Decizia nr. 589 din 29.10.2013

30.10.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 20.000 lei a S.C. PRO TV S.A. cu sediul în Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2 CUI : 2835636

 pentru postul de televiziune PRO TV

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 29 octombrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate sub nr. 8813/14.08.2013, 8814/14.08.2013 şi 8815/14.08.2013, cu privire la emisiunea informativă difuzată de postul PRO TV în ziua de 13 august 2013, la ora 19.00.
 Postul de televiziune PRO TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018.4/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994).
 În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 17 din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Conform prevederilor din Legea audiovizualului :
 Art. 39
 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Potrivit dispoziţiilor din Decizia nr. 220/2011 :
 Art. 17
 (1) În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
 (2) În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia. În fapt, postul de televiziune Pro TV a difuzat în data de 13.08.2013, în cadrul emisiunii informative Ştirile Pro TV, de la ora 19.00, o ştire despre uciderea unui copil de către tatăl care mai apoi s-a sinucis, ştire cu titlul „CRIMĂ ŞI SINUCIDERE CU DRUJBA”.
 Potrivit raportului de monitorizare, ştirea a avut următorul conţinut :
 „19.00 : Andreea Esca : Începem cu gestul înfricoşător al unui bărbat din Neamţ care nu-şi va găsi niciodată liniştea pe cealaltă lume. Iritat că va fi părăsit, şi-a tăiat copilul cu o drujbă, după care, într-un moment de laşitate totală, s-a sinucis. Vecinii au auzit urletele pruncului, dar nu au intervenit, de frică. (imagini cu o drujbă) Când au ajuns poliţiştii, era prea târziu. Au găsit în casă un lac de sânge şi scene de abator. Mama copilului a suferit un şoc şi a fost internată la Spitalul de Psihiatrie din Piatra Neamţ. Medicii se tem că şi-ar putea pierde minţile. Voce : Vecinii au auzit un zgomot asurzitor şi urlete înfricoşătoare dinspre casa ororilor. (titrat mare « Şi-a ucis copilul ») Astăzi, la ora 8 şi jumătate, călăul a intrat în camera copilului şi l-a ucis cu o drujbă. Băieţelul de 5 ani abia se trezise din somn. ( titrat mare « Băieţelul avea 5 ani ») Florica Matei, vecina : L-o părăsit nevasta şi nu vrea să se mai împace cu el. S-a răzbunat, o închis uşa cu drujba şi a omorât copilul şi pe el. Avea 5 ani, frumuşel, deştept. Voce : Totul a început după ce femeia în vârstă de 28 de ani, întoarsă din Italia, l-a anunţat că vrea să îl ia pe cel mic şi să divorţeze, apoi să plece iar în străinătate. Din acel moment ucigaşul a urzit acest plan macabru. De câteva zile, de teama partenerului care devenise agresiv, tânăra se mutase la părinţii ei, care stau gard în grad cu criminalul. Rudele femeii au încercat să-l ia şi pe copil, dar bărbatul ameninţa mereu că îl va ucide pe cel care va pune mâna pe băiat. Cu puţin timp înainte de a comite masacrul, între cei doi a avut loc o nouă ceartă. Cu minţile luate parcă de un demon, s-a închis în casă împreună cu cel mic. (titrat mare “Vă omor pe toţi !”) Dacă intră cineva, vă omor pe toţi, a spus el. Apoi a mai apucat să le reproşeze soţiei şi părinţilor acesteia că l-a crescut singur pe prunc. Vecin : Mă-sa a trimis bani, o fost îngrijit. Voce : De afară, oamenii au auzit zgomotul drujbei, dar nimeni nu a avut curajul să forţeze intrarea, aşa că au sunat la 112. Un echipaj de poliţie a ajuns în câteva minute. Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IJP Neamţ : Au somat persoana să deschidă uşa, însă nu a răspuns nimeni. Au forţat-o, au pătruns în interior. Voce : Agenţii au văzut cum criminalul agoniza. Pentru copil era însă prea târziu. Ulterior, legiştii au descoperit pe trupul plăpând şi patru lovituri de cuţit. Soţia bărbatului şi mama acesteia au suferit un şoc. Florin Voroneanu, vecin : Plângeau toate, supărate au căzut jos, au leşinat. Alt vecin : E sărit de pe fix, dacă era sănătos nu făcea aşa. Dacă intra cineva acolo putea să-l omoare şi pe mine şi pe altul. Voce : Cele două femei sunt internate acum la Spitalul de Psihiatrie din Piatra Neamţ.

