Decizia nr. 593 din 31.10.2013

05.11.2013


envoyer l'article par mail title=


 Către,
 S.C. INSERV MEDIA S.R.L., cu sediul în Baia Mare, B-dul Bucureşti nr. 3, Jud. Maramureş

 pentru postul eMARAMUREŞ TV

 privind obligaţia S.C. INSERV MEDIA S.R.L. de a acorda dreptul la replică Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 31 octombrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare, precum şi sesizarea înregistrată sub nr. 10453/02.10.2013, formulată de Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, cu privire la emisiunea „30 de minute”, difuzată în data de 01.10.2013 de postul eMARAMUREŞ TV.

 Prin sesizare petentul reclamă faptul că, prin informatiile prezentate în cadrul emisiunii menționate, nu a fost respectat dreptul la o informare obiectivă a publicului cu privire la un subiect de interes public, întrucât nu a fost solicitat și punctul de vedere al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Postul de televiziune eMARAMUREŞ TV aparţine radiodifuzorului S.C. INSERV MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 483.2/03.09.2009 decizia de autorizare nr. 1628.1-1/17.12.2009).
 În urma analizării raportului de monitorizare şi a reclamaţiei formulate, membrii Consiliului au decis obligarea radiodifuzorului S.C. INSERV MEDIA S.R.L. la difuzarea unui drept la replică, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile Codului audiovizualului.
 În fapt, în data de 01.10.2013, postul de televiziune eMARAMUREŞ TV, a difuzat emisiunea „30 de minute” în care, moderatorul acesteia, domnul Cosmin Mezaroș și invitatul său, domnul Cătălin Chiricheș, primarul municipiului Baia Mare au discutat despre gardul care a fost construit lângă blocurile locuite de comunitatea rromă şi despre sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a menţine decizia de amendare cu 6.000 de lei aplicată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării domnului Cătălin Cherecheş. Acesta a explicat utilitatea gardului, faptul că acesta nu va fi demolat şi a prezentat istoricul situaţiei. Titlul afişat pe ecran a fost „Gardul de pe Horea NU va fi demolat”. De asemenea, în comentariile lor referitoare la sancțiunea aplicată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării primarului municipiului Baia Mare, atât moderatorul emisiunii, cât și interlocutorul acestuia, domnul Cătălin Chiricheș au criticat sancțiunea, susținând utilitatea gardului construit lângă blocurile locuite de comunitatea rromă.

 Redăm din raportul de monitorizare :
 Cosmin Mesaroş : Trebuie să aibă şi CNCD-ul bani, domnule primar.. Cătălin Cherecheş : Am zis că cei de la CNCD să-şi cumpere fericiţi flori şi fotolii de lux prin birourile lor. Ce mă deranjează este că cel puţin 2 oameni de la CNCD, unul este preşedintele Asztalos care e băimărean şi o a doua persoană care este dna Ioana Pop, membră a PSD, o ştiu băimărenii pentru că a fost preşedinta Tineretului Social-Democrat, dânsa am înţeles că doreşte să candideze la europarlamentare pe listele PSD, aici în Maramureş. Păi dânsa a spus că acest gard nu trebuia construit, a spus că trebuie să plătesc eu 6000 de lei amendă. Eu nu văd cum dna Pop va veni să-mi ceară mie s-o sprijin în campania electorală, nu ştiu cum va veni în faţa băimărenilor. Cosmin Mesaroş : Nu ştiu cum a votat dna Pop, dacă se votează în Consiliul ăsta, care e procedura ?

 În continuarea emisiunii, cei doi interlocutori discută despre mizeria de la blocurile pentru care s-a construit gardul.
 Cosmin Mesaroş : Păi gunoiul era până la etajul 1 ! Cătălin Cherecheş : Cam asta-i măsura, într-o săptămână se adună până la etajul 1. Bine, eu m-am bucurat că am găsit mormanul ăla acolo pentru vă a fost într-un fel şi un cadou simbolic pe care am dorit să-l facem CNCD-lui. Tare mult aş vrea să îl încarc într-un camion, să-l trimit la Bucureşti. Pe parcursul emisiunii, nu a existat nicio intenţie a moderatorului de a solicita un punct de vedere din partea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Analizând întreaga documentaţie, membrii Consiliului au constatat că, în ediţia emisiunii „30 de minute” difuzată în data de 11.04.2013, informaţiile considerate de petent o încalcare a dreptului la propria imagine, au fost prezentate de post fără a fi însoţite de un punct de vedere al acestuia (conform prevederilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului), informaţii care, în opoziţie cu cele prezentate de postul de televiziune, ar fi putut oferi publicului posibilitatea să-şi formeze propria opinie asupra subiectului dezbătut.

 De asemenea, Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu a asigurat imparțialitatea, echilibrul și libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, care, de regulă trebuiesc prezentate în cadrul aceleiași emisiuni (conform prevederilor art. 66 alin. (1) lit. a) și b) și alin. (2) din Codul audiovizualului) , pentru a se asigura o informare obiectivă a publicului.

 Faţă de aceste aspecte, Consiliul a apreciat că postul eMARAMUREŞ TV a încălcat prevederile din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual referitoare respectarea dreptului la propria imagine și la asigurarea imparțialității, a echilibrului și a liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, care, de regulă trebuiesc prezentate în cadrul aceleiași emisiuni

 Apreciind că sesizarea este întemeiată, membrii Consiliului au decis, cu respectarea art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, ca radiodifuzorul S.C. INSERV MEDIA S.R.L. să acorde dreptul la replică Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în termenul şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.