Decizia nr. 521 din 13.05.2010

13.05.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE,
pentru postul de televiziune TVR 1

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE
Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1
BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune TVR 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 mai 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile informative „Telejurnal”, din 09.04.2010, de la orele 14.00 şi 20.00, difuzate de postul TVR 1.

Postul public de televiziune TVR 1 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţa audiovizuală nr. TV 340/03.11.2005 şi decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE a încălcat prevederile art. 27 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

  • ,,alin. (1) : Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.
  • alin. (2) : Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.’’

În fapt, în data de 09.04.2010, în cadrul emisiunii ,,Telejurnal’’, de la orele 14.00 şi 20.00, postul TVR 1 a difuzat ştirea cu privire la producerea unui accident în oraşul Craiova, accident în urma căruia trei persoane au fost lovite, şoferul fugind de la locul accidentului.

Ştirea a fost însoţită de imagini şocante cu producerea accidentului, imagini difuzate în mod repetat şi de natură a avea un impact emoţional negativ asupra publicului.

Astfel, în ediţia de la ora 14.00, postul TVR 1 a prezentat ştirea cu titlul ,,LEGEA JUNGLEI’’, pe ecran fiind titrat : ,,După un conflict în trafic, un şofer a accidentat trei pietoni şi a fugit.’’

Redăm din raportul de monitorizare :

• Telejurnal ora 14:00

(ora 14:06) Titlu ştire : Legea junglei

Titrat pe ecran : După un conflict în trafic, un şofer a accidentat trei pietoni şi a fugit.

Teodora Popa : Nu mai puţin de trei pietoni au căzut victime, rând pe rând, aceluiaşi şofer : un copil, mama lui şi o tânără. I-a lovit şi a fugit. Ca să scape de un conflict din trafic bărbatul aflat la volan a dat maşina cu spatele. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere ale unui magazin din zonă. Vă avertizăm că imaginile sunt şocante.
Voce din off : Imaginile surprind momentul în care două femei sunt trântite la pământ. Una este aruncată sub un alt autoturism parcat pe marginea drumului. Cea de a treia victimă, un băiat de 13 ani este târât şi el aproximativ 30 de metri. Şoferul stă câteva secunde şi pleacă în trombă.

Concomitent cu aceste comentarii, postul TVR 1 a difuzat imagini cu impactul lovirii unei femei, al cărei trup a fost aruncat sub o altă maşină, parcată în zonă.

În ştire s-a relatat şi despre cea de a doua victimă a accidentului, un băiat de 13 ani, lovit de roţile maşinii şi târât pe o distanţă mare, fiind difuzate imagini cu acest băiat, care era târât de autoturism.

Martor : Eu am ţinut copilul până a venit SMURD-ul. E topit, săracul !
Martor : Mâna ruptă, piciorul rupt, dinţi sparţi în gură. Tată, tată mor ! Stai cuminte, tată, că nu mori !
Băiatul accidentat (titrat pe ecran) : Cu spatele a dat. A dat, m-a băgat sub roţi. (neinteligibil) Faţa băiatului (care se află pe o targă) este blurată.
Voce din off : Doar băiatul a rămas internat pentru investigaţii amănunţite. Şoferul a fost prins două ore mai târziu de poliţişti
Băiatul accidentat (titrat pe ecran) : Cu spatele a dat. A dat, m-a băgat sub roţi. (neinteligibil) Faţa băiatului (care se află pe o targă) este blurată.
Voce din off : Doar băiatul a rămas internat pentru investigaţii amănunţite. Şoferul a fost prins două ore mai târziu de poliţişti.
Teodora Popa : Suntem acum în legătură directă cu Adriana Chiriţă de la TVR Craiova. Adriana, ştim că băiatul accidentat este în stare gravă. Cum se simte el ?
Titrat pe ecran : Victimele agresivităţii.

În acest moment al ştirii, ecranul a fost splitat, relatările reporterei fiind însoţite, în partea stângă a ecranului, de imaginile filmate în timpul accidentului, cu menţiunea ,,imagini şocante’’, imagini de la spital, precum şi de imagini cu şoferul însoţit de poliţişti.

Adriana Chiriţă : Aşa este, Teodora. Copilul în vârstă de 13 ani este cel mai grav rănit însă medicii spun că starea sa este stabilă. El este internat la terapie intensivă cu traumatism cranian, o fractură de claviculă şi cu alta de picior. Va mai sta o perioadă sub supraveghere medicală pentru monitorizarea evoluţiei rănilor de la cap. Trebuie spus că băiatul şi-a pierdut şi o bună parte din dinţi. În spital se mai află şi mama sa. Femeia are răni uşoare.

Ştirea cu privire la acest accident din oraşul Craiova a fost prezentată şi în cadrul principalei ediţii informative ,,Telejurnal’’, de la ora 20.00, fiind însoţită de difuzarea repetată a imaginilor care au surprins producerea accidentului rutier.

• Telejurnal ora 20:00
(ora 20:05) Titlu ştire : Legea junglei
Titrat pe ecran : După un conflict în trafic, un şofer a accidentat trei pietoni şi a fugit
Mihai Rădulescu : Din nou grozăvii pe străzile Craiovei. Trei pietoni au căzut victime, pe rând, aceluiaşi şofer : un copil, mama lui şi o tânără. I-a lovit şi a fugit. Ca să scape de un conflict din trafic, bărbatul aflat la volan a dat înapoi câţiva zeci de metri, distanţă pe care l-a târât pe copil. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere ale unui magazin din zonă. Vă avertizăm că imaginile sunt şocante.
Voce din off : Imaginile surprind momentul în care două femei sunt trântite la pământ. Una este aruncată sub un alt autoturism parcat pe marginea drumului. Cea de a treia victimă, un băiat de 13 ani este târât şi el aproximativ 30 de metri. Şoferul stă câteva secunde şi pleacă în trombă.