 Cătălin Radu Tănase, corespondent PRO TV, aflat la faţa locului : Crima şi sinuciderea petrecute în această casă din judeţul Neamţ nu reprezintă în niciun caz un incident singular în România. Îmi aduc aminte perfect că pe 25 aprilie în acest an în judeţul Dâmboviţa un bărbat şi-a omorât fetiţa de 4 ani, iar apoi s-a sinucis. Acelaşi motiv : vroia să se răzbune în cel mai cumplit mod cu putinţă pe partenera de viaţă. În astfel de cazuri psihologii spun foarte clar, dragostea părintească păleşte, este ştearsă pur şi simplu de pe faţa pământului de o minte bolnavă care nu doreşte decât un singur lucru, răzbunarea, iar răzbunarea cea mai cruntă este să-i iei unui om copilul pe care l-a zămislit. Şi-mi aduc aminte perfect că şi acum în judeţul Neamţ, chiar aici, ca şi în judeţul Dâmboviţa oamenii din sat au spus mereu aceeaşi şi aceeaşi poveste, că bărbaţii erau violenţi, că făcuseră ameninţări, că existaseră plângeri cel puţin verbale adresate poliţiştilor şi că nimeni nu a luat nicio măsură, că aşa e în România, că totdeauna autorităţile şi legea intervin numai când cineva piere. ” Imaginile difuzate de la faţa locului au prezentat oamenii legii cărând câte un sac afară din casă sau către maşina poliţiei.

 În urma analizării ştirii, membrii Consiliului au apreciat că, astfel cum a fost prezentată, aceasta a conţinut descrierea unei omucideri, detalii referitoare la modul în care a acţionat sinucigaşul, precum şi detalii referitoare la starea de şoc a familiei victimei, toate de natură să traumatizeze publicul minor, să-i afecteze psihic pe copiii care urmăreau respectiva emisiune informativă.

 De asemenea, titlurile afişate pe ecran sau imaginile cu drujba au fost de natură să afecteze minorii prin violenţa pe care o prezentau. Raportat la aceste aspecte, Consiliul a apreciat că difuzarea ştirii analizate la ora 19.00 s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale care prevăd că difuzarea în serviciile de televiziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Mai mult, potrivit dispoziţiilor art. 17 alin. (1) din Decizia 220/2011, în intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte. Or, radiodifuzorul nu a ţinut cont la prezentarea ştirii analizate de interdicţia stabilită de norma legală.

 Consiliul a mai constatat că, raportat la conţinutul ştirii, au fost încălcate şi dispoziţiile alin. (2) al art. 17 din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora, în cazul unor drame precum sinucideri sau omucideri, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.
 Faţă de toate aceste aspecte, ţinând cont de criteriile legale de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a decis sancţionarea radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. cu amendă de 20.000 lei, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi (4) şi art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 018.4/29.01.1993, al deciziei de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994, pentru postul de televiziune PRO TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 20.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi a art. 17 din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2 : În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3 : Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 "Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRO TV cu amendă de 20.000 lei, întrucât, în cadrul emisiunii informative de la ora 19.00, din data de 13 august 2013, a difuzat o ştire referitoare la uciderea unui copil de către tatăl său, ştire al cărei conţinut a fost de natură să prejudicieze dezvoltarea psihică a minorilor.
 Potrivit dispoziţiilor legale, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
 De asemenea, în intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri şi nici imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate