Decizia nr. 556 din 22.10.2013

28.10.2013


envoyer l'article par mail title=

 privind somarea S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., cu sediul în PLOIEÅžTI, str. DemocraÅ£iei nr. 28A, SpaÅ£iul de lucru nr. 2, ConstrucÅ£ia C1, parter, jud. Prahova, CUI 14954665,

 pentru postul ROMÂNIA TV BUCUREÅžTI, PiaÅ£a Presei Libere nr. 1, sector 1

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în data de 22 octombrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, în baza reclamaÅ£iei înregistrate la CNA cu nr. 8992/22.08.2013, cu privire la conÅ£inutul unor ediÅ£ii ale emisiunilor informative ÅŸi de dezbateri difuzate în perioada 09.07-15.07.2013 de postul ROMÂNIA TV.
 Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 ÅŸi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011).

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., a încălcat prevederile articolelor 40 alin. (1) ÅŸi 65 lit. c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate : - art. 40 alin. (1) : ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. - art. 65 : ÃŽn emisiunile de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli :
 c) titlurile ÅŸi textele afiÅŸate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenÅ£a faptelor ÅŸi datelor prezentate.

 ÃŽn fapt, în cadrul mai multor emisiuni informative ÅŸi de dezbatere, difuzate în perioada 09 - 15 iulie 2013, postul de televiziune ROMÂNIA TV a abordat un subiect referitor la câţiva chestori din PoliÅ£ia Română care ar fi primit mită constând în peÅŸte ÅŸi vin. Subiectul discutat a fost preluat din ziarul « NaÅ£ional » care, la data de 09.07.2013, a publicat un articol intitulat „Documentul care zguduie PoliÅ£ia Română ÅŸi M.A.I.”, în care a fost prezentată o listă în care apăreau numele mai multor ofiÅ£eri în dreptul cărora erau specificate produse pe care aceÅŸtia le-ar fi primit, săptămânal, ca mită.

 Astfel, în data de 09 iulie 2013, în cadrul emisiunii informative de la ora 10.00, difuzată sub titlul : “Chestorii lui Stroe, scandal cu luare de mită” a fost prezentată o ÅŸtire în care mai mulÅ£i chestori din Ministerul de Interne, numiÅ£i în funcÅ£ie de dl. Radu Stroe, sunt suspectaÅ£i că ar fi primit mită de la subalterni.
 ÃŽn ÅŸtire s-a menÅ£ionat că “jurnaliÅŸtii de la cotidianul “NaÅ£ional” au intrat în posesia unui document din care reiese că ÅŸefii din minister primeau peÅŸte ÅŸi băutură ÅŸi că scandalul a ieÅŸit la iveală după ce 3 ofiÅ£eri de la Crimă Organizată au bătut măr un agent sub acoperire.”
 Corespondentul postului ROMÂNIA TV, Larisa Popa, a făcut unele precizări cu privire la conÅ£inutul ÅŸtirii difuzate, subliniind că „ziariÅŸtii de la ENaÅ£ional, ar fi publicat o listă a ruÅŸinii, o listă cu chestori ÅŸi comisari ÅŸefi care ar fi primit peÅŸte drept mită, dar ÅŸi băuturi alcoolice. Printre ei se află chestorul Florentin Robescu, unul dintre adjuncÅ£ii Inspectorului Åžef al IGPR. Pe această listă scria că acest chestor urma să primească peÅŸte crap ÅŸi 4 sticle de vin. Pe de altă parte, se mai află pe listă ÅŸi chestorul Vasile. Åžeful DCCO, care ar fi trebuit ÅŸi el să primească băuturi alcoolice, comisarul ÅŸef Liviu Ungureanu, care îşi dorea să primeaască mită wiskey ÅŸi 4 sticle cu vin, Cătălin Dragotă, fost ÅŸef al PoliÅ£iei Capitalei avea ÅŸi el peÅŸtele ca preferinţă pe acea hârtie ÅŸi de asemenea o cutie de vin ÅŸi un alt nume important care se afla pe lista ruÅŸinii scoasă la iveală de jurnaliÅŸtii de la ENaÅ£ional se află Tache Bocănială care, după cum spun anchetatorii, nu ÅŸi-ar fi dorit doar băuturi alcoolice să primească drept ÅŸpagă, ci i-ar fi sugerat acelei persoane să-i plătească chiar ÅŸi o rată pe care o avea la o bancă. Aceasta este lista ruÅŸinii pe care jurnaliÅŸtii de la ENaÅ£ional au scos-o la iveală după ce, spun ei, ofiÅ£erul sub acoperire ar fi anchetat acest caz ÅŸi ar fi fost în urma acestui caz chiar snopit în bătaie de către alÅ£i 3 colegi din breaslă de la BCCO ConstanÅ£a.”
 A fost difuzată o listă, scrisă de mână, în care figurau diverse nume menÅ£ionate în ÅŸtire, în dreptul cărora erau specificate unele produse, ÅŸi au fost prezentate câteva fotografii neblurate ale unor bărbaÅ£i.
 O ÅŸtire cu conÅ£inut asemănător a fost difuzată ÅŸi în grupajele informative de la ora 11.00, 12.00, 13.00 ÅŸi 14.00.

