Decizia nr. 447 din 08.09.2015

16.09.2015


envoyer l'article par mail title=


 privind somarea SOCIETÄ‚Å¢II ROMÂNE DE TELEVIZIUNE
 BUCUREÅžTI, Calea DorobanÅ£i nr. 191, sector 1, CUI R 8468440

 pentru postul de televiziune TVR1

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 08 septembrie 2015, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, precum ÅŸi reclamaÅ£iile înregistrate la CNA sub nr. 7693/24.08.2015 ÅŸi nr. 7693/1/25.08.2015 cu privire la emisiunea „ViaÅ£a satului”, ediÅ£iile din 28.06.2016, 26.07.2015 ÅŸi 16.08.2015 difuzate de postul TVR1.
 Postul de televiziune TVR1 aparÅ£ine SOCIETÄ‚Å¢II ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 29,1/25.04.2013 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1270.0-1/15.03.2007).
 ÃŽn urma analizării rapoartelor de monitorizare ÅŸi a vizionării unor secvenÅ£e din emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNÄ‚ DE TELEVIZIUNE a încălcat prevederile art. 30 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să respecte drepturile ÅŸi libertăţile fundamentale ale omului, viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine.

 ÃŽn fapt, postul de televiziune TVR1 a difuzat în data de 28.06.2015, în intervalul orar 10:33 – 12:48, emisiunea ViaÅ£a Satului, prezentată de Dana Constantinescu. Emisiunea a fost structurată în două părÅ£i, fără marcaj de clasificare a programului. ÃŽn cadrul acestei ediÅ£ii a emisiunii, a fost prezentat un reportaj realizat la Ziua Grâului din comuna Diosig, judeÅ£ul Bihor. ÃŽn cadrul acestui reportaj au fost prezentate ÅŸi interviurile acordate de d-na Daliana Ast (reprezentant S.C. NUFARM ROMANIA S.R.L.) ÅŸi de dl. Mihai Budai (reprezentant S.C. AGROIND CAUACEU S.A.)

