Decizia nr. 468 din 28.06.2011

28.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L.,
cu sediul în BAIA MARE, b-dul Bucureşti nr. 25, jud. Maramureş

pentru postul CINEMAR TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Serviciul Inspecţie, cu privire la emisiunile difuzate în luna mai 2011, de postul CINEMAR TV din Baia Mare.

Postul de televiziune CINEMAR TV aparţine S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 430.2/28.10.2008 şi decizia de autorizare nr. 1594.1/31.03.2011 pentru localitatea Baia Mare).

În urma analizării raportului de monitorizare cu privire la emisiunea cu caracter electoral din 08 mai 2011, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. a încălcat prevederile art. 61, raportate la cele ale art. 71 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

- art. 61 : Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00.
- art. 71 lit. c) : Cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise comentarii privind campania electorală.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 253/2011, s-a stabilit programul calendaristic privind realizarea acţiunilor referitoare la organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale parţiale pentru primarul municipiului Baia Mare, judeţul Maramureş, din data de 8 mai 2011.

Campania electorală pentru alegerile locale parţiale, s-a desfăşurat în perioada 23.04.2011, ora 0,00 – 07.05.2011, ora 07.00.

Potrivit raportului de monitorizare, în data de 08 mai 2011, între orele 09.34-12.45 şi 14.00-21.24, radiodifuzorul a făcut comentarii cu caracter electoral, deşi, potrivit prevederilor menţionate, cu 48 de ore înainte de ziua votării astfel de comentarii sunt interzise.

Astfel, în prima parte a programului, moderată de dl. Adrian Rusu, difuzată sub genericul “Ţara Mea”, au fost prezentate informaţii cu privire la procesul electoral, prezenţa la vot, declaraţii ale purtătorilor de cuvânt ale unor instituţii, interviuri cu candidaţii şi relatări ale reporterilor aflaţi pe teren.

Comentariile electorale au avut un conţinut acuzator la adresa unui candidat, căruia, deşi nu i-a fost rostit numele până la închiderea urnelor, i-au fost aduse acuzaţii potrivit cărora ar fi oferit unor cetăţeni, mită electorală, în speţă tichete valorice, în schimbul datelor personale şi/sau a votului.

În acest context, moderatorii emisiunii au folosit expresii jignitoare la adresa acestuia, fapt de natură a-i prejudicia dreptul la imgine şi demnitate.

În timpul emisiunii au fost prezentate mai multe materiale filmate de reporterii postului de televiziune Cinemar TV care au conţinut secvenţe cu imagini ale unor cetăţeni care ar fi primit asemenea tichete, comentate de realizatorul acesteia.

A doua parte a programului, difuzată sub denumirea „Ediţie specială – Baia Mare votează” a fost moderată de Radu Ţolaş şi Anamaria Somay. Pe parcursul desfăşurării acestei părţi, au fost prezentate informaţii electorale, comunicate ale Biroului Electoral de Circumscripţie şi relatări ale reporterilor aflaţi pe teren.

Cei doi moderatori au făcut comentarii cu privire la o presupusă mită electorală oferită de unul dintre candidaţi, comentarii ce au conţinut expresii jignitoare la adresa candidatului respectiv, fără însă a i se dezvălui numele, dar care putea fi identificat de comunitatea locală.

Redăm din raportul de monitorizare :

Radu Ţolaş : Din punctul meu de vedere, o chestiune mai jegoasă de atâta, un caracter mai, cum să zic, nici nu ştiu ce cuvânt să folosesc, pentru că până la urmă vorbim de minciună, de ipocrizia acelui candidat, pentru că una vorbeşte şi alta face, nu cred că Baia Mare are nevoie la această oră de un primar care să fie aşa. Nemaivorbind de trecutul său cercetaist (sic !) vis-a-vis de anumite instituţii ale statului, pentru că am avut deja un primar închis (...) Iese primar, şi peste 3 luni îl bagă şi pe ăsta la puşcărie, pentru că ce a făcut în această campanie se numeşte infracţiune care se pedepseşte cu închisoare... (...)
Anamaria Somay : Cum e tichetul de masă pe care acel minunat şi foarte prost candidat l-a dat. (...)
Radu Ţolaş : (...) Nu cred că nimeni care locuieşte în Baia Mare are nevoie de un asemenea tractorist, şi vorbesc aici de tractorist în sensul propriu al cuvântului, nu vorbesc la figurat. De acest individo-candidato-struţo-cămilă (sic !) vorbim la modul în care e chiar un tractorist, la modul în care s-a comportat în această campanie. (...)
Radu Ţolaş : Este evident despre cine este vorba, trebuie să fii prost şi bătut în cap, aşa cum este candidatul care face acest lucru, ca să nu-ţi dai seama de o realitate, râd şi curcile de noi.
Anamaria Somay : Am primit foarte multe telefoane în care ni se ofereau informaţii vitale pentru demascarea acelor papagali politici care încearcă prin mită electorală şi prin asemenea chestiuni penale să ne cumpere votul. În câteva minute va ajunge în posesia noastră unul dintre tichetele pe care un candidat le-a răspândit prin oraş, un tichet fără nicio valoare, dar pe care scrie 20 RON, dar care este o bucată de carton cu care acest papagal politic, că pot să-i spun papagal dacă nu i-am spus numele, încearcă să ne cumpere nouă votul şi destinele.
Anamaria Somay : Viitorul nostru este în joc şi riscăm să avem parte de un idiot pe post de primar numai pentru că a reuşit să păcălească câţiva oameni cu tichete de astea...care..pe lângă că-s mită electorală, îs şi ţepe...”. După închiderea urnelor, la ora 21:10, moderatoarea Anamaria Somay a divulgat numele candidatului acuzat de mită electorală :