 ÃŽn cadrul EdiÅ£iei speciale de la ora 22.00, difuzată sub titlul „Chestorii lui Stroe, scandal cu luare de mită” a fost prezentată o ÅŸtire în care mai mulÅ£i chestori numiÅ£i de dl. Radu Stroe, ar fi primit diverse ÅŸpăgi, cadouri ÅŸ.a.m.d.
 ÃŽntrebat despre conÅ£inutul acestei ÅŸtiri, invitatul emisiunii, dl. Victor Ponta, a afirmat că nu ÅŸtie la ce se referă, însă a precizat că „în măsura în care sunt abateri administrative, vă garantez că personal o să mă uit ÅŸi evident se vor aplica sancÅ£iuni. Dacă e vorba de ceva penal, aici Parchetul se sesizează ÅŸi ia măsuri. Nu ÅŸtiu detalii ÅŸi oricum nu le-aÅŸ discuta în public înainte ca acestea să fie într-un fel sau altul confirmate.”

 ÃŽn emisiunea „România de la ora 14.00”, difuzată în data de 10 iulie 2013, sub titlul „Chestorii lui Stroe, scandal cu luare de mită/ PeÅŸte ÅŸi băutură pentru ÅŸefii de la Interne”, a fost prezentată o ÅŸtire în care un ofiÅ£er „sub acoperire snopit în bătaie de 3 poliÅ£iÅŸti de la Crimă Organizată din ConstanÅ£a, ancheta un caz de corupÅ£ie în care erau implicaÅ£i traficanÅ£i de droguri din Mamaia ÅŸi oameni ai legii” ÅŸi că „în acest dosar apare o listă care ar fi fost întocmită de cei de la BCCO ConstanÅ£a. Acolo erau trecuÅ£i ÅŸefii din poliÅ£ie care primeau săptămânal atenÅ£ii din partea colegilor corupÅ£i. Printre ei, chestorul Florentin Robescu, numit chiar de actualul ministru Radu Stroe în funcÅ£ia de director al IGPR. Pe lista ruÅŸinii se află ÅŸi Cătălin Dragotă căruia ministrul Radu Stroe l-a pus în funcÅ£ia de ÅŸef al PoliÅ£iei Capitalei. Chestorii primeau de regulă băutură ÅŸi peÅŸte. JurnaliÅŸtii de la „NaÅ£ional” care susÅ£in că cei 3 poliÅ£iÅŸti care l-au bătut pe ofiÅ£erul sub acoperire erau chiar cei responsabili de operaÅ£iunea” Sarsanaua”. AceÅŸtia sunt oamenii de încredere ai Comisarului Åžef Aurelian Pavel. Pentru anchetatori, lista găsită nu este singura probă de la dosar.”
 A fost difuzată o listă, scrisă de mână, în care figurau diverse nume menÅ£ionate în ÅŸtire, în dreptul cărora erau specificate unele produse, ÅŸi au fost prezentate câteva fotografii neblurate ale unor bărbaÅ£i.
 Pe ecran au fost titrate, având ca sursă : ENAÅ¢IONAL.RO următoarele titluri : „ATENÅ¢IILE” PRIMITE DE CHESTORII LUI STROE : - Chestor Florentin Robescu (numit de Radu Stroe director adjunct al IGPR) „peÅŸte (crap), cutie cadou ÅŸi cutie vin”. - Chestor Claudiu „Jean” Cucu „peÅŸte, vin cutie”. - Cătălin Dragotă (numit de Radu Stroe ÅŸef al PoliÅ£iei Capitalei) „peÅŸte crap, cutie vin”. O ÅŸtire cu conÅ£inut asemănător a fost difuzată ÅŸi în grupajul informativ de la orele 23.00 ÅŸi 24.00.

