Decizia nr. 505 din 06.09.2011

pentru postul de televiziune PRO TV

12.09.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. PRO TV S.A.,

Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

pentru postul de televiziune PRO TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 06.09.2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Happy Hour”, ediţiile din 12 şi 13 iulie 2011, difuzată de postul de televiziune PRO TV.

Postul PRO TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-1/13.10.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat dispoziţiile art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f) şi g) din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor invocate : "(1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii : f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă.”

În fapt, postul de televiziune PRO TV a difuzat în zilele de 12 şi 13 iulie 2011 emisiunea de divertisment « Happy Hour », cu începere de la ora 17:45, prezentată de dl. Cătălin Măruţă. Invitată în cele două ediţii a fost Busty Heart, femeia cu cei mai puternici sâni din lume, care a susţinut un show.

În ediţia din 12.07.2011 a emisiunii, difuzată de la ora 17:45, sub titlul : Busty, femeia cu sânii de fier, Cătălin Măruţă a făcut o prezentare a invitatei din emisiune, astfel : « Susan a fost poreclită Busty, datorită sânilor imenşi. Bustul ei cântăreşte aproape 20 de kilograme şi are o circumferinţă de cam 1 m şi 20. Ea a lăsat oamenii cu gura căscată la mai multe show-ri Got talent din lume şi înregistrările cu ea fac milioane de vizalizări pe internet. Ei bine, ca un Terminator de sex feminin, Busty în această seară distruge tot în calea ei cu ajutorul sânilor- cutii de bere, vedeţi că avem foarte multe, vor fi distruse, bâte de lemn, pepeni, iar, pe lângă show-ul ei senzaţional, Busty, acuma, serios vorbind să ştiţi că trebuie aplaudată pentru că a reuşit să facă din ceva ce mulţi i-ar spune că e un defect, o meserie. Femei cu un corp ca al ei, trăiesc toată viaţa deprimate, prea ruşinate să iasă pe stradă sau intră în industria porno pentru cei cu un anumit fetiş. Busty, invitata mea din această seară, a ales o a treia variantă : să-şi poarte cu mândrie bustul, nu ca pe un defect, ci ca pe un talent. Şi în seara asta demonstrează talentul în România, mai exact, chiar aici la Happy Hour. Aşadar, nu uitaţi, femeia cu cei mai puternici sâni din lume e aici la Happy Hour. »

Pe parcursul emisiunii, invitata a făcut diferite demonstraţii cu sânii ei. Redăm din raportul de monitorizare : "Cătălin Măruţă : Cât cântăreşte un sân ? E greu ?

Busty : Va trebui să îl cântăreşti chiar tu, să-l ridici. Viorica de la Clejani : N-ai curaj, Măruţă să pui mâna ! N-ai curaj !

Cătălin Măruţă îi ridică invitatei sânii cu ambele mâini în acelaşi timp, de două ori.

Busty : Sunt grei, da. Se simte bine, să ştii.

Roxana Ionescu : Hai, Măruţă, că-ţi place, gata !

Busty începe să danseze în platou apoi merge să preseze cu sânul mai multe cutii de bere aflate pe o masă şi după aceea rupe o bâtă de baseball.

Cătălin Măruţă se fotografiază cu sânii lui Busty pe cap. Busty îşi aşează sânii pe umerii lui Ioniţă de la Clejani şi ai lui Cătălin Măruţă.« În ediţia din 13 iulie a emisiunii, derulată de la ora 17:45 sub titlurile : »Sânii care sparg tot« , »Vă pupă Jean, vă sparge Busty !« , »Vă sparge Busty !", invitata Busty Heart a vorbit despre cum a petrecut în România şi a oferit câteva detalii despre viaţa sa privată. Au fost difuzate câteva secvenţe din emisiunea anterioară în care Busty a spart cu sânii pepeni, cutii de bere sau plăci de faianţă.

Potrivit raportului de monitorizare, la un moment dat, unul dintre membrii trupei din platou, Papu, a fost întrebat de Cătălin Măruţă câte chitare are, după care i-a cerut să îi dea lui Busty o chitară.

Papu a mers în spatele scenei de unde a adus o chitară clasică uzată pe care prezentatorul a aşezat-o cu capetele pe două suporturi. Pe muzică, Busty şi-a izbit sânii de chitară, care astfel s-a spart.

Membrii Consiliului au constatat că în cele două ediţii ale emisiunii « Happy Hour » a fost promovat un comportament cu accente violente, în condiţiile în care invitata emisiunii a spart diferite obiecte cu sânii, aşa cum rezultă din raportul de monitorizare.

Având în vedere că acest program audiovizual a putut fi vizionat în mod neîngrădit de minori (ora de difuzare fiind 17:45), Consiliul a apreciat că, dat fiind discernământul redus al acestora, un astfel de comportament este susceptibil de a fi imitat de aceştia.

De altfel, însuşi prezentatorul emisiunii a făcut o remarcă referitoare la o astfel de posibilitate, afirmând următoarele :

« Cătălin Măruţă : Vreau să le spun celor de acasă, să le reamintesc că tot ce văd în această seară, la această emisiune nu trebuie să încerce acasă, este pur şi simplu un show de televiziune, se întâmplă aici, la Happy Hour în România pentru prima dată. Aşadar, nu faceţi acasă aşa ceva, nu încercaţi nicio secundă. »

Aşadar, radiodifuzorul a prevăzut că un program difuzat în prime-time, cu o importantă audienţă, aşa cum este emisiunea « Happy Hour », care şi-a propus să prezinte un subiect ce promova un anumit tip de violenţă, ar fi putut crea premisa imitării, de către unii telespectatori (fie ei minori sau adulţi) a comportamentului vizionat pe ecranul televizorului.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că difuzarea unei emisiuni cu un asemenea conţinut, într-un interval orar accesibil copiilor, a fost de natură a afecta dezvoltarea morală a acestora.

În scopul asigurării protecţiei copilului în cadrul programelor audiovizuale, legiuitorul a prevăzut în Codul audiovizualului criteriile de care radiodifuzorii vor ţine seama în clasificarea producţiilor în raport de orele de difuzare a acestora.

Unele dintre criteriile pe care norma legală le prevede şi cu privire la care Consiliul a apreciat că nu au fost avute în vedere de radiodifuzor la difuzarea emisiunii sunt psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, tipologia eroilor şi scopul acţiunii acestora.

Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu a ţinut cont, la difuzarea ediţiilor emisiunii „Happy Hour” din 12 şi 13 iulie 2011 de criteriile menţionate, fapt de natură a prejudicia interesele publicului minor. Membrii Consiliului consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a copiilor şi că difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât copiii să nu fie afectaţi moral şi mental.

Faţă de aceste constatări, în temeiul dispoziţiilor art.144 alin. (2) din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. pentru postul de televiziune PRO TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A., pentru postul PRO TV, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul PRO TV cu somaţie publică, întrucât ediţiile din 12 şi 13 iulie 2011 ale emisiunii « Happy Hour », al căror conţinut a fost susceptibil de a afecta dezvoltarea morală a copiilor, au fost difuzate la o oră accesibilă acestora, fără ca producţia audiovizuală să respecte criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale prevăzute de art. 19 din Codul audiovizualului."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate