Decizia nr. 444 din 08.09.2015

16.09.2015


envoyer l'article par mail title=


 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 8 septembrie 2015, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA cu nr. 13511/19.11.2014, și 2547/19.03.2015, cu privire la conţinutul spotului publicitar „Uleiul Argan Secret” difuzat de posturile de televiziune B1 TV și România TV.
 Conform constatărilor consemnate în raportul de monitorizare, postul de televiziune B1 TV a difuzat în data de 18.11.2014, ora 16, în cadrul rubricii de publicitate, un spot referitor la Uleiul Aragan Secret.

 Spotul publicitar pentru Uleiul Aragan Secret este delimitat prin coperte neutre unde este indicată adresa de Internet de unde se pot afla informaţii suplimentare cu privire la acest tratament pentru tratarea micozei.
 Voce din off : Unghii încarnate, îngroşate, exfoliate şi sensibile ? Ce coşmar ! S-ar putea să aveţi micoza care vă distruge treptat unghiile. Aceste probleme sunt des întâlnite. Unul din zece oameni suferă de probleme apărute la nivelul unghiilor. Puteţi fi cea mai curată persoană din lume şi totuşi puteţi contacta o micoză.

 Este prezentată declaraţia unei persoane de sex feminin care s-a confruntat cu o astfel de problemă la nivelul unghiilor : Chiar şi eu am contactat o micoză acum doi ani în timp ce încercam o pereche de pantofi.
 Voce din off : Credem că unghiile noastre pot fi mereu sănătoase, până când intervine o problemă. Nu vă complaceţi să fiţi mereu jenaţi de unghiile deteriorate şi nu mai cheltuiţi o avere pe tratamente şi remedii care nu dau rezultate. Uleiul Argan Secret este soluţia perfectă pentru a avea unghii frumoase şi sănătoase. Legendarul ulei de argan, obţinut din fructe recoltate exclusiv din Maroc este un ingredient-determinant în tratamentul eficient al unghiilor. Formula sa naturală conţine şi uleiuri esenţiale care vindecă şi regenerează unghiile. Accesaţi pagina noastră de internet sau sunaţi acum la numerele de telefon afişate. Comandaţi tratamentul pentru unghii cu argan şi veţi primi cadou o pipetă şi un aplicator la un preţ imbatabil. Sunaţi şi luaţi legătura cu operatorii noştri. -Nu rămâneţi indiferenţi când observaţi că aveţi o problemă a unghiilor, pentru că şi o simplă micoză vă poate provoca neplăceri şi netratarea acesteia poate duce la complicaţii. Aşa încât nu mai aşteptaţi ! Uleiul Argan Secret este remediul pentru combaterea unghiilor încarnate, deteriorate, îngroşate, exfoliate sau decolorate. Aplicaţi pe unghii tratamentul cu ulei de argan, zilnic, pentru a avea unghii puternice, sănătoase şi regenerate. Experienţele împărtăşite de mii de clienţi satisfăcuţi au arătat că doar cu ajutorul Aragn Secret puteţi scăpa de micozele inestetice. Mărturiile tuturor certifică succesul acestui produs.

