Decizia nr. 611 din 15.06.2010

15.06.2010


envoyer l'article par mail title=

S.C. MEDIA TRUST S.R.L., CUI 23989360
Băile Olăneşti, Aleea Trandafirilor, nr.13, bl. Vila 9, parter, jud Vâlcea.

pentru postul de televiziune TELEVIZIUNEA VTV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 iunie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie privind respectarea regimului difuzării publicităţii, de postul TELEVIZIUNEA VTV din localitatea Râmnicu Vâlcea, în perioada 25-31 mai 2010.

Postul de televiziune TELEVIZIUNEA VTV aparţine radiodifuzorului S.C. MEDIA TRUST S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 184.1/12.07.2007 şi decizia de autorizare iniţială nr. 1403.0/07.02.2008 şi reautorizare nr. 1403.0-1/07.02.2008).

În urma analizării raportului, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. MEDIA TRUST S.R.L. nu a respectat prevederile art. 158 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă orice formă de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private.

În fapt, în perioada monitorizată menţionată, postul TELEVIZIUNEA VTV a difuzat un spot publicitar pentru promovarea Hotelului Olăneşti, în cadrul căruia, pe lângă promovarea propriu-zisă a unităţii, a prezentat detalii privind preţurile unor servicii de tratament, condiţii de internare şi facilităţile oferite în acest sens.

Astfel, în cadrul grupajului publicitar, au fost prezentate imagini cu Hotelul Olăneşti, însoţite sonor şi sub formă de text de următorul mesaj : „In perioada 15 ianuarie-30 mai 2010, Hotelul Olăneşti din staţiunea Băile Olăneşti vă oferă programele de tratament „ O săptămână de refacere” şi Decada Balneară la preţuri fără concurenţă. Se asigură : cură cu ape terapeutice, fizioterapie, electroterapie, kinetoterapie, tratament injectabil cu ape minerale a alergiilor de diferite tipuri”.

De asemenea, în cadrul spotului publicitar, a fost difuzat atât sonor, cât şi sub formă de text, următorul anunţ :

„SC Olăneşti Riviera SA vă oferă tratament şi recuperare pe o perioadă de 14 zile cu numai 450 de lei in Staţiunea Băile Olăneşti la Hotelul Olăneşti. Acte necesare : 1)Bilet de trimitere de la medicul de familie pentru recuperare sau pentru recuperare şi tratament. 2) Adeverinţă de asigurat sau cupon de pensie. 3)Copie dupa BI/CI. 4) Tratamentul se face cu internare, pe o periodă de 14 zile.”

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că, în realitate, postul TELEVIZIUNEA VTV a făcut publicitate unor servicii medicale care pot fi oferite în cadrul Hotelului Olăneşti, fapt de natură să încalce dispoziţiile imperative ale art. 158 alin. (1) din Codului audiovizualului, care interzic orice formă de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private.

Membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul, deşi cunoştea interdicţia difuzării oricărei forme de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private, a ales să promoveze acest gen de servicii oferite de S.C. Olăneşti Riviera S.A., societate ce deţine Hotelul Olăneşti şi care, potrivit datelor furnizate de Serviciul Inspecţie, face parte din acelaşi grup de firme cu S.C. MEDIA TRUST S.R.L., deţinătoarea licenţei audiovizuale pentru TELEVIZIUNEA VTV.

Pentru aceste considerente, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, intrarea de îndată în legalitate în privinţa spotului publicitar difuzat de postul TELEVIZIUNEA VTV pentru promovarea serviciilor oferite de Hotelul Olăneşti, în sensul ca acesta să fie transmis cu respectarea dispoziţiilor legale în materie de publicitate.