Decizia nr. 451 din 10.09.2015

16.09.2015


envoyer l'article par mail title=

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 septembrie 2015, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 5421/03.06.2015, cu privire la spotul publicitar de promovare a produsului „CIUPERCA TIBETANĂ ŞI TURMERICUL INDIAN”, spot difuzat pe posturile de televiziune.

 Potrivit raportului de monitorizare, emisiunea de teleshopping în care a fost prezentat produsul „CIUPERCA TIBETANĂ ŞI TURMERICUL INDIAN” a fost difuzată de postul de televiziune NAŢIONAL TV, în data de 03.06.2015, începând cu ora 13:15. Emisiunea a avut o durată neîntreruptă de 15 minute, iar avertizarea verbală şi scrisă « Acesta este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul/informaţiile de pe ambalaj » a fost prezentată la sfârşitul emisiunii de teleshopping.

 Redăm din raportul de monitorizare descrierea conţinutului emisiunii de teleshopping :
 „Emisiunea de teleshopping debutează cu apariția pe ecran a unei imagini, în care se regăsesc mai multe elemente, printre care : în partea de sus a ecranului este afişat titlul : CIUPERCA TIBETANĂ ŞI TURMERICUL INDIAN (menținut pe toată durata emisiunii) ; în partea stângă este prezentată o imagine statică, cu produsul (menținută pe toată durata emisiunii), pe care scrie CIUPERCA TIBETANĂ/susține buna funcționare a articulațiilor şi a sistemului osos/contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar/susține buna funcționare a ficatului şi a rinichilor/supliment alimentar/Protecție şi Detoxifiere/250 cps. În partea dreaptă-jos a flaconului este afişat conturul unei ştampile pe care scrie 100% natural/calitate superioară, în timp ce în partea de jos a ecranului este afişat textul Teleshopping şi numerele de telefon : 0752.152.970/0752.152.971. Pe parcursul emisiunii, în ecran partajat, au fost prezentate imagini cu produsul Ciuperca Tibetană, putându-se observa indicațiile terapeutice ale acestuia.

