Decizia nr. 546 din 22.09.2011

26.09.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu suma de 40.000 lei a S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A.,

Cod fiscal 15081313 Bucureşti, B-dul Ficusului nr. 44 A, Corp B, etaj 4, sector 1

pentru postul RADIO ZU

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 22 septembrie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr. 9870/22.07.2011, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la mai multe ediţii ale emisiunii « Morning ZU », difuzate în perioada 01.06.2011-31.08.2011, de postul RADIO ZU.

Postul RADIO ZU din Bucureşti aparţine radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. (licenţa audiovizuală nr. R427.2/26.04.2004 şi decizia de autorizare nr.1002.0-1/22.12.2005). În urma analizării raportului de monitorizare şi a audierii înregistrărilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective. În fapt, în ediţia din data de 22.07.2011 a emisiunii « Morning ZU », de la ora 8:52 realizatorii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au invitat ascultătorii să îndeplinească rolul de DJ, ceea ce presupunea ca la radio să se difuzeze 10 secunde din melodia solicitată de persoana care suna. Răspunzând acestei invitaţii, un ascultător a cerut ca cele 10 secunde să fie din piesa muzicală „40km/h” a formaţiei B.U.G. Mafia. Prezentatorii au întrebat pe ascultător dacă această piesă conţine înjurături, ascultătorul a răspuns că, într-un interval de 10 secunde, acest lucru nu se va întâmpla.

Deşi limita de timp fusese prestabilită şi deşi în intervalul de 10 secunde din melodia menţionată nu au fost folosite cuvinte injurioase, postul nu a oprit difuzarea piesei muzicale, aşa cum presupunea « regula jocului de-a DJ-ul », ci a lăsat aproape un minut ca aceasta să se deruleze până când unele dintre versuri au conţinut vulgarităţi şi numai după aceea sunetul a fost dat încet.

Redăm din raportul de monitorizare :

"M.Morar : Fiecare are dreptul la secundele lui de a-şi difuza piesa preferată la radio. Bună dimineaţa ! Ascultător : Bună dimineaţa. Emil din Timişoara, ţi-am dat şi mesaj înainte. D. Buzdugan : Ia zi, Emile de la Timişoara, care-i treaba ? Ascultător : Îmi doresc foarte mult ... pe 40 de kilometri. M.M : Senzaţie majoră, cu 40 la oră, este ? (…) Numai puţin, nu ştiu dacă o găsesc. Sigur o am în maşină. D. Buzdugan : Caută pe YouTube ceva... Prezentatorii l-au întrebat pe ascultător dacă această piesă conţine înjurături, ascultătorul a răspuns că în 10 secunde, nu. M.Morar : Mă, dar o fi “safe” să o difuzăm ? D. Buzdugan : Adică ? M.Morar : Cu înjurături cumva ? Ascultător : Nu conţine nimic. M.Morar : Nu conţine nimic ? Ascultător : 10 secunde, nu. M.Morar : Ok, atunci, hai să trăim o senzaţie majoră, cu 40 la oră. Am găsit-o... Salut, Cristi din Timişoara, tu eşti DJ la Zu...« A urmat difuzarea piesei „40km/h” a formaţiei B.U.G. Mafia : »Tataee : Sunt eu (…) bag banii în maşina mea. Yo, yo, yo, yo, yo, yo ! Special pentru cunoscători şi mai ales pentru fanatici. Noroc, am 260 de cai să mă întorc, Clasic ca un BMW din ’90 storc Admiraţie de la orice rival, pe interval, Sânt ca şi V8-u’ meu, declarat fatal. Îmi place genu’ de maşină cu prezenţă scenică, Dramatică, enigmatică, singuratică, animalică, Încă de mic. Ă … Mi-am dorit ceva special, cum să explic ? Ă … Ai un Passat, ştiu, 2003, ştiu, V6 TDI cu tot ce vrei pe el, ştiu, Da’ mai ştiu că sunt câteva sute ca a ta, Parcă aţi f*** toţi aceeaşi p***, nu te supăra.« În continuare, dl. Mihai Morar a dorit să audieze şi refrenul acestei melodii, care a avut următorul conţinut : »Frate, dau pe spate mai repede când Văd un Golf 3 carosat, umflat, vibrând, Sau vreo torpilă de 2 metri, tunărită, modificată, La volan vreo fată, măi tată. Hai, las-o-n p*** mea …« Ulterior acestui moment, între cei doi realizatori s-a purtat următorul dialog : »D. Buzdugan, vădit « revoltat » : Băi, băiatule !! M.Morar : A zis că e „safe”, nu ? D. Buzdugan : Da, aşa, păi să plătească el o amendă mică, acolo. Ca să ne spălăm păcatele şi vina ... M.Morar : N-am făcut nimic… D. Buzdugan : N-am făcut nimic, n-am vrut. În fine, hai să trecem peste moment (...)."

