Decizia nr. 523 din 13.05.2010

13.05.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu suma de 5000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, etaj 1, sector 1 C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 mai 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile emisiunilor informative difuzate de postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, în data de 9 aprilie 2010.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând imaginile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 27 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

(1) Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

(2) Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

În fapt, postul Antena 3 a difuzat în cadrul emisiunilor informative de la orele 06, 08, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18 şi 21, din data de 09.04.2010, o ştire despre un accident petrecut în Craiova, accident în care un şofer merge în marşarier şi loveşte două persoane, după care fuge de la locul faptei.

Redăm din raportul de monitorizare, ştirea prezentată în cadrul emisiunii informative din 9 aprilie 2010, de la ora 10.00, sub titlul „Jungla de pe şosele”.

„Prezentator : De la Bucureşti mergem la Craiova pentru a urmări încă un caz incredibil în trafic. După o ceartă în stradă, un şofer dă să plece în marşarier şi loveşte două persoane.
Prezentatoare : Pe imaginile şocante, surprinse de o cameră de supraveghere, se vede cum un băiat, în vârstă de 13 ani, este târât sub maşină aproape 10 metri.
Prezentator : Alături de copil se afla şi mama acestuia, care a fost lovită la rândul ei. Copilul a ajuns la spital, şoferul a fugit.
Voce din off : Totul a început de la o dispută în trafic între 2 şoferi. Unul dintre ei s-a enervat că nu i se acordă prioritate şi a început să-l înjure pe celălalt.
Şofer : Se cred şmecheri din Italia, veniţi cu o maşină de 200 de euro, se puseră în faţa mea, aici, la curbă, plecară de pe loc, îi lăsai, mă-njurară, trăsei în parcare, că aici locuiesc, veniră, îmi deschiseră uşa, probabil să mă ia la bătaie, venim din Occident şi când mă dădui jos, veniră vecinii, el se sperie, băgă-n marşarier şi dete peste 2 oameni aicea.
Trecător : Că aicea eu văd că nu este un loc cum să dai cu maşina...Şoferul a fugit. Şoferul a fugit de la faţa locului.
Voce din off : Cele două victime au fost duse imediat la Spitalul de Urgenţă Craiova. Femeia a suferit leziuni mai uşoare, însă starea fiului său este mult mai gravă : are o mână şi un picior fracturate.
Mama copilului (de pe targă) : Au fugit. A dat cu mine de pământ şi a fugit.
Voce din off : Poliţiştii au reuşit să-l identifice repede pe şoferul vinovat. Alcool-testul a arătat că acesta consumase băuturi alcoolice.
Şoferul vinovat : Lăsaţi-mă în pace. M-a blocat cineva în trafic şi am fugit cu spatele, se vede destul de clar...
Reporter : Dar le-ai lovit, totuşi, când...
Şoferul vinovat : Ei, am lovit pe naiba !
Voce din off : Tânărul a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pentru ultraj, dar riscă ani grei de închisoare pentru vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.”

Acelaşi material, prezentat sub titlurile : Jungla de pe şosele (orele 06, 08, 10, 13) ; Craiova-vest sălbatic (orele 11 şi 12) ; Copil lovit de un şofer beat (orele 14, 15 şi 17) şi Jungla din trafic (orele 18 şi 21), a fost difuzat, însoţit de imaginile în care şoferul merge în marşarier şi loveşte cele două persoane, în toate ediţiile de ştiri din data de 9 aprilie 2010. Imaginile surprinzând accidentul au fost difuzate după cum urmează :

- de 4 ori în cadrul materialului, fiind blurate doar la prima prezentare (în cadrul ştirilor de la orele 06, 10, 14 şi 15)
- de 5 ori în cadrul materialului, fiind blurate doar la prima prezentare (ştirile de la ora 08)
- de 3 ori în cadrul materialului, fiind blurate de fiecare dată (ştirile de la ora 11)
- de 6 ori în cadrul materialului, fiind blurate de fiecare dată (ştirile de la ora 12)
- o dată, blurate (ştirile de la ora 13)
- de 3 ori în cadrul materialului, neblurate (ştirile de la orele 17 şi 21)
- de 8 ori în cadrul materialului, fiind blurate doar la prima prezentare (ştirile de la ora ora 18).

Faţa victimei aflate pe targă, prezentă în cadrul ştirilor doar până la ora 10 inclusiv, nu a fost blurată.

Analizând modul în care a fost difuzată ştirea în cadrul mai multor emisiuni informative, membrii Consiliului au constatat că, deşi în introducere, la începutul difuzării imaginilor, prezentatoarea a anunţat, indirect, că vor urma imagini şocante, iar pe ecran a fost afişată această menţiune, imaginile cu impact emoţional negativ care surprind accidentul au fost difuzate nejustificat, în mod repetat.

Faţă de acest aspect, membrii Consiliului au apreciat că difuzarea repetată, insistentă, a imaginilor cu caracter violent care au însoţit ştirea cu privire la acest accident, contravine prevederilor din Codul audiovizualului care reglementează protecţia copiilor în cadrul programelor de ştiri, prevederi potrivit cărora radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă, scene de natură a afecta emoţional telespectatorii, în general, şi minorii, în special.

De asemenea, Consiliul a constatat că, deşi pe ecran a fost afişată menţiunea că imaginile sunt şocante, avertizarea verbală a publicului cu privire la caracterul acestor imagini, nu a fost făcută aşa cum prevede norma audiovizuală.

Având în vedere faptul că programele de ştiri şi actualităţi, ca orice alt program ce se difuzează la ore accesibile minorilor, trebuie să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, Consiliul a prevăzut în Codul audiovizualului că, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie avertizarea verbală a publicului cu privire la caracterul acestora, radiodifuzorii fiind obligaţi, totodată, să evite prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

Consiliul a apreciat că prezentarea repetată de către radiodifuzor a imaginilor cu caracter violent a fost de natură a afecta emoţional negativ publicul şi, în mod deosebit, copiii care, datorită orelor de difuzare, au avut acces neîngrădit la vizionarea programului respectiv.

Având în vedere aceste aspecte şi ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea aceloraşi dispoziţii legale, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare cu suma de 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. pentru nerespectarea prevederilor art. 27 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi cu respectarea dispoziţiilor art. 162 alin. (2 şi 3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi a deciziei de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 27 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, etaj 1, sector 1
C.U.I. R15971591

pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 523/13.05.2010 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă în cuantum de 5000 de lei, întrucât în emisiunile informative difuzate în 9 aprilie 2010 a prezentat în mod repetat şi nejustificat, la ore accesibile tuturor categoriilor de public, imagini cu impact emoţional negativ, reprezentând un accident rutier petrecut la Craiova.

Potrivit Codului audiovizualului, emisiunile de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, iar radiodifuzorii trebuie să evite prezentarea repetată a scenelor de violenţă, care sunt de natură a afecta emoţional publicul, în general, şi minorii, în special.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.