 ÃŽn cadrul ediÅ£iei „România de la ora 18”, sub titlurile : „Chestorii lui Stroe, anchetaÅ£i pentru ÅŸpăgi/ PeÅŸte ÅŸi băutură pentru ÅŸefii de la Interne/ MAI pune Corpul de Control pe ÅŸpăgari”, a fost difuzată o ÅŸtire în care „Corpul de Control al ministrului de interne îi verifică pe ÅŸefii din poliÅ£ie care primeau şăpagă în alimente. Cazul a intrat în atenÅ£ia celor de la Corpul de Control, după ce în presă a apărut o listă detaliată a felului în care erau distribuite atenÅ£iile.”
 Corespondentul postului ROMÂNIA TV, Flaviana Marcu a precizat că „ministrul a decis să trimită la ConstanÅ£a membrii Corpului de Control ai ministrului pentru a verifica situaÅ£ia de acolo. Concret, trebuie să fie verificată de unde a apărut acea listă, cât de adevărată este ea, de când dura situaÅ£ia respectivă ÅŸi cine trecea acele nume pe lista respectivă, de unde pleca ÅŸpaga ÅŸi unde ajungea, repet, de cât timp dura acest lucru. Astăzi membrii Corpului de Control au plecat de dimineaţă spre ConstanÅ£a unde vor rămâne până îşi vor face o idee clară despre ce s-a întâmplat acolo. ÃŽn tot acest timp, ancheta continuă atât la nivelul poliÅ£iei cât ÅŸi la nivelul ministerului.”
 A fost difuzată o listă, scrisă de mână, în care figurau diverse nume menÅ£ionate în ÅŸtire, în dreptul cărora erau specificate unele produse ÅŸi au fost prezentate câteva fotografii neblurate ale unor bărbaÅ£i.
 Pe ecran a fost titrat, având ca sursă : ENAÅ¢IONAL.RO, următoarele titluri : „ATENÅ¢IILE” PRIMITE DE CHESTORII LUI STROE :

  • Chestor Florentin Robescu (numit de Radu Stroe director adjunct al IGPR) „peÅŸte (crap), cutie cadou ÅŸi cutie vin”.
  • Chestor Claudiu „Jean” Cucu „peÅŸte, vin cutie”.
  • Cătălin Dragotă (numit de Radu Stroe ÅŸef al PoliÅ£iei Capitalei) „peÅŸte crap, cutie vin”. Prin voce din off au fost relatate aceleaÅŸi informaÅ£ii ca în ÅŸtirea de la ora 14.00.

 ÃŽn cadrul emisiunii „România de la ora 20.00”, sub titlul „Chestorii lui Stroe, anchetaÅ£i pentru ÅŸpăgi”, a fost difuzat acelaÅŸi subiect în care unii chestori din poliÅ£ie au primit ÅŸpăgi în alimente. A fost prezentată o listă, scrisă de mână, în care figurau diverse nume menÅ£ionate în ÅŸtire, în dreptul cărora erau specificate unele produse. Au fost prezentate ÅŸi câteva fotografii neblurate ale unor bărbaÅ£i.
 ÃŽn această ediÅ£ie au participat, ca invitaÅ£i domnii : Florin Vîlnei - reprezentant al FederaÅ£iei NaÅ£ionale a Sindicatelor din PoliÅ£ie, Dan Ceachir – scriitor ÅŸi Gheorghe Funar – PRM (studio). Reprezentantul FederaÅ£iei NaÅ£ionale a Sindicatelor a afirmat că informaÅ£ia prezentată nu este credibilă, întrucât „Oricine poate să întocmească un document ÅŸi să spună că acele produse cuprinse în acel document ajungeau la x, y, z. Nu facem nimic altceva decât să decridibilizăm toate instituÅ£iile. De-a lungul timpului n-am făcut altceva decât să micÅŸorăm autoritatea funcÅ£ionarilor statului, că vorbim de poliÅ£ie, că vorbim de profesori, că vorbim de sănătate, că vorbim de tot ce înseamnă autorităţi ale statului. ÃŽn loc să credibilizăm aceste instituÅ£ii, să dăm autoritatea necesară, nu facem altceva decât să le decredibilizăm.” (...)
 â€žFlorin Vîlnei : Domnule, dacă se confirmă lucrul ăla că peÅŸtele, ce primesc ei, baxurile de whisky sau cartoanele de vin, dacă într-adevăr se cofirmă că au ajuns la acei care ocupau la momentul respectiv funcÅ£ii de conducere, există o singură lege ÅŸi trebuie s-o aplice, e simplu. Dar nu trebuie să generalizăm acum să spunem că ÅŸefii din minister. Åžefii din minister nu sunt reprezentaÅ£i de 3 oameni.”