Au fost prezentate imagini în derulare din momentul accidentului, surprinse de camerele de supraveghere ale unui magazin din zonă, aceste imagini fiind, în permanenţă, însoţite de menţiunea ,,imagini şocante’’.

Imaginile redau momentul impactului, când o femeie era lovită, trupul acesteia fiind aruncat sub o maşină parcată pe marginea drumului. Deşi postul a blurat imaginea cu trupul acestei femei accidentate, difuzarea nejustificată, de mai multe ori, pe parcursul ştirii, a acestor imagini, a avut un impact emoţional negativ în rândul telespectatorilor, în general, şi a copiilor, în special.

Pe masură ce erau prezentate detalii cu privire la o altă victimă, un băiat de 13 ani, postul TVR 1 a prezentat, din nou, imagini cu producerea accidentului. Astfel, ecranul a fost splitat, relatările reporterului de la Craiova fiind însoţite, în partea stângă, de imaginile filmate în timpul accidentului, însoţite de menţiunea ,,imagini şocante’’, imagini de la spital şi imagini cu şoferul însoţit de poliţişti.

Robert Ungureanu : Bună seara, Mihai ! Copilul în vârstă de 13 ani este cel mai grav rănit însă medicii spun că starea sa este stabilă. El este internat la terapie intensivă cu traumatism cranian, o fractură de claviculă şi o alta de picior. Va mai sta o perioadă sub supraveghere medicală pentru monitorizarea evoluţiei rănilor de la cap. În ceea ce-l priveşte pe şofer, acesta va fi cercetat în stare de arest. Judecătorii craioveni au admis solicitatrea procurorilor şi au emis mandat de arestare preventivă pe 29 de zile. El este cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri şi părăsirea locului accidentului, însă procurorii şi poliţiştii continuă ancheta şi pentru vătămare corporală.

Membrii Consiliului au constatat că, deşi postul TVR 1 a avertizat publicul asupra faptului că imaginile sunt şocante, menţiune afişată şi în timpul difuzării lor, acesta a prezentat imaginile violente, în mod repetat.

În cazul primei ediţii informative, de la ora 14.00, postul a difuzat de 4 ori imaginile cu producerea accidentului (de 2 ori pe ecran întreg, de 2 ori pe ecran splitat), iar în emisiunea informativă, de la ora 20.00, postul a difuzat aceste imagini de 3 ori (de 2 ori pe ecran întreg şi o dată pe ecran splitat).

Stabilind într-un cadru mai larg că programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, Consiliul a prevăzut în Codul audiovizualului că, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, radiodifuzorii au obligaţia să evite prezentarea repetată a scenelor de violenţă, prevederi pe care radiodifuzorul nu le-a respectat.

Membrii Consiliului au apreciat că difuzarea repetată şi nejustificată a imaginilor cu caracter violent care au însoţit ştirea difuzată în cadrul emisiunii ,,Telejurnal’’, de la ora 14.00 şi, în special a celei de la ora 20.00, care este considerată oră de maximă audienţă şi care este accesibilă tuturor cateloriilor de public, a fost de natură să producă un impact emoţional negativ asupra publicului telespectator.

Difuzarea repetată de imagini violente sau cu impact emoţional negativ, în cadrul programelor de ştiri, contravine prevederilor Codului audiovizualului, potrivit cărora programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, radiodifuzorii având obligaţia să evite prezentarea repetată a unor astfel de imagini.

Or, postul public de televiziune nu numai că nu a evitat să transmită aceste imagini, dar a făcut-o în mod repetat pe parcursul celor două ediţii informative, respectiv de 4 ori şi de 3 ori.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a apreciat că prezentarea repetată de către radiodifuzor a imaginilor cu caracter violent a fost de natură a afecta emoţional negativ publicul şi, în mod deosebit copiii, care, datorită orelor de difuzare, au avut acces neîngrădit la vizionarea programului respectiv.

Consiliul consideră că difuzarea repetată şi nejustificată a unor imagini şocante nu este în măsură să conducă la o mai bună informare a publicului cu privire la subiectul prezentat, ci contribuie la producerea unui impact emoţional negativ asupra publicului, adult şi minor.

În sensul reglementărilor audiovizuale, difuzarea unor materiale care prezintă acte de violenţă trebuie făcută cu responsabilitate de către radiodifuzori, astfel încât să se asigure informarea corectă a publicului, dar, în egală măsură, să fie respectate şi obligaţiile cu privire la protecţia copiilor.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE pentru postul de televiziune TVR 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

,,Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TVR 1 cu somaţie publică, întrucât în emisiunile informative difuzate în 9 aprilie 2010 a prezentat în mod repetat şi nejustificat, la ore accesibile tuturor categoriilor de public, imagini cu impact emoţional negativ, reprezentând un accident rutier petrecut la Craiova.

Potrivit Codului audiovizualului, emisiunile de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, iar radiodifuzorii trebuie să evite prezentarea repetată a scenelor de violenţă, care sunt de natură a afecta emoţional publicul, în general, şi minorii, în special.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.