Decizia nr. 584 din 03.06.2010

03.06.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.,
cu sediul în BUCUREŞTI, B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, Birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6 C.U.I. 18684823

pentru postul de televiziune KANAL D

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 iunie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile « La şuetă cu Bahmu », „Fata lui tata” şi „Noră pentru mama”, difuzate în perioada 19-25 aprilie 2010, de postul de televiziune KANAL D.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL SA (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150/30.05.2006 şi decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 16 alin. (1) şi (3) lit. b), f) şi k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi (3) lit. b), f) şi k) din Codul audiovizualului prevăd :

"(1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.

(3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ;
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
k) calitatea şi tipologia limbajului.« În fapt, postul de televiziune Kanal D a difuzat în direct, în 22.04.2010, în intervalul orar 16.00-18.30, emisiunea „La şuetă cu Bahmu”, moderată de Adriana Bahmuţeanu. Emisiunea este încadrată de post ca „talk-show”, având semnul de avertizare »AP".

Invitaţi în emisiune au fost trupa Extasy, interpretul de muzică populară Ghiţă Munteanu şi domnişoara Elena Matei, presupusa viitoare nevastă a domnului Cristian Ţânţăreanu, care, ulterior, a intrat în direct prin telefon, pentru a confirma zvonurile legate de căsătoria sa cu domnişoara Elena Matei. În continuare, a avut loc un dialog în care au fost folosite diverse cuvinte sau aluzii cu tentă sexuală :

Redăm spre exemplificare câteva fragmente din raportul de monitorizare :

„Cristian Ţânţăreanu : Cum să nu mă creadă dragă, hai spune, Elena, hai dragă să facem o partidă de sex în direct ...
(...)
Cristian Ţânţăreanu : Domnule, nu mi-a spart casa...eu m-am îndrăgostit că ştii, mă întrebai cum de m-am îndrăgostit, păi dacă ai fi văzut ce am văzut eu...noi aicea când a venit avem o gură din-asta pe care iese aer cald, era cu o fustă largă şi când a trecut deasupra gurei ăsteia de canal am văzut aşa o tunsoare de şi-acuma visez la asta (...).”

În data de 25.04.2010, în intervalul orar 20.30-22.30, postul de televiziune Kanal D a difuzat ediţia emisiunii „Fata lui tata”, moderată de Gabriel Coveşeanu. Emisiunea este încadrată de post ca „Drama”, având semnul de avertizare « 12 », iar, înainte de începerea difuzării emisiunii şi după genericul de final, pe ecran este afişat următorul text : „Personajele şi întâmplările pe care se bazează scenariul fiecărui episod sunt fictive”.

În cadrul ediţiei emisiunii monitorizate, echipa de detectivi împreună cu prezentatorul trebuie să rezolve un caz în care „fata lui tata” a renunţat la facultate pentru a lucra într-un club în care au loc lupte între femei. Iubitul fetei îi este şi impresar, obţinând astfel bani de pe urma luptelor la care participă fata. Aflând aceste lucruri de la detectivii emisiunii, între părinţi, fată şi prietenul acesteia are loc o confruntare atât verbală cât şi fizică, fiecare încercând să îşi impună punctul de vedere. Ambele tabere îşi reproşează diverse lucruri, moment în care protagoniştii încep să folosească un limbaj vulgar şi să se lovească.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :

„Fata : Da, sunt smardoaică pentru bani !
Mama : Tu eşti smardoaică cu mama ta ?
Fata : Da, sunt smardoaică.
Mama : Da nu ţi-e ruşine ?
Fata : Băi, ce ai venit aicea să te bagi, eşti tatăl meu ? (îmbrâncindu-l pe tatăl ei vitreg) (...) Mă las de facultate, am bani şi sunt şmecheră. (îmbrâncind-o şi pe mama ei)
Mama : Dai în mama ta care te-a crescut ?
Cove : Crezi că asta o să faci toată viaţa ta, să te baţi în ring ?
Fata : Da, da. (...) Băi nene, nu mai filmaţi aicea ce p... mea filmaţi ? (ridică mâna către cameraman încercând să îl lovească)”.

Emisiunea „Noră pentru mama”, moderată de Gabriela Cristea Toader, este difuzată, în direct, de luni până vineri pe postul de televiziune Kanal D, astfel : cea de dimineaţă, de la ora 10 şi până la 12:30, cea de seară, de la 19:15 la 20:30 şi cea de noapte, între 02.00 şi 04.00. Genul emisiunii este „Reality drama”, este difuzată cu semnul de avertizare „AP”.

