşa ? Jeguri umane !
Găinuşă : Hai citeşte ştirea şi după aia ne enervăm.
Huidu : Nesimţiţi ordinari ! Lasă-mă să spun că nu pot să nu spun !... Jegoşi ! Nu parcaţi pe B-dul Ion Mihalache între ora 7.30 şi 19.30 ! Se saltă maşinile !
(...) Huidu : Fii atent ! Jaful la drumul mare ! „De luni vor fi ridicate maşini, se vor strânge 400.000 de lei noi într-o singură zi”. Până nu v-o împuşca cineva în cap ! Că asta meritaţi ! Până nu v-o trage cineva un glonţ în cap n-o să vă lăsaţi şi-o să ridicaţi maşini fără să faceţi nimic în loc, jegurilor ce sunteţi !”

De asemenea, în ediţia din 09.06 2010 a emisiunii, comentariile în legătură cu anumite persoane şi activitatea desfăşurată de aceştia au fost făcute prin folosirea unui limbaj jignitor, de natură a prejudicia imaginea acestora.

Redăm din raportul de monitorizare :

Huidu : Pe mine nu asta mă interesează ! Pe mine mă interesează altceva ! Cum moare domnul Felix Motanul de grija pensionarilor şi a bugetarilor şi cum el anul trecut a tăiat salariile angajaţilor de la Antene. El, de grija angajaţilor de la Antene, ăia care-l pupă în popou, nu are nicio problemă.
Găinuşă : Nu le-a tăiat la toţi.
Huidu : Ei, da, e adevărat, domnul Gâdea nu cred că a avut salariul tăiat, el a avut salariul puţin modificat în sus pentru că domnul Gâdea e un cadru de nădejde, un... ia să vedem cum luptă Felix pentru ţară, daţi-mi voie, ia, ia, ia zi mă :
Voce Dan Voiculescu : În ciuda faptului că sunt mâhnit de ce se întâmplă astăzi am o bucurie. 70 de mii aproape, de pensionari au depus deja dosarele la FACIAS pentru a fi reprezentaţi în justiţie. (...).

Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă au persiflat acest discurs pe care l-au însoţit de sunete şi expresii batjocoritoare.

Găinuşă (rep.04.55) : Hai, opreşte-l, opreşte-l că nu e foarte important ce spune !...
Huidu : Stai un pic... a’ dracu !. (A fost inserată apoi repetat o replică înregistrată dintr-un film – „un turnător nenorocit” !) ...şi ce-mi place mie că după ce au fost şi-au făcut şi-au dres aşa, exact, asta-i cel mai interesant ! El moare de grija pensionarilor !

În cadrul ediţiei din 10 iunie 2010, unul dintre realizatorii emisiunii, dl. Şerban Huidu, comentând o ştire apărută în ziarul « Libertatea » cu privire la naşterea unui copil în familia prinţului Paul de România şi a soţiei acestuia, prinţesa Lia, a folosit un limbaj ofensator, jignitor la adresa acestora şi a d-nei Adriana Iliescu, prejudiciind dreptul la propria imagine a acestor persoane.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Ş.Huidu : Una e căsuţă regală. `A propos de căsuţa regală, citim aici, în Libertatea, cum prinţul Paul şi soţia Lia demonstrează că nu l-au înfiat pe micuţul Carol Ferdinand, ci că ei chiar au avut treabă. Ia uite ce burtică a avut prinţesa Lia ! „Pentru a pune capăt speculaţiilor” cum că prinţesa Lia, la aproape 100 de ani, a dat naştere unui prunc viu...
(...)Ş.Huidu : ...Ce-au arătat din arhiva familiei, ecografii cu fătul în timpul sarcinii”. Alta e şmecheria ! Deci totul s-a întâmplat la domnul doctor „Menghelescu, Marinescu”, ăla care a mai făcut o mumie să aibă un copil, bun, că a făcut chestia asta n-ar fi nicio problemă, eu altceva am... am ceva cu ăla, da, într-adevăr, l-aş spânzura de limbă, e adevărat, l-aş spânzura de limbă şi nu numai de limbă l-aş spânzura şi l-aş bate unde trebuie cu şutul dar nu contează ce-mi doresc eu aşa de dimineaţă şi ce-mi doresc de ani de zile de dimineaţă, de când am aflat că o mumie de 70 de ani e însărcinată cu o fetiţă că aşa a vrut domnul doctor Menghelescu, trăsni-l-ar să-l trăsnească, nu, altceva mă întreb, dom’le da’ prinţul, când a recoltat el, a recoltat la o policlinică normală cu nişte reviste de doi lei sau a recoltat la o policlinică cu plată cu nişte asistente care au...
(...)Ş.Huidu : E adevărat ! Felicitările noastre prinţesei Lia că la cei 100 de ani într-adevăr a născut o fiinţă vie ; bine, fiinţa n-are nicio vină că a fost chinuită în asemenea hal, în continuare cred că ...”

Atitudinea adoptată de unul dintre realizatorii emisiunii, dl. Şerban Huidu, a fost de natură a afecta dreptul la imagine al unor persoane, iar limbajul utilizat şi comentariile făcute cu privire la subiectele prezentate au fost neadecvate orei de transmitere a emisiunii, oră accesibilă tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor.

Membrii Consiliului au apreciat că, prin conţinutul ei, ediţia din data de 07.06.2010 a emisiunii în discuţie s-a transformat într-un act de instigare la violenţă împotriva unor persoane, faţă de care a fost folosit un limbaj injurios, fapt care nu poate fi acceptat într-un program audiovizual nici din punct de vedere legal şi nici moral.

Consiliul consideră că nici limbajul injurios şi nici instigarea la violenţă împotriva unor persoane ca cele despre care a vorbit dl. Şerban Huidu nu pot constitui o soluţie de rezolvare a fondului problemei.

În condiţiile în care Codul audiovizualului prevede la art. 42 alin. (4), obligaţia ce revine realizatorilor de emisiuni de a nu permite invitaţilor prezenţi să folosească un limbaj injurios şi să instige la violenţă, cu atât mai mult acest lucru nu poate fi acceptat în situaţia în care realizatorul însuşi recurge la folosirea de expresii jignitoare la adresa persoanelor despre care discută într-o emisiune, instigând la violenţă. Legiuitorul a presupus că moderatorul trebuie să fie un arbitru echilibrat şi imparţial într-un program audiovizual.

De asemenea, comentariile defăimătoare făcute în ediţia din 10 iunie 2010 a emisiunii, la adresa unor persoane, au fost de natură să prejudicieze imaginea acestora, subiectele nefiind unele de interes public justificat.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de radio KISS FM şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio KISS FM cu somaţie publică, întrucât în unele ediţii ale emisiunii “Cronica Cârcotaşilor” din perioada 7-10 iunie 2010, limbajul injurios folosit şi comentariile defăimătoare făcute cu privire la unele persoane au fost de natură să prejudicieze imaginea acestora.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.