Decizia nr. 524 din 13.05.2010

13.05.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
cu sediul în Bucureşti, b-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8,
sector 2 C.U.I. 4747298 pentru postul de televiziune PRIMA TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 mai 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţia emisiunii informative „Focus” difuzată de postul de televiziune PRIMA TV în data de 9 aprilie 2010, de la ora 18.00.

Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.2/25.06.1993 şi decizia de autorizare nr. 101.0/24.03.1995).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 27 alin. (1) şi (2) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, iar radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă. În fapt, în data de 9 aprilie 2010, postul Prima TV a difuzat în cadrul ediţiei emisiunii informative „Focus”, de la ora 18.00, o ştire, însoţită de imagini, despre un accident petrecut la Craiova, în care un şofer a accidentat 4 persoane. Prezentatorul Adrian Bucur a precizat că urmează imagini şocante, iar pe ecran a fost afişată avertizarea : „IMAGINI ŞOCANTE”.

Redăm din raportul de monitorizare fragmente din conţinutul ştirii :

„Adrian Bucur : Pietonii sînt în mare pericol în Craiova. Patru dintre ei au fost spulberaţi de pe trotuar aseară, de un şofer băut. Era în marşarier şi încerca să scape de un alt şofer, cu care se luase la ceartă în trafic, spun poliţiştii. A trecut cu maşina peste oameni apoi şi-a văzut de drum. Urmează imagini şocante ! (...)
Voce din off : Pe imaginile surprinse pe camerele de supraveghere ale unui magazin din zonă, se vede cum 3 dintre pietoni, zboară precum popicele. Unul dintre copii, cel de 13 ani, e prins între roţi şi târât mai bine de 30 de metri. Un alt copil, mezinul, scăpat de furia bolidului, fuge speriat să-şi ajute rudele. Fata de 16 ani este prima care se ridică şi debusolată, abia reuşeşte să ajungă la fratele ei, prăbuşit pe caldarâm. E cel mai grav rănit.”

Imaginile cu accidentul nu au fost blurate, fiind difuzate, în mod repetat, de 8 ori. Au fost prezentate şi imagini neblurate cu victimele aflate pe tărgi de spital, cu gâtul imobilizat.

Analizând conţinutul ştirii difuzate, membrii Consiliului au constatat că prezentarea imaginilor şocante cu scena producerii accidentului a depăşit cadrul general al unei informări a publicului în legătură cu faptele întâmplate.

Consiliul a apreciat ca fiind foarte grav faptul că postul PRIMA TV a difuzat, în mod repetat şi nejustificat, la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, în cadrul celei mai importante emisiuni de ştiri a postului, imagini şocante de la locul producerii accidentului, imagini care au fost de natură să producă un impact emoţional negativ asupra publicului telespectator, cu precădere asupra minorilor.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că, în principala emisiune informativă difuzată la ora 18.00, secvenţele de la locul accidentului au fost difuzate, în mod repetat, de 8 ori, în cadrul ştirii.

Mai mult decât atât, deşi radiodifuzorul a avertizat publicul că urmează „Imagini şocante”, a înţeles să difuzeze insistent astfel de imagini la ore accesibile tuturor categoriilor de public, fără să ţină cont de consecinţele acestui fapt, respectiv de impactul emoţional negativ şi efectele traumatizante asupra publicului, în general, şi, asupra minorilor, în special, al acestor imagini.

Stabilind într-un cadru mai larg că şi programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, legiuitorul a prevăzut, la art. 27 alin. (2) din Codul audiovizualului, că în cazul difuzării unor scene cu posibil impact emoţional şi psihologic negativ, radiodifuzorii sunt obligaţi să evite prezentarea repetată a scenelor respective, prevederi pe care radiodifuzorul nu le-a respectat.

Faţă de aceste considerente, precum şi de împrejurarea că S.C. BROADCASTING MEDIA S.R.L. a mai fost sancţionată anterior cu o somaţie publică şi o amendă pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale, aspect care demonstrează că sancţiunile nu şi-au realizat scopul preventiv, radiodifuzorul ignorând în continuare aceste dispoziţii, membrii Consiliului au propus amendarea acestuia cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 040.2/25.06.1993 şi al deciziei de autorizare nr. 101.0/24.03.1995 pentru postul de televiziune PRIMA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor 27 alin. (1) şi (2) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
B-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8, sector 2 BUCUREŞTI C.U.I. 4747298 pentru postul de televiziune PRIMA TV

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 524/13.05.2010 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul PRIMA TV cu amendă în cuantum de 5000 de lei, întrucât, în ediţia informativă a emisiunii „Focus”, difuzată în 9 aprilie 2010, a prezentat în mod repetat şi nejustificat, la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, imagini cu impact emoţional negativ, reprezentând un accident rutier petrecut la Craiova.

Potrivit Codului audiovizualului, emisiunile de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, iar radiodifuzorii trebuie să evite prezentarea repetată a scenelor de violenţă, care sunt de natură a afecta emoţional publicul, în general, şi minorii, în special.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.