 • (Național Tv) Voce din off : Ciuperca tibetană sau cordiceps, aşa cum mai este ea cunoscută, este o plantă misterioasă şi fascinantă care creşte pe păşunile de pe platourile Tibetului, aflată la altitudini cuprinse între 3500 şi 6000 de metri, şi este folosită în terapeutica chineză de circa 1200 de ani. Ciuperca tibetană în combinație cu turmericul indian reprezintă una dintre cele mai cunoscute remedii tonifiante ale medicinei alternative. Domnul Cătălin Luca cunoaşte îndeaproape efectele extraordinare ale ciupercii tibetane asupra sănătății oamenilor şi a fost de acord să răspundă întrebărilor noastre.
   Cătălin Luca : Sunt multe persoane care vin şi-mi spun : Domn’e, aveam nişte probleme la ficat, în sensul că mă durea ficatul, scaunul era perturbat, m-am dus şi mi-am făcut analizele, şi analizele de ficat au ieşit proaste. Valori mult mai mari decât normale. Alte persoane care vin şi-mi spun : Domn’e, urinam prea des, urina era tulbure şi avea un miros înțepător, simțeam nişte dureri în spate, parcă mă tăia cineva. M-am dus şi mi-am făcut analizele şi rinichii au probleme. Valorile renale sunt mari, mai mari decât cele normale. Persoane care vin şi-mi spun : Domn’e, dureri de stomac cumplite, mănânc ceva, îmi vine înapoi pe gât sau am mâncat ceva, după jumătate de oră am deja trei scaune, ceea ce nu este firesc. Asta înseamnă că undeva în organism sunt probleme. Sunt foarte multe persoane care vin şi-mi spun, şi-au făcut analize, tomografii sau ecografii şi li s-a spus că au diverse formațiuni, fie formațiuni la nivelul ficatului sau la nivelul rinichiului, formațiuni pe plămâni, la nivelul uterului sau a ovarului, formațiuni la nivelul sânului, toate acestea arată că acolo există o problemă. Formula ştiințifică care combină în mod ideal ciuperca tibetană cu turmericul indian (se face prim-plan pe flacon, unde se pot observa indicațiile acestui produs) face ca acțiunea sinergică combinată a celor două să fie extraordinar de puternică, şi astfel să fie indicată în acele probleme de ficat de care vă spuneam, în acele probleme de rinichi de care vă spuneam anterior, în topirea acelor formațiuni de la nivelul uterului, ovarelor sau la nivelul plămânilor, la nivelul stomacului, acolo unde ele există, de reglare a metabolismului şi a echilibrului hormonal, astfel încât ciclul menstrual să nu mai dureze o săptămână şi ceva, şi să dureze 3-4 zile, să nu mai existe acele dureri cumplite în prima sau a doua zi a menstruației (…).
 • (Național Tv) Cătălin Luca povesteşte un caz, în care face referire la o doamnă care a venit la el pentru a-i cere sfatul în legătură cu problemele sale de sănătate.
   Cătălin Luca : (…) Avea probleme de inimă de mai mulți ani, lua medicație pentru asta, avea colesterol mare, probleme de ficat, cu dureri, chiar îmi spunea că atunci când vroia să facă anumite activități, la un moment dat începea o durere s-o țină sub coaste, în partea dreaptă, că trebuia să se aşeze. Dar ceea ce era cel mai important pentru ea, şi care venise în mod principal erau durerile de oase. Spunea că avea nişte dureri cumplite, simțea că atunci când face câte un pas, mai bine nu l-ar face, durerile erau de os pe os, deci erau nişte dureri care simțea pur şi simplu că îi taie genunchii. I-am explicat că pentru a rezolva aceste probleme trebuie să aducem în organism nişte substanțe care să regleze mecanismele de refacere a articulației şi a lichidului de lubrifiere de la nivelul articulației, şi la nivelul inimii să curețe acele vase de sânge de depunerile de colesterol. I-am explicat că această formulă ideală între ciuperca tibetană şi turmericul indian, va realiza toate aceste mecanisme, pentru că acțiunea lor sinergică va determina refacerea articulației, cu dispariția inflamației, cu dispariția durerii, va ajuta ficatul să se golească de toxine şi să înceapă regenerarea lui, va ajuta inima să se curețe vasele de sânge, şi atunci să fie mai uşoară, ca să spunem aşa, şi circulația sângelui să fie mai firească. A luat o lună de zile capsulele ce conțineau ciuperca tibetană şi turmericul indian, după o lună de zile a venit din nou şi mi-a spus : Nu mai am acele dureri cumplite de genunchi, le mai simt uneori, când stau mai mult timp în picioare şi fac mâncare, dar nu mai sunt cum erau înainte. Încep să fac treabă prin casă, pot să mă mişc, şi nu mai am aceleaşi dureri. Primul semn a fost când m-am dat la un moment dat jos din pat într-o dimineață, nu am mai avut aceeaşi durere. Mai mult de atât, după ce am luat aceste capsule, cu Ciuperca tibetană şi turmericul indian, am simțit cum ficatul începe să se limpezească, să devină mai uşor, el îmi dădea tot timpul dureri dintr-astea… După ce mâncam simțeam că îmi vine înapoi pe gât, şi o senzație de amar, şi aşa mai departe. După ce am luat aceste capsule, la un timp, n-au mai fost probleme. Înainte nu puteam să mănânc foarte multe lucruri, după ce am luat această combinație între Ciuperca tibetană şi turmericul indian, am o toleranță mai mare la alimente, pot să mănânc mai multe alimente. Inima care de ani de zile avea medicație cu ea, o țineam în frâu, tensiunea era ok, mai creştea, mai scădea, după aceste capsule de Ciuperca tibetană şi turmericul indian nu am mai avut aşa probleme.
