Decizia nr. 632 din 03.11.2011

05.11.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L.,

pentru postul B1 TV S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. Str. Cristian Popişteanu nr. 2-4

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 noiembrie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile informative şi de dezbatere, precum şi la emisiunea „Lumea lui Banciu", difuzate în perioada 16 – 21 octombrie 2011, de postul B1 TV. Postul de televiziune B1 TV aparţine S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0-3/30.05.2002, eliberată la data de 27.09.2011).
 În urma analizării raportului, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a încălcat dispoziţiile articolelor 30, 40 alin. (3), 41 alin. (1) lit. a) şi 45 din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :
 art. 30 : Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la imagine.
 art. 40 alin. (3) : Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
 art. 41 alin. (1) lit. a) : Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia.
 art. 45 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.
 (2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii.
 În fapt, în cadrul emisiunilor informative şi de dezbatere difuzate în perioada 16 - 21 octombrie 2011, postul de televiziune B1 TV a prezentat informaţii referitoare la accidentul rutier în care a fost implicat realizatorul Şerban Huidu.

Membrii Consiliului au constatat că prezentarea acestui eveniment cu consecinţe grave, mediatizat în mod excesiv, s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale referitoare la dreptul persoanei la demnitate şi imagine, precum şi la respectarea intimităţii, atunci când aceasta se află într-un moment dificil din viaţă, aşa cum s-a întâmplat cu persoanele implicate în accidentul rutier.

Astfel, pe parcursul mai multor ediţii de ştiri, precum şi a mai multor emisiuni de dezbatere, în care au fost prezentate informaţii şi au fost făcute comentarii în legătură cu acest accident, au fost difuzate cu o insistenţă nejustificată de un interes public, şi în mod repetat, imagini de la locul tragicului eveniment, prezentându-se autoturismele avariate, un bărbat ţinând un copil în braţe, soţia realizatorului, şchiopătând, susţinută de o persoană, Şerban Huidu în ambulanţă, acoperindu-şi faţa cu o mână, o femeie (bona copiilor familiei Huidu) transportată pe o targă, înconjurată de reporteri şi urcată într-o ambulanţă, autorităţile statului făcând cercetări la faţa locului.

Toate aceste imagini, având un caracter emoţional puternic, au fost reluate cu insistenţă, aproape în toate ştirile şi emisiunile în care s-a vorbit şi analizat acest caz. În cadrul acestor emisiuni a fost prezentată reconstituirea pe calculator a unor ipoteze privind circumstanţele în care s-a produs accidentul. De asemenea, a fost difuzat un material filmat intitulat „Huidu, urmărit de ghinion” , în cadrul căruia s-a relatat despre incidentele neplăcute din familia lui Şerban Huidu, enumerându-se accidentele pe care le-a avut Şerban Huidu (accident la schi în Austria, accident de motocicletă în 2005), cât şi pe cele ale celorlalţi membri ai familiei acestuia (soţia şi-a rupt un picior, fratele a avut accident de motocicletă, soacra a decedat).

Redăm din raportul de monitorizare :