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că cei doi realizatori au acceptat, la solicitarea unui radioascultător, difuzarea unei melodii aparţinând unei formaţii (B.U.G. Mafia) recunoscute pentru nonconformismul versurilor promovate, versuri care, şi în această situaţie, au fost unele cu caracter licenţios.

La întrebarea realizatorilor referitoare la conţinutul « safe » al melodiei (adică dacă aceasta « nu conţine înjurături »), radioascultătorul care a sunat a făcut menţiunea expresă că difuzarea a 10 secunde din această melodie nu poate conţine înjurături. Cu toate acestea, realizatorii au difuzat mai mult de 10 secunde din melodie, respectiv până când a fost folosită prima expresie cu caracter licenţios, după care sunetul piesei a fost redus (ceea ce poate conduce la prezumţia unei eventuale premeditări, precum şi la ideea că, probabil, realizatorii cunoşteau conţinutul melodiei - de altfel, dl. Morar s-a exprimat în sensul că, dacă nu găseşte în studio piesa muzicală, ar putea să o aducă din propriul autoturism !).

Mai mult, dl. Morar a dorit să fie prezentat şi refrenul care, la rândul său, a conţinut termeni vulgari, deşi ascultătorul nu făcuse nicio menţiune cu privire la refren, în sensul ca şi acesta să fie difuzat. Ulterior, comentariile celor doi realizatori au făcut referire la posibilitatea ca o piesă muzicală precum cea difuzată în cadrul programului « Morning ZU » (respectiv cu un conţinut obscen) să poată atrage aplicarea unei amenzi, ceea ce demonstrează că aceştia au avut o precepţie clară asupra faptului că legislaţia audiovizuală a fost grav încălcată, având în vedere caracterul matinal al emisiunii, emisiune pe care copiii o pot audia fără nicio restricţie din partea familiei.

Având în vedere versurile cu caracter licenţios ale melodiei difuzate raportate la ora matinală de difuzare, membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 privind protecţia copilului în cadrul serviciilor de programe de radiodifuziune. În afară de aceste aspecte, Consiliul a constatat că ediţia din data de 06.07.2011 a emisiunii « Morning ZU » a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 33 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, întrucât realizatorii emisiunii au comunicat pe post, de trei ori (în direct), numărul de telefon al unui ascultător.

Potrivit dispoziţiilor invocate, informaţiile privind adresa unei persoane sau a familiei sale şi numerele lor de telefon nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora ; utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiţiile legii speciale. Aşadar, legislaţia audiovizuală interzice în mod expres ca postul să procedeze în această modalitate, chiar dacă radioascultătorul respectiv nu a manifestat o atitudine civilizată în dialogul purtat cu cei doi realizatori.

O astfel de atitudine cu iz de « vendetă » nu este permisă de legislaţia audiovizuală în nicio situaţie. Din analiza raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că ediţia din 08.07.2011 a emisiunii « Morning ZU » a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului, potrivit cărora orice referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, precum şi punerea acestora în situaţii ridicole ori umilitoare sunt interzise în cadrul programelor audiovizuale. În fapt, în contextul unor discuţii ce au pornit de la anumite informaţii apărute în presă referitoare la posibile răpiri de copii, realizatorii emisiunii au făcut comentarii peiorative la adresa persoanelor de vârsta a treia, comentarii de natură a le pune în situaţii umilitoare, fiind folosit şi un limbaj indecent.

