Decizia nr. 55 din 27.01.2009

27.01.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5 000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în Bucureşti, sector 1, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp A4, etaj 2, camera 28, C.U.I. 14080700

pentru postul REALITATEA TV
Bucureşti,Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 27 ianuarie 2009, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, cu privire la emisiunea „EdiÅ£ie specială”, difuzată în data de 21.01.2009, de postul REALITATEA TV.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0/20.07.2004).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrarea emisiunii în discuţie, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42 alin. (1-3) şi pe cele ale art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform art. 42 alin. (1-3) din Codul audiovizualului :

(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) ÃŽn cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.
(3) Realizatorii emisiunilor au obligaÅ£ia să respecte dreptul persoanei la propria imagine ÅŸi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaÅ£iile acuzatoare sau să indice, cel puÅ£in, probele care le susÅ£in ; stăruinÅ£a moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-ÅŸi formeze o opinie corectă.

Prevederile art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului dispun că, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte, între altele, principiul asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

ÃŽn fapt, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat, în data de 21.01.2009, la ora 21.20, sub titlul „EdiÅ£ie specială”, o emisiune moderată de doamna Cristina Åžincai, invitat în studio fiind domnul Corneliu Vadim Tudor, preÅŸedintele PRM. Pe parcursul emisiunii a intrat în legătură directă, telefonic, domnul Varujan Pambuccian, parlamentar reprezentând minorităţile naÅ£ionale.

Pe aproape toată durata emisiunii, pe ecran a fost afiÅŸat textul : „CINE PE CINE ASCULTÄ‚”, discuÅ£iile pornind de la o lege recent intrată în vigoare, referitoare la înregistrarea ÅŸi păstrarea apelurilor telefonice ÅŸi a e-mail-urilor.

Pe parcursul emisiunii, dl. Corneliu Vadim Tudor, a adus o serie de acuzaţii grave cu incidenţă penală şi morală la adresa unor persoane fără ca aceste afirmaţii să fie probate în vreun fel şi fără ca moderatoarea emisiunii să aibă o atitudine convingătoare, să stăruie pentru ca acuzaţiile să fie pe cât posibil dovedite ori combătute, astfel încât publicul să-şi poată forma o opinie corectă.

Redăm din raportul de monitorizare :

Corneliu Vadim Tudor : N-o să mai fie fraude, cum au fost în noiembrie 2008 că, practic, s-a intrat pe cumpărare de voturi : lumea n-a mai votat, a cumpărat voturi. ÅžtiÅ£i că sunt parlamentari care nici n-au ieÅŸit din casă ? Pentru c-au trimis oameni cu bani la scările de bloc ÅŸi la asociaÅ£iile de locatari : „Dăm bani aicea, Gheorghe Flutur, dăm bani aicea”, ÅŸi-aÅŸa s-a făcut Parlamentul ăsta care e al adâncii ruÅŸini naÅ£ionale !
Cristina Åžincai : Sunt nevoită să vă-ntreb dacă aveÅ£i dovezi în acest sens, domnule Corneliu Vadim Tudor. (...) Sunt nevoită să vă-ntreb dacă aveÅ£i dovezi în acest sens, că s-au plătit voturi pentru că ÅŸtim că există acea explicaÅ£ie...
Corneliu Vadim Tudor : Dar, bineînÅ£eles !
Cristina Åžincai : Oamenii au votat partidul, chiar dacă a fost vot uninominal, în foarte multe cazuri.
Corneliu Vadim Tudor : De ce, dacă voi sunteÅ£i de dornici să aflaÅ£i adevărul, nu faceÅ£i o anchetă despre cele 700 de mii de buletine nule ÅŸi albe, care erau tot anulate, da ?....
Corneliu Vadim Tudor : MulÅ£i ofiÅ£eri sunt în partidul meu, ÅŸi activi ÅŸi în rezervă. Deci, ăştia, americanii pregătesc înlocuirea lui Băsescu anul ăsta, cu celălalt agent al lor, cu Mircea Geoană. D-aia nu s-a permis să intru eu în Parlament că le stricam toate socotelile.
Cristina Åžincai : Trebuie să clarificăm imediat toate aceste lucruri. Două precizări foarte importante pentru telespectatori : mai multe explicaÅ£ii despre ascultarea telefoanelor, sau despre ce înseamnă această lege, dar ÅŸi despre ascultare, în general, veÅ£i afla ÅŸi din emisiunea „Realitatea zilei”......

