Decizia nr. 526 din 08.10.2013
11.10.2013

privind somarea S.C. ECO MEDIA CONSULTING S.R.L., cu sediul în Caşin, comuna Caşin nr. FN Jud. Bacău
postul TV KIT Oneşti, Str. Poştei nr. 4 Jud. Bacău
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 08 octombrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie, precum şi reclamaţia înregistrată la C.N.A. sub nr. 8480/21.08.2013, cu privire la emisiunea „24 ore” difuzată în data de 30.07.2013, de postul KIT TV.
Postul de televiziune KIT TV aparţine radiodifuzorului S.C. ECO MEDIA CONSULTING S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 606.1/29.09.2011 şi decizia de autorizare nr. 1818.0/ 03.04.2012).
În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ECO MEDIA CONSULTING S.R.L. a încălcat prevederile articolelor. 34 alin. (1), 40 alin. (2) şi 64 alin. (1) lit. b) din Decizia
nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,
cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
- art. 34 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la imagine.
- art. 40 alin. (2) : Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
- art. 64 alin. (1) : În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii :
b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
În fapt, postul TV KIT difuzează zilnic, în intervalul orar 17.00-18.00, emisiunea de dezbatere ”24 ore” moderată de d-na Dana Lungu. Emisiunea se difuzează în reluare a doua zi, începând cu ora 11.00. De asemenea, emisiunea ”24 ore” se difuzează în direct şi pe postul Radio KIT Oneşti între orele 17.00- 18.00, cu reluare în aceeaşi zi, începând cu ora 21.00.
În cadrul ediţiei emisiunii „24 ore”, difuzate în data de 30.07.2013, în calitate de invitat a participat d-nul Laurenţiu Neghină, primarul municipiului Oneşti. În timpul emisiunii, moderatoarea şi invitatul au discutat despre activităţile organizate de Primăria Oneşti (”Caravana filmului românesc”, ”Zilele Oneştiului”), proiectele primăriei (amenajări de parcuri, reabilitare termică, investiţii în spitalul municipal), problemele sociale, locurile de muncă, şomaj.
În contextul acestor discuţii, referindu-se la domnul Constantin Lazăr, preşedintele PNL Oneşti, invitatul a susţinut că acesta ar avea dosar penal pentru evaziune fiscală, nu ar mai deţine societăţi comerciale pe numele său, ar primi ajutor social de la Primăria Berzunţi, ar deţine publicaţia ”Oneşti Expres”, i-ar fi făcut pe oneşteni ”proşti”, ”cocalari”, ”analfabeţi”, exprimându-se, de asemenea, la adresa
d-lui Lazăr Constantin, că ar fi ”penibil” şi ”josnic”.
Redăm din raportul de monitorizare :
„Laurenţiu Neghină (primar municipiul Oneşti) : …Festivalul ”Hollywood Music Stars” a fost un eveniment de cultură, nu putem spune că a fost un circ, cum îl catalogau liberalii…
Dana Lungu (moderator) : Da, aşa este…
L. Neghină : …Sau o şuşă cocălărească…
D. Lungu : Nu suntem cocalari, nu !? Cred că nu, totuşi !
L. Neghină : Nu ştiu, dar aţi văzut aprecierile oamenilor prezenţi… Chiar au încercat colegii de la un alt post de radio şi ziar, şi-au cerut părerile celor prezenţi, oameni de….
D. Lungu : Şi noi am luat păreri înainte de eveniment…
L. Neghină : Şi înainte, şi după… A fost un gest urât din partea liberalilor, din punctul meu de vedere, să-i facă proşti pe atâţia oameni prezenţi la acel eveniment. Dar, probabil şi-au asumat. Dar nici n-avem ce cere. Ei mă acuză, cel puţin preşedintele lor… de curând a cumpărat un ziar… şi şi-au găsit ei un preşedinte peste noapte care se consideră mare om de afaceri, dar de fapt, el are un dosar penal pentru evaziune fiscală şi nu mai are nimic pe numele lui…
D. Lungu : Staţi, staţi, staţi un pic ! Aveţi dovezi ?
L. Neghină : Da ! Sunt dovezi, nu-i problemă. Atât timp cât el mă acuză pe mine că fac lucruri anormale…
D. Lungu : Da’, cum adică ? Au un preşedinte cu dosar penal ?
L. Neghină : Au un preşedinte cu dosar penal pentru evaziune fiscală…
D. Lungu : Oau !…
L. Neghină : …fără nimic pe numele lui. Şi asistat social la Primăria Berzunţi. Îşi ia ajutor social. El mă acuză pe mine că am făcut aluzie la mama lui. Nu, la el, despre el era vorba. El ia ajutor social de la Primăria Berzunţi.
D. Lungu : Am înţeles…
L. Neghină : Şi să te dai atât de grandoman, să faci aluzii la adresa altora, când tu te ştii cu…
D. Lungu : O să vă rog să veniţi cu dovezi, că dacă e, data viitoare, domnule primar… Dvs., ştiu că sunteţi un om care nu vorbiţi fără acoperire şi nu vorbiţi dacă nu aveţi probe solide.
