Decizia nr. 53 din 24.01.2013
24.01.2013
privind amendarea cu 30.000 lei a S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L.
BucureÅŸti, str. Cristian PopiÅŸteanu nr. 2-4, et. 3, biroul nr. 7, sector 1
C.U.I. RO 27759259
pentru postul de televiziune B1 TV
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 24 ianuarie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare, precum şi reclamaţiile înregistrate la CNA sub nr. 17704, 17708, 17711 din 09.12.2012, cu privire la emisiunile informative şi cele de dezbateri difuzate de postul B1 TV în ziua de 09.12.2012.
Postul de televiziune B1 TV aparţine radiodifuzorului S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 şi reautorizare nr. 468.0-3/27.09.2011).
În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea rapoartelor de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale articolelor 8 alin. (1), 15 lit. b), c) şi 16 lit. b) şi c) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale, precum şi pe cele ale articolelor 34 alin. (1) şi 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Potrivit dispoziţiilor invocate din Legea audiovizualului :
- art. 3 alin. (1) : Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
(2) : Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze
Conform prevederilor invocate din Decizia nr. 738/2012 :
- art. 8 alin. (1) : Emisiunile informative se supun obligaţiei de obiectivitate, echitate şi de informare corectă a publicului.
- art. 15 : Începând cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la încheierea votării sunt interzise :
b) invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 13 alin. (4) ;
c) comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind candidaţii şi competitorii electorali.
- art. 16 : În ziua votării sunt interzise activităţile prevăzute la art. 15, precum şi următoarele activităţi :
b) comentarii referitoare la competitorii electorali, înainte de încheierea votării ;
c) îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.
Potrivit prevederilor invocate din Codul audiovizualului :
- art. 34 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine.
- art. 40 alin. (1) : În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că în ziua de 09.12.2012, ziua exercitării votului pentru alegerile parlamentare, postul a difuzat, în mod repetat, în cadrul mai multor ediţii informative şi de dezbateri, mesajul postat pe facebook de Preşedintele României, domnul Traian Băsescu.
În acest context, în emisiuni au fost făcute comentarii cu caracter electoral referitoare la desfăşurarea campaniei, precum şi cu privire la candidaţii şi competitorii electorali, deşi legislaţia privind alegerile parlamentare interzice imperativ prezentarea unor astfel de activităţi în ziua votului.
Astfel, pe parcursul zilei de 09.12.2012, în cadrul emisiunii informative de la ora 00.00, postul a difuzat ÅŸtirea cu titlul : „Băsescu : Nu aruncaÅ£i România spre zona gri”, ÅŸtire care se referea la mesajul preÅŸedintelui statului, postat pe facebook, în ziua de 08.12.2012, mesaj cu vădit caracter electoral.
În debutul ştirii, prezentatoarea a afirmat că şeful statului a precizat că nu va vota duminică pentru soluţii neclare, dar va vota pentru Uniunea Europeană şi America, că d-nul Traian Băsescu a mai vorbit despre atacurile la Uniunea Europeană din ultimele 7 luni şi s-a declarat convins că românii vor arăta prin votul lor care este direcţia corectă.
Ştirea a continuat cu difuzarea mesajului Preşedintelui României. Acelaşi mesaj a fost transmis în mod repetat în cadrul mai multor ediţii de ştiri, de exemplu în cele de la orele 06.00, 07.00 şi 08.00.
ÃŽn aceeaÅŸi zi, începând cu ora 12.04, postul B1 TV a transmis, în direct, de la liceul A. D. Xenopol, declaraÅ£ia PreÅŸedintelui Traian Băsescu, după ce acesta îşi exprimase votul, context în care pe ecran au fost afiaÅŸte titlurile : „Votul preÅŸedintelui ; Băsescu : Nu vreau Å£ara noastră în zona gri ; Băsescu : Votez pentru drumul euroatlantic ; Băsescu : E imposibil să certăm pe toată lumea”.
A fost prezentată declaraţia potrivit căruia acesta a votat pentru continuitate în drumul spre vest, pentru ca ţara noastră să nu fie în zona gri, că drumul României este unul euroatlantic, nu spre Moscova sau Beijing.
Ştirea a fost prezentată şi în cadrul ediţiilor informative de la orele 13.03 şi 18.00.
Ulterior, în cadrul ediÅ£iilor speciale, declaraÅ£iile preÅŸedintelui au fost susÅ£inute ÅŸi întărite de invitaÅ£ii postului, astfel domnul Mircea Marian a declarat “Putin nu le mai dă bani, le place de Putin mai mult decât de Barroso, dar au nevoie de banii lui Barroso”. De asemenea, au fost difuzate informatÅ£i conform cărora Comisia Europeana s-ar opune unui nou acord de împrumut al Romaniei cu Fondul Monetar InternaÅ£ional.
De asemenea, în aceeaşi zi, începând cu ora 09.06, postul B 1 TV a difuzat, în direct, de la Târgu-Jiu, imagini cu Dan Diaconescu la vot, precum şi declaraţii ale acestuia prin care îndemna electoratul să-l voteze, întrucât va lua măsuri să asigure locuri de muncă, va elimina şomajul, va asigura prosperitate locuitorilor oraşului Târgu Jiu, oraş în care candida pentru un mandat de deputat.
Consiliul a constatat că în ziua alegerilor parlamentare, postul B1 TV a difuzat în mod repetat mesaje şi comentarii care priveau candidaţii, unele dintre acestea având un caracter electoral negativ la adresa unui anumit competitor electoral, dar ferm şi clar în favoarea altuia.
Conform raportului de monitorizare, în ziua alegerilor parlamentare postul B1 TV a transmis declaraţiile şi interviurile date de reprezentaţii formaţiunilor politice, după cum urmează : USL -12, ARD - 6, PP-DD – 2.