Subiectul emisiunii este unul matrimonial, concurenţii fiind cazaţi în două case, într-una aflându-se mamele băieţilor şi posibilele viitoare nurori, iar în cealaltă casă băieţii, concurenţii urmând să se întâlnească şi, eventual, să formeze un cuplu, dacă vor găsi persoana potrivită. Prezentatoarea Gabriela Cristea urmăreşte împreună cu concurenţii relaţiile care se conturează pe parcursul celor trei ediţii zilnice ale emisiuni.

- În ediţia emisiunii din 19.04.2010, de la ora 19.15, moderatoarea şi concurenţii au dezbătut evenimentele petrecute în casă, în ziua respectivă. Este difuzat un material în care concurentele, aflate în conflict, se ironizează şi îşi adresează cuvinte jignitoare :

Redăm din raportul de monitorizare :

„Cristina : Ea s-a găsit, mironosiţa dracului ?!
Diana : Nu i l-am suflat lu’ niciuna.
Georgiana : Să mai aud un material, să mai zică cineva despre mine, să vezi ce palme îi dau.
Diana : Georgiana, nu ţi-am zis niciodată du-te dracu’ sau că te iau la palme. Mersi frumos.
Georgiana : Cu plăcere.
Diana : Ce pot să spun, nu am alte cuvinte, numai mulţumiri.
Georgiana : Cu plăcere. Mai ai ceva de spus ?
Diana : Ăsta e unul dintre cele mai penibile, da păi fiecare să îşi ţină bărbatul cum ştie, eu cu ce greşesc că îmi pun flori şi că mă îmbrac. Da du-te dracu’, vai de mine, păi eu căreia dintre fete i-am zis du-te dracului şi că mă iei la palme...cine vorbeşte, Georgiana ? Păi să se uite în oglindă, dacă are ce arăta. (...) Georgiana face ironii, păi nu se uită în oglindă ? Are ea ce fund să arate ? Ce să fac, dacă nu ştii cum să ţi-l ţii lângă tine ?”

În ediţia din data de 22.04.2010, de la ora 10.00, echipa emisiunii, dorind să facă o surpriză concurenţilor, l-a adus în casă pe Hrubaru de la emisiunea „Cronica Cârcotaşilor”. Acesta a glumit împreună cu concurenţii din casă, întrebându-i când au de gând să lanseze o nouă versiune a poeziei „Mă-ta”, de George Coşbuc şi a făcut aluzie la limbajul vulgar şi violent folosit de concurenţi în casă. Ulterior, a fost difuzat un material care a ilustrat acest lucru :

„Luminiţa : Mă-ta fă, du-te dracu’ !
Veronica : Mă-ta !
Luminiţa : Pupa-o-ai în cur pe mama, dă-te naibii de panaramă ce eşti !
Veronica : Mă-ta !

În emisiunea de vineri seară, din data de 23.04.2010, de la ora 19.15, numită şi „seara eliminărilor”, pe lângă discuţiile purtate între moderatoare şi concurenţi, au fost difuzate şi comentate mai multe materiale filmate în casă, printre care şi unul în care concurentele au criticat modul în care s-a comportat o mamă la petrecerea de Sfântul Gheorghe, organizată în casă. Comentariile au conţinut un limbaj vulgar, cu accente violente :

„Daniela : O bagi de două-trei ori cu capul în wc, o speli cu periuţa aia de la...beep (...)
Veronica : Nenorocită de femeie...când e fără ochelari la baie e posedată.
Daniela : Eu nu am văzut-o.
Veronica : Când e îmbrăcată zici că merge la făcut bani.
Daniela : Păi dacă aşa a învăţat. Ce crezi că au făcut altceva ? Jigodii penale.
Veronica : Ia mergi în faţa mea, ia uite hal de mamă cum se îmbracă. Acum am înţeles de ce e prietenă cu travestiţii.”
(...) „Hai daţi-o dracului de treabă. Era normal să spună că faţa dumneata e la fel ca partea dorsală şi nu ştii care e una sau alta ?

