Decizia nr. 574 din 28.06.2012

28.06.2012


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.,
pentru postul de televiziune KANAL D

S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. C.U.I. 18684823
B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza,
birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6 BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune KANAL D

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 iunie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA sub nr. 3443/05.03.2012, 4505/21.03.3012, 4725/26.03.2012, 4858/28.03.2012 şi 4859/26.03.2012 cu privire la emisiunile « CANCAN TV » ediţia din 01.03.2012 şi „Drept la ţintă” ediţia din 02.03.2012, difuzate de postul KANAL D.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150/30.05.2006 şi decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007).

În urma analizării rapoartelor de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 30 , 34 alin. (1) şi 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor invocate din Legea audiovizualului :
- art. 3 (1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Conform dispoziţiilor din Codul audiovizualului :
- art. 30 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
- art. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine
- art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

În fapt, postul de televiziune KANAL D a difuzat în data de 01.03.2012, începând cu ora 22.28, emisiunea „Cancan TV” prezentată de Andreea Mantea şi Adrian Artene. În cadrul emisiunii a fost invitată în platou Simona Pătruleasa, care a vorbit despre căsnicia sa şi problemele pe care le are din cauza celor care o invidiază. Pe ecran au fost afişate următoarele titluri : O CĂSNICIE LEGATĂ, DUPĂ O IUBIRE ADEVĂRATĂ ; TOTUL DESPRE FEMEIA CARE ÎI HĂRŢUIEŞTE FAMILIA ; EVELYN, SPAIMA FAMILIEI LUI SABIN ! ; PĂTRULEASA ÎNTR-O POVESTE FĂRĂ IEŞIRE ! ; EVELYN BADEA, O RĂZBOINICĂ FĂRĂ CAUZĂ ?

După o scurtă prezentare a cuplului Simona Pătruleasa - Sabin Ivanof, comentariile fiind însoţite de imagini ale celor doi şi ale fetiţei lor, în platou a fost invitată Simona Pătruleasa.

În cadrul emisiunii s-a afirmat în mod repetat că invitata ediţiei este victima unor atacuri în presă şi în viaţa privată, “Jigniri, ameninţări şi cuvinte dure”, “O poveste halucinantă, demnă de filmele de groază”, al căror autor ar fi jurnalista Evelyn Badea.

Redăm din raportul de monitorizare : Voce din off : Jigniri, ameninţări şi cuvinte dure. De aproape şapte ani prezentatoarea Kanal D, Simona Pătruleasa, este terorizată de o altă femeie. Bruneta a devenit ţinta atacurilor unei jurnaliste, în momentul în care a început povestea de dragoste cu soţul ei, Sabin Ivanof. Probabil relaţia lor nu a fost pe placul jurnalistei Evelyn Badea, care a pornit o adevărată ofensivă împotriva prezentatoarei tv.

În cadrul emisiunii au fost difuzate fragmente din unele mail-uri despre care s-a afirmat că au fost trimise Simonei Pătruleasa de către Evelyn Badea : « Pătruleasa cea mucegăită la cap. Ştim că eşti stearpă şi că te susţine un boşorog, care acum stă pe strada unde ai stat şi tu, ca… ! » « Aş dori nespus să scap de obsesia schizofrenicului Sabin Ivanof, care a ajuns la paranoia, în ceea ce mă priveşte. » « Sărmanii, cred că nişte viermi ca ei, plini de gel, …mucegai şi gunoi îşi doresc asta ! Sabin, nu te plictiseşti ? Nu te ocupi de…care a înghiţit…întregii naţiuni ? » ...
Voce din off : Iniţial, Evelyn i-a trimis mesaje soţului Simonei, Sabin Ivanof. Sătul de jignirile ziaristei, el a fost nevoit să-şi schimbe numărul de telefon de mai multe ori, însă nimic nu a părut să o poată opri pe Evelyn. Următoarea ţintă, soţia lui Sabin, Simona Pătruleasa. Pentru atac, ziarista a scos artileria grea : mesaje de ameninţare trimise pe mail. Din calea răzbunării lui Evelyn nu au scăpat nici prietenii şi cunoscuţii cuplului. Uraganul Evelyn rade tot.
Sunt difuzate alte fragmente din mail-urile despre care s-a afirmat că au fost adresate Simonei Pătruleasa de către jurnalistă.
« Ghinion pentru borfaşii cu tupeu. Că nu mă las până nu-l fac zob ! Ghinion ! Aşa face disperarea. Toţi schizofrenicii borfaşi se dau invincibili, mai ales după ce sunt demascaţi ! » « Pătruleasa e o (beep) şi schizofrenică, a cărei viaţă este să imite, să fure bani, să inventeze, să îşi taie venele, să nu suporte pe nimeni în jurul ei ! » « Pe otreapa (beep) fiind mai departe (beep) şi mincinoasă am intenţia să o distrug. Aşa cum merita de la început. El, Sabin, o şi bate ! »