 Redăm din raportul de monitorizare :
 â€žDaliana Ast vorbeÅŸte despre soiurile de grâu premium.
 Voce din off : Printre noutăţile care au atras atenÅ£ia anul acesta la Diosig se numără ÅŸi soiurile de grâu premium, cu însuÅŸiri excepÅ£ionale de panificaÅ£ie.
 Daliana Ast : Fermierii ÅŸtiu, au capacitatea de a produce proteină foarte ridicată, până la 17%, gluten peste 30-35%, sunt soiuri de grâu cu rezistenţă foarte bună la iernare, până la -30 de grade.
 Reporter : Ohoooo. Parcă nici nu-mi vine să cred.
 Dalian Ast : Da, serios ! Cu rezistenţă la cădere, sunt rezistente la boli, normă redusă la hectar.
 Reporter : Adică, cam cât ?
 Daliana Ast : 150 de … ÃŽntre 130 ÅŸi 170 de kilograme, în funcÅ£ie de masă la o mie de boabe. Sunt niÅŸte soiuri care necesită o tehnologie specială ÅŸi foarte importantă, au capacitate de producÅ£ie foarte mare, însă este esenÅ£ială tehnologia care se aplică, sigur, tehnologia face diferenÅ£a. -Managementul azotului este extrem de important, în sensul că acesta se aplică fracÅ£ionat. Aceste soiuri sunt soiuri care nu înfrăţesc în toamnă, cum se…
 Reporter : Adică, putem să ne speriem puÅ£in văzând că…
 Daliana Ast : Absolut, absolut ! Din păcate… , deci pentru că nu înfrăţesc în toamnă nici nu este necesară o fertilizare de bază în toamnă, ci în primăvară, atunci când ele înfrăţesc, când ne întoarcem după iarnă în câmp nu ne vine să credem când l-am văzut. Are o capacitate foarte mare de înfrăţire, până la 12 fraÅ£i viabili. Am văzut…
 Reporter : Nu sunt poveÅŸti ?!
 Daliana Ast : Nu sunt poveÅŸti, puteÅ£i să discutaÅ£i cu fermierii care le-au avut în cultură. Poate oricare dintre fermieri să facă performanţă, respectând niÅŸte amănunte care fac diferenÅ£a la tehnologia acestor soiuri de grâu premium.
 Voce din off : VedeÅ£i dumneavoastră, natura ne provoacă tot timpul. Un an nu seamănă cu altul, un anotimp cu celălalt, apa, ori e prea multă, ori nu ajunge. Ne confruntăm tot mai des cu situaÅ£ii extreme. ÃŽmbucurător este faptul că ÅŸtiinÅ£a are soluÅ£ii. (...)
 Reporter : ÅžtiÅ£i, acum să nu mă judecaÅ£i greÅŸit, dar am observat foarte multe soiuri străine ÅŸi prea puÅ£ine româneÅŸti.
 Dr. ing. Mihai Budai : Din păcate, ÅŸtim noi ce s-a întâmplat cu cercetarea la noi în Å£ară, ÅŸi dacă în ultimii douăzeci de ani putem spune că am scos un soi sau două de cereale de toamnă, la firmele din exterior scot zece, anual. Normal că progresul genetic este mult mai pronunÅ£at la dânÅŸii, capacitatea de producÅ£ie este net superioară, ÅŸi lucrează foarte mult ÅŸi foarte bine pe calitatea producÅ£iei. Aici, ne referim, conÅ£inut de proteine, conÅ£inut în gluten ÅŸi calitate, în acelaÅŸi timp, a glutenului. De exemplu, ei făcând selecÅ£ia, inclusiv 80%, pe fraÅ£i secundari, nu ca la noi, 80% pe plantă mamă, normal că fraÅ£ii secundari vor avea tendinÅ£a de a fi nivelaÅ£i ca ÅŸi producÅ£ie, talie ÅŸi calitate cu planta mamă. Astfel că, dacă la aceste soiuri străine nu se produce înfrăţirea în toamnă, ea continuă în primăvară, realizând toÅ£i fraÅ£ii fertili. Nu trebuie să treacă ca ÅŸi soiurile româneÅŸti prin perioada de vernalizare, cu temperaturi scăzute ca să le… Să-i ajute să lege spice. Aici vorbim de fraÅ£i. Åži atunci, ca atare, având o înfrăţire foarte puternică ÅŸi extinsă, inclusiv primăvara, cantitatea de sămânţă la hectar e la jumătate, din ce a folosită la soiurile româneÅŸti, adică 150 până la 170 de kilograme, 200-210 în cazurile când întârziem mult semănatul să avem un (neinteligibil) germinativ foarte prost pregătit, ÅŸi uscăciune. Dar, în rest, 150 – 170 de kilograme sunt arhisuficiente, mai mult la hibrizi chiar ajung la 70-80 de kilograme la hectar.”

 Ulterior, într-o altă ediÅ£ie a emisiunii „ViaÅ£a satului”, respectiv în ziua de 26.07.2015, în intervalul 11:13 – 11:31, a fost discutat un subiect referitor la suprafaÅ£a agricolă a României, care în cea mai mare parte este însămânÅ£ată cu grâu românesc.
 Potrivit raportului de monitorizare, „în cadrul acestui subiect s-a realizat o rectificare a unor informaÅ£ii, apreciate de radiodifuzor ca fiind contradictorii, prezentate în două reportaje din ediÅ£iile anterioare. Mai exact, au fost rectificate declaraÅ£iile făcute într-una din ediÅ£iile anterioare (respectiv în 28.06.2015) de doamna Daliana Ast ÅŸi domnul Mihai Budai, la Ziua Grâului în comuna Diosig referitoare la soiurile de grâu străine ÅŸi la cele româneÅŸti.”
 AfirmaÅ£iile celor doi au fost rectificate de radiodifuzor, prezentându-se punctul de vedere oficial al Institutului NaÅ£ional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, prin vocile domnului academician Nicolae Săulescu (ÅŸef secÅ£ie I.N.C.D.A Fundulea), dr. ing. Marian Verzea (director general I.N.C.D.A), dr. ing. Gheorghe Itu (ÅŸef laborator I.N.C.D.A Fundulea).

