Decizia nr. 545 din 20.09.2011

23.09.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 50.000 lei a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.

S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. C.U.I. 18684823 BUCUREŞTI, B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6

pentru postul de televiziune KANAL D

Bucureşti, Bd. Timişoara nr. 26A, Anchor Plaza, et. 6, sector 6

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 20 septembrie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor nr. 12384, 12385 din 07.09.2011 şi nr. 12316 din 07.09.2011, privind ediţiile emisiunii „Cancan TV", difuzate în zilele de 31 august, respectiv în 01 septembrie 2011, de postul KANAL D. Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.2/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-1/18.08.2009 eliberată la data 19.05.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor ediţiilor emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 30, art. 32 alin. (1) şi (2), art. 33 alin. (1) şi (3) şi art. 34 alin. (1) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

  • art. 3 alin. (1) : Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
  • art. 30 : Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
  • art. 32 alin. (1) : Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor. alin. (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.
  • art. 33 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei. alin. (3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.
  • art. 34 alin. (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

În fapt, în data de 31.08.2011, de la ora 22.18, postul KANAL D a difuzat emisiunea de divertisment „Cancan TV”, prezentată de Adrian Artene. Emisiunea a fost clasificată de radiodifuzor ca fiind interzisă minorilor sub 15 ani. Unul dintre subiectele prezentate şi dezbătute în emisiune a vizat vacanţa petrecută în Grecia de doamnele Dana Mladin şi Simona Gherghe.

În legătură cu acest subiect, cele două persoane au depus la CNA sesizările nr. 12384 şi 12385 din 07.09.2011 prin care reclamă faptul că prezentarea acestuia s-a făcut fără acordul lor, fiindu-le prejudicat dreptul la imagine şi la viaţă privată.

Membrii Consiliului au considerat că reclamaţiile sunt întemeiate şi au constatat că ediţia emisiunii „Cancan TV” din 31 august 2011 a fost difuzată cu încălcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului - viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

Astfel, pornind de la nişte imagini prezentate ca fiind „ în exclusivitate”, a căror sursă a fost atribuită revistei „Ciao”, în cadrul emisiunii, la adresa celor două persoane, Dana Mladin şi Simona Gherghe, au fost făcute comentarii tendenţioase despre o posibilă legătură sexuală, legătură probată, în opinia radiodifuzorului, de faptul că cele două persoane au fost împreună în vacanţă în Grecia.

Concomitent, pe ecran, au fost prezentate imagini cu Simona Gherghe şi Dana Mladin, în vacanţă, surprinse în diferite ipostaze : pe terase, pe stradă sau pe plajă, filmate cu camera ascunsă, imagini care au fost difuzate în mod insistent.

De asemenea, pe ecran au fost afişate, în mod repetat, mai multe titluri, cu un conţinut insinuant şi tendenţios cu privire la orientarea sexuală a protagonistelor imaginilor, publicului fiindu-i indusă ideea unor dezvăluiri senzaţionale despre o relaţie sexuală „nefirească” între cele două femei.

Redăm din raportul de monitorizare :

Voce din off : Au plecat pe o insulă pustie să-şi trăiască în voie, prietenia. Imagini paparazzi, în exclusivitate, cu Simona Gherghe şi Dana Mladin, în Grecia, în această seară, la Cancan TV, vezi tot ce au vrut să ascundă. Pe ecran, au apărut imagini cu Simona Gherghe şi Dana Mladin, din vacanţă. Acestea au fost surprinse în apa mării, pe stradă sau când urcau pe un vapor. În partea de jos a ecranului, cu litere albe pe fond roşu, s-a titrat : Urmează vacanţă pe o insulă pustie.

Voce din off : În câteva momente, imagini paparazzi, în exclusivitate, cu Simona Gherghe şi Dana Mladin, din vacanţa lor din Grecia. În această seară, la Cancan TV, vezi tot ce au vrut să ascundă. Au mai fost prezentate imagini cu Dana Mladin şi Simona Gherghe pe plajă sau în apa mării, iar pe ecran s-a titrat de câteava ori, (timp de 34 de secunde), cu litere albe, pe fond roşu : Urmează imagini fierbinţi cu Simona Gherghe.

Adrian Artene : A sosit momentul exclusivităţii acestei veri şi anume vacanţa Simonei Gherghe din Grecia. Subiectul a fost adus de aceiaşi paparazzi, care au fotografiat-o, vă amintiţi, în America, pe Monica Gabor şi pe iubitul ei chinez. Deci, am putea spune, că au dat iarăşi lovitura. Avem imagini nevăzute până acum cu Simona Gherghe şi cea care a însoţit-o în vacanţă, Dana Mladin. În această seară, vă vom arăta tot, dar absolut tot (...).

