Decizia nr. 551 din 27.05.2010

27.05.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea TELENET S.R.L., pentru localităţile Voiniceni şi Ceuaşu de Câmpie, judeţul Mureş

S.C. TELENET S.R.L.
Str. Nicolae Grigorescu nr. 33, et. 4, ap. 14
TÂRGU MUREŞ Jud. Mureş

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 mai 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 5253/20.04.2010, cu privire la reţelele de comunicaţii electronice din localităţile Voiniceni şi Ceuaşu de Câmpie, judeţul Mureş, aparţinând S.C. TELENET S.R.L.

Distribuitorul de servicii S.C. TELENET S.R.L. deţine avizul de retransmisie nr. A 5096/04.10.2005, Anexa nr. 1/04.10.2005 pentru localitatea Voiniceni, judeţul Mureş, şi avizul de retransmisie nr. A 1472.1/04.10.2005, Anexa nr. 2/04.10.2005 pentru localitatea Ceuaşu de Câmpie, judeţul Mureş.

Analizând raportul prezentat de Serviciul Inspecţie, membrii Consiliului au constatat că S.C. TELENET S.R.L. a încălcat prevederile art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât a retransmis servicii de programe fără a fi înscrise în oferta de servicii şi fără a solicita acordul Consiliului înainte de modificarea structurii acesteia, iar alte programe, deşi înscrise în oferta aprobată de Consiliu, nu erau retransmise.

Potrivit dispoziţiilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului, distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

În urma controlului efectuat de inspectorul C.N.A., în zilele de 07 şi 10 mai 2010, în reţelele de comunicaţii electronice din localităţile Voiniceni şi Ceuaşu de Câmpie, judeţul Mureş, aparţinând S.C. TELENET S.R.L, a constatat următoarea situaţie de fapt :

  • localitatea Voiniceni (data control : 07.05.2010) : în această reţea de comunicaţii electronice erau retransmise în plus, faţă de oferta de servicii aprobată de Consiliu în data de 04.10.2005, următoarele 24 de programe : ACASĂ, SPORT.RO, ZONE REALITY, TV NEPTUN, NOTATV, ANIMAL PLANET, RTL KLUB, MINIMAXHU, EUROSPORT, EUFORIA LIFESTYLE TV, TRINITAS TV, VIASAT3, M2, FILM+, DISCOVERY, HALLMARK, INFO CHANNEL, KANAL D, MUSIC CHANNEL, SPORT KLUB, B1TV, ROMANTICA, F&H şi MOVIES 24.

Programele TVR CULTURAL, N24, HALLOZAT şi HIRTV, deşi înscrise în oferta de servicii de programe, nu erau retransmise în această localitate.

  • localitatea Ceuaşu de Câmpie (data control : 10.05.2010) : în această reţea de comunicaţii electronice erau retransmise în plus, faţă de oferta de servicii aprobată de Consiliu în data de 04.10.2005, următoarele 23 de programe : ACASĂ, SPORT.RO, TV NEPTUN, NOTATV, ANIMAL PLANET, RTL KLUB, MINIMAXHU, EUROSPORT, EUFORIA LIFESTYLE TV, TRINITAS TV, VIASAT3, M2, FILM+, DISCOVERY, HALLMARK, INFO CHANNEL, KANAL D, MUSIC CHANNEL, SPORT KLUB, B1TV, ROMANTICA, F&H şi MOVIES 24.

Programele TVR CULTURAL, N24 şi HIRTV, deşi înscrise în oferta de servicii de programe, nu erau retransmise în această localitate.

La acelaşi control efectuat în localităţile Voiniceni şi Ceuaşu de Câmpie, judeţul Mureş, s-a mai constatat că distribuitorul de servicii S.C. TELENET S.R.L. a încălcat şi prevederile art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât nu retransmite programele TVR Cultural, TVR3, TVR Info şi TV5, deşi are această obligaţie în virtutea dispoziţiilor legale menţionate anterior.

Potrivit art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice au obligaţia de a include în ofertă şi de a retransmite programele Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România (aşa cum sunt programele TVR Cultural, TVR3, TVR Info), precum şi precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte (aşa cum este programul TV5).

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. j) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide sancţionarea cu somaţie publică a distribuitorului de servicii S.C. TELENET S.R.L. şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

În cazul în care societatea dumneavoastră nu se conformează prezentei somaţii, Consiliul Naţional al Audiovizualului va aplica sancţiunea prevăzută la art. 90 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 36/2008, aveţi obligaţia de a transmite, în reţelele de comunicaţii electronice din localităţile Voiniceni şi Ceuaşu de Câmpie, judeţul Mureş, în mod continuu, timp de 7 zile, pe canalul alocat fiecărui program care a constituit obiect al sancţiunii, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat distribuitorul de servicii S.C. TELENET S.R.L. cu somaţie publică, întrucât în reţelele de comunicaţii electronice din localităţile Voiniceni şi Ceuaşu de Câmpie, judeţul Mureş, a retransmis programe fără a fi înscrise în oferta de servicii şi fără a solicita acordul C.N.A. cu privire la modificarea structurii acesteia, iar alte programe, deşi înscrise în oferta aprobată de Consiliu, nu erau retransmise, fapte ce contravin prevederilor art. 74 din Legea audiovizualului.

De asemenea, distribuitorul de servicii a fost sancţionat şi pentru încălcarea prevederilor art. 82 din Legea audiovizualului, întrucât nu retransmite programele TVR Cultural, TVR3, TVR Info şi TV5.”