 ÃŽn cadrul ediÅ£iei „România de la ora 08.00, difuzată în data de 11 iulie 2013, sub titlul „Chestorii lui Stroe, anchetaÅ£i de corupÅ£ie/Chestorii turnaÅ£i de o subalternă/Lista cadourilor dată presei de un angajat”, a fost prezentată o ÅŸtire în care „lista pe care erau trecute produse precum peÅŸte, vin sau whisky a ajuns la Corpul de Control prin intermediul unei subordonate a ÅŸefului de la Antidrog ConstanÅ£a. Chestori ÅŸi Comisari ÅŸefi numiÅ£i în funcÅ£ie de ministrul Radu Stroe sunt cercetaÅ£i acum chiar de colegii lor pentru că ar fi primit mită de la subalterni, mâncare ÅŸi băutură.”
 Corespondentul ROMÂNIA TV, Diana Olariu, a făcut unele precizări în acest sens, afirmând că, cităm din raportul de monitorizare : „Acum este ancheta în desfăşurare ÅŸi nu se ÅŸtie până în acest moment cine se face vinovat. Cert este că după ce a apărut această listă, mai mulÅ£i ÅŸefi din PoliÅ£ia Română au fost luaÅ£i la întrebări, iar la ConstanÅ£a a fost trimis deja Corpul de Control pentru a face verificări.”
 ÃŽn ÅŸtire a fost prezentată o listă, scrisă de mână, în care figurau diverse nume menÅ£ionate în ÅŸtire, în dreptul cărora erau specificate unele produse, ÅŸi totodată au fost prezentate fotografii neblurate ale unor bărbaÅ£i.
 O ÅŸtire cu conÅ£inut asemănător a fost difuzată ÅŸi în grupajul informativ de la ora 10.00.

 ÃŽn cadrul ediÅ£iei „România de la ora 13”, sub titlul „Chestor de pe lista ÅŸpăgii audiat la minister” a fost prezentată o ÅŸtire în care „chestorul Florentin Robescu trebuie să dea explicaÅ£ii în legătură cu lista apărută în presă în care apărea ÅŸi numele său. Corpul de Control al ministrului face verificări ÅŸi la ConstanÅ£a, locul de unde ar fi plecat ÅŸpaga.” Corespondentul ROMÂNIA TV, Mădălina Vasile a precizat că, cităm din raport : „Mădălina Vasile, corespondent România TV : Florentin Robescu, unul dintre chestorii bănuiÅ£i că ar fi luat ÅŸpagă băutură ÅŸi mâncare a fost chemat aici la Ministerul de Interne ÅŸi asta pentru că ieri, Corpul de Control a decis să verifice mai mulÅ£i ÅŸefi din PoliÅ£ia Română. Numele lor ar fi apărut pe o listă întocmită de un ofiÅ£er antidrog din ConstanÅ£a. Această listă ar fi conÅ£inut ÅŸi cadourile pe care aceÅŸtia ar fi trebuit să le primească de la subalterni. Lista ar fi ajuns pe masa anchetatorilor în urma verificărilor care au fost făcute la sfârÅŸitul lunii mai, atunci când un ofiÅ£er sub acoperire de la DGA, care s-a dat drept traficant de droguri, a fost bătut de poliÅ£iÅŸtii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din ConstanÅ£a. Precizez faptul că Florentin Robescu a fost numit adjunct al PoliÅ£iei Române chiar de către ministrul de interne, Radu Stroe.”
 A fost difuzată o listă, scrisă de mână, în care figurau diverse nume menÅ£ionate în ÅŸtire, în dreptul cărora erau specificate unele produse, ÅŸi totodată au fost difuzate fotografii neblurate ale unor bărbaÅ£i.