 16.10.2011 15:00-Ştirile B1
 Titlu : Huidu, accident cu 2 morţi
 Se prezintă ştirea conform căreia Şerban Huidu a provocat un accident rutier soldat cu doi morţi în Timişul de Sus. Sunt prezentate imagini în care se vede un LOGAN răsturnat şi foarte avariat, o reconstituire pe calculator a accidentului, Şeban Huidu în diferite ipostaze. Imaginile sunt însoţite de următorul comentariu : Evelyn Badea : „... Iar vis-a vis de faptul că Şerban a avut curajul să se suie la volan atât de repede după un accident atât de grav aşa cum s-a văzut, cel de la Innsbruck, un accident în care să ne reamintim, se punea problema dacă va trăi sau nu, nu dacă va rămâne într-un scaun cu rotile sau nu, ar fi trebuit să-şi acorde o perioadă în care să se refacă psihic şi emoţional după... Prezentatoare : ...Ştim iată, soţia lui, Cristina, este în stare de şoc, pe lângă leziunile pe care le-a suferit, în plus în maşină erau cei doi copii. 18:00-Ştirile B1 Se prezintă aceeaşi ştire cu titlul „Huidu, accident cu 2 morţi, difuzată şi la jurnalul de la ora 15:00. În studio este invitată jurnalista Evelyn Badea. Evelyn Badea : .. Dar dacă cineva spune faptul că el s-a suit la volan şi că totuşi era afectat încă emoţional şi mental de ce i s-a întâmplat atunci, de faptul că a trecut pe lângă moarte... Este transmis un material filmat intitulat „Huidu, urmărit de ghinion” despre incidentele neplăcute din familia lui Şerban Huidu. Sunt enumerate accidentele pe care le-a avut acesta ( accident la schi în Austria, accident de motocicletă în 2005), cât şi membrii familiei. Voce din off : Trei ani mai târziu soţia sa, Cristina, a suferit un grav accident tot la schi. În martie 2008, aflată în vacanţă în nordul Italiei alături de soţul său a căzut pe una din cele mai renumite pârtii şi şi-a rupt clavicula. Şi Vlad, fratele lui Şerban, a fost în comă după un grav accident de motocicletă suferit în 2010. El a fost lovit şi proiectat într-un gard de un automobilist care nu s-a asigurat. Rezultatul : ruptură de ficat şi comă. Încă o dramă s-a petrecut în familia lui Şerban Huidu la începutul acestui an când soacra sa a decedat în urma unei congestii celebrale. Atunci „cârcotaşul” se afla încă internat în Austria. Soacra vedetei, Ana Matei, a murit neaşteptat la vârsta de 62 de ani. Comentariile au fost însoţite de imagini cu Şerban Huidu, soţia sa, o pârtie de schi şi maşinile avariate din ultimul accident rutier.

 17.10.2011 09:00-Ştirile B1
 Titlu : Huidu va fi audiat ; A treia victimă a lui Huidu a murit, Huidu nu avea voie să conducă Prezentator : Tragedia în care a fost implicat omul de televiziune Şerban Huidu atrage atenţia asupra capacităţii lui de concentrare la volan. Specialiştii susţin că persoanele care au suferit traumatisme cerebrale grave, ca cel al realizatorului tv, ei pierd viteza de reacţie, iar în condiţii de stress reflexele lor pot dispărea de tot. Titlu : A treia victimă a lui Huidu a murit
 10:00-Ştirile B1
 Titlu : A murit a treia victimă
 12:00 Ştirile B1
 Titlu : Trei morţi în accidentul lui Huidu, Huidu riscă opt ani de închisoare
 Invitat în studio- jurnalista Nicoleta Savin. Nicoleta Savin : Totul, pleacă totuşi de la, să fim obiectivi, de la o indisciplină în trafic. Deci s-a trecut pe linia continuă. Şi am înţeles că pe un post de televiziune a mai intrat cineva care a fost martor la un ciumbuşluc din acesta anterior momentului producerii accidentului. Probabil Huidu se grăbea. Şi uite că se grăbea spre moarte. Spre moartea celor trei călători de acolo şi pentru asta probabil iarăşi că va plăti. E o tragedie ce i se întâmplă acestui domn (...). Nicoleta Savin : (...) Dar mă gândesc totuşi că sunt acele trei familii (...) care mergeau regulamentar pe banda lor, s-au trezit cu un bolid care le-a venit în faţă, nu ştiu dacă au simţit că şi mor, dacă au avut timp să-şi încheie conturile cu lumea asta sau să-şi facă elementara cruce.

