Decizia nr. 568 din 01.06.2010

01.06.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. RADIO XXI SRL cu sediul în
Str. Horia Măcelariu, nr. 36-38, sector 1, BUCUREŞTI

pentru postul RADIO 21

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 1 iunie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 6463/13.05.2010, cu privire la emisiunea „Fabrica DeMentă’’, ediţiile din 19 şi 26 martie, 15 aprilie, 3 şi 4 mai 2010, transmise în intervalul orar 06.30 - 10.00, de postul RADIO 21.

Postul RADIO 21 aparţine radiodifuzorului S.C. RADIO XXI S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 064.1/07.07.1993 şi decizia de autorizare nr. 023.3/22.07.2008).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RADIO XXI SRL a încălcat prevederile 36 alin. (1) şi (5) şi art. 42 alin. (1) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

Art. 36 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale.

(5) Nu pot fi difuzate emisiuni de divertisment, gen camera ascunsă sau farse, care au ca obiect viaţa privată.

Art. 42 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

În fapt, în cadrul emisiunii „Fabrica DeMentă”, difuzată de postul Radio 21 în data de 19 martie 2010, la rubrica „Vedete la ultraviolete”, după un comentariu pe marginea unui articol din ziarul Click, despre stilul de conducere al lui Alexandru Umbrărescu, fiul unui om de afaceri băcăuan, prezentatorii emisiunii au citit şi comentat un articol referitor la Mihai Traistariu.

Redăm din raportul de monitorizare :

Să trecem la ceva mai frumos, ziarul Click ! scrie despre Mihai Trăistariu „îşi trage vilă de 800 de mii de euro, o vilă care se va învârti după soare”.
Şi noaptea ? unde doarme ? Cum, vilă care se învârte după soare ? „Undeva între Mamaia şi Năvodari” - zice Mihai Trăistariu - iată opt detalii despre casă, suprafaţă : 610 mp (…)”.
Bă, şi ăsta, săracu, e praf, ţăndări, el nu mai are bani, adică, să mă ierte Dumnezeu ! dar ăştia iau interviu în somn ? Cum fac ?
Am şi eu o întrebare, cu ce viteză se-nvârte ?
Asta e interesant !...
Îţi dai seama dacă ai o casă de asta şi zici, uite, azi e prima zi de weekend, stau în casă, nu mai plec, îţi dai seama a doua zi cât de ameţit ieşi afară, dacă începe asta să se învârtă ? (…) Se-nvârte cu viteza luminii doar ziua, dar noaptea se opreşte. Tornero, tornero…

În emisiunea Fabrica DeMentă din 26.03.2010, în cadrul rubricii „Broasca dilie”, postul Radio 21 a difuzat, sub forma unui interviu, un montaj cu replici înregistrate, aparţinând lui Mihai Trăistariu, scoase din contextul iniţial, aşa încât interviul să pară real.

Redăm din raportul de monitorizare :

Broasca dilie (B.D.) : Bună dimineaţa ! Mihai Traistariu a declarat că-şi va face o casă care să se învârtă după soare, la propriu, nu la figurat. Noi l-am lăsat să îşi termine tratamentul şi am vrut să aflăm mai multe. Ce mai faci, măi Mihăiţă, profesional, cum o mai duci ?
Voce Mihai Traistariu (M.T.) : Eu deja am fun-cluburi afară, mi s-au lansat albumele afară şi anumite videoclipuri au pătruns acolo, în special Tornero...
B.D. : Ai mai multe fun-cluburi afară, a-ha ! Deci încă n-ai terminat tratamentul hi, hi... auzi, mi-e ruşine să te-ntreb, cu dragostea cum stai, Mihăiţă ?
M.T. : Am simţit nevoia să am fun-e foarte mult...
B.D. : Ieşi odată din bucla asta cu fun-ele şi fun-clubul că zău, mă enervezi ! Cu dragostea, cum stai ?
M.T. : Trebuie să-mi perfecţionez puţin look-ul şi îmbrăcămintea, pentru că n-am talent la îmbrăcat...
B.D. : Am înţeles, eşti tot singur. Umblă zvonul că ai vrut să te înscrii la concursul Miss Muzica Ta şi că de fapt Soci a albit când ţi-a văzut pozele pe care le-ai trimis. Tu chiar crezi că eşti mai tare decât toate fetele alea ?
M.T. : Da’ dacă simt una bombastică mă gândesc la concurs şi să mă susţineţi.
B.D. : Să te susţină Tarky, pentru că eu una nu am de gând. Cine crezi tu că te-ar vota la un concurs de miss ?
M.T. : Şi-am zis că deja sunt cunoscut şi s-ar putea să atrag voturi din mai multe ţări.
B.D. : Poate soldaţii români din Irak să te vadă oarecum cu alţi ochi pentru că au stat mult departe de neveste. Crezi că au postere cu tine-n dormitoare ?
M.T. : Mda, cred că au...
B.D. : Mihăiţă, eram curioasă, ce-ţi mai face firma de taxiuri ?
M.T. : Merge mai bine decât m-aşteptam.
B.D. : Atunci cheamă-ţi unul şi du-te să nu te mai văd, pa !

