Decizia nr. 596 din 31.10.2013

05.11.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
 BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 172-176, Clădirea Willbrook, corp A, et. 3, cam. 5, sector 1 C.U.I. 14080700

 pentru postul de televiziune REALITATEA TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 31 octombrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, în baza sesizării înregistrate sub nr. 9271/02.10.2013, cu privire la emisiunea de ÅŸtiri de la ora 14.00, din data de 02.09.2013, difuzată de postul REALITATEA TV. Postul de televiziune REALITATEA TV aparÅ£ine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 ÅŸi reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 47 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, norme emise în aplicarea Legii audiovizualului. Potrivit prevederilor invocate, este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naÅ£ionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.
 ÃŽn fapt, postul Realitatea TV a difuzat în data de 02.09.2013, de la ora 14.00, emisiunea de ÅŸtiri Life Time News, prezentator – Amedeo Ene.
 ÃŽn cadrul acestei ediÅ£ii de ÅŸtiri au fost prezentate mai multe teme ÅŸi evenimente importante ale zilei, comentate telefonic de jurnaliÅŸti sau alte personalităţi. Printre subiectele discutate s-a numărat ÅŸi cel legat de protestele generate de Proiectul RoÅŸia Montană, recent aprobat de Guvern. Titlul afiÅŸat pe ecran a fost PONTA vs BÄ‚SESCU PE ROÅžIA MONTANÄ‚. Subiectul a fost comentat telefonic de jurnalistul RareÅŸ Bogdan, în cadrul dialogului fiind făcute următoarele afirmaÅ£ii :

 â€žAmedeo Ene : RareÅŸ, dincolo de dubla personalitate a premierului pe această chestiune privind RoÅŸia Montană, aspectul pe care l-ai subliniat puÅ£in mai devreme, mi se pare foarte interesantă ÅŸi această propunere a preÅŸedintelui, care a susÅ£inut întotdeauna exploatarea aurului de la RoÅŸia Montană în condiÅ£iile pe care le cunoaÅŸtem deja, pe de altă parte acum vine cu referendumul. RareÅŸ Bogdan : Ei, nu-i chiar aÅŸa, dragul meu Amedeo, nu-i chiar aÅŸa. Traian Băsescu, dacă luaÅ£i declaraÅ£iile din 2005-2006, era total împotriva proiectului de la RoÅŸia Montană, pentru că atunci nu-i convenea că Adrian Năstase a dorit să facă proiectul. După care Traian Băsescu ÅŸi l-a asumat în urmă cu un an de zile ÅŸi a afirmat – Da - dar n-a fost în stare sau n-a dorit să-l convingă pe Emil Boc ÅŸi Guvernul său să-ÅŸi asume acest proiect ÅŸi atunci s-a făcut un ping-pong între palate. De asemenea, acest ping-pong continuă acum. Victor Ponta, care în urmă cu un an de zile era împotriva proiectului, doreÅŸte să facă proiectul, ÅŸi-a asumat proiectul ÅŸi l-a trecut printr-o hotărâre de Guvern ÅŸi acum vine ÅŸi ne spune că el ca deputat este împotrivă. Păi, care jumătate din Victor Ponta e împotrivă ? Pantofii sunt împotrivă ÅŸi picioarele ÅŸi capul sunt pro sau cum, că nu înÅ£eleg. Eu ÅŸtiam că există un singur Ponta, nu există doi sau trei Victori Ponta. Dar, mă rog, nu pot fi de acord nici cu Traian Băsescu. Traian Băsescu ne spunea tot la intervenÅ£ii acum vreo două ore cât de grozave sunt cele două dive pe care le are – una blondă ÅŸi una brunetă. Monica Macovei ÅŸi Elena Udrea. E dureros pentru România că are de ales între niÅŸte personaje fără forţă, fără puterea de a-ÅŸi asuma anumite lucruri, fără strategii – deci, ma refer la Victor Ponta, de cealaltă parte alternativa absolut sinistră – niÅŸte muieri care ar trebui să-ÅŸi vadă liniÅŸtite de orice altceva decât de a mai critica fad, lipsit de consistenţă, un Guvern oricum suficient de prost. Amedeo Ene : ÃŽÅ£i mulÅ£umesc, RareÅŸ Bogdan, pentru intervenÅ£ie ÅŸi fără îndoială că vom mai discuta despre aceste chestiuni.”

 Analizând conÅ£inutul dialogului, membrii Consiliului au constatat că unele dintre afirmaÅ£iile făcute în cadrul acestuia au avut un caracter profund discriminatoriu. Astfel membrii Consiliului au apreciat că afirmaÅ£iile domnului RareÅŸ Bogdan referitoare la “două dive”, „una blondă ÅŸi una brunetă”, „alternativa absolut sinistră” pe care o reprezintă „niÅŸte muieri care ar trebui să-ÅŸi vadă liniÅŸtite de orice altceva decât de a mai critica fad, lipsit de consistenţă”, au un evident caracter discriminatoriu la adresa persoanelor de gen feminin, fiind de natură să contravină principiului egalităţii de ÅŸanse.

 O astfel de afirmaÅ£ie, susÅ£inută implicit de moderatorul emisiunii, care nu a luat o poziÅ£ie fermă de delimitare ori de respingere, lasă imaginea unei superiorităţi masculine, a rolului tradiÅ£ional de conducător în societate al bărbatului, în opoziÅ£ie cu rolul femeii, care nu ar trebui să fie implicată în politică, nu are competenÅ£a să critice. Or, o astfel de concepÅ£ie, exprimată în mod public, în cadrul unui program audiovizual, este de natură să contravină principiilor nediscriminării. Sub acest aspect, prezent în ÅŸedinÅ£a publică a Consiliului din 29 octombrie 2013, chiar domnul RareÅŸ Bogdan ÅŸi-a asumat fapta, recunoscând că a greÅŸit când a făcut respectivele afirmaÅ£ii cu caracter discriminatoriu, care, potrivit legislaÅ£iei audiovizuale constituie contravenÅ£ei. Astfel, membrii Consiliului au apreciat că respectivele afirmaÅ£ii sunt de natură să contravină dispoziÅ£iilor legale potrivit cărora este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naÅ£ionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea dispoziÅ£iilor art. 90 alin. (4) ÅŸi a condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
 ÃŽn temeiul ÅŸi cu respectarea art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., având licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 30.0/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 ÅŸi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 47 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât comentariile făcute de jurnalistul RareÅŸ Bogdan, în cadrul emisiunii Life Time News din 2 septembrie 2013, au avut un caracter discriminatoriu pe considerente de gen, acesta afirmând că prin poziÅ£iile critice exprimate de două doamne implicate în viaÅ£a politică actuală, acestea reprezintă o „alternativă sinistră”, persoanele fiind catalogate drept „niÅŸte muieri care ar trebui să-ÅŸi vadă liniÅŸtite de orice altceva decât de a mai critica fad, lipsit de consistenţă”. Potrivit dispoziÅ£iilor legale, în programele audiovizuale este interzisă orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naÅ£ionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.