Decizia nr. 523 din 03.10.2013

07.10.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A., C.U.I. 18684823, cu sediul în Bucureşti, B-dul Mărăşti nr. 65-67, pavilion T, sector 1

 pentru postul de televiziune KANAL D

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 octombrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, precum şi reclamaţia înregistrată la C.N.A sub nr. 8836/19.08.2013, cu privire la ediţia emisiunii „Asta-i România”, difuzată în data de 17.08.2013, de postul KANAL D. Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.5/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-4/18.08.2009).

 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale articolelor 18 lit. b), 19 alin. (2) lit. f), k) şi l) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor invocate din Codul audiovizualului :

  • art. 18 lit. b) : Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 producţii care prezintă scene de sex, limbaj sau comportament obscen.
  • art. 19 alin. (2) : Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
     f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
     k) calitatea şi tipologia limbajului ;
     l) genul sau tema programului.

 În fapt, postul de televiziune KANAL D difuzează în fiecare sâmbătă, de la ora 19.45, emisiunea “Asta-i România”, cu marcajul AP, care prezintă poveştile de viaţă ale românilor deosebiţi, genul programului “Magazin”. Emisiunea este prezentată de domnul Mihai Ghiţă.
 În baza raportului de monitorizare şi în urma vizionării imaginilor, membrii Consiliului au constatat că ediţia emisiunii “Asta-i România”, difuzată în data de 17.08.2013, în intervalul orar 19.47-21.04, cu marcajul AP, nu a respectat dispoziţiile legale privind protecţia minorilor în cadrul programelor audiovizuale, întrucât a avut un conţinut nepotrivit în raport de încadrarea pe care radiodifuzorul a făcut-o, respectiv AP, şi de intervalul orar în care aceasta a fost transmisă.
 Astfel, temele abordate, comentariile şi imaginile cu conotaţii sexuale difuzate în cadrul acesteia au fost de natură să afecteze dezvoltarea psihică, mentală şi morală a minorilor, fapt ce contravine prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului.

 Subiectele acestei ediţii au fost anunţate de prezentatorul Mihai Ghiţă, precum şi prin voce din off, context în care într-unul din comentarii s-au folosit expresii licenţioase, sens în care exemplificăm din raportul de monitorizare : Voce din off : În această seară, la Asta-i România, muzica populară românească a ajuns la sapă de lemn. Tradiţia e mai nou pompată cu silicon şi haine animal print. (...) E şocant, rromii îşi negociază la şosea viitorul copiilor. Detalii despre nunţile ţigăneşti între minori, în câteva clipe. Şi acum să vedem ce înseamnă când eşti blondă, ai 20 de ani şi o avere formată din două picioare, două ţâţe şi un cur...riculum vitae. Azi vedete, ieri ilustre necunoscute. Fetele mondene şi-au făcut debutul la cunoscuta rubrică : Fata dintre paginile 5 şi 6. Ce aşteptări şi ce năzuinţe aveau ele, în goana nebună după celebritate, aflaţi în câteva momente. Care e arsenalul unei vrăjitoare adevărate, aflaţi în exclusivitate, în câteva clipe. (...).

 Printre subiectele anunţate încă de la începtul ediţiei, s-au numărat nunţile încheiate între minorii rromi, scandalurile şi bătăile din trafic, fetele mondene, lansate în showbiz, în urma apariţiilor în celebra rubrică : Fata de la pagina 5, dintr-o anumită publicaţie, îmbrăcate sumar, dar a fost prezentată şi vrăjitoarea Brăţara.
 Titlurile afişate pe ecran au fost : „Fata de la pagina 5 ; De unde au plecat divele ? ; Frumuseţe pe muchie de cuţit ?” Astfel, în intervalul orar 20.16-20.28, în această rubrică au fost prezentate fetele mondene din showbiz, în multe din imaginile difuzate, acestea au apărut îmbrăcate în ţinute sumare, printre ele, le-am putea aminti, pe Bianca Drăguşanu, Andreea Tonciu, Sânziana Buruiană, Laura Cosoi sau Roxana Ionescu.
 În acest context, în cadrul emisiunii au fost difuzate imagini cu tinere sumar îmbrăcate, prezentate în scene cu conotaţii sexuale, iar prin voce din off au fost făcute comentarii obscene : Redăm din raportul monitorizare : „S-a prezentat o tânără purtând chiloţi şi fără sutien (sfârcurile au fost acoperite cu steluţe). Voce din off : Şi acum să vedem ce înseamnă când eşti blondă, ai douăzeci de ani şi o avere formată din două picioare, două ţâţe şi un curriculum vitae, un cur...riculum vitae, da, aşa trebuie. S-au prezentat imagini cu tinere îmbrăcate în costume de baie, fuste scurte ; sau cu decolteul foarte adânc, femei din showbiz, care iniţial au apărut la rubrica Fata de la pagina 5 dintr-o anumită publicaţie, îmbrăcate în ţinute sumare, precum Laurette, Roxana Ionescu, Laura Cosoi sau într-o altă imagine, a fost prezentată Andreea Tonciu, stând pe un scaun cu picioarele desfăcute, îmbrăcată într-o fustiţă scurtă şi căreia i se vedeau chiloţii. Voce din off : În fiecare zi, în spitalele din România, vedetele din showbizul românesc îşi controlează nivelul silicoanelor din sâni, buze sau alte orificii (...).