 18.10.2011 09:00- Ştirile B1
 Titlu : Victimele nu cred în regrete ; Îi scârţâiau roţile de la viteză Vărul femeii moarte în accident : ...Eu am fost pur şi simplu absolut răvăşit. Până şi Spitalul din Braşov astăzi spunea nişte nerozii că vedeţi, Doamne, s-ar putea ca maşina să fi patinat, Poliţia, deja apar nişte titluri de-astea pe ecranele televizoarelor, maşina a derapat... Uitaţi-vă dumneavoastră aici. Nici vorbă de aşa ceva, este clar că el a ieşit din coloană, a tăiat dunga continuă care o ştie toată lumea, o vedem în faţa ochilor, şi a omorât trei oameni. Se menţionează că Şerban Huidu a adunat 14 contravenţii de când a devenit şofer.
 12:00-Ştirile B1
 Titlu : Rudele victimelor cer dreptate
 Este difuzată aceeaşi declaraţie a vărului femeii decedate în accident.
 Titlu : Martor : Avea peste 100km/oră.
 Prezentatoare : Avea peste 100km/oră, a intrat în depăşire chiar dacă nu vedea nimic. Sunt câteva dintre mărturiile celor care s-au aflat în zonă în momentul producerii accidentului.Unul dintre localnici spune chiar că Şerban Huidu mergea agitat în jurul maşinii pe care a lovit-o iar din interior se auzeau urlete disperate. Martor : Cobora pur şi simplu cu o viteză de-i scârţâiau roţile. A intrat pe contrasens pe linia continuă şi Loganul a venit aproape de linia continuă şi impactul...direct în el a intrat. L-a întors cu roţile în sus de două ori. Nu a încercat să depăşească, a pierdut controlul volanului. Voce din off : Martorul povesteşte că Huidu mergea cu peste 100km/oră când s-a produs accidentul. Şi nu este singurul care povesteşte cum s-a întâmplat tragedia. Un alt şofer susţine că realizatorul tv a intrat în depăşire.

Sursa„Adevărul” : „Eram în maşină după Huidu. Nu a derapat nimeni, o să se vadă asta şi la expertiză. A intrat în depăşire fără să semnalizeze. S-a izbit nimicitor. A început să urle femeie care se afla pe bancheta din spate. Au început să urle toţi oamenii de pe stradă. A coborât şi el din maşină, s-a luat cu mâinile de cap şi a urlat : Sunt distrus ! Ce am făcut ?” Voce din off : Cea mai cutremurătoare poveste este a unui localnic. Acesta susţine că era lângă maşina răsturnată şi auzea urletele victimelor.
 14:00-Ştirile B1
 Este difuzată ştirea cu acelaşi titlu şi conţinut prezentată şi în jurnalul de la ora 12:00 : Martor : Avea peste 100km/oră.
 Titlu : Huidu şi problemele de sănătate
 Prezentatoarea declară că unii medici spun că accidentul s-ar fi produs şi din cauza stării de sănătate a lui Huidu în urma accidentului din Austria, că acesta ar avea vederea afectată. Este prezentat un material filmat în care medicul neurolog Gheorghe Popescu Tismana îşi exprimă opiniile despre starea de sănătate a realizatorului tv. Voce din off : Conform teorii lansate de unii specialişti, Şerban Huidu ar fi rămas cu sechele de vedere de pe urma accidentului, pe care l-a avut în Austria. Gheorghe Popescu Tismana : El când s-a lovit aicea, e posibil să se fi rupt, să se fi distrus şi aceste radiaţii. Înţelegi ? Şi el nu vede cu câmpul ăsta, părerea mea este, asta a fost o supoziţie a mea proprie. El a ignorat spaţiul din stânga şi a intrat pe contrasens fără să vadă unde e, el vedea numai dreapta lui şi probabil a ignorat pe spaţiul ăla.
 18:00-Ştirile b1
 Titlu : Huidu, anchetat pentru ucidere
 Titlu : Lacrimi pentru victime
 Un reporter B1 transmite în direct de lângă mormântul uneia dintre victimele accidentului. Apoi sunt difuzate imagini de la înmormântarea acesteia. Florin Podaru, vărul femeii decedate în accident : Am aflat doar din ce s-a discutat pe la televiziuni, că Huidu ne-ar fi oferit bani, că ne-ar fi contactat...este o minciună, o făcătură de presă ! Este un fals de declaraţie şi o încercare de spălare a imaginii postului ăsta de televiziune pentru care toată lumea îşi dă ajutorul şi se împing unul pe altul ca să se facă o treabă să îl spele pe Huidu de orice păcat.
 19:00-Actual B1
 Titlurile afişate, pe ecran : CAZUL HUIDU, ISTERIE NAŢIONALĂ ; HUIDU, URMĂRIT PENAL ; CAZUL HUIDU : IPOTEZE PESTE IPOTEZE ŞI NUMAI “MARTORI ANONIMI”
 Moderatorii emisiunii, Sorina Matei şi Andrei Bădin, i-au avut invitaţi pe Florian Bichir, jurnalist ; George Popescu Tismana, medic primar neurolog, Aurel Cladoveanu, fost pilot de curse şi, în direct, prin telefon, avocatul lui Şerban Huidu, Ioan Mânjină. S-a discutat despre cazul Huidu.

