Decizia nr. 540 din 15.09.2011

19.09.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. TELELOVIŞTEA S.R.L.

S.C. TELELOVIŞTEA S.R.L. C.U.I. 7286318 Str. Oţelarilor bl. 65, sc. A, ap. M2 Loc. Sibiu, Jud. Sibiu

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 septembrie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de constatare întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiilor înregistrate la C.N.A sub nr. 9183/13.07.2011, 9280/14.07.2011, 9311/15.07.2011 şi 12282/05.09.2011 cu privire programele audiovizuale difuzate de S.C. TELELOVIŞTEA S.R.L. în comuna Boişoara, sat Bumbueşti. Radiodifuzorul S.C. TELELOVIŞTEA S.R.L. deţine licenţa audiovizuală tip „videotext" nr. TV-C 504/16.03.2010 şi decizia de autorizare nr. 1682.0/22.04.2010 pentru postul TV TELELOVIŞTEA din localitatea Bumbueşti, judeţul Vâlcea.

În urma analizării raportului prezentat de Serviciul Inspecţie, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TELELOVIŞTEA S.R.L. a încălcat prevederile art. 3 alin. (1 şi 2) şi art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 17 alin. (1) şi (2) din Decizia CNA nr. 488/2010 privind procedura de acordare, modificare şi de prelungire a valabilităţii licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori.

Potrivit dispoziţiilor invocate din Legea audiovizualului : ART. 3 (1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor. ART. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e). ( cu privire la formatul de principiu al serviciului de programe şi structura programelor)

Conform prevederilor art. 17 din Decizia nr. 488/2010, radiodifuzorii au obligaţia să notifice Consiliului Naţional al Audiovizualului orice modificare apărută în datele cuprinse în licenţa audiovizuală, iar în vederea modificării formatului de principiu al serviciului de programe şi a structurii programului aprobate iniţial de CNA, radiodifuzorii au obligaţia să solicite acordul Consiliului cu cel puţin 30 de zile înainte de a produce modificarea.

În fapt, S.C. TELELOVIŞTEA S.R.L. deţine licenţa audiovizuală nr. TV-C 504/16.03.2010, decizia de autorizare nr. 1682.0/22.04.2010 şi Anexa nr. 1/22.04.2010 pentru difuzarea unui serviciu de programe tip „videotext" cu denumirea TV TELELOVIŞTEA în localitatea Bumbueşti, judeţul Vâlcea.

Structura serviciului de programe pe tipuri de programe /emisiuni, aprobată de Consiliu, prevede la punctul B4 că programele de informare ce urmează a fi difuzate constituie un procent de 85%, iar cele de divertisment şi alte tipuri de programe un procent de 15%.

Potrivit definiţiilor date tipurilor de programe/emisiuni, în aceeaşi anexă, programele de informare sunt acele programe/emisiuni care aduc la cunoştinţă publicului evenimentele din actualitatea cotidiană : buletine de ştiri, informaţii şi comentarii, comunicate, interviuri reportaje din ţară şi din străinătate, ştiri sportive. Alte programe/emisiuni de informare, axate pe probleme politice - viaţa parlamentară, activitatea partidelor politice, probleme economice, ştiinţifice sau sociale - ori pe evenimente speciale, sub formă de dezbatere.

Conform menţiunilor speciale de la pct. B.6 din Anexa nr. 1/22.04.2010 a licenţei audiovizuale menţionate, Consiliul a aprobat radiodifuzorului difuzarea unui serviciu de programe tip „videotext", 24 de ore/zilnic, constând în informaţii despre serviciile CATV Teleloviştea, orarul casieriei, informaţii locale şi generale, anunţuri şi mica publicitate.

Potrivit raportului de constatare, programul difuzat sub formă de videotext de postul TV Teleloviştea în perioada 5-11 iulie 2011 care a conţinut şi următoarele texte, cu nenumărate greşeli gramaticale şi de ortografie, greşeli care afectează calitatea programului şi prejudiciază telespectatorii minori, potenţiali “beneficiari” ai laturii informativ-educative realizate prin difuzarea acestui program.  : Data Interval orar Emisiune/continut Observatii Marti 05.07.2011 18:15 – 21:15 Anunţ permanent despre primar Boişoara - Nu a fost afişată sigla postului sau alte marcaje.

