Decizia nr. 482 din 29.04.2010

29.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, B-dul Timişoara nr. 26Z,
Clădirea Anchor Plaza Birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6

pentru postul de televiziune KANAL D

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 29 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile emisiunii informative „D-Ştiri” difuzate în zilele de 23 martie şi 06 aprilie 2010, de postul de televiziune KANAL D.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL SA (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.1/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1/18.08.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunilor respective, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 27 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, iar avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

În fapt, în ziua de 23 martie 2010, în cadrul emisiunii informative „D-Ştiri”, transmisă de la ora 18.30, postul de televiziune KANAL D a difuzat o ştire ilustrată cu imagini cu privire la un incident petrecut la o nuntă din Rusia.

Pe tot parcursul difuzării ştirii, pe ecran a fost titrat textul : „Dansul cu moartea”.

Ştirea a conţinut informaţia potrivit căreia, în urma unui joc cu pistolul, propus de unul dintre invitaţi la nuntă, un bărbat care „a participat la acest joc” denumit „ruleta rusească”, s-a accidentat grav, împuşcându-se cu pistolul despre care, iniţial, se presupunea că nu era încărcat.

Ştirea a fost ilustrată de imaginile cu scena în care bărbatul s-a împuşcat şi în care s-a auzit zgomotul produs de armă.

Încercând să accentueze dramatismul situaţiei create de împuşcătură, dar şi de zgomotul produs de armă, postul KANAL D a difuzat, în mod repetat şi nejustificat, imagini cu scena producerii accidentului.

Într-o altă ediţie a emisiunii informative „D-Ştiri”, transmisă în data de 06 aprilie 2010 de la ora 18.30, postul de televiziune KANAL D a difuzat ştirea cu titlul „Moarte filmată”. Ştirea a fost însoţită de imagini şocante, în care un bărbat ce se afla într-un turn cu echipamente de comunicaţii electronice a căzut în gol de la o înălţime de 40 de metri. Pe ecran au fost afişate textele : „A CĂZUT ÎN GOL”, „DE LA 40 DE METRI” şi „MOARTE ŞOCANTĂ”.

Membrii Consiliului consideră că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale cu privire la protecţia copiilor şi în cadrul ediţiei informative din 6 aprilie 2010, transmisă începând cu ora 18.30, când a fost difuzat un material ce a surprins căderea unei persoane de pe un turn cu echipamente de comunicaţii electronice, imagini ce au avut un puternic impact emoţional negativ, de natură a traumatiza psihic în special copiii, dar şi telespectatorii adulţi, chiar şi în condiţiile în care publicul a fost avertizat că vor fi difuzate imagini şocante.

Analizând conţinutul celor două emisiuni, membrii Consiliului au constatat că difuzarea imaginilor şocante care au însoţit ştirile respective au depăşit cadrul general al unei informări a publicului în legătură cu faptele întâmplate.

De asemenea, Consiliul a apreciat ca fiind foarte grav faptul că postul KANAL D a repetat difuzarea imaginilor şocante, care au fost de natură să producă un impact emoţional negativ asupra publicului telespectator.

Mai mult, deşi în cadrul ediţiei informative din 06 aprilie 2010, prezentatoarea ştirii a anunţat publicul că vor urma „imagini şi informaţii şocante care ar putea provoca traume minorilor”, radiodifuzorul a înţeles, totuşi, să difuzeze astfel de imagini şocante la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, imagini cu consecinţe traumatizante asupra publicului, în general, şi, asupra minorilor, în special.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. pentru postul de televiziune KANAL D şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul KANAL D cu somaţie publică, întrucât în zilele de 23 martie şi 06 aprilie 2010 a difuzat, în cadrul ediţiilor informative de la ora 18.30, în mod repetat, imagini şocante ce surprind împuşcarea unui bărbat, precum şi căderea unei persoane de pe un turn, imagini cu un puternic impact emoţional negativ asupra publicului, în general, şi asupra minorilor, în special.”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.