În partea de jos a ecranului, s-a titrat cu litere albe pe fond roşu : Singure, pe o insulă pustie !

Voce din off : Cele două au evadat în insula Spetses din Grecia, cea mai îndepărtată şi izolată dintre toate insulele greceşti. Simona şi Dana se simt în siguranţă. Nimeni nu le cunoaşte, pentru că, printre cei câţiva turişti nu se află niciun român. S-au cazat la un hotel luxos din centrul insulei, în aceeaşi cameră. De ce ar alege două femei, care au venituri mult peste medie, să renunţe la intimitate şi să împartă aceeaşi cameră de hotel ? Putem doar să ghicim. Cert este că, atât Simona, cât şi prietena ei, Dana, preferă să petreacă vacanţa una în compania celeilalte, fără niciun bărbat prin preajma lor. Deşi sunt mai multe plaje în apropierea hotelului, cele două preferă să meargă 20 de kilometri cu autobuzul, într-un loc pustiu. Paparazzi Ciao sunt, însă, pe urmele lor. Împrejurările care le-au apropiat pe cele două, par a avea legătură, tot cu amorul. Dacă viaţa sentimentală a Simonei Gherghe rămâne un mister, tocmai pentru că de ani buni nimeni nu a mai văzut-o în compania unui bărbat, se pare că Dana Mladin a evitat să mai aibă o relaţie serioasă, din cauza unei dezamăgiri în dragoste. În urmă cu mulţi ani, a fost îndrăgostită de Laurenţiu Niculescu, un veritabil Casanova. Cei doi s-au despărţit când şi-a dat seama că el o înşela cu altă femeie. Cert este că Dana are acum alături de ea o persoană foarte apropiată şi la fel de feminină. Cu toate că sunt singure pe o insulă exotică, sau poate tocmai de aceea, fetele se simt foarte bine una în compania celeilalte. Stau la plajă toată ziua, pe seară ies la cumpărături. Se opresc într-un bazar, Simona caută câteva cadouri, pare îngândurată. Dana încearcă s-o înveselească, îi arată un lanţ cu medalion, apoi altul, însă Simona se întoarce cu spatele şi o ignoră. Să fi avut loc o ceartă între cele două ? Cu atât mai mult cu cât nici seara nu mai ies din hotel. Rămân în intimitate până a doua zi dimineaţa, când pleacă spre plajă. Oare ce-au făcut peste douăsprezece ore, în dormitor ? Curioşii să dea drumul la pariuri. Nu plecaţi, vacanţa abia acum începe ! În câteva minute, noi vă arătăm imagini fierbinţi, surprinse de paparazzi.

Imaginile prezentate pe ecran au purtat marcajul camerei ascunse, iar „sursa” acestora a fost anunţată ca fiind revista „Ciao”. De asemenea, au fost arătate imagini de pe insula Spetses, imagini cu cele două femei, surprinse pe stradă, la cumpărături, călătorind cu autobuzul, vaporul sau aflate pe plajă. A fost prezentat, din exterior, hotelul în care au locuit femeile. S-a arătat şi o poză cu Laurenţiu Niculescu, fostul iubit al Danei Mladin.

În urma vizionării materialului, membrii Consiliului au constatat că modul în care a fost abordat şi prezentat acest subiect a încălcat grav dispoziţiile legale referitoare la dreptul la viaţă privată, onoare şi reputaţie, precum şi dreptul la imagine a persoanei. Astfel, Consiliul a constatat că în contextul prezentării subiectului referitor la vacanţa petrecută în Grecia de Dana Mladin şi Simona Gherghe, au fost făcute comentarii privind viaţa privată a celor două persoane, comentarii de natură a le afecta dreptul la imagine.

Totodată, postul KANAL D pentru a sublinia ideea, indusă publicului de comentarii din „off”, conform căreia cele două femei ar avea o relaţie „nepotrivită« , a difuzat imagini cu acestea din timpul vacanţei pe ecran fiind afişate titluri, precum : „Urmează imagini fierbinţi cu Simona Gherghe ; Singure, pe o insulă pustie ! ; Gherghe şi Mladin singure, pe o insulă pustie ! ; Gherghe şi Mladin „prinse” ! »

Faţă de afişarea unor asemenea titluri şi de comentariile tendenţioase făcute pe marginea acestui subiect, comentarii prin care s-a acreditat ideea că relaţia de prietenie dintre Dana Mladin şi Simona Gherghe ar fi una de natură sexuală, radiodifuzorul a prejudiciat dreptul la imagine, onoare şi reputaţie, precum şi dreptul la viaţă privată a acestora. Acest fapt contravine legislaţiei audiovizuale, potrivit căreia radiodifuzorii au obligaţia legală de a respecta drepturile fundamentale ale omului, astfel încât prin difuzarea programelor audiovizuale să nu vatăme valorile şi drepturile altor persoane.

