Decizia nr. 497 din 11.05.2010

11.05.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5000 lei S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.,
B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza,
birou 6 A01, corp A, etaj 6, sector 6 BUCUREŞTI C.U.I. 18684823

pentru postul de televiziune KANAL D

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 mai 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 4796/09.04.2010 cu privire la emisiunea informativă „D-Ştiri”, difuzată în data de 9 aprilie 2010, începând cu ora 12.30, de postul de televiziune KANAL D.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150/30.05.2006 şi decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1/18.08.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a încălcat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. b) raportate la cele ale art. 27 alin. (1), precum şi alin. (2) al art. 27 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. (2) lit. b), în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

Conform art. 27 :

(1) Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

(2) Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

În fapt, postul de televiziune KANAL D a difuzat, în cadrul ediţiei informative „D-Ştiri” din data de 9 aprilie 2010, două ştiri cu impact emoţional negativ asupra publicului, una dintre acestea având în conţinut detalii privind modul de comitere a unei crime.

Una dintre ştiri a privit un accident rutier petrecut în Craiova şi a avut următorul conţinut :

Prezentatoare Silvia Ioniţă : Scene de groază la Craiova. O femeie de 37 de ani şi un băiat de 13 au fost loviţi în plin de un şofer beat. Vă avertizez că urmează imagini şocante.
Victimă (băiatul în timp ce este transportat pe targă, cu faţa foarte puţin blurată) : Cu spatele a dat, m-a băgat sub roţi... s-a urcat pe picior, pe spate
Victimă (femeie pe targă) : A fugit
Reporter : A fugit... , da ?
Victimă (femeie pe targă) : A dat cu mine de pământ şi a fugit. N-am mai văzut nimica.
Pe ecran, a fost afişat cu majuscule de culoare galbenă : DE CE AU FOST LOVITI OAMENII ?

Imagini cu martori de la locul accidentului. Martor : Aici... a venit... de la magazin, când vin înspre acasă, iar de-aicea, de-aici de unde-i bidonul ăla, până-n plasa asta, aicea a târât-o cu maşina, în zona asta.
Reporter : Cine ?
Martor : O maşină roşie..zece.. cu numere de Italia.
Voce off : Femeia lovită s-a ridicat imediat, dar copilul de 13 ani a fost târât de maşină aproape 30 de metri.
Reporter : După aceea, şoferul ce-a făcut ? A fugit ?
Victimă (băiatul în timp ce este transportat pe targă, cu faţa foarte puţin blurată) : A fugit încolo cu maşina. A luat-o încolo.
Reporter : Deci n-a oprit să te ajute.
Victimă (băiatul în timp ce este transportat pe targă,cu faţa foarte puţin blurată) : N-a oprit

Pe ecran, a fost scris cu majuscule de culoare galbenă : DE CE A FUGIT ŞOFERUL ?

Martor Ionel Deaconu : Se puseră în faţa mea la curbă, plecară de pe loc, îi lăsai, mă înjurară, trăsăi în parcare că aici locuiesc, veniră, îmi deschiseră uşa, probabil să mă ia la bătaie, eu ştiu ? Venim din occident. Şi când mă dădui jos, veniră vecinii şi ... el se sperie, băgă în marşalier, şi dete peste doi oameni aici.
Voce off : Totul a pornit de la un incident în trafic. După ce s-au înjurat şi scuipat, şoferul care a provocat accidentul a plecat în trombă, speriat că în jurul lui s-au adunat mai mulţi oameni.
Martor1 : Nu ştiu, nişte băieţi îl înjurau, îl scuipau, şi... el a încercat să fugă în spate cu maşina. Şi...fugind în spate cu maşina a trecut peste ...nu ştiu câţi...3 sau 4 ţigani...
Martor2 : Doi. Doi
Martor1 : ....Fură acolo. Dintre care 2 au fost luaţi cu spatele şi-a dat în ei

Pe ecran a fost titrat cu majuscule de culoare galbenă : A LĂSAT VICTEMELE SĂ ZACĂ ÎN STRADĂ

Voce off : Totul s-a petrecut sub privirile îngrozite ale mai multor persoane. Un bărbat a acordat primul ajutor adolescentului până la so sirea medicilor :
Bărbat : Vă daţi seama că trebuie să duc copilul la... Mâna ruptă, piciorul era întors invers. Tată mor. Nu mori tată. Stai cuminte, stai cuminte. ..Vă daţi seama că sunt...
Reporter : Vă pare rău de copil ?
Bărbat : Sunt părinte, am doi copii. Un nemernic. Să ţi-l omoare ... într-o...