 În continuare sunt prezentate părerile persoanelor care au folosit Uleiul Aragan Secret. O femeie face următoarele afirmaţii : « De când folosesc tratamentul de unghii Argan Secret am scăpat de micoze de aproximativ un an. În sfârşit voi putea purta sandalele mele preferate ». De altfel, un bărbat mărturiseşte : « Tratamentul pentru unghii cu Ulei de Aragan Secret mi-a vindecat unghiile şi a prevenit dezvoltarea unghiei încarnate ». Mai mult, o altă persoană apreciază produsul : « Am primit de la o prietenă tratamentul Argan Secret şi nu mi-a venit să cred cât de eficient este. Mi-a soluţionat complet problemele ».
 Voce din off : V-aţi convins, deci, care este soluţia imediată în privinţa refacerii rapide şi eficiente a unghiilor dumneavoastră. Nu mai aşteptaţi ! Accesaţi pagina noastră de Internet sau sunaţi acum la numerele de telefon afişate. Comandaţi tratamentul pentru unghii cu argan şi veţi primi cadou o pipetă şi un aplicator la imbatabilul preţ afişat pe ecran. Sunaţi şi luaţi legătura cu operatorii noştri. Descrierea produsului este reluată în cadrul aceluiaşi spot publicitar, însă cu câteva modificări de conţinut.
 Voce din off : Unghii încarnate, îngroşate, exfoliate şi sensibile ? Ce coşmar ! S-ar putea să aveţi micoza care vă distruge treptat unghiile. -Aceste probleme sunt des întâlnite. Unul din zece oameni suferă de probleme apărute la nivelul unghiilor. Puteţi fi cea mai curată persoană din lume şi totuşi puteţi contacta o micoză. Credem că unghiile noastre pot fi mereu sănătoase, până când intervine o problemă. Nu vă complaceţi să fiţi mereu jenaţi de unghiile deteriorate şi nu mai cheltuiţi o avere pe tratamente şi remedii care nu dau rezultate.
 Este prezentată declaraţia unei femei care s-a confruntat cu probleme la nivelul unghiilor : Chiar şi eu am contactat o micoză acum doi ani în timp ce încercam o pereche de pantofi.
 Voce din off : Credem că unghiile noastre pot fi mereu sănătoase, până când intervine o problemă. Nu vă complaceţi să fiţi mereu jenaţi de unghiile deteriorate şi nu mai cheltuiţi o avere pe tratamente şi remedii care nu dau rezultate. Uleiul Aragan Secret este soluţia perfectă pentru a avea unghii frumoase şi sănătoase. Legendarul ulei de argan, obţinut din fructe recoltate exclusiv din Maroc, este un ingredient-determinant în tratamentul eficient al unghiilor. Formula sa naturală conţine şi uleiuri esenţiale care vindecă şi regenerează unghiile. Accesaţi pagina noastră de internet sau sunaţi acum la numerele de telefon afişate. Comandaţi tratamentul pentru unghii cu argan şi veţi primi cadou o pipetă şi un aplicator la un preţ imbatabil. Sunaţi şi luaţi legătura cu operatorii noştri. Nu rămâneţi indiferenţi când observaţi că aveţi o problemă a unghiilor, pentru că şi o simplă micoză vă poate provoca neplăceri şi netratarea acesteia poate duce la complicaţii. Aşa încât nu mai aşteptaţi ! Uleiul Argan Secret este remediul pentru combaterea unghiilor încarnate, deteriorate, îngroşate, exfoliate sau decolorate. Aplicaţi pe unghii tratamentul cu ulei de argan, zilnic, pentru a avea unghii puternice, sănătoase şi regenerate. Experienţele împărtăşite de mii de clienţi satisfăcuţi au arătat că doar cu ajutorul Aragan Secret puteţi scăpa de micozele inestetice.

 Pentru a evidenţia eficienţa produsului sunt expuse părerile clienţilor care au urmat tratamentul cu Ulei Argan Secret. « De când folosesc tratamentul de unghii Argan Secret am scăpat de micoze de aproximativ un an. În sfârşit voi putea purta sandalele mele preferate », declară o femeie care a utilizat Uleiul Argan Secret. Totodată, un bărbat face următoarea afirmaţie : « Tratamentul pentru unghii cu ulei de argan, Argan Secret, mi-a vindecat unghiile şi a prevenit dezvoltarea unghiei încarnate ». De asemenea, o altă persoană mărturiseşte : « Am primit de la o prietenă tratamentul Aragan Secret şi nu mi-a venit să cred cât de eficient este. Mi-a soluţionat complet problemele ».
 Voce din off : Mărturiile tuturor certifică succesul acestui produs. V-aţi convins, deci, care este soluţia imediată în privinţa refacerii rapide şi eficiente a unghiilor dumneavoastră. Nu mai aşteptaţi ! Accesaţi pagina noastră de internet sau sunaţi acum la numerele de telefon afişate. Comandaţi tratamentul pentru unghii cu argan şi veţi primi cadou o pipetă şi un aplicator la imbatabilul preţ afişat pe ecran. Sunaţi şi luaţi legătura cu operatorii noştri. Un om sănătos este cu siguranţă un om mai fericit !

 Spotul publicitar începe cu imagini detaliate în care sunt prezentate unghii de la picioare şi de la mâini afectate de micoză. Aceste imagini cu unghii încarnate, deteriorate, îngroşate, exfoliate şi decolorate sunt expuse în amănunt, iar printr-o reprezentare grafică se descrie cum anume unghia este distrusă treptat de către micoză. Totodată, sunt difuzate cadre cu persoane care se plimbă pe stradă şi se insistă asupra unei secvenţe în care sunt arătate picioarele unei femei încălţate cu papuci. În continuare, sunt prezentate imagini cu unghii infectate, acestea sunt îngălbenite, îngroşate şi fisurate. Pentru a exemplifica rezultatul tratamentului sunt rulate imagini cu unghii de la mâini şi de la picioare înainte de a folosi Ulei Argan Secret, dar şi după întrebuinţarea acestuia.
 După descrierea Uleiului Aragan Secret, pe ecran sunt afişate informaţii cu privire la costul acestuia : Comandaţi acum/Preţ promoţional 149 RON + Transport. Aceste informaţii sunt însoţite de imaginea reprezentând Uleiul Aragan Secret alături de cadoul oferit la comanda acestui tratament, un aplicator şi o pipetă.
 Pe tot parcursul spotului, pe ecran sunt titrate mijloacele de achiziţionare a produsului : numărul de telefon şi adresa web. Spotul publicitar la Ulei Aragan Secret are o durată de 5 minute. Spotul publicitar a fost difuzat de postul de televiziune B1 TV şi în data de 19.03.2015, ora 14:34, în cadrul rubricii de publicitate.
 De asemenea, conţinutul spotului a fost regăsit în cadrul emisiunii de teleshopping difuzată de România TV în data de 06.01.2015, ora 12:52. -În acest caz, a fost difuzată o variantă trunchiată a spotului difuzat de postul de televiziune B1 TV, cu durata de 3 minute, Voce din off : Unghii încarnate, îngroşate, exfoliate şi sensibile ? Ce coşmar ! S-ar putea să aveţi micoza care vă distruge treptat unghiile. Aceste probleme sunt des întâlnite. Unul din zece oameni suferă de probleme apărute la nivelul unghiilor. Puteţi fi cea mai curată persoană din lume şi totuşi puteţi contacta o micoză.
 Este prezentată declaraţia unei persoane de sex feminin care s-a confruntat cu o astfel de problemă la nivelul unghiilor : Chiar şi eu am contactat o micoză acum doi ani în timp ce încercam o pereche de pantofi. Voce din off : Credem că unghiile noastre pot fi mereu sănătoase, până când intervine o problemă. Nu vă complaceţi să fiţi mereu jenaţi de unghiile deteriorate şi nu mai cheltuiţi o avere pe tratamente şi remedii care nu dau rezultate. Uleiul Argan Secret este soluţia perfectă pentru a avea unghii frumoase şi sănătoase. Legendarul ulei de argan, obţinut din fructe recoltate exclusiv din Maroc este un ingredient-determinant în tratamentul eficient al unghiilor. Formula sa naturală conţine şi uleiuri esenţiale care vindecă şi regenerează unghiile. Accesaţi pagina noastră de internet sau sunaţi acum la numerele de telefon afişate. Comandaţi tratamentul pentru unghii cu argan şi veţi primi cadou o pipetă şi un aplicator la un preţ imbatabil. Sunaţi şi luaţi legătura cu operatorii noştri. Nu rămâneţi indiferenţi când observaţi că aveţi o problemă a unghiilor, pentru că şi o simplă micoză vă poate provoca neplăceri şi netratarea acesteia poate duce la complicaţii. Aşa încât nu mai aşteptaţi ! Uleiul Argan Secret este remediul pentru combaterea unghiilor încarnate, deteriorate, îngroşate, exfoliate sau decolorate. Aplicaţi pe unghii tratamentul cu ulei de argan, zilnic, pentru a avea unghii puternice, sănătoase şi regenerate. Experienţele împărtăşite de mii de clienţi satisfăcuţi au arătat că doar cu ajutorul Aragn Secret puteţi scăpa de micozele inestetice. Mărturiile tuturor certifică succesul acestui produs.

