Decizia nr. 458 din 14.04.2009

14.04.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. PRO TV S.A.,
cu sediul în Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

pentru postul de televiziune PRO TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 14 aprilie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei nr. 3711/12.03.2009, cu privire la emisiunea de ştiri difuzată de postul de televiziune PRO TV în ziua de 11 martie 2009.

Postul PRO TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-1/13.10.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit.b din din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor invocate, în intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

ÃŽn fapt, postul de televiziune PRO TV a difuzat în ziua de 11 martie 2009, în cadrul emisiunii informative de la ora 19.00, o ÅŸtire cu titlul „Agresor din victimă” ÅŸi subtitlu „ Din victimă, agresor”. Åžtirea a avut următorul conÅ£inut :

„Andreea Esca : Mi-am ucis mama pentru că mă critica ÅŸi mă bătea mereu când nu luam note de 10. Nu mă puteam ridica niciodată la nivelul aÅŸteptărilor ei. Aceasta este mărturia bulversantă a copilei de 15 ani din BucureÅŸti care le-a spus poliÅ£iÅŸtilor că ÅŸi-a omorât mama adoptivă cu o toporiÅŸcă acum două seri. A adăugat ÅŸi că regretă amarnic totul. ÃŽn vreme ce specialiÅŸtii încearcă să afle dacă fata a avut discernământ în acele momente teribile, legiÅŸtii au anunÅ£at că femeia de 50 de ani a primit cel puÅ£in opt lovituri în cap.”

Pe fond alb-negru a fost prezentată o mână care scria o scrisoare.

„Voce off : Mama vroia să iau zece pe linie, dar eu nu mă puteam ridica la nivelul aÅŸteptărilor ei. Mai luam ÅŸi opt ÅŸi atunci mă certa, mă bătea. Am luat ÅŸi note mai mari, dar ea era nemulÅ£umită mereu.
Voce off : Era trecut de ora 20:00. A început să mă certe, mi-a dat câteva palme, m-a tras de păr ÅŸi s-a dus după făcăleÅ£. Până să ajungă mama în bucătărie eu am deschis debaraua, am luat toporiÅŸca. Mama nu a mai apucat nici făcăleÅ£ul, nici să se întoarcă spre mine ÅŸi am lovit-o de mai multe ori.”

În continuare au fost difuzate interviuri acordate de tatăl adolescentei şi de un psiholog care a încercat să explice, din punct de vedere medical, comportamentul acesteia.

Åžtirea s-a încheiat cu intervenÅ£ia unui reporter care a prezentat concluzile autopsiei victimei :

„Reporter : Astăzi a fost efectuată ÅŸi autopsia cadavrului, care a arătat că victima a fost lovită de peste opt ori cu toporiÅŸca în zona capului. Loviturile arată ura enormă pe care copilă o simÅ£ea în acele clipe, spun specialiÅŸtii. ÃŽn cazul în care se va dovedi că fata avea discernământ riscă până la 12 ani de închisoare pentru omor calificat.”

Membrii Consiliului au constatat că prin prezentarea mărturiei adolescentei, precum şi prin intervenţiile reporterilor au fost oferite detalii privind modalitatea de săvârşire a omorului, într-o emisiune difuzată la o oră la care copiii au acces neîngrădit la programele audiovizuale (în direct la ora 19.00), fapt ce contravine prevederilor art. 15 alin. (2) lit. b) din Codul audiovizualului.

De asemenea, membrii Consiliului au considerat că, prin prezentarea în detaliu a unor astfel de tehnici, informaţiile au depăşit cadrul unei ştiri care ar fi putut să contribuie la informarea telespectatorilor în legătură cu tragedia trăită de un copil minor abuzat, victimă a violenţei în familie, şi reacţia lui la aceste abuzuri.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. pentru postul de televiziune PRO TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei CNA nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune PRO TV cu somaÅ£ie publică, întrucât în cadrul emisiunii informative « Åžtirile Pro TV », difuzate în ziua de 11 martie 2009, începând cu ora 19.00, ÅŸtirea referitoare la uciderea de către o adolescentă a mamei sale adoptive a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 15 din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, în intervalul orar 06.00-22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conÅ£in demonstraÅ£ii sau detalii importante privind tehnici criminale.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.