Decizia nr. 547 din 19.06.2008

19.06.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL,
cu sediul în Bucureşti, Bd. Hristo Botev nr. 23, sector 3

pentru postul OTV
Bd. Magheru nr. 28-30 et. 6, sector 1, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 19 iunie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română, în emisiunea informativă “Adevăratele ştiri”, difuzată în ziua de 14 iunie 2008, de către postul de televiziune OTV.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 88 ale Titlului V – Responsabilităţi culturale din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor invocate, radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.

În fapt, în ziua de 14 iunie 2008, postul de televiziune OTV a difuzat, în cadrul emisiunii informative “Adevăratele ştiri” de la ora 18.00, o ştire cu titlul “Domnul Goe”, referitoare la ghinionul echipei naţionale privind accidentările jucătorilor. Potrivit ştirii, în timpul desfăşurării meciului de fotbal România-Italia din cadrul Campionatului European de Fotbal, doi dintre jucătorii români, respectiv, Mirel Rădoi şi Răzvan Raţ, s-au lovit cap în cap, moment ce a determinat indisponibilitatea fotbalistului Mirel Rădoi până la finalul competiţiei.

O voce din off a făcut următorul comentariu : “În minutul 20, Mirel Rădoi s-a lovit cap în cap cu Răzvan Raţ, fiind scos cu targa de pe gazon, după ce şi-a pierdut conştiinţa”.

Vizionând înregistrarea emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat obligaţia impusă de normele stabilite de Academia Română, în sensul că, în contextul dat, a folosit în mod greşit termenul “conştiinţă”.

Astfel, acesta s-a exprimat în sensul că fotbalistul şi-ar fi pierdut “conştiinţa”, iar nu “cunoştinţa”, aşa cum ar fi fost corect. Folosirea greşită a termenului, în contextul dat, a schimbat în totalitate sensul propoziţiei.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 88 din Codul audiovizualului, potrivit cărora, radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.

În temeiul art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 91 alin. (1) şi (2) şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. pentru postul de televiziune OTV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

“Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune OTV cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor art. 88 din Codul audiovizualului, care prevăd că radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.

Astfel, în cadrul emisiunii informative “Adevăratele ştiri”, difuzată în ziua de 14 iunie 2008, începând cu ora 18.00, a fost difuzată o ştire cu privire la accidentul suferit de un fotbalist român, moment în care radiodifuzorul a folosit în mod greşit termenul “conştiinţa”, iar nu “cunoştinţa” aşa cum ar fi fost corect.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.