Decizia nr. 46 din 24.01.2012

27.01.2012


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV SIRIUS S.R.L.

cu sediul în DROBETA TURNU SEVERIN, str. Traian nr. 85 (corp B), bl. C1, jud. Mehedinţi

 pentru postul de televiziune TELE 2

din localitatea DROBETA TURNU SEVERIN, str. Aurelian nr. 46, et. 5, corp clădire P+5, cam. 1, 2, 3, 4, jud. Mehedinţi

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 24 ianuarie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 15690/17.11.2011 cu privire la emisiunea informativă difuzată în zilele de 05 şi 15 noiembrie 2011 de postul TELE 2.
 Postul de televiziune TELE 2 aparţine radiodifuzorului S.C. TV SIRIUS S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 387/18.03.2008 şi decizia de autorizare nr. 1570.0/05.02.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

În fapt, în data de 05 noiembrie 2011, în cadrul emisiunii informative de la ora 19.00, postul TELE 2 a difuzat o ştire cu caracter electoral, al cărei conţinut a vizat lansarea candidaţilor Partidului Social Democrat la primăriile din comunele Dîrvari şi Salcia pentru alegerile locale din 2012. Ştirea a fost difuzată şi în cadrul emisiunii informative de la ora 22.00.

Redăm din raportul de monitorizare conţinutul ştirii :
 Crainica :…Ieri, la întâlnirea cu PSD Mehedinţi, prilej cu care Liviu Popa a fost desemnat oficial candidat al PSD pentru funcţia de primar al comunei Dîrvari. (Crawl:PSD în ofensivă)
 Adrian Duicu (Preşedinte PSD Mehedinţi) : Deci, suntem cu toţii astăzi aici ca să girăm candidatura domnului Liviu la alegerile de anul viitor, rugămintea e să aveţi încredere în el, să aveţi încredere în mine, eu voi fi candidat la Consiliul Judeţean, din partea USL-Uniunea Social Liberală, ştiţi că suntem aliaţi cu PNL şi cu PC.
 Reporter : Delegaţia PSD Mehedinţi a fost întâmpinată cu căldură de localnici. Oamenii au cerut sprijinul social-democraţilor, asigurîndu-i, totodată, de sprijinul lor, convinşi că este nevoie urgent de o schimbare pe scena politică.
 Localnic 1 : Trăim cu zilele de azi pe mâine…Care are pensie mică îi taie, care are mai mare îi mai dă…Aşa se trăieşte…
 Reporter : Este nevoie de-o schimbare ? (...)
 Localnic 3 : Trebuie ! Trebuie schimbat ceva, că nu se poate trăi. Unii ia (sic !) pământ, alţii fac ce vor… (...)
 Adrian Duicu (Preşedinte PSD Mehedinţi) : Ţara a ajuns într-o situaţie foarte gravă, o trăim cu toţii, toată lumea trăieşte prost, pensii mici, salarii mici, oameni şomeri, pensionari fără pensii, oameni bolnavi, spitale nu sunt, şcolile se închid, deci mai rău de aşa nu se poate. Cu siguranţă că în momentul în care venim la guvernare, va trebui urgent să mişcăm cîteva lucruri, foarte importante pentru dumneavoastră, cu privire la salarii, la pensii, pentru că puterea de cumpărare a dumneavoastră a scăzut cu mult, este foarte greu de trăit, vine o iarnă grea pentru dumneavoastră…
 Reporter : Preşedintele PSD Mehedinţi Adrian Duicu le-a cerut localnicilor din Dîrvari să nu se lase intimidaţi de presiuni politice şi să voteze după propria conştiinţă.
 Adrian Duicu (Preşedinte PSD Mehedinţi) : Va fi o campanie nu uşoară ci grea, ei vor umbla cu tot felul de prostii în campanie, ştiţi foarte bine care sunt avantajele pe care le au pentru că sunt la putere, sunt banii şi instituţiile statului, pe care ştiu să le folosească foarte bine, vin cu ameninţări în comună, vin cu oameni care să terorizeze, văd că daţi din cap, văd că ştiţi despre ce este vorba, vă rog frumos să nu vă lăsaţi ameninţaţi, să nu vă lăsaţi cumpăraţi, pentru kilogramul acela de zahăr şi de ulei, pentru că acel kilogram de zahăr şi de ulei nu e zahărul lor, e zahărul dumneavoastră, e uleiul dumneavoastră, pentru că sunt bani pe care ei i-au pus deoparte, în tot timpul acesta, tăind din pensii, salarii, şi din toate ajutoarele pe care le taie…
 Localnică 1 : Trebuie schimbat tot ce mişcă, începînd cu politicul care-i la putere, eu sunt angajată a Primăriei, nu mi-e frică s-o spun, lucrez sub teroare, sub presiune. Cu nervii la pămînt. Mai mult de-atît, ce să vă spun ?
 Reporter : Se trăieşte greu în România zilelor noastre ?
 Localnică 1 : Greu, foarte greu, şi-n special la ţară e jale…
 Crainica : Delegaţia PSD Mehedinţi, în frunte cu Preşedintele Adrian Duicu a fost prezentă ieri şi în comuna Salcia ; a fost anunţat oficial candidatul PSD pentru funcţia de primar al comunei. (Crawl : PSD şi-a lansat candidatul la Salcia)
 Reporter : Adel Sava a fost prezentat ieri ca fiind candidatul social-democraţilor la viitoarele alegeri locale pentru funcţia de primar al comunei Salcia, prilej cu care sala Căminului Cultural din localitate a devenit neîncăpătoare : peste 350 de localnici au venit la întâlnirea cu liderii PSD Mehedinţi.