L. Neghină : Da, nici nu încape discuţie.
D. Lungu : Vom face şi noi o anchetă, să vedem exact dacă este asistat social.
L. Neghină : V-am spus : noi, la Oneşti avem aproximativ 35 de persoane cu ajutor social, plătite de la bugetul Oneştiului, şi un asistat social social plătit de Primăria Berzunţi, acela-i preşedintele liberalilor din Oneşti.
D. Lungu : Cum adică ? Preşedintele liberalilor !?... Da…
D. Lungu : Ne întoarcem la asistaţii social. Deci, cât spuneţi că sunt la Primăria Oneşti ? Că, totuşi sunt puţini…
L. Neghină : Oneştiul, spre deosebire de restul localităţilor… cel puţin pot compara cu Tg. Ocna care e de trei ori mai mic decât Oneştiul. Tg. Ocna are aproximativ 200 de persoane cu ajutor social…
D. Lungu : Foarte mulţi !
L. Neghină : Moineştiul are aproximativ 250, Oneştiul are aproximativ 35. Bine, 35 plus unu care trăieşte la Oneşti, e mare patron imaginar…
D. Lungu : Dar totuşi, nu este în neregulă să fii… cum e să fii om de afaceri, pentru că m-am uitat pe diferite…
L. Neghină : Păi, nu e om de afaceri, pentru că pe numele lui, el nu mai are… având acel dosar penal de evaziune fiscală, nu mai poate…
D. Lungu : Domnule primar, pe reţelele de socializare are trei sau patru firme.
L. Neghină : Da, dar nu sunt pe numele lui.
D. Lungu : Aha…
L. Neghină : Nu sunt pe numele lui. Având acel dosar penal, nu a mai putut să-şi deschidă firme.
D. Lungu : Aha, şi sunt pe numele soţiei probabil, sau cine ştie !?...
L. Neghină : …N-am făcut o anchetă pe tema asta. Ce ştiu sigur este că, primeşte ajutor social de la Primăria Berzunţi.
D. Lungu : Şi cât e ajutorul social ?
L. Neghină : Aproximativ 170 lei !
D. Lungu (râzând) : Din 170 lei… Da ! Şi e preşedintele PNL Oneşti ?
L. Neghină : E preşedintele PNL Oneşti cu care liberalii se mândresc. Cel care apare în fiecare număr (Oneşti Express) şi critică primarul actual de la Oneşti… Nu ştiu cum poate da el sfaturi şi să critice, în situaţia în care este.
D. Lungu : Am înţeles. Este ruşinos totuşi să iei… să ai atâtea firme şi să vrei să iei…
L. Neghină : Te bucuri la acel ajutor social, adică…
D. Lungu : Exact !
L. Neghină : E penibil ! Josnic !
D. Lungu : Adică, ca om de afaceri, totuşi…
L. Neghină : Mă întreb dacă face cele patru zile în folosul comunităţii. Uite, asta n-am aflat.
D. Lungu : Sunt un anumit număr de ore. Probabil că, curăţă şanţurile. Ce face acolo ?
L. Neghină : Ce e nevoie la primărie.
D. Lungu : Pune flori. Sau cine ştie !? Da.
L. Neghină : O să încercăm. Poate aflaţi dvs. Să mergeţi într-o zi, când face el zilele de…
D. Lungu : La asta mă gândeam, că o să… Să vedem dacă-şi face orele în folosul comunităţii şi de ce nu, dacă-i chiar în regulă ceea ce se întâmplă. Pe numele lui să ia ajutor social, 170 de lei, şi să ai atâtea firme… e cam în neregulă. Cu oameni de genul ăsta nu ajungem departe.
L. Neghină : Liberalii au găsit un om bun în dânsul, în persoana d-lui Lazăr.
D. Lungu : Nu, în sensul că nu este corect, de asta zic. Noi, dacă în general trebuie să fim corecţi şi să plătim, dacă suntem oameni de afaceri …
L. Neghină : Ia de la un om, ia locul unui om care chiar are nevoie de acel ajutor social, se bucură la un ajutor…
D. Lungu : Fiind şi om de afaceri, nu !?
L. Neghină : …Păi, nu mai e om de afaceri, v-am spus !... Numai cu numele…
D. Lungu : …Nu coordonează afacerile… probabil alţii ! Da… aţi lăsat un gust amar d-le primar, sincer !
L. Neghină : Nu deschideam subiectul, dar de vreo două luni, de când tot mă critică… şi nu mă supăram dacă mă critica doar pe mine. În politică, odată ce intri, îţi asumi anumite mizerii şi anumite critici nefondate. Dar, să jignească într-un mod atât de urât oneştenii şi artiştii prezenţi la acel festival, de mare calitate pot spune… şi toţi cei prezenţi au avut aceeaşi părere, e vorba de Filarmonica ”Mihail Jora”, cea care a fost prezentă în Oneşti şi a făcut un spectacol de excepţie, să-i consideri analfabeţi, iar pe cei prezenţi cocalari şi muritori de foame, că la un moment dat spunea în acel articol, semnat de ”Oneşti Express”, dar bine…
D. Lungu : Ziarul tot a scris, nu ?!...
L. Neghină : Ziarul d-lui Lazăr. Toată lumea ştie. Şi l-a asumat.
D. Lungu : Dar aţi vorbit cu dumnealui ? Aţi încercat să discutaţi ?
L. Neghină : Dar nu ştiu dacă am ce vorbi cu dumnealui. Nu ştiu dacă mă pot coborâ…
D. Lungu : Dar de unde ştiţi că este ziarul liberalilor ? Bine, în şedinţa de Consiliului Local dumneavoastră i-aţi întrebat şi-au răspuns că da, aşa este. Da.