 ÃŽn legătură cu ediÅ£ia din 26.07.2015 a emisiunii „ViaÅ£a satului”, la CNA s-au primit două sesizări. Aspectele reclamate s-au referit la prezentarea în cadrul emisiunii ViaÅ£a Satului din 26.07.2015, a mai multor fapte neadevărate ÅŸi informaÅ£ii eronate, prejudiciatoare, precum ÅŸi o serie de comentarii ÅŸi titluri de pasaj ofensatoare.
 D-na Daliana Ast ÅŸi dl. Mihai Budai, împreună cu NUFARM ROMANIA S.R.L ÅŸi AGROIND CAUACEU S.A., au întocmit o solicitare de drept la replică către postul de televiziune TVR 1, întrucât aceÅŸtia au considerat că drepturile ÅŸi interesele lor au fost lezate prin informaÅ£iile ÅŸi faptele inexacte ÅŸi neadevărate difuzate în cadrul emisiunii ViaÅ£a Satului din data de 26.07.2015.
 Această solicitare a fost înregistrată la Registratura Generală a Societăţii Române de Televiziune cu nr. de intrare 10591/10.08.2015, ora 13. Urmare a acestei cereri, Societatea Română de Televiziune a furnizat o notă, cu nr. 78458/18.08.2015, către SCA CUNESCU, BALACIU SI ASOCIATII, NUFARM ROMANIA SR ÅŸi AGROIND CAUACEU SA, cu decizia de a nu răspunde pozitiv, întrucât articolul 50 alin.1, lit. c din decizia CNA nr. 220/24.02.2011 prevede că : “Dreptul la replică nu poate fi solicitat in situaÅ£ia in care se solicita replica la replica.”
 De asemenea, Televiziunea Română a ataÅŸat refuzului său o cerere de acordare a unui drept la replică primită de la Institutul de Cercetare ÅŸi Dezvoltare Agricolă Fundulea, pentru emisiunea ViaÅ£a Satului din data de 28.06.2015, legat de ziua grâului din judeÅ£ul Bihor.

 Analizând documentele prezentate în ÅŸedinţă publică, membrii Consiliului au apreciat că modul în care a fost realizată emisiunea „ViaÅ£a satului” din 26.07.2015 a fost de natură să afecteze onoarea ÅŸi reputaÅ£ia petenÅ£ilor Daliana Ast ÅŸi Mihai Budai.

