Decizia nr. 602 din 15.06.2010

15.06.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE,
pentru postul de televiziune TVR 1

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE
Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1, Bucureşti

pentru postul de televiziune TVR 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 iunie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de consultanţă întocmit de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, cu privire la calitatea limbii române folosite în emisiunile audiovizuale ce au fost difuzate în luna aprilie 2010 de către postul de televiziune TVR 1. Postul public de televiziune TVR 1 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţa TV 340/03.11.2005 şi decizia de autorizare 1268.0/15.03.2007).

Analizând raportul de consultanţă, membrii Consiliului au constatat că Societatea Română de Televiziune a încălcat prevederile art. 88 din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor invocate, radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.

Potrivit raportului specialiştilor de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române, în perioada menţionată s-au efectuat 300 de ore de monitorizare, urmărindu-se în primul rând transmisiunile de la ore de vârf, în special emisiunile de ştiri şi dezbateri. Au fost monitorizate sub aspect lingvistic doar intervenţiile verbale şi mesajele scrise (titrări, crawluri) pentru care îşi asumă responsabilitatea redactorii şi colaboratorii posturilor respective, nu şi secvenţele verbale aparţinând invitaţilor în studio.

Au fost semnalate : greşeli de ortografie, de punctuaţie, de ortoepie, de morfosintaxă (morfologie şi sintaxă), precum şi greşeli de lexic şi semantică.

Astfel, în urma monitorizării, au fost constatate mai multe erori de folosire a limbii române în emisiunile difuzate de postul public TVR 1, în perioada cuprinsă în raport, fapt ce dovedeşte o depreciere a calităţii limbii române în cadrul programelor audiovizuale difuzate de acest post de televiziune.

Spre exemplificare, cităm din raportul privind calitatea limbii române în audiovizual, întocmit de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române :

• greşeli de morfologie :

- „o zi a nervilor întinşi la maxim" – forma corectă : „o zi a nervilor întinşi la maximum” ;
- „nici acum nu este clar numărul exact al victimilor« – forma corectă : „nici acum nu este clar numărul exact al victimelor » ;
- „agheasmei mari« – forma corectă : „ aghesmei mari » ;
- „unul dintre efectele negative ale cenuşei vulcanice” – forma corectă : „unul dintre efectele negative ale cenuşii vulcanice” ;
- „vroiam să întreb” – forma corectă : „voiam să întreb” ;

• greşeli de sintaxă :

- „toate bisericile de pe toată Patriarhia Română« – forma corectă : „ toate bisericile din cadrul Patriarhiei Române »
- „prezentator Tema zilei« – forma corectă : „prezentatorul rubricii „Tema zilei »
- „prognoză Bucureşti« – forma corectă : „prognoza pentru Bucureşti »
- „director general FMI« – forma corectă : „ directorul general al FMI »
- „corespondent Jurnal« – forma corectă : „ corespondent al Jurnalului »
- „nu au dorit să facă declaraţii pe cameră« – forma corectă : „ nu au dorit să facă declaraţii în faţa camerei » ;
- „unora le place soarele, altora le plac ploaia" – forma corectă : „unora le place soarele, altora le place ploaia” ;
- „din informaţiile care le am până acum – forma corectă : „din informaţiile pe care le am până acum” ;
- „asupra unei insulei situată între ... « – forma corectă : „ asupra unei insulei situate între ... »
- „în cazul unei paciente internată joi" – forma corectă : - „în cazul unei paciente internate joi”.
- „aceste cazuri care au ţinut prima pagină a readus în atenţia...« – forma corectă : „aceste cazuri care au ţinut prima pagină au readus în atenţia... » ;
- „o femeie îi ia 26 de minute să bage rufele în maşina de spălat« - forma corectă : - „unei femei îi ia 26 de minute să bage rufele în maşina de spălat ».

• pleonasm :

- „mai ales la munte vor fi averse slabe de ploaie« – forma corectă : „ mai ales la munte vor fi averse slabe » ;
- „în rutina lor obişnuită« – forma corectă : „în rutina lor ».

Având în vedere nerespectarea normelor de exprimare constatată în cadrul programelor audiovizuale, membrii Consiliului au considerat că radiodifuzorul nu şi-a îndeplinit obligaţia legală în ceea ce priveşte asigurarea respectării normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, fapt ce contravine prevederilor art. 88 din Codul audiovizualului.

Pentru toate aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, şi ale art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE pentru postul de televiziune TVR 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TVR 1 cu somaţie publică, întrucât în luna aprilie 2010 a înregistrat un număr total de 75 de greşeli de folosire a limbii române, în creştere faţă de perioada monitorizată anterior, când au fost constatate 63 de astfel de erori.

Prezentăm o selecţie din greşelile semnalate :
- „vroiam să întreb” – forma corectă : „voiam să întreb” ;
- „din informaţiile care le am până acum” – forma corectă : „din informaţiile pe care le am până acum” ;
- „aceste cazuri care au ţinut prima pagină a readus în atenţia...« – forma corectă : „aceste cazuri care au ţinut prima pagină au readus în atenţia... » ;
- „o femeie îi ia 26 de minute să bage rufele în maşina de spălat« - forma corectă : - „unei femei îi ia 26 de minute să bage rufele în maşina de spălat ».

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.