 Adel Sava (candidat) : Vă mulţumesc pentru prezenţă, sunteţi în număr atât de mare, aveţi în faţa dumneavoastră pe domnul Preşedinte al PSD Mehedinţi, viitorul Preşedinte al Consiliului Judeţean…şi cei mai importanţi membri din PSD.
 Sala : Să trăiască toţi !
 Adel Sava : Sunt candidatul PSD-ului…
 Sala : Lumea e cu tine ! Lumea e cu tine !
 Localnic 4 : De schimbare este nevoie, în mod sigur. Se trăieşte foarte greu, în special bătrânii, pensionarii, care li s-au redus pensiile, majoritatea au 350 de lei, ce să poată să trăiască, medicamente, bolnavi, sunt în condiţii foarte critice, deci e nevoie de schimbare, nu se poate, noi mergem la infinit în halul acesta…
 Reporter :Îl cunoaşteţi de mult pe candidatul PSD ?
 Localnic 5 : De când s-a făcut el, îl cunosc, de când s-a făcut el, îl cunosc.
 Reporter : Ce fel de om este ?
 Localnic 5 : Foarte bun ! Şi cinstit…şi toată familia…
 Reporter : O să-l susţineţi ?
 Localnic 5 : Da ! Mergem înainte.
 Localnic 6 : Ăştia trebuie definitiv retezaţi, cum tai la coasă, cu coasa… Aşa merită ăştia daţi jos.
 Reporter : Cine-anume ?
 Localnic 6 : PDL-ul, pentru că ăştia s-a săturat toată lumea de ei, înţelegi ? Fac numai rele, numai şi numai pentru ei sunt, pentru lumea care-i amărâtă la rândul de jos, care au câte 500 sau 1 mililon pe lună nu le dă nimic…
 Reporter : Preşedintele PSD Mehedinţi, Adrian Duicu i-a sfătuit pe locuitorii comunei Salcia să nu se lase influenţaţi de mita electorală practicată de PDL.
 Adrian Duicu : Va veni un an foarte greu, va veni un an cu un buget foarte mic pentru România, va veni o iarnă foarte grea, vă rog frumos, în numele PSD, atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean, vă transmit un mesaj de unitate, să fim uniţi, să putem trece cu bine iarna şi anul viitor, iar anul viitor, la alegeri, dumneavoastră, cei de la Salcia, şi din judeţul Mehedinţi trebuie să facă dovada că s-au săturat de alianţa portocalie, că s-au săturat de PDL, iar alegerile sunt convins că vor fi câştigate, atât la Salcia, cât şi-n judeţul Mehedinţi, cât şi pe ţară de USL, care reprezintă astăzi singura forţă şi singura variantă cu care România mai poate să iasă din criză…
 Localnic 7 : PDL-ul acesta, că-i ciuma portocalie şi trebuie terminaţi de-acolo…
 Localnic 6 : Ce Guvern e acesta ? Să se ducă dracu, să nu mai fie pe pământul acesta, să se şteargă cu buretele tot…Aşa merită…”. De asemenea, în cadrul ediţiei informative de la ora 19.00 din 15 noiembrie 2011 a fost difuzată o ştire al cărei conţinut a vizat lansarea candidatului Partidului Social Democrat Mehedinţi la Primăria Gîrla Mare pentru alegerile locale din 2012. Ştirea a fost difuzată şi în ediţia informativă de la ora 22.00. Redăm conţinutul ştirii :
 Reporter : Aveţi încredere în noi pentru că suntem capabili să punem punct sărăciei care a cuprins toată ţara. Asta le-a transmis Preşedintele PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, celor peste 600 de locuitori ai comunei Gîrla Mare care au dorit să ia parte la întâlnirea cu liderul social-democraţilor. Oamenii au vrut să-i transmită acestuia că nu mai pot rezista cu pensiile de mizerie pe care le au, din care trebui să întreţină şi copiii, care nu au un loc de muncă. Iar dacă toate astea nu ar fi suficiente, PDL şi reprezentanţii acestuia au considerat că trebuie să le înrăutească şi mai mult traiul, închizând spitale şi şcoli. Din fericire, pentru toate acestea există soluţii, în programul de guvernare locală al USL, în momentul în care reprezentanţii USL, PNL şi PC vor reuşi să-i dea jos pe cei de la PDL.
 Adrian Duicu (Preşedinte PSD Mehedinţi) : Toate pornesc de la sărăcie, de la nemulţumire şi de la faptul că nu aveţi ce vă trebuie. Pensiile sunt mici, salariile sunt mici, copiii sunt şomeri, dumneavoastră cu toţii aveţi probleme... Spitale nu sunt, şcolile se închid, cred că o perioadă mai proastă ca acum pentru dumneavoastră şi pentru noi n-a fost niciodată... Sunt aici, în mijlocul dumneavoastră să vă transmit mesajul PSD, al meu personal, prin care vă rugăm la anul să fiţi alături de noi, să fiţi alături de USL. Reporter : Întâlnirea a fost organizată de către PSD Gîrla Mare, iar numărul extrem de mare de oameni care au dorit să participe poate să însemne că locuitorii comunei au încredere în reprezentanţii locali ai acestui partid...
 Iulian Amza (PSD Gîrla Mare) : Dacă stăm să ne uităm, de câţiva ani, sau de câteva mandate încoace, o să vedeţi o ură fantastică, care s-a creat între cetăţenii comunei Gîrla Mare. Am început să ne urâm unii pe alţii, să nu mai vorbim unii cu alţii, dintr-un motiv sau altul...
 Reporter : Acţiunea PSD a avut un impact atât de puternic la Gîrla Mare încât până şi primarul PDL al comunei şi soţia acestuia au simţit nevoia să participe şi să deguste din produsele tradiţionale oferite de către organizatorii manifestării.”