De asemenea, în cadrul emisiunii Fabrica DeMentă din 15.04.2010, pornind de la o ştire apărută în presă, potrivit căreia Mihai Trăistariu ar fi declarat că a cheltuit 5000 de euro pentru a-şi cumpăra haine din Germania, cei trei moderatori, Orlando, Blaj şi Bubanu, pentru a dovedi că nu este adevărat, au hotărât să-l îmbrace mai ieftin. Astfel că au invitat în emisiune o ascultătoare, Rodica, florăreasă în Piaţa Matache, care s-a oferit să-i ajute şi a cumpărat haine de la second hand, cu numai 17 lei, pe care să i le trimită lui Mihai Trăistariu.

Redăm din raportul de monitorizare :

Blaj : (...) După ora nouă să spunem că avem o vizită astăzi în Fabrica Dementă, vine Rodica. Dacă vă aduceţi aminte acum câteva zile am încercat să-l îmbrăcăm pe Mihai Trăistariu. Da ? Pentru că Trăistariu a declarat în presă cum că ar fi cheltuit 5000 de euro în Germania, acolo unde a fost să-şi cumpere haine.
Bubanu : Minciuni sfruntate.
Blaj : Exact. Noi am aflat şi pe surse că producătorul şi, mă rog, câteva persoane din interiorul acestui business l-ar fi plătit pe Mihai Trăistariu cu mai puţini bani pentru haine. Adică ar fi dat mai puţini bani şi că hainele şi le-ar fi cumpărat chiar dintr-un mall din Bucureşti, nu, din câte am înţeles.
Bubanu : Bani care nici măcar nu i-au aparţinut şi au fost daţi de...
Blaj : Casa de discuri cum ar fi. Nu ?
Orlando : Dar nu cumva erau de la Monopoly banii ăia ?
Blaj : De la ce ? Nu, nu, nu...
Orlando : Că şi Nati Meir avea, ştiu..
.....
Blaj : (...) Ar fi pachetul ideal dacă i-aţi pune şi un tratament pentru regenerarea părului şi o carte a Codului bunelor maniere pentru Mihai Trăistariu. Aşa cum vă povesteam puţin mai devreme, după ora nouă, facem coletul cu haine. Da ? Haine second hand, evident, cumpărate de Rodica cu 17 RON de la un magazin de second hand. Rodica a venit în Fabrica Dementă, iar după ora nouă facem împreună coletul respectiv pentru Mihai Trăistariu. Ce ziceţi ? Dacă vreţi să vedeţi şi voi web cam radio21.ro
.....

Acelaşi gen de comentarii la adresa domnului Mihai Trăistariu, au fost făcute în cadrul emisiunii Fabrica DeMentă din 3 mai 2010.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :

Orlando : Şi Mihai Trăistariu a comentat la Apropo TV, pe marginea subiectului Bianca Drăguşanu, Adrian Cristea. Citim din Libertatea. La un moment dat a fost întrebat ce părere are despre Bianca Drăguşanu. Mihai Trăistariu este impresionat de calităţile fizice ale fostei iubite a designerului Cătălin Botezatu, despre care, ce credeţi că a spus ?
Bubanu : Ce a spus ?
Orlando : „Bianca arată bine pe televizor, dacă o ai acasă pe Bianca, fizic te-ai scos”…
Bubanu : Bine…Mihai Trăistariu niciodată nu a dus arta conversaţiei la un nivel, foarte, foarte elevat…dar cum a zis ? stai…”te-ai scos din punct de vedere fizic” ?
Orlando : Da, fizic te-ai scos dacă o ai în casă…
Bubanu : Mă, acuma presupun că are şanse să o agaţe pe Bianca, după hainele pe care i le-am trimis…dacă se îmbracă frumos, iese intr-un club de fiţe…
Orlando : Vestimentar, s-a scos…
Bubanu şi Orlando : Din punct de vedere vestimentar s-a scos …
Bubanu : Dacă-l ai pe Trăistariu acasă, cu hainele pe care i le-am trimis noi…vestimentar te-ai scos….
Orlando : Să-l ai tu la tine acasă…

În cadrul emisiunii Fabrica DeMentă din 4 mai 2010, în cadrul rubricii „Ştiri din neştire”, a fost difuzată o farsă realizată telefonic de Blaj, farsă având ca subiect un incident ce avusese loc la un concert desfăşurat în oraşul Bumbeşti Jiu, concert la care a participat şi Mihai Trăistariu. Conform afirmaţiilor unuia dintre prezentatorii emisiunii, la concert, poliţia a confiscat de la spectatori pancarte pe care scria „Mihai plus Tarky egal love”.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare al emisiunii :

Andrei Tătaru : „Alo ! Bună ziua...
Blaj : Domnul Andrei Tătaru ?...Bună ziua, de la poliţia Gorj, George Belşeţar la telefon
A. Tătaru : Da, ascult
Blaj : Domnul Andrei v-am sunat să vă spun că s-a depus o plângere pe numele dumneavoastră. Dacă veti fi găsit vinovat de ultraj contra bunurilor şi relelor moravuri, veţi fi pedepsit cu închisoarea de la unul la şase ani. Bănuiesc că ştiţi despre ce este vorba ?
A. Tătaru : Nu ştiu despre ce este vorba...
Blaj : Pe data de 25, la zilele oraşului Bumbeşti Jiu, aţi folosit nişte pancarte împotriva invitaţilor care trebuiau să cânte acolo...vă aduceţi aminte ?
A. Tătaru : Da, dar nu am folosit eu...
Blaj : E vorba de Mihai Trăistariu. Domnul Trăistariu va dat în judecată şi cere daune morale în valoare de 150 de milioane lei.
.....
Blaj : Dar ce scria pe pancarte alea ?
A. Tătaru : Nu mai ştiu decât pe unul ce scria, ceva de genul Mihai plus Tarky egal love.
Blaj : Cui i-a trecut prin cap asa ceva ?
A. Tătaru : Habar nu am chiar nu am nicio legătură cu chestia aceasta, înţelegeţi-mă, asta ştie şi poliţia şi toţi de acolo stiu chestia asta. Pe mine nu m-a întrebat nimeni, nimic, decât că m-au văzut acolo, în zona aceea.
Blaj : Tu poţi să-ţi ceri scu..., asta vrea de fapt, da nu vrea să spună, înţelegi...
A. Tătaru : Ce să fac ?
Blaj : Să-şi ceară oameni scuze de la el, pentru chestia asta... şi el a zis aşa. Bă dacă băieţii îşi cer scuze, eu renunţ la orice plângere. Ştii de ce ? Că dacă nu, se face razie şi vin ăia acolo peste voi la Bumbesti Jiu şi s-a terminat.
A. Tătaru : Înţeleg, înţeleg...
.....
Blaj : Andrei... Blaj, Fabrica Dementă, Radio 21, a fost o glumă !
A. Tătaru : Da ha, ha... m-am prins exact, am văzut cănd m-aţi luat cu muzica, deci aici m-am prins exact... n-avea cum să fie adevărat... mă pricep, da’ nu la muzica lui Mihai, că n-am eu treabă cu Mihai”.

Analizând emisiunile, membrii Consiliului au apreciat că unele dintre afirmaţiile şi comentariile făcute de prezentatorii emisiunii au fost jignitoare, de natură a prejudicia imaginea şi demnitatea domnului Mihai Trăistariu.

De asemenea, membrii Consiliului au apreciat că multe dintre aceste comentarii nu pot fi catalogate ca opinii cu privire la activitatea artistică ori profesională a persoanei, întrucât au privit mai mult aspecte ce ţin de viaţa personală, intimă sau privată a persoanei.

Astfel, cu privire la montajul difuzat în cadrul emisiunii difuzate în data de 26 martie 2010, în care, sub forma unui dialog imaginar, între două persoane, sunt folosite replici din diverse emisiuni şi interviuri ale domnului Mihai Trăistariu, Consiliul a considerat că acesta reprezintă o încălcare flagrantă a obligaţiilor radiodifuzorului de a respecta dreptul la propria imagine şi la viaţă privată a persoanei.

De altfel, în ansamblul lor, comentariile şi expresiile utilizate de prezentatori au avut un caracter ofensator la adresa persoanei nominalizate, punând în discuţie, cu precădere, aspecte care ţin de intimitatea şi viaţa privată a acesteia.

Aceeaşi încălcare a normelor audiovizuale a fost constatată şi în ceea ce priveşte difuzarea, în cadrul emisiunii din 4 mai, a farsei cu privire la conţinutul pancartelor confiscate de poliţie, prezentatorii aducând în discuţie, în mod cu totul nejustificat, conţinutul acestora, care privea aspecte ce ţin de viaţa privată a persoanei.

Abordarea unor asemenea subiecte şi reflectarea lor într-un context jignitor, de natură a aduce atingere demnităţii şi imaginii persoanei, constituie o gravă încălcare a legislaţiei audiovizuale, care recunoaşte şi garantează oricărei persoane protejarea dreptului la imagine şi la viaţă privată în cadrul serviciilor de programe.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, a art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. RADIO XXI S.R.L. pentru postul RADIO 21 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO 21 cu somaţie publică, întrucât, în mai multe ediţii ale emisiunii „Fabrica DeMentă« , au fost făcute afirmaţii şi comentarii jignitoare la adresa domnului Mihai Trăistariu, de natură a afecta dreptul la viaţa privată şi imaginea acestuia. »

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.