Decizia nr. 629 din 29.06.2010

29.06.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, etaj 1, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în data de 29 iunie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea nr. 8538/22.06.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea « Sinteza zilei » din 16 şi 17 iunie 2010, difuzată de postul ANTENA 3.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42 alin. (1) şi (2) şi pe cele ale art. 71 alin. (1) lit. a) şi alin. (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

art. 42 - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars".
art. 71 - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ; (...)".
3) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post".

În fapt, în data de 16.06.2010, postul ANTENA 3 a difuzat, începând cu ora 21.30, emisiunea de dezbatere „Sinteza zilei« , moderată de d-nul Mihai Gâdea. La această ediţie au participat : profesorul Valentin Stan, d-na Mona Pivniceru – judecător la Înalta Curte de Casaţie, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, d-na Alina Gorghiu – deputat PNL, d-na Oana Dobre – jurnalist la »Jurnalul Naţional", analistul Radu Tudor, dl. Radu Mazăre – primarul municipiului Constanţa (în direct, de la Constanţa).

Pe ecran au fost afişate titlurile : „Dacă ai fi Traian Băsescu, ce ai face ? Pe cine ai da afară ? ; Videanu & Co : Tranzacţii de 10.000.000 de euro doar în luna mai. E bine ? ; Creşte preţul întreţinerii. Vom plăti facturi cu 250% mai mult ? ; Victoria lui Băsescu împotriva pensionarilor. Ne merităm soarta ? ; Coplata scumpeşte medicamentele cu 750% ? Pacienţii daţi afară din spitale."

Consiliul a constatat că postul ANTENA 3 a dezbătut, în această ediţie a emisiunii « Sinteza zilei », un subiect preluat din presa scrisă cu privire la « firma de brokeraj a ministrului economiei, Adriean Videanu », subiect cu privire la care radiodifuzorul nu a făcut nici o minimă verificare a informaţiilor pe care ancheta jurnalistică a acestui ziar le conţinea, deşi, cel puţin din punct de vedere deontologic, ar fi avut o astfel de obligaţie.

Procedând în acest fel, radiodifuzorul nu a făcut altceva decât să-şi însuşească, la rândul lui, concluziile ziarului, dezvoltându-le într-un program audiovizual care a fost difuzat cu încălcarea prevederilor din legislaţia audiovizuală referitoare la informarea corectă, dreptul la imagine şi respectarea principiului imparţialităţii.

Redăm din raportul de monitorizare :

Mihai Gâdea : « Cel mai interesant lucru cu care aş vrea să încep în această seară, chiar fiind nepoliticos şi vorbind prea mult înainte de a prezenta invitaţii, presa centrală de mâine face o dezvăluire care cred că este interesantă şi poate să fie chiar zguduitoare. Firma de brokeraj a ministrului economiei, Adriean Videanu, atenţie domnule Stan, atenţie, a rulat 10 milioane de euro la Rasdaq în luna mai. Equity Invest este firma “Găştii de la Saint Tropez”. Adriean Videanu este administrator al firmei şi acţionar cu 24%. Cine sunt ceilalţi acţionari : sunt vechii săi prieteni cu care Videanu îşi face concediile pe Coasta de Azur : Sida Ionescu are 24%, Syda Ionescu este cel pe care-l numise, mă rog, îl numise, câştigase concursul pentru Paris, este iubitul fiicei preşedintelui, deci Syda Ionescu are 24% din acţiuni, mama lui Bogdan Ionescu “ Syda” este, înţeleg, de asemenea implicată în această afacere, Raul Doicescu are 24 %, este patronul de la Bog’Art, firmă care a construit sau reabilitat mai multe obiective în timp ce Adriean Videanu era edilul capitalei. Acţiuni mai au : Tiberiu Bică Postelnicu (24%) şi Gabriel Gheorghe (4%) ».

Propunându-şi o temă de dezbatere de interes public, care viza persoana d-lui Adriean Videanu, în calitatea sa de Ministru al Economiei, dar şi în calitate de persoană particulară acţionară într-o companie privată, postul ANTENA 3 ar fi avut obligaţia să prezinte, în cadrul aceleaşi emisiuni, şi punctul de vedere al ministrului Videanu, lucru care nu s-a întâmplat.

Sub acest aspect, art. 71 alin. (3) din Codul audiovizualului stabileşte ca regulă obligaţia radiodifuzorului de prezentare concomitentă a punctelor de vedere aflate în opoziţie, respectiv în cadrul aceleaşi emisiuni, în scopul informării corecte şi complete a publicului. Acelaşi articol prevede că, numai în mod excepţional, prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură în emisiunile următoare. Aşadar, acest demers ulterior reprezintă excepţia de la regulă.

Dar, chiar şi atunci când postul ANTENA 3 a primit, în ziua de 17.06.2010, un punct de vedere al d-lui Adriean Videanu cu privire la problemele dezbătute cu o seară înainte (respectiv în emisiunea din 16.06.2010), realizatorul emisiunii a prezentat acest drept la replică în mod trunchiat, lapidar, în timpul emisiunii « Sinteza zilei », astfel încât nu a existat posibilitatea reală ca publicul să poată înţelege opinia d-lui Videanu.

Redăm din raportul de monitorizare :

Mihai Gâdea : « Avem un punct de vedere din partea ministrului Videanu pe care l-am primit. Citez : „În ultimii zece ani nici eu, nici un membru al familiei mele şi nicio societate pe care o am nu a făcut nici un fel de tranzacţie pe BVB, pe Rasdaq sau prin intermediul unui alt broker. În legătură cu Equity Invest, vreau să vă aduc la cunoştinţă că în 11 decembrie 2008, deci cu vreo două săptămâni înainte ca eu să devin ministru, societatea a renunţat la tranzacţionarea în nume propriu pe BVB putând să facă operaţiuni numai în numele clienţilor. Repet : din 11 decembrie 2008 societatea şi-a redus obiectul de activitate şi nu mai poate face nici un fel de tranczacţie în nume propriu nici pe Rasdaq nici pe BVB”. Şi domnia sa spune că n-are nicio legătură cu lucrurile care au fost afirmate în articolul de presă. »

O astfel de abordare a fost de natură să afecteze dreptul la imagine al d-lui Videanu.

Analizând sesizarea, precum şi raportul de monitorizare, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a tratat subiectul referitor la compania « Equity Invest » şi unul dintre acţionarii minoritari ai acesteia, dl. Adriean Videanu, Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în mod subiectiv, făcând o serie de afirmaţii neprobate şi formulând, în mod subtil, acuzaţii de natură morală, îndeosebi, la adresa acestuia.

Membrii Consiliului au apreciat că, dat fiind domeniul specializat al tranzacţiilor bursiere, abordarea postului ANTENA 3 a fost de natură să creeze confuzie cu privire la acest subiect, care nu a putut fi perceput corect de publicul telespectator, informaţiile de pe ecran fiind şi ele de natură să adâncească această confuzie.

În conformitate cu dispoziţiile art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. - pentru postul de televiziune ANTENA 3 - şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, sonor şi vizual, în intervalul orar 18.00-21.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât în emisiunea »Sinteza zilei« , ediţiile din 16 şi 17 iunie 2010, informaţiile referitoare la presupusele tranzacţii bursiere efectuate de domnul Adriean Videanu nu au fost prezentate în mod corect şi nu a fost precizat punctul de vedere al acestuia cu privire la aceste informaţii. »

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.