 ÃŽn cadrul emisiunii „Ultima oră” difuzată în data de 14 iulie 2013, de la ora 20.00, sub titlul „Cum fură ÅŸefii poliÅ£iei de două secole/Câtă ÅŸpagă se adună într-o funcÅ£ie/Åžpaga sport naÅ£ional”, au fost prezentate numeroase exemple din societatea românească, în care s-a luat mită, de-a lungul vremii.
 Emisiunea moderată de Cătălin Striblea i-a avut ca invitaÅ£i pe domnii : Florin Iaru - scriitor, Vasile Marica - sindicalist, Răzvan Theodorescu - profesor universitar, Adrian Enache - profesor.
 ÃŽn timpul emisiunii a fost reluat cazul poliÅ£iÅŸtilor de la ConstanÅ£a care ar fi luat mită diverse produse alimentare, subiect prezentat ÅŸi în unele ediÅ£ii informative anterioare.
 A fost difuzat un material însoÅ£it de imagini care prezenta o listă, scrisă de mână, în care figurau diverse nume, în dreptul cărora erau specificate unele produse. De asemenea, au fost prezentate ÅŸi unele fotografii neblurate ale unor bărbaÅ£i.
 Pe ecran au fost titrate următoarele titluri, având ca sursă : ENAÅ¢IONAL.RO : „ATENÅ¢IILE” PRIMITE DE CHESTORII LUI STROE :

  • Chestor Florentin Robescu (numit de Radu Stroe director adjunct al IGPR) „peÅŸte (crap), cutie cadou ÅŸi cutie vin”.
  • Chestor Claudiu „Jean” Cucu „peÅŸte, vin cutie”.
  • Cătălin Dragotă (numit de Radu Stroe ÅŸef al PoliÅ£iei Capitalei) „peÅŸte crap, cutie vin”.
     Potrivit raportului de monitorizare, prin voce din off, s-a specificat următoarele :
     â€žVoce din off : Oficial, ofiÅ£erul sub acoperire snopit în bătaie de 3 poliÅ£iÅŸti de la Crimă Organizată din ConstanÅ£a, ancheta un caz de corupÅ£ie în care erau implicaÅ£i traficanÅ£i de droguri din Mamaia ÅŸi oameni ai legii. Agentul verifica în paralel un caz de corupÅ£ie la cel mai înalt nivel din poliÅ£ie ÅŸi Ministerul de Interne. ÃŽn acest dosar apare o listă care ar fi fost întocmită de cei de la BCCO ConstanÅ£a. Acolo erau trecuÅ£i ÅŸefii din poliÅ£ie care primeau săptămânal atenÅ£ii din partea colegilor corupÅ£i. Printre ei, chestorul
     Florentin Robescu, numit chiar de actualul ministru Radu Stroe în funcÅ£ia de director al IGPR. Pe lista ruÅŸinii se află ÅŸi Cătălin Dragotă căruia ministrul Radu Stroe l-a pus în funcÅ£ia de ÅŸef al PoliÅ£iei Capitalei. Chestorii primeau de regulă băutură ÅŸi peÅŸte. JurnaliÅŸtii de la NaÅ£ional care susÅ£in că cei 3 poliÅ£iÅŸti care l-au bătut pe ofiÅ£erul sub acoperire erau chiar cei responsabili de operaÅ£iunea” Sarsanaua”. AceÅŸtia sunt oamenii de încredere ai Comisarului Åžef Aurelian Pavel. Pentru anchetatori, lista găsită nu este singura probă de la dosar.”

 ÃŽn niciuna din emisiunile informative ÅŸi de dezbateri menÅ£ionate în raportul de monitorizare nu a fost prezentat punctul de vedere al persoanelor nominalizate, suspectate că ar fi luat ÅŸpagă, constând în peÅŸte ÅŸi vin, iar reprezentantul FederaÅ£iei NaÅ£ionale a Sindicatelor din PoliÅ£ie invitat în emisiunea „România de la ora 20.00”, din 10 iulie 2013, nu a suplinit punctul de vedere al persoanelor acuzate ÅŸi nici nu a exprimat o opinie convingătoare care să demonstreze că informaÅ£iile prezentate pe postul de televiziune ROMÂNIA TV sunt reale.

 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării unor înregistrări, membrii Consiliului au constatat că prezentarea informaÅ£iilor referitoare la acest subiect s-a făcut cu încălcarea dispoziÅ£iilor legale referitoare la asigurarea dreptului la imagine a persoanei.
 Astfel, atât titlurile afiÅŸate pe ecran, cât ÅŸi conÅ£inutul emisiunilor difuzate, au prezentat afirmaÅ£ii acuzatoare la adresa unor chestori din PoliÅ£ia Română care ar fi primit ÅŸpagă, peÅŸte ÅŸi vin, fără ca persoanele acuzate să-ÅŸi exprime punctul de vedere cu privire la faptele imputate.