 • Cătălin Luca : Pentru că această formulă, între ciuperca tibetană şi turmericul indian, acțiunea lor sinergică, face ca ficatul să se curețe şi să se refacă, face ca rinichiul să se curețe şi să se refacă, tubul digestiv, tranzitul intestinal, să devină în cazul în care sunt probleme anormale, face ca pielea să se refacă, face ca reglajul hormonal să fie în parametri. Dacă înainte existau formațiuni la nivelul uterului sau la nivelul ovarelor, cu perturbări de ciclu menstrual, cu dureri menstruale şi aşa mai departe, cu stări de depresie, ciuperca tibetană cu turmericul indian reglează balanța hormonală astfel încât organismul să intre din nou pe făgaşul normal, ciclul menstrual să dureze două-trei zile, să nu fie dureri cumplite în prima zi. Cătălin Luca : Combinația perfectă între turmericul indian şi ciuperca tibetană redă această vitalitate, redă această vigoare organismului, de ce ?! Pentru că vine şi stimulează ficatul, care ne dă energia necesară în activitățile pe care le avem. Vine şi reface rinichiul, care ne filtrează toxinele şi le dă afară din organism, şi nu ne mai consumă din resursele proprii, vine şi reface flora intestinală şi absorbția intestinală, să putem absorbi din alimentele pe care le mâncăm, substanțele nutritive care sunt necesare.
 • (Național Tv) Cătălin Luca face referire la un alt caz, în care produsul Ciuperca Tibetană a avut un efect pozitiv.
   Cătălin Luca : Această combinație perfectă între turmericul indian şi ciuperca tibetană redă vigoarea organismului, redă această vitalitate necesară fiecărui organ pentru a-şi desfăşura activitatea în condiții optime în organism. A venit o persoană la mine, era galbenă. Ochii erau galbeni, pielea era galbenă, senzație de greață, o stare de rău generală, efectiv. Omul respectiv spunea că de zile întregi nu mai putea să mănânce pentru că se simțea atât de rău încât nu mai putea să bage nimic în gură, şi apa dacă o bea îi venea să o dea afară. M-a întrebat ce să facem, pentru că era înnebunit, nu ştia ce să facă. Avea dureri cumplite, se simțea foarte rău… I-am dat această combinație perfectă între ciuperca tibetană şi turmericul indian pentru că ştiam că turmericul merge în formațiunile de ficat extraordinar de bine, iar ciuperca tibetană vine şi le dizolvă. După o perioadă de timp, a venit omul, era altcineva. Nu mai era galben la față, era chiar zâmbitor, mânca, dormea, toate acele simptome dispăruseră.
 • (Național Tv) Cătălin Luca face referire la indicațiile terapeutice ale produsului Ciuperca Tibetană, enumerând problemele de sănătate în care se poate administra acest produs.
   Cătălin Luca : Am urmărit să concluzionăm, sau mai bine spus să strângem tot ceea ce am observat în urma administrării acestei combinații între ciuperca tibetană şi turmericul indian, să vedem în ce se poate administra, în ce probleme de sănătate se pot da aceste capsule, şi am observat că merge în problemele de ficat, merge în acele probleme de rinichi, merge în problemele la nivelul prostatei, în care se urinează de nu ştiu câte ori pe noapte, merge în problemele de perturbări hormonale, cu ciclu menstrual perturbat sau cu formațiuni la nivel uterin sau la nivelul ovarelor, în probleme la nivelul sânului sau la nivelul tiroidei, merge în acele probleme de stomac, cu intoleranță la alimente sau cu tranzit perturbat, merge în problemele de piele sau în problemele pulmonare, merge inclusiv în problemele cardiovasculare, chiar şi la cei care au avut accidente vasculare, refacerea lor este mult mai rapidă şi mai puternică, în urma administrării acestei combinații perfecte între turmericul indian şi ciuperca tibetană.
   Spotul se încheie cu precizarea că cei care vor suna la numerele de telefon afişate pe ecran vor primi detalii suplimentare despre acest produs, pentru maximizarea efectului. Imaginea de final a emisiunii a conținut avertizarea verbală şi scrisă « Acesta este un supliment alimentar. Citiți cu atenție prospectul/informațiile de pe ambalaj ».

