Decizia nr. 541/18.06.2008

18.06.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL
cu sediul în BUCUREŞTI,
B-dul Hristo Botev nr. 23, sector 3

pentru postul de televiziune OTV
B-dul Magheru nr. 28-30, et. 6, sector 1 BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 18 iunie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat modul în care a fost reflectată pe posturile de radio şi de televiziune campania electorală pentru turul doi al alegerilor locale desfăşurate în data de 15 iunie 2008.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).

Analizând raportul întocmit de Direcţia Monitorizare şi vizionând înregistrarea emisiunilor « Zori de zi » şi „Nu te supăra, frate !”, difuzate în zilele de 14 şi 15 iunie 2008, de la ora 07.03 şi respectiv 13.57, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 71 lit. b) şi c) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, cu 48 de ore înainte de ziua votării, sunt interzise invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe, cu excepţia difuzării rectificărilor şi a replicilor ca urmare a sesizărilor care se referă la emisiunile difuzate în ultima zi de campanie, precum şi comentariile privind campania electorală.

În fapt, în data de 14 iunie 2008, în intervalul orar 07.03 – 08.59, postul de televiziune OTV a difuzat, în cadrul emisiunii « Zori de zi », un reportaj realizat în comuna Greci din judeţul Tulcea. Materialul a constat într-un interviu cu domnul Nicolae Mocanu, candidatul PD-L la funcţia de primar al localităţii menţionate, pe tema unui proiect pentru Parcul Naţional din Munţii Măcinului.

De asemenea, în data de 15 iunie 2008, în intervalul orar 13.57 – 15.00, postul OTV a transmis emisiunea „Nu te supăra frate !”, prezentată de domnul Gabriel Fătu, în cadrul căreia a difuzat un interviu cu domnul Costinel Ciubotaru, primarul comunei Suliţa din judeţul Botoşani şi candidatul PD-L pentru un nou mandat.

Domnul Costinel Ciubotaru a făcut comentarii privind campania electorală, aducând acuzaţii PNL şi doamnei Ţurcanu Maura, contracandidatul său la aceeaşi funcţie în turul doi al campaniei pentru alegerile locale, acuzaţii care au vizat o presupusă fraudare a alegerilor locale, ce aveau loc în acea zi.

Redăm din raportul de monitorizare : (…)

Costinel Ciubotaru :„Ce-aş putea să vă spun, decât despre anumite nereguli practicate de Partidul Naţional Liberal, de candidatul acestuia la funcţia de primar al comunei Suliţa. Sunt nereguli pe care aceştia le-au practicat în campania electorală, începând de la acele excursii şi anumite daruri date alegătorilor, mă mai pot referi şi la anumite injurii aduse alegătorilor şi aceste nereguli se pot găsi toate în acest caiet... Am în faţa mea un caiet pe care unul dintre consilierii locali şi-anume domnul Apetre Mihai l-a uitat în secţia de votare în momentul în care s-a prezentat la vot. Arată spre cameră un caiet. Uitaţi : „Tabel nominal cu cei care au participat la excursie în ziua de 25 a treia 2008. Sunt date toate numele celor care au participat la excursie... Uitaţi-vă, numele persoanelor din satul Cordun.

Reporter :Deci, astea se pot verifica.

Costinel Ciubotaru :Da. Vor fi verificate şi scrisul şi numele. Uitaţi-vă şi mai departe : excursie cu numele tuturor care au fost din nou în excursie. Uitaţi-vă ! „Voturi” Şi numărul de voturi pe care, probabil, gândesc că le vor obţine.

Reporter :Sunt cele care au fost deja cumpărate...

Costinel Ciubotaru :Da, da. Câte două sute de mii, cinci sute de mii...

Reporter :Aicea, 150 de voturi...

Costinel Ciubotaru :Da, „150 V” înseamnă 150 de voturi. Uitaţi-vă mai departe ! „Continuare voturi.

(…)

Membrii Consiliului au constatat că difuzarea celor două emisiuni transmise de postul OTV s-a făcut cu încălcarea prevederilor referitoare la desfăşurarea campaniei electorale. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 71 lit. b) şi c) din Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, radiodifuzorii nu mai pot prezenta, cu 48 de ore înainte de ziua votării, niciun candidat aflat în competiţie electorală şi nici comentarii privind campania electorală.

Sub aparenţa prezentării unui proiect pentru Parcul Naţional din Munţii Măcinului, postul OTV, l-a promovat, în emisiunea „Zori de zi”, pe candidatul PD-L la funcţia de primar al comunei Greci din judeţul Tulcea, domnul Nicolae Mocanu, fapt interzis de normele invocate.

Pe de altă parte, în emisiunea „Nu te supăra, frate !”, difuzată în ziua de 15 iunie 2008, ziua votării, postul OTV l-a prezentat pe candidatul PD-L la funcţia de primar al comunei Suliţa din judeţul Botoşani, domnul Costinel Ciubotaru, care a făcut comentarii privind campania electorală, deşi aceasta se încheiase, pe posturile de radio şi televiziune, în data de 12 iunie 2008, la ora 24.00.

Membrii Consiliului au apreciat că respectivele comentarii negative cu privire la un candidat aflat în competiţie electorală, difuzate chiar în ziua votării, ar fi putut influenţa opţiunea de vot a electoratului.

Or, norma din legislaţia privind desfăşurarea campaniei electorale, invocată anterior, are scopul de a elimina astfel de situaţii, în scopul desfăşurării campaniei electorale în mod imparţial.

În temeiul dispoziţiilor art. 75 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de dispoziţiile art. 15 al aceleiaşi legi, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. pentru postul OTV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul OTV cu somaţie publică, întrucât în emisiunea « Zori de zi », difuzată în ziua de 14 iunie 2008, a prezentat un candidat aflat în competiţie electorală pentru turul doi al alegerilor locale, iar în emisiunea „Nu te supăra, frate !”, din ziua de 15 iunie 2008, ziua votării, un candidat a făcut comentarii privind campania electorală.

În condiţiile în care campania electorală pentru turul doi al alegerilor locale, pe posturile de radio şi televiziune, se încheiase în data de 12 iunie 2008, la ora 24.00, astfel de fapte contravin prevederilor art. 71 din Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Potrivit dispoziţiilor invocate, cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe şi comentariile privind campania electorală.