Decizia nr. 621 din 24.06.2010

24.06.2010


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în ziua 24 iunie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei înregistrate la C.N.A. sub nr. 8120/14.06.2010 cu privire la emisiunea „Dreptul tău”, ediţiile difuzate în zilele de 24 mai şi 7 iunie 2010, de postul de televiziune BIT din localitatea Paşcani, jud. Iaşi.

Analizând raportul de monitorizare, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. BURŢILĂ & CO ELECTRON M BIT S.R.L. a încălcat prevederile art. 73 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în vederea respectării şi garantării prevederilor art. 3 alin. (1) şi (2) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a prevederilor art. 71 din Codul audiovizualului, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni audiovizuale editate, prezentate, moderate sau realizate de parlamentari, reprezentanţi ai Guvernului şi ai administraţiei publice centrale şi locale, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, persoane cu funcţii în structura partidelor politice sau purtători de cuvânt ai acestora, persoane desemnate public să candideze ori care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale ori emisiuni în care acestia au statut de invitat permanent ; fac excepţie emisiunile cu caracter cultural-artistic.

În raport de aceste prevederi, membrii Consiliului au constatat că cele două ediţii ale emisiunii „Dreptul tău”, difuzate de postul de televiziune BIT au fost moderate de un reprezentant al administraţiei publice locale, respectiv de către consilierul local Dionisie Afloroaiei, fapt interzis de prevederile art. 73 din Codul audiovizualului, anterior invocate.

Având în vedere că aceste emisiuni nu au avut caracter cultural-artistic pentru a fi exceptate de la aplicarea acestor dispoziţii, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, intrarea de îndată în legalitate, în privinţa emisiunii “Dreptul tău” difuzată de postul de televiziune BIT.