 Analizând şi vizionând spotul de promovare a produsului „CIUPERCA TIBETANĂ ŞI TURMERICUL INDIAN”, membrii Consiliului au constatat că acesta a fost difuzat cu încălcarea prevederilor articolelor 93, 126 alin. (2) şi 128 lit. d) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare (Codul audiovizualului).

 Potrivit dispoziţiilor invocate :

 • art. 93 : Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale.
 • art. 125 alin. (2) : Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping în care personal medical sau farmacişti recomandă ori avizează produse alimentare destinate minorilor, produse şi tratamente medicale sau suplimente alimentare.
 • art. 128 : Este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum : lit. d) cancer şi alte boli tumorale.

 Membrii Consiliului au constatat că spotul analizat, care a făcut obiectul raportului de monitorizare şi a unei reclamaţii, a avut un conţinut de natură să prejudicieze dreptul publicului la informare corectă, principiu prevăzut expres de normele audiovizuale, potrivit cărora comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale.

 Din perspectiva dreptului publicului la informare corectă, membrii Consiliului au constatat că în cadrul spotului au fost făcute afirmaţii de natură să inducă în eroare publicul, în calitatea lui de consumator, cu privire la veridicitatea informaţiilor prezentate.
 Astfel, în cadrul spotului s-a precizat că produsul ciuperca tibetană în combinaţie cu turmericul indian reprezintă unul dintre cele mai cunoscute remedii tonifiante ale medicinei alternative şi că produsul poate fi administrat în următoarele probleme de sănătate : probleme de ficat, rinichi, stomac, prostată, perturbări hormonale, formaţiuni la nivel uterin sau la nivelul ovarelor, în probleme la nivelul sânului, tiroidei, probleme pulmonare, cardiovasculare, inclusiv în probleme ce ţin de accidente vasculare.

 De asemenea, pe parcursul emisiunii, domnul Cătălin Luca a prezentat o serie de probleme de sănătate pentru care a administrat produsul Ciuperca tibetană, persoanele în cauză beneficiind în unele cazuri de o ameliorare a stării de sănătate, iar în altele chiar de dispariţia afecţiunilor respective.

 Or, având în vedere conţintul afirmaţiilor făcute în spot, potrivit cărora produsul promovat ar constitui unul dintre cele mai cunoscute remedii la medicina alternativă şi că ar avea efecte, prezentate ca garantate, în tratarea unor afecţiuni ale organelor (ficat, rinichi, tiroidă, uter, ovare, plămâni, stomac etc.), membrii Consiliului au constatat că în susţinerea acestora nu au fost prezentate informaţii, date sau studii certificate care să demonstreze astfel de susţineri şi care ar fi fost în măsură să asigure o informare corectă şi completă a telespectatorilor, în calitate de consumator.

 Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că o astfel de promovare nu a respectat principiile de informare corectă a publicului şi de asigurare a unei concurenţe loiale, principii care trebuie să guverneze orice comunicare comercială audiovizuală, în speţă, publicitate şi teleshopping.
 Consiliul consideră că numai respectarea prevederilor legale poate asigura o informare corectă şi completă a publicului telespectator şi o competiţie loială între comercianţii care îşi promovează produsele şi serviciile pe posturile de televiziune.

 În baza raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că spotul în cauză a fost difuzat şi cu încălcarea prevederilor art. 126 alin. (2) din Codul audiovizualului, deoarece produsul „CIUPERCA TIBETANĂ ŞI TURMERICUL INDIAN”, care, potrivit informaţiilor prezentate în spot face partre din categoria produselor suplimente alimentare, a fost promovat de domnul Cătălin Luca, persoană despre care se cunoaşte faptul că este doctor.
 Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshoppind în care suplimentele alimentare sunt recomandate de personal medical.

 Chiar dacă în cadrul spotului analizat nu a fost precizată profesia de doctor a domnului Cătălin Luca, membrii Consiliului au avut în vedere că profesia acestuia este de notorietate. Potrivit site-ului http://dr-catalin-luca.ro/site/, acesta este medic primar de medicină generală cu competenţă în ramuri ale medicinei alternative (apifitoterapie şi ayurveda), iar în alte spoturi publicitare, difuzate în anii precedenţi, se menţiona acest fapt (de exemplu, Decizia nr. 143/2013 : - „Voce din off : Bionatura plus vă oferă Activ Protect Zeolit, garantat de doctorul Cătălin Luca...).

 De asemenea, membrii Consiliului au constatat că spotul de promovare a produsului „CIUPERCA TIBETANĂ ŞI TURMERICUL INDIAN” a fost difuzat şi cu încălcarea prevederilor art. 128 lit. d) din Codul audiovizualului, potrivit cărora este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la cancer şi alte boli tumorale.

 În raport de normele invocate, membrii Consiliului au constatat că în spotul analizat au fost făcute referiri la beneficiile produsului promovat în cazul unor „formaţiuni la nivel uterin sau la nivelul ovarelor”, sintagmă care, din punct de vedere medical, se adresează bolilor tumorale, în condiţiile în care este interzisă menţionarea unor indicaţii terapeutice la astfel de boli în cadrul publicităţii şi teleshoppingului.

 Pentru aceste considerente, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea în legalitate în privinţa spotului publicitar, în sensul ca acesta să respecte condiţiile specifice comunicărilor comerciale prevăzute de legislaţia audiovizuală.