Decizia nr. 603 din 05.11.2013

06.11.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.,
 cu sediul în PLOIEŞTI, str. Democraţiei nr. 28A, Spaţiul de lucru nr. 2, Construcţia C1, parter, jud. Prahova, CUI 14954665,

 pentru postul ROMÂNIA TV BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

 Întrunit în şedinţă publică în data de 5 noiembrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, cu privire la conţinutul ediţiei informative a emisiunii „România TV News” difuzată în data de 13.08.2013, de la ora 18.00, de postul ROMÂNIA TV. Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparţine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., (licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011).
 În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., a încălcat prevederile art. 17 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Potrivit dispoziţiilor din Decizia nr. 220/2011 :
 Art. 17
 (1) În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
 (2) În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.
 În fapt, postul de televiziune România TV a difuzat în data de 13.08.2013, în cadrul ediţiei informative a emisiunii „România TV News”, de la ora 18.00, o ştire despre uciderea unui copil cu drujba de către tatăl său, care mai apoi s-a sinucis cu aceeași drujbă, ştire având titlul :„ŞOCANT : ŞI-A TĂIAT FIUL DE 5 ANI CU DRUJBA ; ŞOCANT : ŞI-A MASACRAT FAMILIA CU DRUJBA.” Potrivit raportului de monitorizare, ştirea a avut următorul conţinut : „Prezentatoare : Masacru într-o familie de căpşunari din Neamţ. Un bărbat şi-a tăiat copilul de numai 5 ani cu drujba, supărat că soţia lui voia să îl ia în Italia. După ce şi-a omorât fiul, bărbatul s-a sinucis cu aceeaşi drujbă. A fost dată legătura corespondentului România TV care a oferit noi detalii : Grozăvia s-a petrecut pe fondul unor neînţelegeri în familie, cei doi soţi s-au certat de la copilul de 5 ani pe care îl aveau împreună. Soţia s-a întors recent din Italia şi intenţionează să ia copilul cu ea în străinătate. Bărbatul de 37 de ani şi-a pierdut controlul şi ce a urmat este greu de imaginat. S-a închis în casă împreună cu fiul său şi l-a căsăpit. Apoi s-a sinucis în acelaşi mod. Femeia a intrat în şoc şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. Poliţiştii au demarat o anchetă în acest sens. Voce din off : Localitatea Bârgăuani este în stare de şoc, masacrul a îngrozit pe toată lumea. Soţia criminalului s-a întors din Italia şi l-a anunţat pe bărbat că este decisă să divorţeze. Mai mult femeia a spus că îl va lua cu ea pe băieţelul lor de 5 ani. Bărbatul şi-a ieşti din minţi, a pus la cale un plan diabolic. Martor : S-a răzubunat, a închis uşa şi cu drujba, a omorât copilul şi pe el. I-o tăiat gâtul la copil. Martor : Scene de groază, miros de fum, poliţia a găsit drujba mergând... Voce din off : Bunica copilului a auzit scandalul şi a sunat după ajutor. Copilul de 5 ani a fost găsit fără suflare. Tatăl lui a murit la câteva minute după ce au ajuns anchetatorii (...) Bogdan Ghebaur, purt. cuv. IPJ Neamţ : Au pătruns în interior unde au identificat un copil de 5 ani decedat şi un bărbat în vârstă de 30 de ani în stare de agonie cu răni în zona gâtului. Voce din off : Când şi-a văzut fiul şi nepotul morţi, mama bărbatului ucigaş a leşinat. (...) Se pare că bărbatul de 30 de ani avea probleme psihice. El a încercat de mai multe ori să se sinucidă cu pastile, iar acum câteva zile şi-a tăiat venele.”

 În urma analizării ştirii, membrii Consiliului au apreciat că, astfel cum a fost prezentată, aceasta a conţinut descrierea unei omucideri, urmată de sinuciderea autorului crimei, precum şi detalii referitoare la starea de şoc a familiei victimei, fapt ce contravine prevederilor art. 17 din Codul audiovizualului.
 De asemenea, membrii Consiliului a constatat că şi titlul ştirii afişat pe ecran a avut un conţinut violent (ŞOCANT : ŞI-A TĂIAT FIUL DE 5 ANI CU DRUJBA ; ŞOCANT : ŞI-A MASACRAT FAMILIA CU DRUJBA.). Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conţin detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri. Raportat la aceste aspecte, Consiliul a apreciat că difuzarea ştirii analizate la ora 18.00 s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale care prevăd că în intervalul orar 06.00 – 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
 Or, radiodifuzorul nu a ţinut cont la prezentarea ştirii analizate de interdicţia stabilită de norma legală.

 Consiliul a mai constatat că, raportat la conţinutul ştirii, au fost încălcate şi dispoziţiile alin. (2) al art. 17 din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora, în cazul unor drame precum sinucideri sau omucideri, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.
 Faţă de toate aceste aspecte, ţinând cont de criteriile legale de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a decis sancţionarea radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. cu amendă de 5.000 lei, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

 În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., având licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011, pentru postul de televiziune ROMÂNIA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 17 din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :


 "Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ROMÂNIA TV cu amendă de 5.000 lei, întrucât, în cadrul emisiunii informative „România TV News”, de la ora 18.00, din 13 august 2013, a fost prezentată o ştire referitoare la uciderea unui copil de către tatăl său, fapt ce contravine prevederilor art. 17 din Codul audiovizualului. Potrivit dispoziţiilor invocate, în intervalul orar 06.00-22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri şi nici imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.