 Astfel, din concluziile raportului de monitorizare au reieÅŸit următoarele aspecte – redăm din acest document :
 â€žÃŽnainte de prezentarea unui fragment dintr-un reportaj difuzat în emisiunea ViaÅ£a Satului din 28.06.2015, în care apar declaraÅ£iile dlui Mihai Budai, vocea din off spune : Åži a venit după două săptămâni doar Ziua Grâului în Bihor, la Diosig (pe ecran este titrat Fenomenul… Diosig, cu caractere albe, pe un fond negru), unde fără scrupule, poate doar cele ale concurenÅ£ei neloiale, fără o minimă documentaÅ£ie comparativă, s-au făcut afirmaÅ£ii care practic… (n.n. în continuarea celor spuse, pe ecran este titrat DesfiinÅ£ează cercetarea agricolă românească). La afirmaÅ£ia colegului nostru, că a observat foarte multe soiuri străine ÅŸi foarte puÅ£ine româneÅŸti, vine un răspuns, daÅ£i-mi voie să-spun, halucinant, nu al unui oarecare, ci al unui doctor inginer în ÅŸtiinÅ£e agronomice ÅŸi cu o funcÅ£ie oficială la Diosig.
 DaÅ£i-mi voie să repetăm spusele deloc gratuite, ci probabil foarte bine plătite ale acestui doctor în ÅŸtiinÅ£e agronomice, doctor făcut pe banii noÅŸtri, ci nu ai viitorilor săi patroni. Deci, cităm : ”în ultimii douăzeci de ani cercetarea ÅŸtiinÅ£ifică agricolă a căzut ÅŸi a creat în acest interval de timp cel mult unul, două soiuri de grâu, în timp ce vrednicii săi patroni au în bilanÅ£ circa zece soiuri anual.”
 ÃŽn cadrul emisiunii s-au difuzat fragmente cu afirmaÅ£iile d-nei Daliana Ast, referitoare la caracteristicile ÅŸi tehnologia unor soiuri de grâu, neprecizându-se dacă este vorba despre soiuri de grâu străine sau româneÅŸti.
 Pe parcursul acestui subiect, pe ecran sunt titrate diferite texte, după cum urmează : Din greÅŸeală în greÅŸeală… spre victoria finală ; Din nou la “specialiÅŸtii” din Bihor.
 După afirmaÅ£iile făcute de dl. Mihai Budai, a fost prezentat ÅŸi punctul de vedere al dr. ing. Mihai Verzea, director general al Institutului NaÅ£ional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea. De asemenea, a fost difuzat un reportaj cu dr. ing. Mihai Verzea, dr. ing. Gheorghe Itu ÅŸi academicianul Nicolae Săulescu, în care aceÅŸtia răspund întrebărilor reporterului în legătură cu caracteristicile unor soiuri de grâu, pe care dna Daliana Ast ÅŸi dl Mihai Budai le-au prezentat într-un reportaj precedent.”

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că unele din afirmaÅ£iile la adresa d-nei Ast ÅŸi a d-lui Budai au fost făcute cu încălcarea dreptului persoanei la onoare ÅŸi reputaÅ£ie, ceea ce contravine prevederilor art. 30 din Codul audiovizualului.
 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să respecte drepturile ÅŸi libertăţile fundamentale ale omului, viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine. Consiliul a considerat că afirmaÅ£iile defăimătoare formulate la adresa celor doi petenÅ£i au fost de natură să îi prejudicieze pe aceÅŸtia.
 Faţă de aceste aspecte, Å£inând cont de criteriile legale de individualizare a sancÅ£iunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din aceeaÅŸi lege, Consiliul a decis sancÅ£ionarea radiodifuzorului SOCIETATEA ROMÂNÄ‚ DE TELEVIZIUNE cu somaÅ£ie publică.

 De asemenea, Consiliul a decis, cu respectarea art. 41 ÅŸi a condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, ca radiodifuzorul să difuzeze dreptul la replică formulat de petenÅ£ii Daliana Ast ÅŸi Mihai Budai numai în ceea ce priveÅŸte prejudicierea dreptului la onoare ÅŸi reputaÅ£ie a acestora, cu respectarea prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 ÃŽn temeiul art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) ÅŸi din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, ÅŸi a art. 144 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :


 Art. 1 : Radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNÄ‚ DE TELEVIZIUNE (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 29.1/25.04.2013 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1270.0-1/15.03.2007 pentru postul de televiziune TVR 1) se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică pentru încălcarea prevederilor art. 30 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 De asemenea, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a acorda petenÅ£ilor Daliana Ast ÅŸi Mihai Budai dreptul la replică numai în ceea ce priveÅŸte prejudicierea dreptului la onoare ÅŸi reputaÅ£ie a acestora, cu respectarea prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNÄ‚ DE TELEVIZIUNE are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune TVR 1 cu somaÅ£ie publică, întrucât, în ediÅ£ia din 26 iulie 2015 a emisiunii „ViaÅ£a satului”, a fost prejudiciată onoarea ÅŸi reputaÅ£ia unor persoane, ceea ce contravine art. 30 din Codul audiovizualului. Potrivit prevederii invocate, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să respecte drepturile ÅŸi libertăţile fundamentale ale omului, viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.