 S-au prezentat imagini foto şi video cu Bianca Drăguşanu, de-a lungul timpului. S-au difuzat imagini de arhivă, având sursa youTube, de la emisiunea „Din dragoste”. Voce din off : După o apariţie televizată şi un eşec în dragoste, Bianca, pe atunci la vârsta de doar 21 de primăveri, (...) a trimis o poză pe adresa redacţiei şi de-acolo avea să răsară o carieră fulminantă, iar în palamaresul ei au fost marcaţi, dintr-o lovitură, Bote, Marica şi Cristea. Gurile rele vorbesc că succesul a apărut din pricina mâinilor iscusite de medici. Televiziunile urlă că Bianca e operată din cap până în picioare. Dar, nici Bianca nu stă degeaba. Dialog telefonic dintre Bianca şi o prezentatoare de televiziune, sursa Antena 1. Prezentatoare : Bianca lui Bote n-ajunsese divă, dar, nici n-arăta ca o păpuşă gonflabilă, de la un sex shop de pe Magheru. Bianca Drăguşanu : (Bip !) care eşti tu, caracterul tău (bip !), ce eşti ! Prezentatoare : Şi-acum întrebarea zilei : oare mai ceva natural în domnişoara asta ? Bianca Drăguşanu : 90 la sută din femeile din showbiz au silicoane şi asta înseamnă că sunt din plastic ? Prezentatoare : Bote, chiar aşa, când o atingi, scârţâie ? Pe ecran, s-a difuzat o imagine cu Dianca Drăguşanu, fără sutien şi căreia i se vedeau sânii, aceştia au fost uşor bluraţi. Bianca Drăguşanu : (bip !) şi nebuno ce eşti ! Cu ce drept spui tu de mine că sunt femeia din plastic, că m-am săturat, că am o pereche de silicoane ? (Bip !) ce eşti tu şi compelexato, că numai o complexată poate să vorbească de mine aşa ! Voce din off : Vai, dar ce limbaj, scuzaţi-le pe doamne, dar, aşa-i în lumea mondenă. Deci, ce trebuie să reţinem de-aici e că bisturiul face minuni. Bine, ar mai fi şi alte variante demne de luat în seamă. Următoarele imagini le-au adus în prim-plan pe Laurette, Sânziana Buruiană, Andreea Tonciu, Laura Cosoi, Roxana Ionescu, care au fost numite pupeze şi care au apărut şi ele în Rubrica Fata de la pagina 5. În imaginile difuzate cu acestea, video şi foto, tinerele erau îmbrăcate în ţinute sumare, costume de baie şi lenjerie sexy. Din nou, s-a reluat o imagine cu Andreea Tonciu, îmbrăcată cu o fustă mini, cu picioarele desfăcute şi căreia i se vedeau chiloţii. Alte imagini foto şi video au fost cu Roxana Ionescu, cunoscută şi sub numele de Mama Natură : S-au difuzat imagini dintr-o revistă, cu sânii la vedere (sfârcurile acoperite de steluţe) ; dezbrăcată pe o saltea în apă, unde, de asemenea i se văd sânii (sfârcurile acoperite de steluţe) ; imagini video-sursa Antena 1, în care Roxana dansează în lenjerie sexy, fără sutien şi-şi acoperă sânii cu mâinile. Alte imagini o aduc în prim-plan pe Simona Sensual- imgini în care îşi acoperă sânii dezgoliţi (uşor blurată) ; îmbrăcată în lenjerie sexy ; sau cu decolteuri foarte adânci.”