Potrivit legislaţiei din domeniul audiovizualului, orice persoană are dreptul la imagine, la viaţă privată, iar radiodifuzorii au obligaţia de a respecta drepturile fundamentale ale omului.

Membrii Consiliului au apreciat ca fiind foarte grav faptul că, deşi anterior difuzării emisiunii „CancanTV” din 31 august 2011, astfel cum rezultă din reclamaţiile înregistrate sub nr. 12384 şi 12385/07.09.2011, doamnele Dana Mladin şi Simona Gherghe au solicitat expres, în scris, postului KANAL D să nu difuzeze materialele în cauză şi să le fie respecte dreptul la intimitate şi la viaţă privată, acesta a ales să difuzeze materialul, situaţie ce agravează fapta de încălcare a dispoziţiilor legale pe care radiodifuzorul era obligat să le respecte.

Astfel, în ciuda faptului că persoanele nu şi-au dat acordul pentru difuzarea subiectului privind aspecte de viaţă intimă şi privată, radiodifuzorul a difuzat acele imagini şi materiale audiovizuale, fapt ce contravine prevederilor art. 33 alin. (3) din Codul audiovizualului, potrivit cărora este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau reportaje care constituie imixtiuni în viaţa privată a persoanei, fără acordul acesteia.

Consiliul a mai constatat că materialele audiovizuale de natură a prejudicia drepturile persoanei, care au fost prezentate de radiodifuzor, nu constituiau un interes public justificat şi nu răspundeau cerinţelor legale prevăzute de art. 34 alin. (4) din Codul audiovizualului, astfel încât difuzarea lor să fie posibilă fără acordul persoanei. Mai mult, membrii Consiliului au considerat ca fiind o imixtiune foarte gravă în viaţa privată şi de familie a persoanei faptul că radiodifuzorul a înţeles să transmită în direct în emisiune, de la domiciliul unei persoane, în condiţiile în care aceasta insista ca echipa de filmare să plece de la uşa sa şi să nu mai difuzeze pe post.

Redăm din raportul de monitorizare :

Ora 23.44 - În partea de jos a ecranului, cu litere albe, pe fond roşu, a fost titrat : Chiar acum, acasă la Simona Gherghe. Marius Niţu, reporterul Kanal D, a arătat spre cameră cadoul pentru Simona Gherghe, un costum de baie întreg. El a fost poftit să iasă din bloc, de un echipaj de poliţie, chemat de administratorul blocului. De asemenea, membrii Consiliului au mai constatat că subiectul a fost reluat şi în ediţia din 01 septembrie a emisiunii „Cancan TV”. În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi conţinutul ediţiei emisiunii „Cancan TV", din 01 septembrie 2011, care a făcut obiectul reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 12316/07.09.2011. Membrii Consiliului au constatat că şi această ediţie a fost difuzată cu încălcarea dreptului la imagine şi viaţă privată a pesoanei, fapt ce contravine legislaţiei audiovizuale.

În cadrul acestei ediţii a fost prezentat un material audiovizual în care un reporter al postului Kanal D a încercat să o intervieveze pe d-na Andreea Marin Bănică, în timp ce aceasta se afla într-un restaurant pentru a lua masa, împreună cu mama soţului şi o prietenă. Deşi aceasta s-a opus vehement să fie filmată, deoarece a considerat că se afla într-un cadru intim, luând masa la restaurant, reporterul a insistat cu filmarea, fără a-i respecta opţiunea, deranjând-o şi determinând-o astfel să părăsească restaurantul. Materialul realizat în condiţiile de mai sus a fost prezentat în cadrul emisiunii, reporterul vorbind şi despre o presupusă boală – lupus, de care ar suferi d-na Andrea Marin Bănică, fapt de natură a aduce atingere dreptului la imagine şi la viaţă privată şi de familie a acesteia.

Redăm din raportul de monitorizare :