ÃŽntr-un dialog cu Varujan Pambuccian, dl. Corneliu Vadim Tudor i-a reproÅŸat acestuia că a obÅ£inut 14.000 de voturi, deÅŸi la recensământ s-au declarat a fi armeni doar 1.800 ÅŸi a adăugat : VreÅ£i să vă spun că în noaptea alegerilor v-aÅ£i dus la Guvern ÅŸi s-a stat pân’ la 2-3 noaptea ÅŸi s-a aranjat acolo, pe calculator ? HaideÅ£i, domnule, că serviciile secrete nu lucrează doar pentru Băsescu ! Lucrează ÅŸi pentru Vadim Tudor, viitorul PreÅŸedinte al acestei ţări, că n-au cum să mă oprească, domnule ! Nu s-a născut glonÅ£ul să mă reducă la tăcere !
Cristina Åžincai : Domnule Pambuccian, vă rog foarte pe scurt, dacă doriÅ£i o reacÅ£ie ! Domnule Pambuccian, cu dumneavoastră vorbesc. Varujan Pambuccian : Da. Discutăm despre legea retenÅ£iei, sau ce discutăm ?
Corneliu Vadim Tudor : Domnule Pambuccian, aÅ£i intrat în Parlament în mod fraudulos, este un Parlament al fraudei ÅŸi v-asigur eu că nu v-apucă PaÅŸtele ! Nici Guvernul, nici Parlamentul !
Cristina Åžincai : Poate, iată, la aceste acuzaÅ£ii vor răspunde invitaÅ£ii Andreei CreÅ£ulescu pentru că, iată, va fi - ÅŸi vă reamintim- domnul Cătălin Predoiu, ministrul justiÅ£iei, CodruÅ£a Kovesi, Procurorul General al României ÅŸi domnul Victor Ponta, ministrul în relaÅ£ia cu Parlamenul, un bun jurist de asemenea.
Corneliu Vadim Tudor (reper 22.00) : D-aia n-am mai intrat în Parlament, că acuma se grăbeÅŸte Adriean Videanu împreună cu Radu Berceanu să mărite aurul ÅŸi argintul rapid, să pună mâna pe Antibiotice IaÅŸi, pe Spitalul Fundeni, pe CEC. Asta-i miza de ne-a adus cu 3%, bandiÅ£ii ăştia ! Dar îi asigur eu că vor părăsi puterea anul ăsta ÅŸi direct la Jilava se vor duce.
Cristina Åžincai : AÅŸ vrea să dovediÅ£i.
Corneliu Vadim Tudor : ... Credeam că-mi cânÅ£i romanÅ£e. Mă faci să râd.
Cristina Åžincai : Nu, dar ce vreÅ£i să spuneÅ£i ? ÃŽmi permiteÅ£i ? Un telefon. Pentru că Åžerban Nicolae-iată, am luat ÅŸi a treia parte- este pe telefon, fost senator al Partidului Social Democrat...
Corneliu Vadim Tudor () : A fost o listă neagră a lui Băsescu, cine să nu intre în Parlament : Adrian Păunescu, Răzvan Theodorescu, Vadim Tudor, Åžerban Nicolae – perceput ca om al lui Ion Iliescu (...) Florin Călinescu (....) I-a scos deliberat Băsescu !!! El a dirijat frauda asta !
Cristina Åžincai : Imediat discutăm despre aceste acuzaÅ£ii grave, după publicitate....

Membrii Consiliului au considerat, având în vedere cele prezentate anterior, că realizatoarea emisiunii a avut o atitudine formală, total neconvingătoare şi că nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a stărui în mod convingător pentru ca invitatul emisiunii să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice cel puţin probele care susţineau acuzaţiile de natură penală şi morală la adresa persoanelor publice despre care s-a discutat.

