Decizia nr. 641 din 07.07.2010

07.07.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1 C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 7 iulie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile nr. 8740/25.06.2010 şi nr. 8775/25.06.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile „În gura presei” şi „Revista presei” difuzate în ziua de 24 iunie 2010, începând cu ora 23.00, şi, respectiv, în data de 25 iunie 2010, de la ora 08.00, de către postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1) şi alin. (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

Art. 42 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

În fapt, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat, în ziua de 24.06.2010, începând cu ora 23.00, emisiunea „În gura presei” realizată de dl. Mircea Badea.

În cadrul emisiunii, realizatorul acesteia, plecând de la articolele apărute în ziare cu privire la analizarea în cadrul Strategiei Naţionale de Apărare a impactului campaniilor de presă asupra siguranţei naţionale, şi-a exprimat punctul de vedere referitor la acest subiect, utilizând un limbaj licenţios, jignitor la adresa unor persoane.

Exemplificăm din emisiune : „Mircea Badea : Deci se spune că am încălcat Legea siguranţei naţionale....Se spune deci, că acuma SRI-ul mă poate monitoriza. Legal, nu ? Aşa cum a recomandat şi cretinul ăla de Naşul. Ce am zis... cretin ? Domnul acela deontolog, Nasul.
Mircea Badea : Nu, nu vreau la mizeria asta de Vox Publica...nu unde scriu toate...a nu, nu la Vox Publica scriu toate toantele.O parte din toante. La aia la Pandora scriu toate toantele.
Mircea Badea : Orice candidat intern al PD-L era într-o situaţie, cum să spun eu aşa metaforic... de mare căcat.”

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi ediţia emisiunii « Revista presei », difuzată în data de 25 iunie 2010, în cadrul căreia, d-na Anca Florea, pe parcursul prezentării şi comentării articolelor din ziare referitoare la analizării de către CSAT a impactului campaniilor de presă asupra siguranţei naţionale, a folosit un limbaj injurios la adresa d-lui Radu Moraru, realizatorul emisiunii « Naşul » de la postul B1 TV.

Redăm din raportul de monitorizare : „Anca Florea : De vineri aşa, până duminică, poate se odihnesc un pic. Pe urmă mai vine şi ...(..) Ah, asta am vrut să spun. Pe urmă mai vine şi ne mai latră puţin, dar nu pot să spun asta că e...şi ăsta-i un atentat la ... la pudoare de data asta. O fi cu „d”, o fi cu „t” ?
Anca Florea : Dar de când, strategia aia de apărare, de ce era aia din care ne cita bravul bărbat care ştia cu o zi înainte ce spune CSAT-ul, îhm ? Ce strategia era aia din carec cita domnul cu barbă ?
Anca Florea : Nu ştiu, cam cât de ..., cam cât de prost crezi că-l crede domnul Radu Moraru pe domnul poporul român de-i spune o asemenea idioţenie ?
Anca Florea : Avea tata o vorbă. Să moară toată lumea. Să scape de mine. Dumnezeu să-l ierte, tata a fost un geniu. Îmi dau seama pe măsură ce-i folosesc vorbele, domne[ cam asta se întâmplă cînd te uiţi la ceea ce spune seara domnu Radu Moraru, ajungi la vorba ardeleanului care a plecat de pe pământul ăsta acum un an şi ceva, de-l chema Vasile Florea şi spunea să moară toată lumea să scape de mine. Era o vorbă spusă cu ironie, din aia, mucalit, umorul ăla autentic românesc.”

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că cele două emisiunii au fost difuzate cu încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1) din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora orice persoană are dreptul la propria imagine.

Consiliul consideră că prezentarea unor subiecte de actualitate, cu implicaţii în plan social poate fi făcută cu respectarea drepturilor celorlalţi, iar nu cu încălcarea lor, dreptul la imagine fiind unul dintre drepturile ocrotite de legislaţia audiovizuală (legislaţie armonizată cu aquis-ul comunitar).

De asemenea, în condiţiile în care Codul audiovizualului prevede la art. 42 alin. (4), obligaţia ce revine realizatorilor de emisiuni de a nu permite invitaţilor prezenţi să folosească un limbaj injurios şi să instige la violenţă, cu atât mai mult acest lucru nu poate fi acceptat în situaţia în care realizatorul însuşi recurge la folosirea de expresii jignitoare la adresa persoanelor despre care discută într-o emisiune.

Legiuitorul a prezumat că realizatorul/moderatorul unei emisiuni, care are obligaţia de a nu permite invitaţilor să utilizeze un limbaj vulgar sau să instige la violenţă, trebuie să fie un arbitru echilibrat şi imparţial într-un program audiovizual.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, coroborate cu ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ulterioare şi cu respectarea prevederilor art. 15 din acelaşi act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 SA pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât în emisiunile „Revista presei” din 25 iunie 2010 şi „În gura presei” din 24 iunie 2010, realizatorii acestora au folosit un limbaj injurios, jignitor la adresa unor persoane, fapt de natură a prejudicia imaginea acestora, ceea ce contravine prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.