L. Neghină : …Mă rog, nu mai contează.”
Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că în cadrul acesteia au fost aduse acuzaţii nedovedite, de natură a prejudicia imaginea d-lui Constantin Lazăr, iar moderatoarea nu a solicitat ferm interlocutorului să prezinte dovezi sau indice, cel puţin, probele pe care acesta îşi întemeia acuzaţiile formulate.
Astfel, moderatoarea a permis invitatului să formuleze acuzaţii nedovedite la adresa unei persoane, care nu era prezentă în emisiune sau căreia nu i-a fost prezentat punctul de vedere pentru a se putea apăra, spunându-i acestuia să aducă eventualele dovezi într-o viitoare emisiune, în condiţiile în care, pentru informarea corectă a publicului, acuzaţiile trebuie probate în cadrul emisiunii în care se aduc. În acest sens, cu privire la atitudinea adoptată de moderatoare, exemplificăm din raportul de monitorizare :
„Dana Lungu (moderatoare) : Da’, cum adică ? Au un preşedinte cu dosar penal ?
L. Neghină (invitat) : Au un preşedinte cu dosar penal pentru evaziune fiscală…
D. Lungu : Oau !…
L. Neghină : …fără nimic pe numele lui. Şi asistat social la Primăria Berzunţi. Îşi ia ajutor social. El mă acuză pe mine că am făcut aluzie la mama lui. Nu, la el, despre el era vorba. El ia ajutor social de la Primăria Berzunţi.
D. Lungu : Am înţeles…
L. Neghină : Şi să te dai atât de grandoman, să faci aluzii la adresa altora, când tu te ştii cu…
D. Lungu : O să vă rog să veniţi cu dovezi, că dacă e, data viitoare, domnule primar… Dumneavoastră, ştiu că sunteţi un om care nu vorbiţi fără acoperire şi nu vorbiţi dacă nu aveţi probe solide.
L. Neghină : Da, nici nu încape discuţie.
D. Lungu : Vom face şi noi o anchetă, să vedem exact dacă este asistat social.”
Având în vedere modalitatea în care s-a desfăşurat emisiunea, membrii Consiliului au constatat că moderatoarea emisiunii a avut o atitudine formală, practic, de achiesare la afirmaţiile invitatului, fără a-şi îndeplini obligaţiile legale prevăzute la art. 40 alin. (2) din Codului audiovizualului, dispoziţii a căror respectare ar fi permis publicului să evalueze corect faptele prezentate.
Or, prezentarea unor astfel de acuzaţii nesusţinute cu dovezi sau lipsa punctului de vedere al persoanei incriminate a fost de natură să afecteze imaginea domnului Constantin Lazăr, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora orice persoană are dreptul la imagine.
De asemenea, în raport de aspectele prezentate anterior, membrii Consiliului au constatat că emisiunea analizată a fost difuzată şi cu încălcarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, care dispun că, în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să prezinte informaţia în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Având în vedere că informaţiile erau de interes public, membrii Consiliului apreciază că o astfel de abordare a fost de natură să afecteze dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă, fapt ce contravine dispoziţiilor legale invocate.
Pentru aceste considerente, ţinând cont de criteriile de clasificare a sancţiunii prevăzute de art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002,
cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul a decis sancţionarea cu somaţie publică a radiodifuzorului S.C. ECO MEDIA CONSULTING S.R.L.
În temeiul art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din aceeaşi lege,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1. Radiodifuzorul S.C. ECO MEDIA CONSULTING S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 606.1/29.09.2011 şi decizia de autorizare nr. 1818.0/ 03.04.2012 pentru postul de televiziune KIT TV din localitatea Oneşti, judeţul Bacău) se sancţionează cu somaţie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea prevederilor articolelor 34 alin. (1), 40 alin. (2) şi 64 alin. (1) lit. b) din Decizia
nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,
cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prelabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea
nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. ECO MEDIA CONSULTING S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul KIT TV cu somaţie publică, întrucât, în emisiunea „24 ore” din 30.07.2013, au fost formulate acuzaţii nedovedite, de natură a prejudicia imaginea unei persoane, iar moderatorea emisiunii nu a solicitat ferm interlocutorului să prezinte dovezi sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
De asemenea, informaţiile aduse la cunoştinţa publicului în cadrul emisiunii nu au fost prezentate în mod imparţial, fapt ce contravine prevederilor art. 64 din Codul audiovizualului.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.