Decizia nr. 470 din 27.04.2010

27.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV SIRIUS S.R.L.,
cu sediul în Drobeta Turnu Severin, str. Traian nr. 85 (Corp B), bl. C1,
Jud. Mehedinţi

pentru postul de televiziune TELE 2
Str. Aurelian nr. 46, et. 5, corp clădire P+5, cam. 1,2,3,4
Drobeta Turnu Severin, Jud. Mehedinţi

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie în baza sesizării înregistrate sub nr. 4575/02.04.2010 cu privire la un material audiovizual difuzat de postul TELE 2 în perioada 25 - 31 martie 2010.

Postul de televiziune TELE 2 aparţine radiodifuzorului S.C. TV SIRIUS S.R.L., (licenţa audiovizuală nr. TV-C 387/18.03.2008 şi decizia de autorizare nr. 1570.0/05.02.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării, Consiliu a constatat că radiodifuzorul S.C. TV SIRIUS S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 42 alin. (1) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, orice persoană are dreptul la propria imagine.

În fapt, postul TELE 2 din Drobeta Turnu Severin a difuzat zilnic, în săptămâna 25 - 31.03.2010, de 4 ori pe zi, înaintea emisiunilor de ştiri de la ora 19:00 şi de la ora 22:00, un material cu o durată de un minut şi 48 de secunde, alcătuit dintr-un colaj de imagini, având ca fond muzical melodia „Cântec pentru mama lor”, compusă de Victor Socaciu.

Potrivit raportului de monitorizare, versurile melodiei sunt următoarele :

Bat-o vina, bat-o strechea/Trage-aicea cu urechea
Măi române, om sărac/ Iară ţi-au venit de hac,
Ne promit marea cu sarea/ Şi conduc aiurea ţara,
Opozanţi şi potentaţi/ V-aţi bătut iar joc de fraţi,
Politrucii-şi fac concedii/ Pe la Cannes, Hawai, ca regii
Pensionarii, pedagogii, au ajuns precum milogii
Veneticii fac preţul pîinii/ Iar la cozi stăm noi, românii
Muncitorii n-au salarii/ Curvele pupă dolarii
România-i de vînzare, cu uzini, creşe, hectare
Şpăgile au zornăit, algoritmu-i mulţumit,
Dumnezeu daca-ar veni/ Prim-Ministru într-o zi, l-am mînji şi i-am găsi. _ Cazier la SRI
Bună Ţară, rea croiala/ Mama ei de rînduială
Ăia hoţi, ăştia hoţi/ Mama lor la toţi
Vin ai noştri, pleacă-ai noştri, noi rămînem tot ca proştii.
Ăia hoţi, ăştia hoţi, mama lor la toţi.

Versurile melodiei se suprapun atât sonor, cât şi scris, pe ecran, peste o succesiune de imagini în care apar reprezentanţi ai partidului de guvernământ, între care : Primul Ministru Emil Boc, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, membri ai Guvernului în şedinţă, precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţul Mehedinţi. Alternativ cu aceste imagini sunt intercalate alte persoane, precum ţărani la diferite munci agricole, pensionari şi profesori demonstrând cu pancarte în faţa Prefecturii Mehedinţi.

Analizând materialul, membrii Consiliului au constatat că, deşi versurile melodiei vorbesc despre clasa politică în general, totuşi montajul prezentat de postul TELE 2 a avut ca unică ţintă reprezentanţi importanţi dintr-un singur partid politic, respectiv partidul de guvernământ, inducându-se astfel ideea că aceştia sunt cei despre care se vorbeşte în mod critic în textul cântecului. În aceste condiţii, Consiliul a apreciat că este vorba despre un mesaj ofensator şi de natură a prejudicia demnitatea şi dreptul la propria imagine al reprezentanţilor PD-L prezentaţi în materialul audiovizual difuzat de postul de televiziune TELE 2 din Drobeta Turnu Severin.

De asemenea, Consiliul consideră că acest colaj induce, în mod tendenţios, un mesaj defăimător şi denigrator atât la adresa politicienilor care apar în imagini, dar şi la adresa tuturor politicienilor, fără a se distinge între cei care sunt de bună-credinţă şi nu au săvârşit fapte ilegale şi cei faţă de care instituţiile abilitate ale statului au stabilit că se fac vinovaţi de asemenea fapte.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că materialul audiovizual încalcă reglementările în vigoare, reglementări potrivit cărora, difuzarea programelor audiovizuale trebuie să se facă cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului, în speţă, nu trebuie să prejudicieze demnitatea umană şi dreptul la imagine al persoanei.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV SIRIUS S.R.L. pentru postul de televiziune TELE 2 şi dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul că materialul audiovizual să nu mai fie difuzat în forma actuală, ce contravine normelor în vigoare.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TELE 2 cu somaţie publică, întrucât, în perioada 25-31 martie 2010, a difuzat un material audiovizual care, prin conţinutul său, a fost de natură a prejudicia imaginea unor persoane, fapt ce contravine legislaţiei audiovizuale. »

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.