Redăm din raportul de monitorizare :

"D. Buzdugan : De asemenea, din Parcul IOR, mai nou, se fură femei pentru prelevare de orgasme. Ştii cum ? Deci vin nişte maşini negre, decapotabile... Mai sunt alte femei răpite, acolo... Pentru că femeile atrag femei sau fetele atrag fete. M.Morar : Fetele atrag fete. D. Buzdugan : Aşa. Atenţie, femei. Cum puteţi scăpa de aceşti nenorociţi care vă iau să vă preleveze ceea ce am zis eu mai devreme, maşinile decapotabile au muzica dată la maxim, manele, deci manele. Atenţie, da ? M.Morar : Aşa, alte cazuri de răpiri mai există ? Am înţeles că de pe insula pensionarilor din Cişmigiu au fost răpite vreo trei babe pentru prelevarea de pensie.(...) D. Buzdugan : Prelevarea de proteză, da... (...) M.Morar : Trăim într-o ţară în care prima ştire din jurnalele de ieri a fost asta cu răpirile. Adică o nonştire, pentru că nimeni, nici un părinte n-a venit să spună, da, copilul meu a fost răpit şi adus după câteva săptămâni în felul următor. Poliţia nu are astfel de plângeri şi atunci când există doar zvonuri şi emailuri şi tot felul de vorbe ale babelor de la locurile de joacă din parcurile pentru copii. Pe ce să te bazezi ? Ce părere să ai despre nimic ? D. Buzdugan : Dar trebuie să fiţi vigilenţi pentru că copilul trebuie urmărit, trebuie monitorizat. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ai grijă. (...) Dar vreau să mai spun încă odată ce am mai zis mai dimineaţă, într-adevăr se fură ceva, deci atenţie stimaţi ascultători, se fură femei în Parcul IOR... Pentru prelevare de orgasme. Femeile sunt luate cu nişte maşini negre decapotabile, cu muzica dată la maxim, eventual manele. M.Morar : Se fură băbuţe de pe insula pensionarilor din IOR pentru prelevarea de pensie, chiar şi proteze, am înţeles..." Membrii Consiliului au constatat că aceste comentarii ale realizatorilor emisiunii au avut un conţinut de natură să afecteze persoanele în vârstă. Or, legiuitorul a înţeles să protejeze, prin norma inmvocată, persoanele de vârsta a treia, fiind promovat astfel, şi în domeniul audiovizualului, principiul nondiscriminării pe criterii de vârstă. De asemenea, Consiliul a constatat că a fost folosit şi un limbaj licenţios, inadecvat orei matinale de difuzare a acestui program audiovizual.

Faţă de toate aceste constatări, Consiliul consideră că realizatorii unei emisiuni matinale au obligaţia de a lua toate măsurile pentru ca programul pe care îl realizează să se desfăşoare cu respectarea normelor din domeniul audiovizualului, fără ca publicul, în special cel minor, să fie afectat de conţinutul comentariilor derulate pe parcursul emisiunilor.

Având în vedere rolul presei audiovizuale în societate, Consiliul consideră ca fiind regretabil că umorul subtil, de bună calitate, tinde să fie înlocuit de un umor dominat de vulgaritate, un umor al prostului gust şi al indecenţei, promovat în intervale orare la care copiii au acces neîngrădit la audierea programelor de radio. Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 40.000 lei, ţinând cont de criteriile de individualizare a sancţiunilor prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. (având licenţa audiovizuală nr. R427.2/26.04.2004 şi decizia de autorizare nr.1002.0-1/22.12.2005 pentru postul RADIO ZU), se sancţionează cu amendă în cuantum de 40.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 33 alin. (2) şi art. 40 alin. (5) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Către

S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A.

Cod Fiscal 15081313 Bucureşti, B-dul Ficusului nr. 44 A, Corp B, etaj 4, sector 1

pentru postul RADIO ZU

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 546/22.09.2011 privind amendarea cu 40.000 lei a radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. pentru postul RADIO ZU şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (3) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00 - 14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO ZU cu amendă de 40.000 lei, întrucât, deşi a fost sancţionat în mod repetat pentru încălcarea art. 39 din Legea audiovizualului referitor la protecţia copiilor, a continuat să difuzeze emisiuni în care aceste prevederi nu au fost respectate, în sensul că a fost folosit un limbaj licenţios, la o oră la care minorii au acces neîngrădit la programele de radio, fapt de natură a le afecta dezvoltarea mentală şi morală. De asemenea, în ediţia din 07 iulie realizatorii au făcut comentarii peiorative la adresa persoanelor de vârsta a treia, fapt interzis de art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.