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a prezentat, în cadrul emisiunilor informative din 05 şi 15 noiembrie 2011, materiale audiovizuale cu caracter electoral, încălcând astfel regimul difuzării publicităţii politice, publicitate care, potrivit reglementărilor din Codul audiovizualului, este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală. Conform prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

În acest context, membrii Consiliului au constatat că materialele audiovizuale (ştirile) difuzate de radiodifuzor au avut un caracter electoral, având în vedere că acestea au vizat lansarea candidaţilor Partidului Social Democrat la funcţia de primar din unele localităţi ale judeţului Mehedinţi, pentru alegerile locale din 2012, în condiţiile în care, la acea dată, în ţara noastră nu era programată desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale.
 Procedând astfel, radiodifuzorul a încălcat normele din legislaţia audiovizuală care prevăd că astfel de materiale cu conţinut electoral pot fi difuzate numai în perioada campaniei electorale.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. TV SIRIUS S.R.L. având licenţaa audiovizuală nr. TV-C 387/18.03.2008 şi decizia de autorizare nr. 1570.0/05.02.2009, pentru postul TELE 2 din localitatea Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prelabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TELE 2 cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor art. 139 din Codul audiovizualului, întrucât în cadrul ediţiilor informative din 05 şi 15 noiembrie 2011 a difuzat materiale cu caracter electoral, în favoarea unui partid, în afara perioadelor de campanie electorală. Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate