Decizia nr. 578 din 28.06.2012

28.06.2012


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 iunie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a supus dezbaterii sesizarea înregistrată la CNA sub nr. 9958/18.06.2012, precum şi raportul de monitorizare referitor la spotul pentru produsul Duck Benzi Parfumate derulat pe posturile de televiziune.

Redăm din raportul de monitorizare descrierea spotului :

"Iniţial, este prezentat un closet, în interiorul căruia se află un aparat de toaletă, cu o dimensiune foarte mare. Aparatul, plin de microbi, este extras din vasul de toaletă, în primele minute ale spotului, cu ajutorul unei macarale. În spot, apare personajul de desene animate, răţoiul Duck. Este redată apoi imaginea unui vas de toaletă curat, unde s-a introdus o bandă Duck. În finalul spotului, au fost arătate produse Duck, benzi parfumate.
În partea din dreapta jos, apare titrat : Johnson.
Voce din off : Aţi remarcat că aparatele de curăţare a toaletei sunt din ce în ce mai mari şi pline de microbi ? Vă prezentăm noile benzi parfumate de la Duck. O bandă adezivă atât de subţire, încât abia se observă. Păstrează toaleta curată şi parfumată. Noile benzi parfumate, curăţă şi parfumează fără efort."

Consiliul a vizionat spotul şi a constatat că acesta încalcă prevederile articolelor 101 şi 102 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :
- art. 101 - Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile.
- art. 102 alin. (1) – Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale.

Membrii Consiliului au constatat că spotul prezintă în opoziţie două produse de curăţare şi parfumare a toaletei, respectiv produsul cu dispozitiv de plastic şi produsul promovat, cel cu benzi parfumate.

Opoziţia decurge din afirmaţiile : « Aţi remarcat că aparatele de curăţare a toaletei sunt din ce în ce mai mari şi pline de microbi ? Vă prezentăm noile benzi parfumate de la Duck. O bandă adezivă atât de subţire, încât abia se observă. Păstrează toaleta curată şi parfumată. »

Aceste afirmaţii sunt făcute pe fondul difuzării de imagini în care un dispozitiv din plastic pentru curăţatea toaletei pe care se regăsesc microbi este extras din vasul de toaletă cu o macara (ce sugerează greutatea, dimensiunile neobişnuit de mari).

Comparaţia conduce la ideea potrivit căreia produsul promovat în spotul analizat elimină în totalitate microbii din vasul de toaletă, spre deosebire de dispozitivele din plastic care doar ar reţine microbii, fără a-i elimina.

Din conţinutul adresei transmise de Consiliul Român pentru Publicitate (RAC), care a analizat la rândul său acest spot, rezultă că produl promovat, respectiv Duck Benzi Parfumate, nu are proprietăţi biocide şi nu omoară microbii din vasul de toaletă.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au apreciat că modul în care este realizat spotul analizat poate induce publicului telespectator ideea potrivit căreia ar trebui să se renunţe la produsele de curăţare a toaletei cu dispozitiv din plastic în favoarea produsului promovat, respectiv benzile parfumate pentru curăţarea toaletei, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 101 din Codul audiovizualului. Legislaţia audiovizuală ce reglementează comunicările comerciale audiovizuale, respectiv publicitatea pe posturile de radio şi de televiziune, interzic orice formă de promovare a unui produs prin care se sugerează publicului să renunţe la alte produse similare.

Pentru aceste considerente, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea de îndată în legalitate în privinţa spotului de promovare a produsului Duck Benzi Parfumate derulat pe posturile de televiziune.