Membrii Consiliului consideră că difuzarea repetată a imaginilor de la locul accidentului, în care au fost arătate victimele acestuia, s-a făcut cu încălcarea art. 41 alin. (1) lit a), prevederi potrivit cărora radiodifuzorii nu pot difuza imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia.

De asemenea, radiodifuzorul a încălcat şi prevederile art. 45 din Codul audiovizualului, întrucât atât imaginile difuzate de la locul accidentului, cât şi titlurile şi comentariile cu privire la acest subiect au fost de natură să nu asigure respectarea intimităţii persoanei, atunci când aceasta se află într-o situaţie grea, de suferinţă, de nenorocire. Imaginile difuzate, titlurile şi comentariile despre acest subiect au sporit nejusitificat dramatismul situaţiei în care se aflau, deopotrivă, d-nul Huidu şi familiile victimelor accidentului, care suferiseră o nenorocire. Or, în considerarea protejării unor valori fundamentale, cum sunt imaginea şi demnitatea, Codul audiovizualui prevede că orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, iar în cazul unor dezastre naturale, accidente şi alte situaţii de suferinţă umană, radiodifuzorii au obligaţia ca reflectarea acestora în cadrul programelor audiovizuale să se facă cu respectarea imaginii şi demnităţii persoanei care se află într-o asemenea situaţie.

Consiliul a mai considerat că modul în care a fost reflectat acest subiect în cadrul programelor audiovizuale monitorizate poate fi de natură să influenţeze cercetările în acest caz, care sunt în curs de desfăşurare. Astfel, unele dintre comentarii şi titluri au constituit antepronunţări, stabilindu-se verdicte de vinovăţie şi de răspundere penală în acest caz, fapt ce contravine normelor legale din domeniul audiovizualului, pecum şi principiilor generale ce guvernează un stat democratic.

În baza aceluiaşi raport de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat şi prevederile art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, potrivit cărora moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Astfel, în mai multe ediţii ale emisiunii „Lumea lui Banciu", transmise în perioada 16 – 21 octombrie 2011, fie în direct, fie în reluare, moderatorul acestei emisiuni a folosit un limbaj injuros de natură a afecta dreptul la imagine al domnului Şerban Huidu, în condiţiile în care Codul audiovizualului instituie obligaţia ca moderatorii emisiunilor să nu folosească un asemenea limbaj.

