Decizia nr. 586 din 03.06.2010

03.06.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 2 S.A.,
cu sediul în BUCUREŞTI, B-dul Ficusului nr. 44A, corp B, et. 4, sector 1
C.U.I. 15967078

pentru postul de televiziune ANTENA 2
BUCUREŞTI, B-dul Mărăşti nr. 65-67, Complex Expoziţional, Pavilion 7

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 3 iunie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Agentul VIP”, difuzată, în direct, în ziua de 21 aprilie 2010 şi, în reluare, în ziua de 22 aprilie 2010, de postul ANTENA 2.

Postul de televiziune ANTENA 2 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 2 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 166/09.01.2007 şi decizia de autorizare nr. 1253.0/20.02.2007).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 2 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 16 alin (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2), difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

La art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului sunt reglementate criteriile generale în funcţie de care radiodifuzorii vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale, criterii care au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. Lit. k) şi l) ale articolului prevăd următoarele criterii :

- k) calitatea şi tipologia limbajului ;

- l) genul sau temele producţiilor audiovizuale.’’

În fapt, în data de 21 aprilie 2010, începând cu ora 22,00, postul ANTENA 2 a difuzat, în direct, emisiunea „Agentul VIP”. Emisiunea a fost difuzată, în reluare, în ziua de 22 aprilie 2010, în intervalul orar 13,15 – 14,45. Emisiunea a fost difuzată şi încadrată cu semnul de avertizare „AP”. În prima parte a emisiunii, realizatorul acesteia, dl. Cristian Brancu, l-a avut ca invitat pe dl. Andrei Duban, actor. Tema discuţiei afişată în partea de jos a ecranului a constituit-o „Bancuri VIP cu Duban”.

Pe parcursul emisiunii, plecând de la tema acesteia, au fost spuse mai multe bancuri cu aluzii sexuale şi au fost făcute comentarii cu conotaţii sexuale.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Cristian Brancu : Fun Agentul VIP te întreabă ce pasăre zboară cel mai sus ?
Andrei Duban : Ou ! Ce pasăre zboară cel mai sus ?Vulturul.
Cristian Brancu : Nu dragă, păsărica stewardesei.
(...)Andrei Duban : Îl întreabă cineva pe altcineva apropo de păsări. Acuma că vine primăvara, e primăvară, se potriveşte. E adevărat că toate păsăricile, toate păsăricile primăvara. Băi, la ce vă gândiţi ?Toate păsăricile primăvara, toate se pupă ? Zice : Da, e adevărat. Primăvara toate păsărelele se pupă în afară de una. Care ? Cucu. Şi ? Da, ăla se suge !
(...)Cristian Brancu : Înainte de publicitate, că avem o scurtă pauză publicitară, după care ne revedem cu Andrei. De la Andreea cu dedicaţie pentru domnul Andrei Duban, fără număr, fără număr. Un moş intră într-o farmacie şi cere un prezervativ. Se uită la el pe toate părţile şi zice : Auzi cucoană, unul cu miez n-ai, că numai piele am şi eu ?
(...)Andrei Duban : Acuma, dacă e să fim perverşi până la capăt depinde de ce-i plac cei cu ochelari... Oare cumva înainte le scoate ochelarii, şi-i pune ea ca s-o vadă mai mare. (Gesticulează sugestiv arătănd în jos) Lentila măreşte, lentila măreşte !
Cristian Brancu : Dar nu întăreşte.
Andrei Duban : Din păcate nu şi întăreşte. (...)
Cristian Brancu : Laurette spune : „Îmi place ca iubitul meu să mă pozeze după ce facem sex”

Este prezentată pe ecran o poză cu Laurette în costum de baie şi următorul text : „Laurette vrea să fie pozată după ce face sex”.

Membrii Consiliului au constatat că difuzarea în reluare a emisiunii „Agentul VIP”, într-un interval orar accesibil tuturor categoriilor de public, s-a făcut cu încălcarea normelor legale referitoare la protecţia copiilor.

Astfel, deşi emisiunea a fost difuzată, iniţial, în ziua de 21 aprilie 2010, după ora 22,00, radiodifuzorul a ales să o transmită, în reluare, în ziua de 22 aprilie 2010, începând cu ora 13,15.

Or, faţă de conţinutul acesteia, în care atât bancurile, cât şi comentariile pe marginea acestora au avut conotaţii sexuale, membrii Consiliului au apreciat că emisiunea a fost difuzată în reluare la o oră nepotrivită şi cu un semn de avertizare necorespunzător, iar în clasificarea acestei emisiuni, ce a fost difuzată în mod greşit cu semnul de avertizare AP, radiodifuzorul avea obligaţia legală să ţină seama de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu.

În scopul asigurării protecţiei copiilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor. Astfel, conform acestor norme, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor care pot afecta copiii în intervale orare la care aceştia nu pot avea acces la programele respective.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor în cadrul serviciilor de programe, protecţie ce se realizează având în vedere şi criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale precum calitatea şi tipologia limbajului, genul sau temele producţiilor audiovizuale, criterii prevăzute în art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului.

Membrii Consiliului apreciază că respectarea principiului interesului superior al copilului trebuie să primeze în orice program audiovizual, având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a acestora, generată de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală.

Faţă de aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, ale art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din acelaşi act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA 2 S.A. pentru postul de televiziune Antena 2 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 2 cu somaţie publică, întrucât emisiunea « Agentul VIP », transmisă, în reluare, în ziua 22 aprilie 2010, începând cu ora 13.12, care a conţinut bancuri şi comentarii cu conotaţii sexuale, a fost încadrată greşit şi difuzată în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul său, fapt ce contravine prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului.

Conform acestor dispoziţii, radiodifuzorii au obligaţia să programeze emisiunile care pot afecta copiii în intervale orare la care aceştia nu pot avea acces la programele respective.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.