Materialul a fost întrerupt de o altă înregistrare, în care a intervenit tatăl unei concurente pentru a-i adresa următoarele cuvinte altei concurente din casă :

„Vasile : Cristina, te-aş întreba, dumneata stai cu faţa la televizor acuma ?
Cristina : Normal că stau.
Vasile : Cristina, stai cu faţa la televizor ?
Cristina : Da, cu faţa stau.
Vasile : Mi se pare că stai cu partea dorsală, te rog frumos să te mai uiţi în oglindă(...)
Paula : Hai, lăsaţi-mă în pace, deci sunteţi de acord cu...
Cristina : Oricum, nu vedeţi că nu sunt în stare să se respecte unul pe celălat şi să se asculte, vorbesc unul peste altul, măcar atâta lucru.
Paula : Deci, e normal dacă ţi-aş spune, doamna Vali, că când te văd aplecată în jos...
Cristina : Da ce mama dracului am zis în material de domnul Vasile, că nici nu am jignit, nici...nu mi se pare normal ?
Paula : Nu o mai faceţi pe proştii aşa şi nu o mai daţi cotită.
Daniela : Nu e jignire, nu ?
Paula : Toată lumea e proastă numai voi sunteţi deştepţi. Cum să fie normal ? De exemplu te aşezi, îţi bagi capul aicea între picioare, care îţi e faţa şi care îţi e c...beep. (...) Deci bagă-ţi capul între picioare şi atuncea spune-mi care îţi e faţa şi care îţi e partea dorsală ? Nu mai ocoliţi atâta şi toată lumea e proastă.(...)”

Având în vedere modul în care s-au desfăşurat ediţiile emisiunilor « La şuetă cu Bahmu », „Fata lui tata” şi „Noră pentru mama”, difuzate în perioada 19-25 aprilie 2010, membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate prevederile din domeniul audiovizualului referitoare la protecţia copilului.

Membrii Consiliului au constatat că în respectivele emisiuni a fost folosit un limbaj vulgar, cu conotaţii sexuale, precum şi violenţă fizică şi verbală. Or, tolerarea unei asemenea atitudini este de neacceptat într-un program audiovizual, cu atât mai mult cu cât acesta a fost transmis la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public.

În raport de conţinutul emisiunilor şi de intervalul orar de difuzare a acestora, respectiv 10.00-22.30, interval orar la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor de televiziune, emisiunea a fost de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a acestora.

Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Or, în ceea ce priveşte orele de difuzare, postul de televiziune KANAL D nu a luat niciuna dintre măsurile prevăzute de legiuitor în scopul asigurării protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe difuzate.

Raportat la conţinutul acestor materiale audiovizuale, difuzate cu semnnele de avertizare « AP » şi „12”, Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu a ţinut cont, în clasificarea emisiunilor, de criteriile prevăzute de Codul audiovizualului, între care menţionăm : psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, calitatea şi tipologia limbajului, utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor.

În scopul asigurării protecţiei copiilor, radiodifuzorii trebuie să ţină cont de intervalul orar de difuzare a programelor transmise, ca măsură de protecţie a minorilor, astfel încât programele ascultate sau vizionate în familie, sau numai de către copii, să nu afecteze dezvoltarea mentală sau morală a acestora. Or, ediţiile emisiunilor « La şuetă cu Bahmu », „Fata lui tata” şi „Noră pentru mama”, difuzate în perioada 19-25 aprilie 2010, nu puteau constitui programe care să se încadreze în categoria « AP », respectiv „12”, astfel cum a fost afişat pe ecran.

De asemenea, membrii Consiliului consideră că, în ceea ce priveşte aspectele de moralitate, astfel de emisiuni prezintă o variantă de comportament faţă de care copiii, care nu au experienţa persoanelor mature şi al căror discernământ este redus, îl pot asimila cu uşurinţă unui model, rezolvarea problemelor putându-se face deopotrivă prin folosirea unui limbaj injurios şi a unei atitudini violente.

Membrii Consiliului consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor şi că difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât minorii să nu fie expuşi unor riscuri psihice şi/sau morale.

Ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale, aspect care demonstrează că sancţiunea nu şi-a realizat scopul preventiv, radiodifuzorul ignorând în continuare aceste dispoziţii, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2), art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 150/30.05.2006 şi al deciziei de autorizare audiovizuale nr. 1239.0/30.01.2007, pentru postul de televiziune KANAL D) se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la cele ale art. 16 alin. (1) şi (3) lit. b), f) şi k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.
B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza
Birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6
BUCUREŞTI, C.U.I. 18684823

pentru postul de televiziune KANAL D

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 584/03.06.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. pentru postul de televiziune KANAL D şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune KANAL D cu amendă în cuantum de 10.000 lei, întrucât, mai multe ediţii ale emisiunilor « La şuetă cu Bahmu », „Fata lui tata” şi „Noră pentru mama”, care au conţinut violenţă fizică şi verbală şi în care au fost dezbătute subiecte cu conotaţii sexuale, fiind folosit un limbaj injurios, au fost difuzate într-un interval orar nepotrivit în raport de conţinutul acestora, fapt de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a copiilor.

Potrivit prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu pot vedea emisiunile respective."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.