  • In coloana sonoră se difuzează muzică populară şi manele Joi, 07.07.2011 14:00 – 17:00 ZVONURI, BÂRFE, ŞUŞANALE BIRFE, ZVONURI, SUSANALE Texte-comentarii despre primarul comunei Boişoara şi alte persoane. - Nu a fost afişată sigla postului sau alte marcaje.
  • In coloana sonoră se difuzează muzică populară şi manele Luni, 11.07.2011 17:15 – 21:15 Bârfe, zvonuri, şuşanale Texte-comentariu despre primarul comunei Boişoara şi alte persoane - Nu a fost afişată sigla postului sau alte marcaje.
  • In coloana sonoră se difuzează muzică populară şi manele

Redăm spre exemplificare, conţinutul unui text difuzat în data de 7 iulie 2011, sub titlul „ZVONURI, BÂRFE, ŞUŞANALE”, astfel cum a fost titrat pe ecran, cu greşeli gramaticale şi de ortografie : „Se aude că un veterinar din comună vrea să deschidă un cabinet ambulant de tratare a porcilor peste 120 kg. O initiativă laudabilă dar il rugăm să inceapă de la primărie in jos sau de la primărie in sus, cum vrea el, totodată rugându-l ca nu cumva chiar el sa depasească 120 kg. Dacă tot deschide pentru porci il rugăm să găsească un tratament si pentru boi, cătei si măgari. Un mare invătat al comunei, sătul să tot strige hotii, cuvânt care la repetat obsesiv a ales să treacă in tabara celor care ii făcea hoţi. Ne intrebăm acum ce o mai fi strigând omu’ acum că a rămas fară strigătură, unii apropiaţi ne-au spus că strigă numai cind ii venea să facă pipi, dar omu’ striga foarte des, asta inseamnă că făcea pipi des(o fi având probleme urinare). Nu ştim care e explicaţia dar ne gândim că nu cumva să inceapă ca primaru să-şi ceară iertăciuni şi să vadă că nu mai valorează nici cât o ceapă degerată şi dacă tot face pipi des ar fi bine să se roage să nu bată vântul. Nu stim dacă nenea poartă pampers, că dacă mănâncă la masă cu cai care ii făcea hoţi s-ar putea să facă pe el, şi deh... s-ar putea să miroase omu’ neplăcut. Cred că comuna noastră are o asemănare cu Mănastirea lui Manole de la Curtea de Argeş... Şi Manole avea nouă „mesteri mari” adică cei nouă consilieri câţi avem noi la primărie, şi Manole 10(cine o fi Manole ?) care-i şi intrece, oare la ce-i intrece ?... Ştim noi si ştiţi şi voi :))). Diferenţa intre meşterii lui Manole de la Argeş şi meşterii lui „Manole” al nostru e că ăia construiau ziua şi se dărâma noaptea , ai noştri construiesc noaptea şi se dărâmă tot noaptea, că noi ziua nu vedem că au construit nimic, oare de ce se ascund de noi ? :))) In schimb cei de la obşte seamană cu cei 7 fantastici, 7 consilieri au reuşit in 7 ani să devalizeze păduriile şi nu au ajuns incă la performanţa să ne dea 7 lei pe dram. Se pare că la ei cifra 7 e cu noroc şi la noi cu ghinion. Vă mai aduceţi aminte că primarul nostru l-a facut pe un consătean analfabet ? Să ştiţi că omul avea dreptate să-l facă aşa , deoarece omul respectiv invăţase limba română cu doamna directoare care nu preda nimic la orele de limba şi literatura română, păi cum să nu fie analfabet măi vere , dacă te invată cine te invată limba română. Acesta este un pamflet orice asemănare cu realitatea este pură coincidenţă.”

De asemenea, potrivit raportului de constatare, în zilele de 3 şi 5 septembrie 2011, postul Teleloviştea a difuzat un comentariu-videotext după cum urmează : Data Interval orar Emisiune/continut Observatii Sambata, 03.09.2011 10:00 – 16:00 DOMNILOR SI DOAMNELOR. Mesaj videotext către locuitorii comunei cu acuzaţii şi critici la adresa conducerii Primăriei Boişoara. Mesajul este semnat la final Gheorghe Nicolae. - Nu a fost afişată sigla postului sau alte marcaje.

  • In coloana sonoră se difuzează muzică populară şi manele Luni, 05.09.2011 07:00 – 09:20 DOMNILOR SI DOAMNELOR. Mesaj către locuitorii comunei cu acuzaţii şi critici la adresa conducerii Primăriei Boişoara.(Acelaşi conţinut din data de 03.09.2011 reluat continuu). - Nu a fost afişată sigla postului sau alte marcaje.
  • In coloana sonoră se difuzează muzică populară şi manele

