Decizia nr. 543 din 17.10.2013

24.10.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind somarea S.C. ANTENA TV GROUP S.A., Bucureşti, Str. Gârlei nr. 1 B, Clădirea Grivco Bussines Center, sector 1

 postul ANTENA 1 Slobozia, B-dul Chimiei nr. 19, Casa Agronomului Ialomiţa, Jud. Ialomiţa

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 17 octombrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, precum şi reclamaţia înregistrată la C.N.A. sub nr. 5681/15.05.2013, cu privire la emisiunea „Interviurile zilei” difuzată în data de 22.04.2013, de postul ANTENA 1 din localitatea Slobozia.
 Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţă audiovizuală nr. TV 374.2/22.05.2006 şi decizia de autorizare nr. 1524.0-1/28.10.2008 pentru localitatea Slobozia, judeţul Ialomiţa).

 În urma analizării raportului de monitorizare şi vizionării emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. a încălcat prevederile art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Potrivit dispoziţiilor invocate, prezentatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. În fapt, în data de 22.04.2013, începând cu ora 16.00, postul de televiziune ANTENA 1 din Slobozia a difuzat emisiunea „Interviurile zilei”, moderată de domnul Gigi Constantin. La emisiune a participat, în calitate de invitat, d-na Ionica Ghinea, jurnalist şi directorul ziarului „Ştirea”. În emisiune s-a discutat despre rolul presei în viaţa socială a Ialomiţei anului 2013, integrarea rromilor, precum şi despre evenimentul desfăşurat la Casa de Cultură a Municipiului Slobozia la care s-a discutat despre găsirea unor soluţii în privinţa câinilor fără stăpân. În acest context, invitata emisiunii a folosit un limbaj injurios la adresa persoanelor care deţin câini.

 Redăm din raportul de monitorizare :
 „Invitata : Pe mine însă mă revoltă ce-a ajuns lumea, o ţară, ce-am ajuns, să ne băgăm slugi la nişte potăi. ... Sunt blocuri pe lângă care găseşti haite de câini. Pe motiv că o babă sau o descreierată, că altfel n-am cum să-i zic la femeia aia. (...) Au venit nişte femei care, repet, spuneau despre hingheri că sunt alcolişti (n.r. alcoolici), că sunt nişte ciori din Bora. ... Adică tu aşa iubeşti animalul şi nu-l iubeşti pe ăla, bine, pe omul ăla, e alcolist (n.r. alcoolic), bine, este şi ţigan. ... Să-ţi prindă potaia de lângă bloc care e în călduri şi care muşcă. Tu nu te gândeşti omul lui Dumnezeu că nu-ţi stă bine, bărbat fiind să te plimbi cu potaia în miezul zilei. Ce fel de bărbat eşti tu ? Nu ţi-e jenă ? (…) ... Să le daţi să mănânce, să le faceţi curăţenie, să staţi în mirosul lor de haită. Dacă ăia nu sunt buni, hingherii ăia, că sunt alcolişti, păi poate beau şi ei ca să nu mai simtă mirosul de căţea în călduri. Că mi-a zis mie una că sunt ca o căţea în călduri. Câtă minte să aibă baragladina sau cum i-a zis ăla. Deci ea era nepieptănată şi puţea a câine şi-mi spunea mie că, a vrut să mă jignească. Şi eu m-am şi simţit jignită de baragladina aia. (...) Ştiţi cine are timp de câini să-i pupe sub coadă ? Cei care nu au serviciu (sic !) ... Să să pună la dispoziţia câinelui, mă gândesc. Că trebuie să-l scoţi afară când vrea muşchiul lui de sub coadă, că trebuie să-i dai să mănânce la o anumită oră. Ele nu se uită la ele cât de caraghioase sunt stând aşa lângă bloc şi uitându-se cum se împerechează câinele, cum face caca jagla ? (...) Dar eu vreau să vă spun stimaţi concetăţeni că n-am nimic cu damblaua dumneavoastră. ... Auzi, zice, păi un bărbat care se duce la femei, ce-l castrăm ? Păi tu compari omul cu câinele ? N-are decât să-l trimiţi la căţele, dacă nu vrei să-l castrezi. Dar, vezi şi tu că omul, bărbatul, femeia, plăteşte pensie alimentară. Vezi unde şi se duce jagla din curte... Sunt limitate. Sunt limitate, dar ele se cred cucoane. Măi femei, nu sunteţi cucoane. Cucoane aţi fi dacă aţi fi mai spălate. Uitaţi-vă la cum arătaţi, că vă e lene să vă pieptănaţi, pentru că tot timpul vostru vi-l dedicaţi patrupezilor.”

 În raport de conţinutul emisiunii exemplificat mai sus, membrii Consiliului au constatat că invitata a folosit un limbaj injurios la adresa persoanelor deţinătoare de câini, situaţie în care moderatorul nu a luat atitudine, deşi avea obligaţia legală să intervină şi să nu permită invitatei să se exprime astfel.
 Or, abordarea unei asemenea atitudini din partea moderatorului emisiunii a condus la neîndeplinirea de către acesta a obligaţiei instituite de art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, potrivit căreia moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios.
 Având în vedere aceste considerente, ţinând cont de criteriile de clasificare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliul au propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.
 Supusă la vot, propunerea de sancţionare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului.
 În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţă audiovizuală nr. TV 374.2/22.05.2006 şi decizia de autorizare nr. 1524.0-1/28.10.2008 pentru postul de televiziune ANTENA 1 din localitatea Slobozia, judeţul Ialomiţa) se sancţionează cu somaţie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A., pentru postul de televiziune ANTENA 1 din Slobozia, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 din Slobozia cu somaţie publică, întrucât moderatorul emisiunii „Interviurile zilei”, difuzate în data de 22.04.2013, a permis invitatei să folosească un limbaj injurios, fapt ce contravine prevederilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului. Potrivit dispoziţiilor invocate, prezentatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.