Discuţiile în studio au continuat pe tema conţinutului acestor mail-uri, prezentatorii dând citire, de asemenea, unor mesaje transmise de telespectatori, mesaje prin care diverse persoane anunţau că sunt victimele unei situaţii similare.

Redăm din raportul de monitorizare :
Adrian Artene : Simona, primesc SMS-uri de la diferite persoane, « Sunt una dintre persoanele pe care femeia care te hărţuieşte pe tine, Evelyn Badea, mă hărţuieşte şi pe mine. Femeia asta n-a cunoscut dragostea şi nici n-o cunoaşte », este o divagaţie..
(...)
Adrian Artene : Ei, foarte foarte interesant, un alt mesaj. « Simona are dreptate. Eu primesc e-mail-uri din octombrie, non stop, de la această Evelyn, care, după părerea mea, trebuie internată… », în fine. « Toţi îi fac rău, toţi îi accesează numele, toţi folosim imaginea ei ! Vă propun ca toate persoanele care au fost agresate de această individă, să aducem e-mail-urile şi să ajutăm la internarea ei. Trimite e-mail-uri la absolut toate persoanele pe care le deţine în listă. Astfel am primit şi e-mail-urile despre Simona şi multe alte persoane ».

Analizând modul în care s-a desfăşurat emisiunea, membrii Consiliului au apreciat că aceasta nu a fost difuzată cu respectarea dispoziţiilor legale privind drepturile fundamentale ale persoanei, precum cel la imagine şi reputaţie.

Potrivit dispoziţiilor legale, pentru respectarea dreptului la imagine, în situaţia în care la adresa unei persoane sunt formulate acuzaţii de natură morală sau penală, radiodifuzorul este obligat să respecte principiul audiatur et altera pars, respectiv să prezinte în cadrul aceleiaşi emisiuni şi un punct de vedere al persoanei cu privire la faptele imputate.

Astfel, Consiliul a constatat că în cadrul emisiunii ce a făcut obiectul controlului, doamnei Evelyn Badea i-au fost imputate acţiuni ce pot constitui fapte de natură penală, susţinute de radiodifuzor prin prezentarea pe ecran sau cu voce off unor mesaje conţinând un limbaj violent, jignitor, însă nu a fost prezentat şi un punct de vedere al acesteia cu privire la acuzaţiile ce i se aduceau, nici cu privire la realitatea existenţei mesajelor respective, ori a faptului că aceasta este autoarea lor.

De asemenea, Consiliul a mai constatat că în emisiune au fost făcute şi unele aprecieri referitoare la starea de sănătate a doamnei Evelyn Badea, aprecieri de natură să prejudicieze dreptul la imagine sau reputaţie al persoanei, în condiţiile în care prezentatorii emisiunii au susţinut prin atitudine şi afirmaţii, opinia invitatei.

Redăm spre exemplificare :
Simona Pătruleasa : El s-a obişnuit şi îmi spune tot timpul să ignor. Efectiv să ignor şi să n-o mai bag în seamă pentru că este o persoană bolnavă şi….
Adrian Artene : El a încercat vreodată să vorbească cu ea, pentru că până la urmă el este miza.
(...)
Simona Pătruleasa : Eu sper să înceteze să-mi mai trimită…Eu nu-i vreau răul, am mai spus asta, nu vreau să i se întâmple nimic rău..(...). Sper s-o ajute cineva. S–o ducă la medic, s-o ducă la un control psihiatric, pentru că cu siguranţă are nevoie. Să o ajute cineva. Părinţii, prietenii, dacă are aşa ceva.
Andreea Mantea : Crezi că doar asta ar putea s-o oprească ?
Simona Pătruleasa : Nu ştiu dacă mai poate s-o oprească ceva, nu ştiu. Chiar aseară îmi puneam întrebarea, oare peste zece ani, când o să aibă cincizeci şi ceva de ani, o să aibă aceleaşi preocupări ?.. (...) Mai mult, discuţiile referitoare la starea de sănătate a doamnei Evelyn Badea, care ar hărţui-o pe doamna Simona Pătruleasa, au fost reluate şi în cadrul emisiunii “Drept la ţintă” difuzată de postul Kanal D în data de 02.03.2012, emisiune moderată de Mădălin Ionescu şi la care a participat, în calitate de invitat, pentru a comenta acest conflict, psihologul Hanibal Dumitraşcu.