În cadrul ştirii, au fost difuzate imagini cu cele două victime la spital, imagini cu şoferul la poliţie, cu poliţişti care fac cercetări şi cu martori de la locul accidentului.

Imaginile în care autoturismul de culoare roşie merge cu spatele, loveşte persoanele şi le târăşte sub roţi au fost filmate cu o cameră de supraveghere, (pe ecran apare scris data şi ora înregistrării 20 Thu 18:44:57 ) şi au fost difuzate de 6 ori (reper 33:52, 34:23, 35:03, 36:39, 36:56, 36:58).

De asemenea, pe ecran, în partea inferioară a acestuia, a fost titrat cu litere de culoare albastră pe bandă albă : Suntem în siguranţă pe stradă ? Victimă. Soferi inconştienţi. Moartea la volan.

Analizând ştirea, membrii Consiliului au constatat că, deşi la începutul difuzării imaginilor, prezentatoarea a anunţat că vor urma imagini şocante, pe tot parcursul materialului - aproximativ două minute şi 30 de secunde - imaginile care surprind incidentul petrecut au fost difuzate de 6 ori, accentuându-se momentul în care se produce accidentul.

O astfel de faptă contravine dispoziţiilor legale în vigoare, care impun radiodifuzorilor să evite difuzarea repetată a unor astfel de imagini.

Membrii Consiliului au constatat, de asemenea, că fondul sonor care a ilustrat materialul a dorit să inducă telespectatorului suspansul şi dramatismul situaţiei, accentuând astfel impactul emoţional negativ al materialului asupra publicului.

Începând cu ora 12.47, în cadrul ediţiei informative din data de 9 aprilie 2010 a fost difuzată o ştire despre o crimă ce a avut loc în Rusia.

Redăm din raportul de monitorizare :

Silvia Ioniţă : Din faţa unor dezaxaţi trebuie să fugi dacă vrei să trăieşti. O tânără de numai 16 ani din Rusia, iubea însă un astfel de monstru, iar destinul ei a fost crunt. Urmăriţi în continuare o poveste cutremurătoare care conţine informaţii ce ar putea provoca traume minorilor.
Voce off : De la o pasiune morbidă, până la a comite cea mai îngrozitoare crimă, care a şocat o lume întreagă, nu a fost decât un pas pentru doi tineri de 20 de ani din Sankt Petersburg, Rusia.
Voce off : Organizaseră o petrecere în casa închiriată. Unul dintre cei doi, măcelar de profesie, a invitat-o la un moment dat pe fata de 16 ani, să facă baie împreună. Fata a acceptat. Ce a urmat este întradevăr şocant.

Pe ecran este titrat cu majuscule de culoare galbenă : ÎNGROZITOR !

Voce off : Morţi de foame şi ameţiţi de alcool, cei doi băieţi au omorât-o pe Karina Bardukia.. Ce este poate mai îngrozitor, abia acum urmează :

Pe ecran este titrat cu majuscule de culoare galbenă : TRANŞATĂ, GĂTITĂ ŞI MÂNCATĂ

Voce off : Tinerii au tranşat-o pe tânără, au gătit bucăţi din ea şi au mâncat-o. Au prăjit şi cartofi, ca garnitură.

Pe ecran este titrat cu majuscule de culoare galbenă : AU MÂNCAT UN OM !

Voce off : Băieţii au servit-o şi pe proprietara casei închiriate cu bucăţi din fata de 16 ani. Femeii i s-a făcut rău când poliţia a intrat pe fir şi a aflat adevărul.

Pe ecran este titrat cu majuscule de culoare galbenă : JUDECĂTORUL A LEŞINAT !

Voce off :La vederea fotografiilor cu tânăra tranşată, până şi judecătorul a leşinat, iar şedinţa a fost amânată. Criminalii fac parte dintr-o reţea de emo-canibali, o nouă grupare care câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în toată lumea.

Succesiv, au fost titrate în partea inferioară a ecranului cu litere de culoare albastră pe bandă albă, următoarele titluri : Cum au putut face aşa ceva ? Au tranşat, gătit şi mâncat un om, „Dragoste” de canibal.