 În continuare sunt prezentate părerile persoanelor care au folosit Uleiul Aragan Secret. O femeie face următoarele afirmaţii : « De când folosesc tratamentul de unghii Argan Secret am scăpat de micoze de aproximativ un an. În sfârşit voi putea purta sandalele mele preferate ». De altfel, un bărbat mărturiseşte : « Tratamentul pentru unghii cu Ulei de Aragan Secret mi-a vindecat unghiile şi a prevenit dezvoltarea unghiei încarnate ». Mai mult, o altă persoană apreciază produsul : « Am primit de la o prietenă tratamentul Argan Secret şi nu mi-a venit să cred cât de eficient este. Mi-a soluţionat complet problemele ».
 Voce din off : Nu rămâneţi indiferenţi când observaţi că aveţi o problemă a unghiilor, pentru că şi o simplă micoză vă poate provoca neplăceri şi netratarea acesteia poate duce la complicaţii. Aşa încât nu mai aşteptaţi ! Uleiul Argan Secret este remediul pentru combaterea unghiilor încarnate, deteriorate, îngroşate, exfoliate sau decolorate. Aplicaţi pe unghii tratamentul cu ulei de argan, zilnic, pentru a avea unghii puternice, sănătoase şi regenerate. Experienţele împărtăşite de mii de clienţi satisfăcuţi au arătat că doar cu ajutorul Aragan Secret puteţi scăpa de micozele inestetice. Mărturiile tuturor certifică succesul acestui produs. V-aţi convins, deci, care este soluţia imediată în privinţa refacerii rapide şi eficiente a unghiilor dumneavoastră. Nu mai aşteptaţi ! Accesaţi pagina noastră de internet sau sunaţi acum la numerele de telefon afişate. Comandaţi tratamentul pentru unghii cu argan şi veţi primi cadou o pipetă şi un aplicator la imbatabilul preţ afişat pe ecran. Sunaţi şi luaţi legătura cu operatorii noştri. Un om sănătos este cu siguranţă un om mai fericit !

 După descrierea Uleiului Aragan Secret, pe ecran sunt afişate informaţii cu privire la costul acestuia : Comandaţi acum/Preţ promoţional 149 RON + Transport. Aceste informaţii sunt însoţite de imaginea reprezentând Uleiul Aragan Secret alături de cadoul oferit la comanda acestui tratament, un aplicator şi o pipetă.
 Pe tot parcursul spotului, pe ecran sunt titrate mijloacele de achiziţionare a produsului : numărul de telefon 031.005.55.66 şi adresa web : interro_liens_callback

 În urma vizionării şi analizării variantelor spotului publicitar, care au făcut obiectul raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea prevederilor art. 93 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Potrivit dispoziţiilor invocate, comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale. Membrii Consiliului au constatat că ambele variante ale spotului analizat, conţin afirmaţii de natură să inducă în eroare publicul, în calitatea lui de consumator, cu privire la veridicitatea informaţiilor prezentate.

 Astfel, în respectiva variantă a spotului se fac următoarele afirmaţii „doar cu ajutorul Aragan Secret” puteţi scăpa de micozele inestetice, „Tratamentul pentru unghii cu Ulei de Aragan Secret mi-a vindecat unghiile şi a prevenit dezvoltarea unghiei încarnate”, „De când folosesc tratamentul de unghii Argan Secret am scăpat de micoze”, afirmații care atestă cu certitudine realitatea informaţiilor comunicate, în susţinerea acestora nu au fost prezentate date certe sau studii care să confirme ipoteza enunţată în conţinutul spotului publicitar, date necesare şi care ar fi fost în măsură să asigure o informare corectă şi completă a telespectatorilor, ca potenţiali pacienţi.

 Prin urmare, membrii Consiliului consideră că afirmaţiile respective au o formulare ambiguă, în condiţiile în care în susţinerea acestora nu au fost prezentate date certe sau studii care să confirme ipoteza enunţată în conţinutul spotului publicitar, date necesare şi care ar fi fost în măsură să asigure o informare corectă şi completă a telespectatorilor, ca potenţiali pacienţi.
 Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că o astfel de promovare este de natură să inducă în eroare publicul cu privire la corectitudinea informaţiilor prezentate în spot, fapt de natură a prejudicia interesele publicului în calitate de consumator.
 Or, principiile de informare corectă a publicului şi de asigurare a unei concurenţe loiale trebuie să guverneze orice comunicare comercială audiovizuală, în speţă, publicitate şi teleshopping.
 Consiliul consideră că numai respectarea prevederilor legale poate asigura o informare corectă şi completă a publicului telespectator şi o competiţie loială între comercianţii care îşi promovează produsele şi serviciile pe posturile de televiziune.

 De asemenea, membrii Consiliului au constatat că prin difuzarea imaginilor detaliate, în care sunt prezentate unghii de la picioare şi de la mâini afectate de micoză, cu unghii încarnate, deteriorate, îngroşate, exfoliate şi decolorate expuse în amănunt, ca și prin reprezentarea grafică prin care se descrie cum anume unghia este distrusă treptat de către micoză, conținutul spotului nu respectă principiile de protecție a minorului.

 Pentru aceste considerente, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea în legalitate în privinţa spotului publicitar în sensul ca, în situaţia difuzării spotului, cât și în situația reluării difuzării acestuia, să respecte condiţiile specifice comunicărilor comerciale prevăzute de legislaţia audiovizuală.