Textul, aşa cum a fost titrat pe ecran, a avut următorul conţinut : „DOMNILOR SI DOAMNELOR Va anuntam cu regret ca sarbatoarea „Fiilor Satului” nu se va mai tine in Bumbuesti in data de 4 Septembrie pentru ca primarul comunei si secretarul, nu au fost de acord cu organizarea acestei sarbatori. Motivele pentru care nu sa aprobat aceasta festivitate sunt faptul ca prin organizarea acesteia ar reiesi ca conducerea primariei este neputincioasa sa organizeze o sarbatoare a fiilor comunei.... De atitia ani de cind ne conduce acesti puturosi nu sa organizat nimic in comuna noastra astfel ca acesti oameni de rea credinta, nu stiu si nu vor sa lase cetatenii acestei comune sa-si descreteasca fruntile... Aratam faptul ca comuna a fost transformata in proprietate privata a primarului Popescu Petre, a viceprimarului Sandulache Mihai, si a secretarului Piloiu Spiridon.... Le recomandam acestora sa mearga la psihiatru deorece niste oameni normali nu puteau sa ia o asemenea decizie... Speram ca la anul care vine acesti trei domni sa nu se mai afle in postura de a da sa de a nu da autorizatii de organizare a unei astfel de sarbatori. Ne dorim ca cetatenii acestei comune sa ii pedepseasca pe acestia cum stiu ei mai bine. Va multumesc, Gheorghe Nicolae”.

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au apreciat că astfel de anunţuri depăşesc cadrul unor informaţii locale de interes general, conţinutul acestora fiind de natură să prejudicieze, pe de o parte, dreptul persoanelor la imagine, iar, pe de altă parte, dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă, fapte ce contravin dispoziţiilor art. 3 din Legea audiovizualului.

Astfel, Consiliul a constatat că în cadrul acestor „texte comentarii” nu sunt respectate drepturi fundamentale ale omului, precum dreptul la imagine şi demnitate, la adresa unor persoane fiind făcute comentarii cu caracter jignitor, fiind aduse acuzaţii nesusţinute cu probe ori fără prezentarea punctului de vedere al acestor persoane cu privire la faptele imputate.

O astfel de abordare, lipsită de echilibru şi imparţialitate, este de natură să afecteze şi dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă, întrucât conţinutul unor astfel de programe nu-i oferă acestuia posibilitatea să-şi formeze în mod liber o opinie.

Potrivit legii, orice radiodifuzor, indiferent de mijloacele tehnice cu care alege să pună la dispoziţia publicului programe audiovizuale trebuie să realizeze şi să asigure pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului, dar şi informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi favorizarea formării în mod liber a opiniilor. De asemenea, raportat la conţinutul prezentat anterior, membrii Consiliului consideră că aceste “bîrfe, zvonuri, şuşanele” ori “pamflete” cum sunt prezentate de radiodifuzor, nu se încadrează nici în categoria programelor informative dar nici în cea a programelor de divertisment, situaţie în care radiodifuzorul nu respectă structura de programe aprobată, modificând-o fără acordul Consiliului, fapt ce contravine dispoziţiilor legale.

Potrivit Anexei nr. 1/22.04.2010, parte integrantă a licenţei audiovizuale, radiodifuzorul s-a obligat să difuzeze 24 de ore/zilnic, un serviciu de programe tip „videotext", constând în informaţii despre serviciile CATV Teleloviştea, orarul casieriei, informaţii locale şi generale, anunţuri şi mica publicitate.

Pentru aceste aspecte, constatând încălcarea dispoziţiilor legale, membrii Consiliului au propus sancţionarea furnizorului de servicii media cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. h) şi alin. (2) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : S.C. TELELOVIŞTEA S.R.L. (titular al licenţei audiovizuale tip „videotext" nr. TV-C 504/16.03.2010 şi deciziei de autorizare nr. 1682.0/22.04.2010 pentru postul TV TELELOVIŞTEA în localitatea Bumbueşti, judeţul Vâlcea) se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1 şi 2) şi ale art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 17 alin. (1) şi (2) din Decizia CNA nr. 488/2010.

Către,

S.C. TELELOVIŞTEA S.R.L. C.U.I. 7286318 Str. Oţelarilor bl. 65, sc. A, ap. M2 Loc. Sibiu, Jud. Sibiu

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 540/15.09.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. TELELOVIŞTEA S.R.L. pentru postul TV TELELOVIŞTEA şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat radiodifuzorul S.C. TELELOVIŞTEA S.R.L. cu amendă de 10.000 lei, întrucât, deşi programele aprobate şi pentru care deţine licenţă audiovizuală au o altă structură, radiodifuzorul a difuzat, în perioada 5-11 iulie şi 3-5 septembrie 2011, materiale audiovizuale al căror conţinut nu corespunde structurii de programe pentru care a obţinut acordul Consiliului, materiale care, în plus, au fost de natură să prejudicieze dreptul persoanei la propria imagine, precum şi dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă. De asemenea, s-a constat că textele prezentate pe ecran conţin foarte multe greşeli gramaticale şi de limba română, fapt ce afectează şi mai mult calitatea programului. ”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.