Adrian Artene : Colega mea se află în acest moment, lângă Andreea Marin. Natalia Mateuţ : Aţi ieşit cu prietenele la o cină ? I-aţi luat mâncare şi lui Ştefan la pachet ? Bună seara, Adi, aşa este, ne aflăm în incinta unui restaurant de lux, de pe Şoseaua Nordului, alături de Andreea Marin, o vedetă foarte discretă. Bună seara Andreea, ce se întâmplă ? De ce nu vrei să vorbeşti cu noi ? În acest timp, Andreea Marin s-a ridicat de la masă, iar reporterul Natalia Mateuţ a continuat cu întrebările. Andreea Marin : Pentru că nu ai bunul simţ ! Natalia Mateuţ : I-ai luat mâncare lui Ştefan la pachet ? Andreea, ştiu că ai traversat o perioadă precară de sănătate şi vroiam să te întreb cum te simţi. Andreea Marin : N-ai bun-simţ, fetiţo ! Natalia Mateuţ : I-ai luat mâncare lui Ştefan la pachet ? El unde este, este acasă ? Are grijă de Violeta ? Se pare că Andreea nu este foarte prietenoasă cu noi, noi vroiam să te întrebăm, cum stai cu sănătatea, Andreea, pentru că... Natalia Mateuţ : Dar, din punct de vedere al sănătăţii, cum stai ? Echipa Cancan TV vrea doar să ştie cum se simte Andreea Marin din punct de vedere al sănătăţii, pentru că ştim că ai traversat o perioadă foarte, foarte grea. Şi pentru că noi sîntem alături de tine, am venit după tine în acest restaurant. Andreea Marin : Haideţi ! Natalia Mateuţ : Ce ai ? Ce ai mâncat în seara aceasta ? Andreea Marin a dat-o la o parte pe Natalia Mateuţ. Natalia Mateuţ (vorbind cu o doamnă, care o însoţea pe Andreea Marin) : Dumneavoastră, ne puteţi spune ceva despre doamna Andreea Marin ? Ce aţi consumat în această seară ? Reprezentant restaurant : Puţină decenţă ! Totuşi, intraţi într-un restaurant şi nu mi se pare corect ceea ce faceţi ! Natalia Mateuţ : ...am venit s-o întrebăm, cum stă cu sănătatea, pentru că dânsa a fost diagnosticată cu lupus. Reprezentant restaurant : Chiar mi se pare normal să o lăsaţi în pace.

Având în vedere modul în care a fost realizat materialul prezentat anterior, respectiv „în direct”, intempestiv, fără existenţa unei convenţii prealabile între persoana intervievată şi reprezentantul postului, precum şi conţinutul efectiv al acestui material, dat de întrebările puse de reporter, membrii Consiliului au apreciat că subiectele abordate ţineau de viaţa intimă, privată şi de familie a persoanei şi nu justificau niciun interes public, situaţie în care difuzarea acestuia s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Membrii Consiliului consideră că toate aspectele prezentate au fost de natură a prejudicia grav dreptul la viaţă privată a persoanei ori dreptul la imagine a acesteia, drepturi ocrotite atât de art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, de art. 30, art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului, cât şi de art. 8 alin. (1) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit dispoziţiilor din domeniul audiovizualului, orice persoană are dreptul la imagine şi la respectarea vieţii private, iar difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia, este interzisă. În acord cu normele constituţionale şi europene, legislaţia audiovizuală protejează dreptul oricărei persoane la imagine şi viaţă privată, sens în care radiodifuzorilor le revine obligaţia legală de a respecta aceste drepturi în cadrul programelor difuzate.

Faţă de toate aceste aspecte şi având în vedere că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea prevederilor privind dreptul la imagine şi la viaţă privată a persoanei, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 50.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul art. 90 alin. (1) lit. h) şi alin. (2), art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 144 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (având licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.2/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.1-1/18.08.2009 eliberată la data 19.05.2011, pentru postul Kanal D) se sancţionează cu amendă în cuantum de 50.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a celor ale art. 30, art. 32 alin. (1) şi (2), art. 33 alin. (1) şi (3) şi art. 34 alin. (1) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Către,

S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.,

BUCUREŞTI, B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6, C.U.I. 18684823

pentru postul de televiziune KANAL D

Bucureşti, Bd. Timişoara nr. 26A, Anchor Plaza, et. 6, sector 6

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 545/20.09.2011 privind amendarea cu 50.000 lei a radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul KANAL D cu amendă de 50.000 lei pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, precum cel la imagine şi viaţă privată, întrucât în ediţiile emisiunii „Cancan TV » din 31 august şi 1 septembrie 2011 au fost difuzate imagini şi aspecte referitoare la viaţa privată a doamnelor Dana Mladin şi Simona Gherghe, fără acordul acestora, iar titlurile şi comentariile tendenţioase care au însoţit materialele audiovizuale au fost de natură a prejudicia dreptul la imagine a acestora. De asemenea, în cadrul ediţiei din 1 septembrie 2011 imaginea şi dreptul la viaţa privată ale doamnei Andreea Marin Bănică, care se afla într-un context privat, au fost prejudiciate, întrucât, fără acordul şi în pofida opoziţiei pe care o manifestase categoric, postul a transmis în direct imagini cu aceasta şi a prezentat informaţii privind starea sa de sănătate. Potrivit dispoziţiilor din domeniul audiovizualului, orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private, iar difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia, este interzisă."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.