În cadrul emisiunii « Drept la ţintă », de la ora 16.45, au fost reluate fragmente din materialul prezentat la emisiunea ”Cancan TV”, în ziua precedentă.

Redăm din raportul de monitorizare :
Mădălin Ionescu : Prieteni, de aproape şapte ani, colega noastră, Simona Pătruleasa, spune că este terorizată de jurnalista Evelyn Badea. Aceasta i-a trimis de-a lungul timpului sute de mesaje, atât ei cât şi soţului. Ajunsă la capătul răbdării, Simona le-a vorbit ieri colegilor noştri de la Cancan TV despre calvarul pe care îl trăieşte de atâţia ani. Vedeţi ce-a declarat Simona, dar şi mesajele uluitoare primite de la jurnalista Evelyn Badea, chiar acum.

Pe parcursul comentariilor care au urmat fragmentelor din emisiunea “Cancan TV” au fost difuzate imagini cu Simona Pătruleasa şi soţul său la căsătorie, apoi până la sfârşitul materialului, numai imagini ale jurnalistei Evelyn Badea.

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au apreciat că deşi în cadrul acesteia invitatul a “evitat” să identifice în mod direct persoana, vorbind la modul general despre problematica unor eventuale stări patologice, prin postarea permanentă pe ecran a unor imagini în care apărea doamna Evelyn Badea, aceasta a fost asociată în mod lipsit de echivoc cu caracterizările făcute de psihologul invitat. Mai mult, chiar unele din afirmaţiile moderatorului au fost de natură să inducă publicului convingerea că această persoană are un comportament antisocial, care ar putea trăda probleme de sănătate, situaţie de natură să prejudicieze dreptul la imagine al persoanei.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :
Mădălin Ionescu : Bun, da’ haideţi să luăm foarte concret : unu, acest caz, care încă, mă rog n-are toate datele. Dar dacă o persoană, de exemplu, fie că e vorba de Evelyn Badea sau nu, face o obsesie pentru cineva, persoană publică, da, şi-i dă repetate mail-uri în care ameninţă, blesteamă, foloseşte expresii jignitoare, acuze extrem de grave, poate ajunge la un moment dat să facă şi gesturi fizice ?Adică Poliţia, şi pe undeva e normal, i-ar fi spus, sau anchetatorii i-ar fi spus Simonei Pătruleasa, da, dar lipseşte gestul. Există pericolul ăsta ?

Or, afişarea pe ecran a imaginii doamnei Evelyn Badea şi asocierea care se putea face în mod evident între aceasta şi persoanele cu comportamente similare asupra cărora invitatul emisiunii a pus un diagnostic, au fost de natură să prejudicieze dreptul la imagine şi demnitatea acesteia.

Faţă de toate aceste aspecte, constatând încălcarea dispoziţiilor legale care obligă radiodifuzorul să respecte drepturile fundamentale ale persoanei, precum dreptul la imagine sau reputaţie, membrii Consiliului au propus sancţionarea cu radiodifuzorului cu somaţie publică.

Supusă la vot, propunerea de somare a radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului. În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 150.2/30.05.2006, al deciziei de autorizare audiovizuale nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-1/18.08.2009 pentru postul de televiziune KANAL D, se sancţionează cu somaţie publică pentru intrarea de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a dispoziţiilor articolelor 30, 34 alin. (1) şi 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul KANAL D cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunilor “Cancan TV” din 1 martie şi “Drept la ţintă” ediţia din 2 martie 2012 au fost aduse acuzaţii de natură morală sau penală la adresa unei persoane, acuzaţii cu privire la care nu a fost prezentat şi un punct de vedere al acesteia, fapt de natură să-i prejudicieze dreptul la imagine şi reputaţie. Potrivit dispoziţiilor legale orice persoană are dreptul la propria imagine.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.