Permiţând domnului Corneliu Vadim Tudor să formuleze un discurs a cărui veridicitate este dată numai de faptul că este prezentat de domnia-sa, fără a-şi proba în vreun fel afirmaţiile acuzatoare, radiodifuzorul şi-a dezinformat publicul, aceste afirmaţii tinzând să îmbrace un caracter de adevăr de necontestat pentru o parte din publicul telespectator. În aceste condiţii, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat şi obligaţia legală de a asigura o informare obiectivă a publicului, informare care să permită acestuia să-şi formeze singur opinia în legătură cu subiectele discutate şi cu persoanele publice puse în discuţie.

Astfel, prin lipsa de stăruinţă de care a dat dovadă, realizatoarea emisiunii a susţinut, în mod indirect, discursul invitatului său, fără a-l combate în vreun fel, transformându-se din realizator de emisiuni, al cărui rol activ trebuie să influenţeze calitatea programului audiovizual, şi difuzarea lui cu respectarea prevederilor legale, într-un simplu telespectator.

Consiliul a apreciat că atitudinea formală şi lipsa de stăruinţă a realizatoarei au fost de natură a afecta pe de o parte, imaginea şi demnitatea unor persoane, iar, pe de altă parte, interesul publicului şi dreptul acestuia la o informare corectă, echilibrată şi imparţială, care să-i ofere posibilitatea formării unei opinii obiective cu privire la cele discutate în emisiune.

Membrii Consiliului au mai constatat că, faţă de subiectul anunţat la începutul emisiunii, dar şi prin titlul afişat permanent pe ecran, publicul a fost lipsit de o informare corectă şi obiectivă, întrucât, discuţiile sau discursul invitatului, au fost departe de a aduce informaţii concrete, de interes general care să ajute la formarea liberă a unei opinii a publicului cu privire la legea în discuţie.

Mai mult, constatând că emisiunea a avut un caracter de ediţie specială, astfel cum a fost denumită de radiodifuzor, în care a fost pus în discuţie un subiect de interes public controversat, în emisiune era necesară prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în cadrul unei pluralităţi de opinii, astfel încât să se asigure respectarea principiilor imparţialităţii, echilibrului şi liberei formări a opiniilor.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu suma de 5 000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare cu suma de 5 000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru nerespectarea prevederilor art. 42 alin. (1-3) şi art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului.

În temeiul dispoziţiilor art. 162 din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. TV 263.2/03.05.2004 ÅŸi a deciziei de autorizare nr. 704.0/20.07.2004 pentru postul de televiziune REALITATEA TV, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 5000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1), (2) ÅŸi (3) ÅŸi 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.


Către,
S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Bucureşti, sector 1, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp A4,
etaj 2, camera 28, C.U.I. 14080700

pentru postul REALITATEA TV
Bucureşti,Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 55/27.01.2009 privind amendarea cu 5000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV ÅŸi vă atenÅ£ionăm că, potrivit dispoziÅ£iilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă de 5000 lei, întrucât atitudinea formală, lipsită de stăruinţă, de care a dat dovadă moderatoarea emisiunii „EdiÅ£ie specială”, din data de 21 ianuarie 2009, a permis invitatului emisiunii să aducă acuzaÅ£ii penale ÅŸi morale, neprobate, la adresa unor persoane. Astfel, au fost prejudiciate atât dreptul la propria imagine al celor acuzaÅ£i, cât ÅŸi dreptul publicului la o informare corectă, echilibrată ÅŸi imparÅ£ială.

Potrivit Codului audiovizualului, moderatorul are obligaÅ£ia de a cere invitaÅ£ilor să probeze eventualele acuzaÅ£ii cu caracter moral sau penal pe care aceÅŸtia le aduc altor persoane. ÃŽn astfel de situaÅ£ii, stăruinÅ£a moderatorului trebuie să fie convingătoare pentru a ajuta publicul să-ÅŸi formeze o opinie bazată pe informaÅ£ii corecte.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.