Decizia nr. 444 din 07.04.2009

07.04.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
pentru postul de radio KISS FM

S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L C.U.I. 4747298
B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, etaj 8, sector 2
BUCUREŞTI

pentru postul de radio KISS FM
Splaiul Independenţei nr. 202 A etaj 12, sector 6
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 07 aprilie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind emisiunea „Cronica cârcotaşilor", ediţiile din perioada 06-30.03.2009 difuzate de postul KISS FM, precum şi reclamaţia înregistrată la CNA sub nr. 4465/24.03.2009.

Postul de radio KISS FM aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 022.4/28.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 070.0/04.10.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 28 alin. (1) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 16 alin. (1) şi (3) din acelaşi act normativ.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

La art. 28 alin. (1) din Codul audiovizualului se prevede că, producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare.

Conform prevederilor art. 16 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului, criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora, iar criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :

  • (...) „lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
  • lit. k) calitatea şi tipologia limbajului ;
  • lit. l) genul sau temele producţiilor audiovizuale.”

Membrii Consiliului au constatat că mai multe ediţii ale emisiunii „Cronica cârcotaşilor", difuzate în perioada 06-30 martie 2009, au conţinut expresii licenţioase şi comentarii pe teme sexuale, conţinut nepotrivit în raport de ora de difuzare, fapt de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a minorilor.

În fapt, în data de 06 martie 2009, în intervalul orar 07.00-10.00 postul KISS FM a difuzat emisiunea „Cronica cârcotaşilor« , moderată de domnii Şerban Huidu, Mihai Găinuşă şi Cătălin Dezbrăcatu. În cadrul emisiunii, prezentatorii au făcut referire la publicarea unor poziţii sexuale în „Suplimentul Special Libertatea ». Pornind de la acest fapt, prezentatorii au făcut comentarii cu conotaţii sexuale, folosind un limbaj licenţios, nepotrivit în raport de ora de difuzare, ceea ce contravine legislaţiei audiovizuale privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe. Exemplificăm din raportul de monitorizare :

• Emisiunea Cronica cârcotaşilor, ediţia din 06.03.2009(ora 08:10)

„Huidu : Pe mijlocul acestui supliment gratuit, interzis celor sub 18 ani, aveţi, mă’ nţelegeţi, Şapte poziţii ca să fii campion la sex. Şi avem mai multe, uite vă las pe voi să vă imaginaţi cam despre ce e vorba. „Stând în picioare”, mie mi se pare complet irealizabil această poziţie, mă scuzaţi…
Huidu : Pentru că-ţi trebuie o autostradă ca să poţi să faci ceva stând în picioare, dacă mă-nţelegeţi.
Huidu : „Linguriţa”. Deci „linguriţa” pare a fi destul de drăguţă şi cuminte, cum să spun. „69”. „69” nu ne interesează. „Căţeluşul”. Deci poziţia „căţeluşul”...
Huidu : ... seamănă mai mult cu poziţia „capră”, dacă mă întrebaţi pe mine, dar... „Misionarul”, hmm. „Călăreţul” şi „Broscuţa”. Sigur că da. Este o broscuţă cu gura mică.
Dezbrăcatu : Ştii care mi-a plăcut mie cel mai mult de acolo ? Singuraticul.

Emisiunea „Cronica cârcotaşilor« , din 13.03.2009, a cuprins, la ora 08.50, sceneta intitulată „Ungurul bulan », în cadrul căreia a fost prezentat un interviu (virtual) cu „Sexy Brăileanca". Comentariile protagoniştilor interviului, transmis pe post, au conţinut aluzii sexuale.

Redăm din raportul de monitorizare :

• 13.03.2009

Sceneta „Ungurul bulan” difuzată în data de 13 martie a.c., ora 08:50, în cadrul emisiunii Cronica Cârcotaşilor :

Huidu : Apropo de Sexy Brăileanca, avem un interviu cu ea, un interviu aproape real şi adevărat.
Nyaky : (…) Sexy Brăileanca ?
Brăileanca : Da ?
Brăileanca : Îmi lipsesc mângâierile lui… şi pofta aceea nebună de viaţă care i se citea în priviri.
Nyaky : Sigur că-i atent. Cum l-ai înşelat, cum ţ-o dat un box în gură. Da auzi ? Îţi place chiar atât de mult să faci sex ?
Nyaky : (…) Da cu Tolea ai tras aşa un sex de despărţire ?
Brăileanca : Normal că da şi nu o dată dar de mai multe ori, până la epuizare.
Nyaky : ...Tu, nebună, tu. De aia te vedem noi obosită la televizor. Tu, nesătulo, tu. Da-i bun la pat Tolea ?
Brăileanca : Vreau să ştiţi că Tolea este în pat ca un adevărat animal de pradă.
Nyaky : Ca un leu sau cum ? Aşa macho îi ?
Brăileanca : În pantaloni are ca un compresor.
Nyaky : Compresor ? … Dacă are pantalonii aşa largi îi împrumut pickamer-ul meu, băi. Păcat că acuma-i în puşcărie şi nu o să-l mai prea folosească, sau poate da, la duşuri. Săracul. Taci mă, nu mai râde. Tu ştii ce naşpa-i în puşcărie ?
Nyaky : No, bun. Ş-acuma surpriza. Să te-asculţi dimineaţa la cronicuţă că te-am înregistrat şi te-am făcut din vorbele tale. Şi dacă eşti liberă te aştept pe la mine că am un gater. Eu nu-l ţin în pantaloni. Eu îl ţin în şură.

În emisiunea „Cronica cârcotaşilor« , ediţia din 20 martie 2009, radiodifuzorul a difuzat, la ora 09.16, piesa muzicală „Fuck you România », aparţinând formaţiei Paraziţii.

După un scurt comentariu referitor la sancţionarea de către CNA a postului de televiziune Kiss TV, care a difuzat într-unul din programele sale videoclipul muzical „De ziua ta” interpretat de formaţia Paraziţii, unul dintre moderatorii emisiunii a făcut următorul comentariu :

(Ora difuzării - 09:16)

Huidu : Aveam aici o melodie şi vreau să o difuzez, că aş vrea să mai luăm o amendă. Nu ştiu dacă e aia cenzurată sau nu. Cam asta e România. Avem o dedicaţie pentru toate animalele de la OTV şi toate animalele care stau şi se uită.

În continuare, postul KISS FM a difuzat piesa muzicală „Fuck you România", care a conuţinut un limbaj licenţios.

Redăm din raportul de monitorizare :

20.03.2009 Emisiunea : Cronica cârcotaşilor. Transcriere de text din piesa « FUCK YOU ROMANIA »

Vreau să dau bani falşi de pomană
să fac trafic legal când staţi geană
vreau să fac politică mă cheamă datoria
sloganul meu electoral e : Fuck you România
(…)
încerc să-mi depăşesc condiţia
stresat financiar vă ruinez armonia
azi platforma program devine Fuck you România
(…)
La Parlament iei masa cu 60.000 porţii duble
aveţi de reduceri şi când mergeţi la curve
vezi pe tv judecători la curul gol dansând nasol
fără control după o supradoză de prostamol
(…)putem discuta elevat sau să ne dam în cap
în căcat sa rămânem corecţi nu pare indicat
(…)sloganul meu electoral e : Fuck you România
(…)
În aceste vremuri tulburi
…când tot mai mulţi strigă « Fuck you România »
o să o luam la eM. U. I. E. in U. E. repede
deci cum să ne pese de PSD, ah ?...văd popi hoţi, beţi morţi, nu poa’ să se abţină
trag de buci puştoaice în timp ce se închină
(…)
te rupe-n cur, te dezbracă
mă **** albă încă mă îmbracă si....
…vreau să fac politică mă cheamă datoria
sloganul meu electoral e : Fuck you România

După difuzarea piesei trupei paraziţii, moderatorul Huidu a precizat : Sloganul meu electoral e „Fuck you România”. Foarte bine. Pentru europarlamentare. Vrem să o luăm la eM.U.I.E. în UE, deci după cum aţi auzit.
Dezbrăcatu : E foarte bine că la CNA deschid la 10. (…)

Membrii Consiliului au constatat că producţia muzicală, transmisă de postul KISS FM, a abundat în folosirea unui limbaj licenţios, explicit sau lesne de dedus, piesă muzicală difuzată într-un interval orar necorespunzător în raport de conţinutul ei, respectiv la ora 09.16, oră la care copiii au acces neîngrădit la audiţia programelor.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor în cadrul serviciilor de programe, iar respectarea principiului interesului superior al copilului trebuie să primeze în orice program audiovizual, având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a acestora, generată de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală.