Anamaria Somay : (...) E musai acuma să vă dezvăluim numele candidatului despre care toată ziua am vorbit, dar nu i-am putut spune numele. Radule, mai prezinţi o dată acel tichet de masă preţios (tichetul e prezentat la cameră) care, deşi e de 20 de RON, de fapt e zero. Stafful de campanie al lui Mircea Dolha a împărţit aceste tichete cadou care sunt ştampilate de firma pe care Mircea Dolha o deţine (...) dăm acuma toate datele pe care toată ziua nu vi le-am putut da (...) iar doamna care l-a agresat puţin pe Ciprian Dragoş este cumnata lui Mircea Dolha.”

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat prevederile privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, potrivit cărora, cu 48 de ore înainte de ziua votării, comentariile cu caracter electoral sunt interzise.

Membrii Consiliului au constatat că, deşi comentariile electorale sunt interzise în ziua votării totuşi, postul CINEMAR TV a difuzat pe parcursul întregii zile informaţii referitoare la alegerile locale parţiale din municipiul Baia Mare şi, în acest context, unele din comentarii au avut un conţinut acuzator la adresa unuia dintre candidaţi despre care moderatorii au afirmat că ar fi oferit unor cetăţeni, tichete valorice sub forma unei presupuse mite electorale, în schimbul datelor personale şi/sau a votului.

De asemenea, analizând conţinutul raportului de monitorizare cu privire la emisiunile difuzate în perioada 16-23 mai 2011, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 29 alin. (1) lit. i) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale nu trebuie să promoveze, direct sau indirect, practici oculte.

În fapt, în perioada menţionată, radiodifuzorul a difuzat în cadrul programului videotext, mesaje publicitare care au promovat practici oculte.

Mesajele publicitare prezentate sub formă de fotografie şi text au conţinut informaţii referitoare la vrăji, blesteme şi descântece.

În conţinutul spoturilor au fost afişate numerele de telefon la care poate fi contactată „celebra prezicătoare şi tămăduitoare IOANA” , dar şi mesajul de mulţumire al unei familii din Sighet salvată cu ajutorul „puterilor divine” ale aceleiaşi clarvăzătoare.

Redăm conţinutul spotului :

„Celebra prezicătoare IOANA este acum în Baia Mare pentru a vă ajuta în orice fel de probleme lăsate de vrăji, blesteme. Apelând la această femeie, rezultatele vor fi garantate 100 %. IOANA lucrează cu măicuţa Maria şi prin rugăciune şi descântece, aduce spor în casă, în afaceri, descântă de boală, de beţie, de cununie. Pentru relaţii şi programări sunaţi la tel. 0737-030448, 0745-891997. * Familia Tudor, din Sighet – aduce pe această cale mulţumiri clarvazătoarei IOANA care, cu puterile ei divine ne-a ajutat în salvarea firmei pe care o aveam şi eram în prag de faliment, fără nicio ieşire. Apelând la această femeie, toate problemele s-au rezolvat. Cine doreşte să o contacteze la tel. 0737-030448, 0745-891997 şi oferă rezolvare garantată.”

În urma analizării conţinutului spotului publicitar, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile legale, potrivit cărora comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale nu trebuie să promoveze, direct sau indirect, practici oculte.

Având în vedere aceste considerente, membrii Consiliul au propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) şi art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. pentru postul de televiziune CINEMAR TV din Baia Mare şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune CINEMAR TV cu somaţie publică, întrucât în data de 08 mai 2011, ziua alegerilor parţiale pentru primarul municipiului Baia Mare, moderatorii au făcut comentarii electorale, fapt ce contravine prevederilor din Legea nr. 67/2004, potrivit cărora cu 48 de ore înainte de ziua votării, comentariile cu caracter electoral sunt interzise.

De asemenea, în perioada 16-23 mai 2011, postul CINEMAR TV a difuzat mesaje publicitare care au promovat practici oculte, publicitate interzisă de Legea audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.