Decizia nr. 484 din 29.04.2010

29.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, etaj 1, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 29 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţia emisiunii informative din 7 aprilie 2010, de la ora 12.00, difuzată de postul de televiziune ANTENA 3.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 27 alin. (1) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, „programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.”

În fapt, în cadrul ediţiei emisiunii informative din 7 aprilie 2010, de la ora 12.00, postul Antena 3 a difuzat o ştire intitulată „A căzut de la 60 de metri", ilustrată cu imagini care prezentau scena prăbuşirii în gol a unui bărbat aflat pe un turn de telecomunicaţii de aproximativ 60 de metri înălţime.

Redăm din raportul de monitorizare conţinutul ştirii :

„Irina Petraru : Acident şocant în noaptea de Înviere în Costineşti. Un bărbat a căzut de la 60 de metri înălţime de pe un turn de radiocomunicaţii. Omul era în stare de ebrietate şi nu a mai avut putere să se ţină de schelă, s-a prăbuşit în câteva clipe şi medicii nu l-au mai putut salva. Vă avertizăm că urmează imagini şocante.
Voce : E spart.
Voce din off : Tragedia s-a întâmplat în noaptea de Înviere. Cu câteva ore înainte, omul băuse într-un bar din apropiere. Apoi s-a urcat în turnul de radiocomunicaţii din Costineşti. Mai mulţi tineri care mergeau spre biserică l-au văzut. Au anunţat poliţia şi pompierii, dar omul urcase aproape de vârf, unde accesul este extrem de dificil, şi a adormit.
Pompier : Băi, ţine-te bine acolo, băi.
Voce din off : După 3 ore, bărbatul s-a trezit şi a încercat să coboare.
Pompier : Băi, ţine-te bine acolo, băi. Ţine-te , bă, de scară.
Reporter : Stă de mult acolo ?
Persoană din public : Păi cică de la 9 stă. A adormit...
Reporter : Şi s-a dezechilibrat sau cum...
Persoană din public : S-a ţinut el în mâini, după aia într-o mână şi după aia numai pe picioare.
Voce din off : Până ca pompierii şi poliţiştii să găsească o soluţie, bărbatul s-a prăbuşit în gol.
Poliţist : N-am putut să intervenim pentru că înălţimea era foarte mare, calea de acces, unde era persoana care a căzut, era greu de urcat, ţevile erau ude, cred că nu putea să se mai ţină, era îngheţat...
Voce din off : Spre dimineaţă, poliţiştii au dat de fratele bărbatului şi aşa l-au identificat. Bărbatul avea 30 de ani şi era din Vrancea. Mersese în Costineşti să caute ceva de muncă. Se pare că bărbatul era bolnav psihic şi că nu încerca să se sinucidă.”

Membrii Consiliului au constatat că, deşi radiodifuzorul a avertizat că urmează imagini şocante, difuzarea acestora a fost de natură a afecta emoţional publicul telespectator, cu precădere pe cel minor, în condiţiile în care au fost difuzate la ora 12.00, oră accesibilă tuturor categoriilor de public.

Consiliul consideră că prezentarea unor materiale ce conţin imagini şocante trebuie făcută cu discernământ de către radiodifuzori, astfel încât să fie respectate obligaţiile cu privire la protecţia copiilor, reglementate de dispoziţiile art. 27 alin. (1) din Codul audiovizualului, care prevăd că programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu somaţie publică.

În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. - pentru postul de televiziune ANTENA 3 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul Antena 3 cu somaţie publică, întrucât, în 7 aprilie 2010 a difuzat, la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, imagini ce au surprins căderea unei persoane de pe un turn de radiocomunicaţii, imagini cu un impact emoţional negativ asupra publicului, în general, şi asupra copiilor, în special.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.