 În raport de conţinutul ediţiei emisiunii „Asta-i România” din 17.08.2013, în cadrul căreia au fost abordate subiecte pe teme sexuale, difuzându-se imagini cu conotaţii sexuale şi folosindu-se un limbaj licenţios, membrii Consiliului au constatat că emisiunea a fost de natură să prejudicieze dezvoltarea morală şi psihică a miorilor, care au avut acces neîngrădit la vizionarea acesteia, dată fiind încadrarea pe care radiodifuzorul a făcut-o şi ora la care a difuzat-o.

 Membrii Consiliului apreciază că fapta radiodifuzorului este cu atât mai gravă, cu cât, deşi cunoştea conţinutul imaginilor care au fost difuzate, acestea constituind materiale înregistrate, a optat pentru difuzarea acestora fără a lua însă măsurile tehnice şi redacţionale pentru ca minorii care vizionează emisiunea să nu fie prejudiciaţi, cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează obligaţia protejării acestora în cadrul programelor.
 De exemplu, potrivit raportului de monitorizare, radiodifuzorul a difuzat imagini de următorul gen : „o tânără purtând chiloţi şi fără sutien (sfârcurile au fost acoperite cu steluţe), tinere îmbrăcate în costume de baie, fuste scurte ; sau cu decolteul foarte adânc ; alta, stând pe un scaun cu picioarele desfăcute, îmbrăcată într-o fustiţă scurtă şi căreia i se vedeau chiloţii ; s-a difuzat o imagine cu Dianca Drăguşanu, fără sutien şi căreia i se vedeau sânii, aceştia au fost uşor bluraţi ; imagini cu Roxana Ionescu (imagini dintr-o revistă), cu sânii la vedere (sfârcurile acoperite de steluţe), dezbrăcată pe o saltea în apă, unde, de asemenea i se văd sânii (sfârcurile acoperite de steluţe) imagini în care aceasta dansează în lenjerie sexy, fără sutien şi-şi acoperă sânii cu mâinile. Alte imagini o aduc în prim-plan pe Simona Sensual- imagini în care aceasta îşi acoperă sânii dezgoliţi (uşor blurată), e îmbrăcată în lenjerie sexy sau cu decolteuri foarte adânci.”
 Potrivit dispoziţiilor art. 39 din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea astfel de emisiuni. De asemenea, conform reglementărilor legale în vigoare, în lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor de natură să afecteze dezvoltarea minorilor se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.
 Or, emisiunea analizată a fost difuzată cu semnul de avertizare AP (acord parental) şi a fost difuzată într-un interval orar accesibil minorilor, respectiv 19.47-21.04, în condiţiile în care aceasta a conţinut limbaj şi imagini obscene, conţinut nepotrivit în raport de clasificare şi de ora de transmisie.

 Codul audiovizualului la art 18 dispune imperativ că producţiile în care sunt prezentate scene de sex, limbaj sau comportament obscen pot fi difuzate numai între orele 23.00-06.00, dispoziţiile legale pe care radiodifuzorul nu le-a respectat. Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor, care au obligaţia legală de a ţine cont de criteriile prevăzute în Codul audiovizualului, printre acestea fiind aplicabile în speţă cele referitoare la psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, calitatea şi tipologia limbajului, precum şi genul sau tema programului.

 Având în vedere conţinutul emisiunii analizate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a avut în vedere aceste criterii atunci când a clasificat emisiunea ca fiind una ce poate fi vizionată de minorii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinţilor sau împreună cu familia, difuzând-o cu începere de la ora 19.47.

 Astfel, Consiliul a apreciat că un conţinut precum cel exemplificat anterior a fost de natură a afecta minorii, întrucât un astfel de conţinut nu poate constitui un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale sau ceea ce văd la televizor.

 n calitate de garant al ineresului public, membrii Consiliului consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure o protecţie reală a publicului minor şi că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut, care pot oferi modele de comportament pentru copii, trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât aceştia să nu fie expuşi unor riscuri psihice şi/sau morale. Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

 Supusă la vot, propunerea de amendare cu 10.000 lei a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Lege audiovizualului. În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.5/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-4/18.08.2009 pentru postul de televiziune KANAL D) se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale articolelor 18 lit. b), 19 alin. (2) lit. f), k) şi l) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune KANAL D cu amendă de 10.000 lei, întrucât ediţia emisiunii „Asta-i România” din 17 august 2013, transmisă la o oră accesibilă minorilor, a conţinut limbaj şi imagini cu conotaţii sexuale, de natură să afecteze dezvoltarea psihică şi morală a acestora, fapt ce contravine prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului.
 Potrivit dispoziţiilor invocate, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii nu pot vedea emisiunile respective.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.