Consiliul a apreciat că prezentarea punctelor de vedere exprimate de unii reprezentanţi ai partidelor politice, care au fost prezentate pe post fie prin intervenţii directe prin telefon ale acestora, fie declaraţii înregistrate în diferite contexte, a fost de natură să influenţeze opţiunea de vot a unei părţi a electoratului.
Procedând astfel, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 15 şi 16 din Decizia nr. 738/2012, care interzic imperativ difuzarea de comentarii care privesc candidaţii sau îndemnuri de a-i vota sau nu pe aceştia, cu 24 de ore înainte de începerea votării, precum şi în ziua votării şi până la încheierea exercitării votului.
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat şi prevederile privind dreptul persoanei la imagine şi pe cele privind informarea corectă.
Astfel, în ziua în care în România se desfăşurau alegerile parlamantare, în cadrul unor anunţuri autopromoţionale pentru emisiunile ce urmau a fi difuzate pe post, au fost inserate scurte declaraţii ale moderatorilor şi invitaţilor (oameni politici şi candidaţi) pe care aceşteia le făcuseră în alte emisiuni de dezbatere care fuseseră difuzate anterior.
Aceste declaraţii au avut atât un caracter electoral, fiind defavorabile unei anumite formaţiuni politice care participa la alegerile parlamentare, cât şi un conţinut acuzator privind fapte sau comportamente nelegale ori imorale imputate unor reprezentaţi politici (ai aceluiaşi partid). Or, difuzarea unor asemenea declaraţii în ziua în care se exercita votul pentru Parlamanetul României a fost de natură să influenţeze opţiunea de vot a unei părţi din electorat şi, în egală măsură, de a prejudicia dreptul la imagine a persoanelor care erau vizate de conţinutul declaraţiilor, fapt ce contravine prevederilor art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului potrivit căruia orice persoană are dreptul la propria imagine.
Exemplificăm din raportul de monitorizare acuzaÅ£ii care au fost de natură să aducă atingere demnitatii umane : “baronul de Ponthausen” (Robert Turcescu) ; “Antonescu i-a cumpărat în vrac, asemenea unor porci ÅŸi viÅ£ei, pe cei de la trustul Intact” (Ion Cristoiu) ; Jigniri aduse populaÅ£iei din Teleroman pe motiv că s-au prezentat în număr mare la vot – Robert Turcescu “cred că trebuie făcut un monument al votantului din Teleorman (...) aÅŸa o conÅŸtiinţă civică (...) acolo ar trebui cred ca să mutăm capitala la un moment dat, au o conÅŸtiinţă civică...”
De asemenea, formularea de acuzaţii cu incidenţă penală în cadrul unor anunţuri promoţionale, situaţie în care radiodifuzorul nu putea să le probeze sau să facă dovada unor probe în susţinerea acestora, sau în cadrul altor emisiuni de dezbateri, acuzaţii care, de asemenea, nu au fost probate, contravine dispoziţiilor art. 40 alin. (1) din Codul auiovizualului.
Exemplificăm din raportul de monitorizare acuzaÅ£ii cu caracter penal care au fost prezentate pe parcursul întregii zile : - “300000 de euro de la Oltchim pentru Voiculescu” (Robert Turcescu) ; - “nu aicea se fraudează voturile” (declaraÅ£ie Mircea Marian în timp ce se difuzau imagini cu Victor Ponta în secÅ£ia de votare) ; - “ar trebui făcut un monument al lui Dragnea cu o pungă în mână ÅŸi cu mobilul în cealaltă” –Andreea Pora ; - “Mi se părea normal ca la ora asta domnul Mazăre (primarul ConstanÅ£ei) să fie într-o secÅ£ie de poliÅ£ie să dea cu subsemnatul ” – Andrei Badin în timp ce se difuzau imagini cu Radu Mazăre la vot ; - Mircea Marian acuză instituÅ£iile statului că au acordat mită electorală mascată.
În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
Membrii Consiliului au constatat că modalitatea în care au fost tratate subiectele a fost de natură să încalce şi prevederile legale privind dreptul la informare a publicului, întrucât publicului nu i-au fost puse la dispoziţie informaţii clare, verificate, astfel încât acesta să îşi poată forma propria opinie în legătură cu evenimentele prezentate.
Or, în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să asigure principiul imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
Faţă de aceste aspecte, având în vedere că S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a fost sancţionată în ultimul an cu 7 sancţiuni, respectiv, 3 somaţii, 4 amenzi în cuantum total de 60.000 lei, pentru încălcarea prevederilor din domeniul audiovizual şi ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea acesteia cu amendă în cuantum de 30.000 de lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul art. 90 alin. (1) lit. h) alin. (2) şi (4) şi art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 18 din Decizia nr. 738/2012,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 şi reautorizare nr. 468.0-3/27.09.2011 pentru postul de televiziune B1 TV) se sancţionează cu amendă de 30.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale articolelor 8 alin. (1), 15 lit. b), c) şi 16 lit. b) şi c) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale, precum şi pe cele ale articolelor 34 alin. (1) şi 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul B1 TV cu amendă de 30.000 lei, întrucât în ziua de 09 decembrie 2012, zi în care au avut loc alegerile parlamentare, a difuzat o serie de emisiuni de ştiri şi dezbateri în care au fost prezentate declaraţii ale competitorilor electorali şi au fost făcute comentarii cu privire la unii candidaţi, fapte ce contravin dispoziţiilor Deciziei nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
De asemenea, în unele emisiuni a fost prejudiciată imaginea unor competitori electorali la adresa cărora au fost făcute afirmaţii acuzatoare, nedovedite."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.