Conform normelor legale în vigoare, această protecţie se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor ce pot afecta minorii în intervale orare la care aceştia nu au acces la programele respective.

Membrii Consiliului apreciază că, în scopul asigurării protecţiei copiilor în programele audiovizuale, radiodifuzorii au obligaţia de a ţine cont de psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, calitatea şi tipologia limbajului, genul sau temele producţiilor audiovizuale, obligaţie instituită prin prevederile art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului.

Sub acest aspect, Codul audiovizualului prevede la art. 28 alin. (1) din capitolul « Programele muzicale şi protecţia copiilor » că producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare, prevedere de care postul de radio KISS FM nu a ţinut cont.

Consiliul consideră că aspectele reţinute sunt cu atât mai grave cu cât postul KISS FM, deşi cunoştea faptul că difuzarea unei piese muzicale cu un astfel conţinut contravine prevederilor privind protecţia copilului, lucru afirmat şi de către moderatorii emisiunii, acesta a optat pentru transmisia melodiei „Fuck you România", acceptând implicit eventuala sa sancţionare de către Consiliu.

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat raportul de monitorizare referitor la conţinutul emisiunii „Cronica cârcotaşilor", ediţia din data 30 martie 2009, constatând că radiodifuzorul a încălcat şi prevederile art. 25 alin. (3) raportate la art. 29 din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă difuzarea oricărei forme de publicitate sau de promovare la produse cu caracter pornografic.

La art. 29 din Codul audiovizualului se prevede că, publicitatea şi teleshoppingul se supun cerinţelor şi criteriilor de protecţie a copiilor.

Astfel, în cadrul emisiunii „Cronica Cârcotaşilor” difuzată de postul de radio Kiss FM în data de 30 martie 2009, la ora 08.43, moderatorii au comentat o ştire referitoare la căsătoria dintre „baba porno şi un canadian porno”.

Pe parcursul comentariului, unul dintre moderatori a recomandat accesarea site-ului www.happyfish.ro pentru a putea fi vizionat un serial „foarte interesant ... despre ăştia porno”.

Huidu : Avem o veste îngrozitoare pentru piticul porno. Simona Senzual, intelectualul porno ş.a.m.d. Deci toţi oamenii porno. Deci tot ce rămâne porno la televizor are o mare problemă, pentru că baba porno se mărită cu un canadian porno şi o să plece în Canada. Până şi baba porno s-a săturat de ţara asta porno. Deci a plecat în Canada.
Dezbrăcatu’ : Da, ai văzut ? A apărut motociclistul porno, beţivul porno, prezentatorul porno.
Huidu : Toţi sunt porno. Vă recomand pe happyfish.ro. Este un serial foarte interesant făcut de un grafician şi acolo este un serial despre ăştia porno de la televizor : despre piticul porno, despre supăratul porno, în general. Şi acolo finalul este foarte interesant. Să-l priviţi dacă-l găsiţi.

Site-ul www.happyfish.ro conţine o secţiune pornografică, care oferă informaţii şi materiale video referitoare la industria filmelor pentru adulţi, inclusiv secvenţe din filme de acest gen. De asemenea, site-ul este o sursă de promovare a caselor de producţii de filme pentru adulţi din România.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au constatat că a fost prezentată o rubrică dedicată industriei pornografice cuprinsă pe un site, promovare interzisă de legislaţia audiovizuală.

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au luat în discuţie şi reclamaţia, înregistrată la CNA sub nr. 4465/24.03.2009, referitoare la difuzarea unui scenete în cadrul căreia a fost promovat un comportament xenofob la adresa cetăţenilor de etnie maghiară din România.

