Decizia nr. 616 din 22.06.2010

22.06.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
pentru postul de radio REALITATEA FM

S.C. REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
Piaţa Presei Libere nr. 1 Corp A4, etaj 2,
camera 28, sector 1 BUCUREŞTI

pentru postul de radio REALITATEA FM
Piaţa Presei Libere nr. 1, corp A2, et. 2, sector 1 BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 22 iunie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la respectarea regimului difuzării publicităţii în cadrul emisiunii „Gol după Gol", ediţiile difuzate în perioada 12-18 iunie 2010, de postul REALITATEA FM.

Postul de radio REALITATEA FM aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr.R429.2/26.04.2004, decizia de autorizare nr. 865.0/12.05.2005 şi de reautorizare nr. 865.0-2/12.05.2005).

Analizând raportul de monitorizare, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise.

În fapt, postul REALITATEA FM difuzează, în direct, pe perioada Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud, de luni până vineri, între orele 20.00-24.00, iar sâmbăta şi duminica între orele 14.00-24.00 ediţii speciale ale emisiunii „Gol după Gol".

Membrii Consiliului au constatat că mai multe ediţii ale acestei emisiuni, transmise în perioada 12-18 iunie 2010, au fost difuzate cu încălcarea normelor legale referitoare la regimul publicităţii în domeniul audiovizualului.

Astfel, în cadrul acestor ediţii ale emisiunii „Gol după Gol", radiodifuzorul a făcut publicitate mascată în favoarea unei agenţii de pariuri online, denumită bet365.com.

Prezentatorul Gabi Safta a oferit publicului ascultător informaţii detaliate cu privire la această agenţie, promovând serviciile pe care aceasta le oferă, cotele de pariuri pentru partidele de fotbal desfăşurate la Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud, precum şi avantajele oferite participanţilor la astfel de pariuri.

În cadrul ediţiei din data de 12.06.2010, prezentatorul a anunţat că emisiunea este realizată de postul REALITATEA FM în colaborare cu agenţia de pariuri sportive online bet365.com, context în care a fost făcută publicitate mascată acesteia şi serviciilor pe care le oferă. Redăm din raportul de monitorizare :

« Gabi Safta : ...vă anunţăm că ediţiile speciale „Gol după Gol”, pe durata Campionatului Mondial, sunt realizate în colaborare cu casa de pariuri bet365.com., agenţia, casa de pariuri online, nu ştiu cum să-i spun, este bet365.com. De ce această agenţie de pariuri ? Pentru că îţi oferă cea mai mare diversitate de jocuri, de evenimente, de provocări online la îndemâna oricui, şansa de a vedea în direct numeroase competiţii sportive prin transmisii în direct video, aşadar, din foarte foarte multe sporturi, practic vezi meciurile pentru care joci. bet365.com are cele mai tentante cote, are cel mai mare bonus de pe piaţa noastră, nu mai puţin de 200 de roni, are o relaţie cu clienţii apreciată de nota 10 plus... »

De asemenea, în timpul emisiunii, prezentatorul, a relatat, în mod repetat, despre cotele de pariuri de la bet365.com ale partidelor de fotbal.

Gabi Safta : « ...în ce priveşte cotele bet365.com. ...bet365.com e ...o casă de pariuri care îţi oferă cea mai mare diversitate de jocuri, de evenimente, de provocări online, e la îndemâna oricui are conexiune pe internet, acolo ai şi şansa să vezi meciuri în direct transmise video, sunt toate sporturile incluse, noi vă aferim acum numai fotbalul, are cea mai tentantă cotă, are cele mai tentante cote, are cel mai mare bonus de pe piaţa noastră, nu mai puţin de 200 de roni, şi în maxim, maxim, maxim 3 zile primeşti tot ceea ce câştigi acolo, la acest site. Nu trebuie decât să te conectezi, primeşti bonusul... »

Membrii Consiliului au constatat că promovarea acestei agenţii de pariuri online a continuat atât pe parcursul emisiunii, cât şi la finalul acesteia, prezentatorul insistând ca persoanele interesate să acceseze site-ul în vederea înscrierii şi participării la pariurile sportive organizate pe perioada Campionatului Mondial de Fotbal.

« ...bet365.com, site-ul unde, în fiecare zi, în fiecare clipă, chiar şi acum puteţi paria...24 de ore din 24, bet365.com îţi oferă şansa unor provocări, ...aşadar are cea mai tentantă cotă, cel mai mare bonus de participare din România, nu mai puţin de 200 de roni şi în trei zile cel mult primeşti premiul pe care îl obţii după aceste jocuri pe internet. »

Conform raportului de monitorizare, celelalte ediţii ale emisiunii „Gol după Gol” au avut o desfăşurare asemănătoare, cu deosebirea că textul de promovare a agenţiei prezentat în emisiunea din ziua de 13.06.2010 (duminică) nu s-a mai făcut şi la finalul emisiunii, iar în ediţiile din cursul săptămânii, de luni până vineri, textul de promovare a fost făcut la început sau în prima parte a emisiunii.

În emisiunea din 18.06.2010, după prezentarea cotelor pariurilor de pe site-ul bet365.com, a fost descris modul în care se poate participa la pariurile respective.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

"(...) Sunt foarte multe modalităţi de a se înscrie ... la bet365.... cum se procedează ca orice om să intre pe site şi să-şi facă un cont să se distreze, mai mult, că vezi meciul şi te distrezi jucând în timp real, orice. ...intri pe interro_liens_callback, accesaţi secţiunea <Înscrieţi-vă>, acolo găsiţi formularul de înscriere.... Suma minimă pentru depunere este de 25 de roni, iar bonusul este de 100% la prima depunere, maxim 200 ron. Şi aici vă dau un exemplu : 200 de roni dacă depune un posibil client, noi îi oferim încă o dată 200 ron, ca bonus. ... De-asta am spus eu că este agenţia care îţi oferă cel mai mare bonus din România, 200 de roni... Deci se merge, înscrieţi-vă, undeva în stânga, după , , <Înscrieţi-vă>, parcurgi tot şi depui banii... în maxim trei zile omul intră în posesia câştigului, dacă doreşte să-l ridice.

Consiliul consideră că referirile insistente făcute, pe parcursul mai multor ediţii ale emisiunii « Gol după Gol », cu privire la agenţia de pariuri sportive online bet365.com au fost de natură a transforma emisiunile în unele cu caracter publicitar mascat, fapt interzis de legislaţia audiovizuală.

Faţă de conţinutul ediţiilor acestei emisiuni, care au făcut obiectul monitorizării, Consiliul consideră că radiodifuzorul a promovat agenţia menţionată anterior şi, implicit, serviciile acesteia, difuzând o comunicare audiovizuală comercială cu conţinut mascat, fiind încălcate astfel prevederile art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea oricărei informaţii către public trebuie să se facă în mod obiectiv şi corect, cu respectarea principiilor ce trebuie să guverneze o comunicare audiovizuală, fără transformarea acesteia într-una cu conţinut comercial mascat pentru o marcă, firmă sau un prestator de servicii.

Pentru aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. c) şi g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul REALITATEA FM şi dispune intrarea de îndată în legalitate. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio REALITATEA FM cu somaţie publică, întrucât în mai multe ediţii ale emisiunii „Gol după Gol », difuzate în perioada 12-18 iunie 2010, a făcut publicitate mascată în favoarea unei agenţii de pariuri sportive online. Potrivit legislaţiei audiovizuale, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.