La începutul materialului, au fost prezentate imagini cu fotografiile celor doi tineri emo, imagini cu o mână care tranşează o bucată de carne, o farfurie cu cartofi prăjiţi. Cei doi tineri sunt pictaţi pe faţă, iar unul dintre ei are în mâini sticle cu băutură. Pe fondul comentariului, care se referă la modul în care a fost tranşată tânăra, au fost difuzate imagini cu o mână care tranşează o bucătă de carne, imagini cu diverse feluri de mâncare cu carne, cartofi prăjiţi. Au fost redifuzate fotografiile celor doi emo-canibali.

Vizionând înregistrarea, membrii Consiliului au constatat că ştirea, difuzată la o oră la care copii au acces neîngrădit la vizionarea programelor, respectiv, ora 12.30, a încălcat în mod grav reglementările audiovizuale privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe, în special pe cele care interzic difuzarea emisiunilor ce conţin detalii importante privind tehnici criminale, în afara intervalului orar pentru care legiuitorul a prevăzut o astfel de posibilitate, respectiv 22.00 - 06.00.

Reglementările audiovizuale stabilesc, de asemenea, că programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, iar în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, radiodifuzorii trebuie să evite prezentarea repetată a acestora.

Or, difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât minorii, telespectatorii, în general, să nu fie expuşi, gratuit, unor riscuri psihice şi/sau morale.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că difuzarea repetată a imaginilor (sugestive) care însoţeau informaţiile, de prisos, de altfel, ce au vizat crima, şi prezentarea în detaliu a modului în care a fost săvârşită aceasta au fost de natură a afecta atât copiii, care, având în vedere orele de difuzare, au avut acces neîngrădit la vizionarea acestora, cât şi adulţii.

Consiliul a apreciat, de asemenea, că titlurile afişate foarte vizibil pe ecran, dar şi coloana sonoră a materialului au avut un impact emoţional negativ şi au fost de natură a traumatiza telespectatorii.

Membrii Consiliului consideră că vizionarea unor astfel de emisiuni de către copii este deosebit de periculoasă pentru aceştia, ţinând cont de lipsa lor de maturitate fizică şi intelectuală, care le poate afecta capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, dar şi de tendinţa acestora de a imita comportamentele adulţilor.

Având în vedere conţinutul ştirilor difuzate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. b) şi ale art. 27 alin. (1) şi (2) din Codul audiovizualului, depăşind cadrul unor ştiri, a unei informări corecte şi obiective a publicului, intenţia evidentă a radiodifuzorului, scopul difuzării materialelor în forma ce a fost adusă la cunoştiinţa publicului, fiind, în opinia Consiliului, unele care să şocheze telespectatorii şi nicidecum să-i informeze.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate şi cu respectarea măsurilor de protecţie psihică şi emoţională a minorilor, dar şi a publicului în general, astfel încât să fie asigurată o protecţie reală a publicului minor.

Ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale, aspect care demonstrează că sancţiunea nu şi-a realizat scopul preventiv, radiodifuzorul ignorând în continuare aceste dispoziţii, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL SA (titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 150/30.05.2006 şi al deciziei de autorizare audiovizuale nr. 1239.0/30.01.2007, pentru postul de televiziune KANAL D) se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 15 alin. (2) şi a art. 27 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.
B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza,
birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6, BUCUREŞTI
C.U.I. 18684823

pentru postul de televiziune KANAL D

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 497/11.05.2010 privind amendarea cu suma de 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNAŢIONAL S.A., pentru postul KANAL D şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune KANAL D cu amendă în cuantum de 5.000 lei, întrucât, în cadrul emisiunii informative „D-Ştiri” de la ora 12.30, din 9 aprilie 2010, a difuzat, în mod repetat, imagini şocante, cu impact emoţional negativ şi detalii privind modul de săvârşire a unei crime, fapte ce contravin dispoziţiilor legale referitoare la protecţia minorilor.

Potrivit Codului audiovizualului programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, iar în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, radiodifuzorii trebuie să evite prezentarea repetată a acestora. De asemenea, conform dispoziţiilor legale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 este interzisă difuzarea emisiunilor ce conţin detalii importante privind tehnici criminale."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.