Decizia nr. 54 din 24.01.2013
24.01.2013
privind amendarea cu 30.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 24 ianuarie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, precum şi reclamaţiile înregistrate sub nr. 17711 şi 17719 din 09.12.2012 cu privire la o serie de emisiuni difuzate de radiodifuzor în ziua de 09.12.2012 pe postul ANTENA 3.
Postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005).
Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrări ale emisiunilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, a articolelor 34 alin. (1), 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, precum şi a articolelor 8 alin. (1), 15 b) şi c) şi 16 b) şi c) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.
Conform prevederilor invocate :
art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului : « Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. »
art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului : « Orice persoană are dreptul la propria imagine. »
art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului : « Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. »
art.8 alin. (1) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale : « Emisiunile informative se supun obligaţiei de obiectivitate, echitate şi de informare corectă a publicului. »
art. 15 lit. b) din Decizia nr. 738/2012 :
"Începând cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la încheierea votării sunt interzise :
b) invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 13 alin. (4) ;"
art. 16 din Decizia nr. 738/2012 :
"În ziua votării sunt interzise activităţile prevăzute la art. 15, precum şi următoarele activităţi :
b) comentarii referitoare la competitorii electorali, înainte de încheierea votării ;
c) îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali."
În fapt, în ziua de 09.12.2012, ziua în care cetăţenii români cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru a vota candidaţii la alegerile parlamentare, postul de televiziune ANTENA 3 a prezentat în mod repetat, pe parcursul zilei, în emisiunile de ştiri, declaraţii ale unor candidaţi (cu precădere din partea unui singur competitor electoral), fapt de natură să încalce dispoziţiile art. 15 lit. b) şi c) din Decizia nr. 738/2012, potrivit cărora, începând cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la încheierea votării sunt interzise :
b) invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 13 alin. (4) ;
c) comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind candidaţii şi competitorii electorali."
Aşadar, legislaţia audiovizuală nu permite ca, în ziua votării, să mai poată fi făcute comentarii referitoare la opţiunea de vot, precum şi la candidaţii aflaţi în competiţie electorală.
Or, în ziua alegerilor parlamentare, postul ANTENA 3 a transmis declaraţiile şi interviurile date de reprezentaţi ai formaţiunilor politice, după cum urmează : USL - 30, UDMR - 1, ARD - 1, independenţi - 1.
De asemenea, aşa cum rezultă din raportul de monitorizare, în cadrul dezbaterilor difuzate au fost făcute comentarii referitoare la competitorii electorali înainte de încheierea votării, ceea ce contravine prevederilor art. 16 b) şi c) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.
În afară de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că în emisiunile difuzate de radiodifuzor în ziua de 09.12.2012 au fost făcute o serie de comentarii cu caracter depreciativ, în termeni cu tentă acuzatoare şi jignitori la adresa Preşedintelui Traian Băsescu, fapt de natură a afecta dreptul la imagine a acestuia.
Spre exemplu :
- în emisiunea « Ediţie specială - România la vot », (ora 17.44), invitatul permanent, dl. Radu Tudor, a spus, între altele : « Din punctul meu de vedere, ca să folosesc un limbaj elegant, Traian Băsescu este un mare consumator de cacao, este un personaj care foloseşte minciuna, diversiunea şi pervesiunea politică în momentele esenţiale pentru România. E atât de tragic pentru ţara asta că este condusă de un astfel de personaj, care vine şi spune în public nişte lucruri absolut mizerabile, absolut nefrecventabile, din punct de vedere a minimei raţiuni.(...) Este greţos, vomitos ce face Traian Băsescu, foloseşte o retorică de tip anii 50. (...) Este absolut mizerabil şi nu pot să-mi reprim această revoltă de câte ori acest personaj iese cu genul ăsta de diversiune securistă, în declaraţiile publice, încercând să mai schimbe un pic mentalul colectiv. » ;
- în emisiunea « Ediţia specială - România la vot », (ora 18.00), invitatul Doru Stănculescu a precizat : « Ziua de astăzi în care sperăm să scăpăm de Nosferatu, adică prin toată gaşca lui, care de altfel bag seama că, după părerea mea au sabotat alegerile.(…) Îmi doresc să revenim, cel puţin, la nivelul la care eram înainte de ultimele alegeri parlamentare. Cel puţin să revenim acolo. » ;
- în emisiunea « Ediţia specială - România la vot » (ora 19.35), invitatul Victor Ciutacu a spus : « ...Aici sunt două tipuri de alegător, sunt ăia care nu-l mai halesc pe Traian Băsescu nici cu un kil de lâmie şi poate să le spună Băsescu ce vrea, de China, Bengal, ce vrei tu, ăia tot împotriva partidului lui votează, ăia, sceleraţii lui, nu trebuia să-i convingă el cu China şi toate astea că tot se duceau să-l voteze, hai să zic pe zona aia de nehotărâţi, de... Dar domle, înclin să cred că nu avem suficienţi de mulţi imbecili încât s-o ţină pe asta cu Pekinul şi cu toată dileala lui să-l convingă că de-aia nu se duc să voteze pe Victor Viorel cum îi zice el, că ne duce ăsta micu în China. »
O astfel de atitudine a fost de natură să contravină prevederilor art. 34 alin. (1) şi 40 alin. (3) din Codul audiovizualului.
Astfel, moderatorii emisiunilor au permis invitaţilor folosirea unui limbaj jignitor la adresa Preşedintelui României, fără a le pune în vedere acestora să nu mai folosească termeni injurioşi, întrucât o astfel de atitudine prejudiciază imaginea Preşedintelui.
Având în vedere dispoziţiile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, potrivit cărora difuzarea programelor se realizează cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului, membrii Consiliului au constatat că norma invocată nu a fost respectată de către radiodifuzor.
De asemenea, membrii Consiliului au constatat că, pornind de la declaraţiile Preşedintelui Traian Băsescu referitoare la votul acordat, în cadrul ediţiilor emisiunii « Ediţie specială - România la vot » au fost făcute comentarii lipsite de imparţialitate, ce au constituit un factor de natură a influenţa opţiunea de vot a unei părţi a electoratului.
Faţă de aceste aspecte, având în vedere că radiodifuzorul a fost sancţionat în ultimul an cu 15 sancţiuni, respectiv 4 somaţii, 9 amenzi în cuantum total de 293.500 lei şi 2 decizii de acordare a dreptului la replică pentru încălcarea prevederilor din domeniul audiovizual şi ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 30.000 lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul prevederilor art. 18 din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale, ale art. 90 alin. (1) lit. h), alin. (2 şi 4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1. Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005 pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancţionează cu amendă în cuantum de 30.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, a articolelor 34 alin. (1), 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, precum şi a articolelor 8 alin. (1), 15 b), c) şi 16 b), c) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu amendă de 30.000 lei, întrucât în ziua de 09 decembrie 2012, zi în care au avut loc alegerile parlamentare, a difuzat o serie de emisiuni de ştiri şi dezbateri în care au fost prezentate declaraţii ale competitorilor electorali şi au fost făcute comentarii cu privire la unii candidaţi, fapte ce contravin dispoziţiilor Deciziei nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
De asemenea, în unele emisiuni a fost prejudiciată imaginea Preşedintelui Traian Băsescu, la adresa căruia au fost făcute afirmaţii acuzatoare, folosindu-se un limbaj jignitor."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.