 Membrii Consiliului consideră că radiodifuzorul avea obligaÅ£ia legală de a solicita ÅŸi de a prezenta punctul de vedere al persoanelor vizate de faptele de natură penală de care erau acuzate, în condiÅ£iile în care pe ecran au fost prezentate, în mod repetat, atât numele, cât ÅŸi imaginile acestora.
 Or, în virtutea dreptului la imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt, conform prevederilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului.
 De asemenea, Consiliul consideră că radiodifuzorul avea obligaÅ£ia de a respecta principiul audiatur et altera pars, pentru ca publicul să-ÅŸi formeze propria opinie în legătură cu obiectivitatea ÅŸi corectitudinea informaÅ£iei primite.
 Mai mult, radiodifuzorul nu ÅŸi-a respectat nici obligaÅ£ia legală stabilită în sarcina sa, aceea de a aduce la cunoÅŸtinÅ£a publicului faptul că persoanele vizate la adresa cărora au fost formulate acuzaÅ£iile au refuzat să-ÅŸi prezinte punctul de vedere.

 Totodată, membrii Consiliului au constatat că în cadrul acestor emisiuni nu au fost respectate nici dispoziÅ£iile art. 65 din Codul audiovizualului, potrivit cărora titlurile ÅŸi textele afiÅŸate pe ecran trebuie să reflecte cât mai fidel esenÅ£a faptelor ÅŸi datelor prezentate.
 ÃŽn raport de norma invocată, membrii Consiliului consideră că titlurile afiÅŸate pe ecran în timpul emisiunilor analizate au fost de natură să inducă publicului ideea că informaÅ£iile ÅŸi faptele prezentate ar fi fost unele confirmate, în condiÅ£iile în care ancheta cu privire la cazul dezbătut era în desfăşurare, neexistând o concluzie finală.

 Exemplificăm din raportul de monitorizare câteva astfel de titluri : “Chestorii lui Stroe, scandal cu luare de mită/ PeÅŸte ÅŸi băutură pentru ÅŸefii de la Interne”, „Chestorii lui Stroe, anchetaÅ£i pentru ÅŸpăgi/ PeÅŸte ÅŸi băutură pentru ÅŸefii de la Interne/ MAI pune Corpul de Control pe ÅŸpăgari”, Chestorii lui Stroe, anchetaÅ£i pentru ÅŸpăgi”, „Cum fură ÅŸefii poliÅ£iei de două secole/Câtă ÅŸpagă se adună într-o funcÅ£ie/Åžpaga sport naÅ£ional” (...).
 ÃŽn această situaÅ£ie, membrii Consiliului au constatat că afiÅŸarea pe ecran a unor astfel de titluri, care nu reflectau în mod fidel esenÅ£a faptelor ÅŸi a datelor prezentate, contravine dispoziÅ£iilor art. 65 lit. c) din Codul audiovizualului, astfel încât radiodifuzorul nu a Å£inut cont de norma invocată la difuzarea respectivelor emisiuni, fapt de natură a afecta dreptul la informare a publicului. Având în vedere aceste aspecte, Å£inând cont de criteriile de clasificare a sancÅ£iunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliul au propus sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu somaÅ£ie publică. Supusă la vot, propunerea de sancÅ£ionare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiÅ£iile ÅŸi cu respectarea dispoziÅ£iilor art. 15 din Legea audiovizualului.
 n temeiul art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., având licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 ÅŸi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011, pentru postul de televiziune ROMÂNIA TV, se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică pentru încălcarea prevederilor articolelor 40 alin. (1) ÅŸi 65 lit. c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul ROMÂNIA TV cu somaÅ£ie publică pentru încălcarea art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, întrucât, în cadrul mai multor ediÅ£ii de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri difuzate în perioada 09 - 15 iulie 2013, a prezentat informaÅ£ii despre ofiÅ£eri din cadrul Ministerului AdministraÅ£iei ÅŸi Internelor acuzaÅ£i de fapte de natură penală fără a prezenta ÅŸi punctul de vedere al acestora, fapt de natură să prejudicieze dreptul la imagine al acestora.
 De asemenea, nu a fost respectată nici obligaÅ£ia prevăzută la art. 65 din Codul audiovizualului, potrivit căreia titlurile ÅŸi textele afiÅŸate pe ecran trebuie să reflecte cât mai fidel esenÅ£a faptelor ÅŸi datelor prezentate."

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.