Redăm din raportul de monitorizare :
 17.10.2011 08:00-Lumea lui Banciu (reluare), difuzată în direct pe data de 16.10.2011, ora 23:00
 Prezentator Radu Banciu : (...) despre Şerban Huidu, umoristul, scheciarul de la Prima TV care a trecut prin accidentul de schi unde s-a făcut de râs, tot aşa, în faţa întregii ţări, lovindu-se cu capul ca prostul pe o pârtie de schi în Austria. ... iată-l astăzi venind şi omorând din culpă, din aroganţă, din toate motivele astea pe care i le putem aduce şi pune în cârcă după un asemenea accident... să nu mai auzim niciodată de el ... Omul ar trebui să încheie definitiv, să fie trimis pe linie moartă. ... să scăpăm o dată de el, să înceteze cu cazul ăsta, cu Jeep-ul lui ... plus că el se afla într-o maşină burduşită, era toată familia lui acolo, inclusiv bona. L-a durut în cot de toate astea şi-a asumat riscurile absolut inutile. Nu se face aşa ceva, mai ales când eşti tată, cap de familie ş.a.m.d. Soţia care se afla alături, iarăşi nu putem să înţelegem ce rol avea ea acolo, dar probabil că la ei în familie Huidu este cel care dă tonul. ... sigur că el ar merita o puşcărie zdravănă dacă mai ales moare şi a treia persoană, după părerea mea şapte, opt ani de puşcărie sunt puţini în această situaţie ... Nu vrem să mai auzim de acest personaj măcar în numele omenirii. Radu Banciu : (...) Să nu mai poată să conducă ăsta niciodată maşina. Mi se pare o primă chestiune. Să nu-l mai vedem niciodată pe TV. Aşa scăpăm de ei, da ? Izolându-i. Acuma nu putem să-i împuşcăm pe toţi pentru că Şerban Huidu a condus ca un nenorocit pe stradă. Îl izolăm, îl scoatem, nu mai apare nicăieri deci să nu mai fie persoană publică, eventual să-l şi băgăm la puşcărie câţiva ani şi să nu mai poată să conducă. Asta-i minima chestiune, ce să mai aibă ăsta carnet, că toţi fac aşa. Îi ia Poliţia carnetul, îi sfidează
 18.10.2011, ora 08:00 - Lumea lui Banciu, difuzată în direct pe data de 17.10.2011, ora 23:00, încadrare AP. Titlul afişat pe ecran : Cârcotaşul huiduit de soartă.
 Radu Banciu : ... ore în şir de transmisii doar despre cazul Huidu. Evident că este o exagerare ... un omagiu acestui criminal de drept comun până la urmă, că asta este, el se înscrie undeva între Fane Spoitoru şi Râmaru cu această triplă crimă, n-are importanţă din ce motiv. Este singurul vinovat pentru această crimă....” Radu Banciu : „Ăsta s-a trezit până la urmă, deşi din informaţiile pe care le avem treaz de-a binelea nu era. Avem şi noi sursele noastre şi din informaţiile care ne-au parvenit chiar de la un neurolog, se pare că el avea creierul făcut praf şi că, evident, nu mai era în stare să conducă şi-aşa mai departe ; deci un pericol public extraordinar (...) Practic o jumătate din creier era deja terminată, paralizată, făcută vraişte şi nu mai funcţiona în parametri normali ; deci era pe undeva la maximum 40% să spunem, din capacitatea intelectuală pe care poate s-o aibă un om de vârsta lui, adică de 35 de ani.”
 ...Omul ăsta are de făcut puşcărie ! Trei morţi mă, nici atâta nu-i de ajuns ? Cât trebuie să omori ca să intri un pic la puşcărie, vin să-ntreb.
 Am văzut că Poliţia acuma se ocupă să găsească alibiuri pentru Şerban Huidu : că a derapat maşina, că nu ştiu ce.., Şi dac-a derapat, ce ? Dacă tu nu-ţi asumi nimic când eşti la volan.. O să fie de vină ăia, constructorii maşinii, că prostu’ ăsta cu creierul pe jumătate mergea cu 100 în curbă, sau ce ?”
 Radu Banciu : Evident că nu există un gram de şansă ca acest om să facă pârnaie. Nu există nicio şansă evident. Dar măcar să scăpăm de el, să nu mai auzim de el. Lasă să se căiască în puşcărie, foarte bine, sau unde-o sta. Acasă la el pe pat. Să stea cu mâna la cap sau cu genunchii la gură şi să se căiască el acolo.
 ... Luaţi-l tată să nu se mai vadă cu familia lui cu tot, ca şi-ăia erau sănătoşi cu toţii la cap, vă daţi seama. Nevasta, bona şi toţi ăia s-au aşezat cu criminalu-n maşină, se duceau la munte să se distreze. Ăla n-avea jumătate din cap, nu mai avea da îi vedeai cu suta la oră, du-te frate, că tu eşti deştept, le zici frumos la televizor !”
 ... Un criminal, să-l apărăm ca...bă, nu mă interesează bă, este singurul vinovat, da ? i-a omorat p-ăia, i-a facut zob.

 Faţă de toate aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 144 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. pentru postul de televiziune B1 TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L., pentru postul B1 TV, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul B1 TV cu somaţie publică, întrucât emisiunile de ştiri, precum şi unele emisiuni de dezbatere din perioada 16 - 21 octombrie 2011, în care a fost mediatizat accidentul rutier în care a fost implicat d-nul Şerban Huidu, au fost difuzate cu încălcarea unor drepturi fundamentale ale omului, protejate de articolele 41 şi 45 din Codul audiovizualului. Potrivit dispoziţiilor invocate, prezentarea imaginilor persoanelor care au fost victime ale tragicului accident puteau fi difuzate numai cu acordul acestora. De asemenea, în mai multe ediţii ale emisiunii „Lumea lui Banciu« , transmise în perioada 16 – 21 octombrie 2011, prezentatorul a folosit un limbaj injurios şi agresiv la adresa domnului Şerban Huidu, fapt de de natură a-i afecta dreptul la imagine al acestuia. »

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.