Analizând raportul de monitorizare, întocmit în baza reclamaţiei menţionate mai sus, Consiliul a constatat că sesizarea petentului este întemeiată.

În data de 22.03.2009, de la ora 08.50, în cadrul emisiunii „Matinal de weekend« , postul KISS FM a difuzat sceneta cu titlul „Ungurul bulan ». Sceneta difuzată în cadrul acestei emisuni matinale a constituitt reluarea celei din emisiunea „Cronica cârcotaşilor", din data de 16.03.2009, de la ora 08:47.

Prezentatorul matinalului a anunţat astfel difuzarea acestei scenete :

Raul Brebu (moderator al emisiunii Matinal de week-end) : „Ne îndreptăm spre rubrica Ungurilor bulani şi mai târziu ascultăm Akon - Smack That.

Text scenetă (transcriere) :

Personaj 1 : Bă, vine ungurul ! St ! Ascundeţi-vă aici după pat ! Hai repede !
Personaj 1 : Mă, tu eşti prost ? Noi ţi-am organizat o petrecere şi tu ne strici surpriza ?
Ungurul : Da’ pentru ce ?
Personaj 1 : Îi ziua ta, bă, animal !
Personaj 1 : A ta şi a ungurilor din toată lumea.
Personaj 2 : Ungure, din partea mea un steag multicolor roşu, alb, galben, albastru, verde. Simbolul prieteniei noastre, ungure.
Personaj 1 : Du-te mă. Ce ungur eşti tu mă ? Aşa te bucuri tu de ziua ta ?
Personaj 1 : Măi, da nu-i voie să fii supărat de Ziua ungurilor, măi.
Copchilu’ : Cum vă putem înveseli nenea ? Vă cântăm imnul secuiesc ?
Ungurul : Am nişte pretini din Debrecen, mă aşteaptă afară. Pot să vină şi ei la chef aici ?
Personaj 1 : Amu, no. Vo 2-3 acolo. Da’ nu mulţi. Să nu feştiţi casa băi, zăbălosule.
Ungurul : Pista, Iancsi, Zoly, Ferry gyere ide drago !
Personaj 1 : Băi, da numa doi. Băi ! Hei ! Băi, nu toţi ! Băi ! Ungure te sparg !
Ungurul : Az a szép, az a szép akinek a szeme kék, akinek a szeme kék
Personaj 1 : Ieşiţi afară !

Membrii Consiliului au constatat că sceneta a avut un conţinut ce contravine prevederilor art. 46 alin. (1) din Codul audiovizualului, în sensul cărora este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe.

De asemenea, membrii Consiliului au mai constatat că radiodifuzorul a încălcat şi prevederile art. 101 alin. (1) lit. a) şi alin. (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„- alin.(1) : Comunicarea în cadrul unei emisiuni sau al unui program a numerelor de apel ale serviciilor de telefonie, în scopul invitării publicului de a participa la un joc sau concurs cu premii, trebuie să respecte următoarele cerinţe :

lit. a) să pună la dispoziţie publicului informaţii clare privind tariful aplicat de furnizor pe unitatea de timp, incluzând taxa pe valoarea adăugată şi, după caz, toate taxele suplimentare ;

alin.(3) În cadrul serviciilor de programe de radiodifuziune sonoră, tariful aplicat de furnizorul de servicii de telefonie va fi precizat imediat după comunicarea numărului de apel, astfel încât să fie clar perceput de radioascultător.« În perioada 17-26.03.2009, în cadrul emisiunii „Cronica cârcotaşilor » radiodifuzorul a transmis „concursul Bixtonim", oferind ca premiu câştigătorului concursului un MP3 player.

Pentru participarea la concurs, radiodifuzorul a pus la dispoziţia radioascultătorilor un număr de telefon (respectiv 0722.20.60.20), la care aceştia trebuia să sune şi să răspundă la întrebarea concursului, fără a oferi informaţii privind tariful aplicat de furnizorul de servicii de telefonie.

În acest sens exemplificăm din raportul de monitorizare.

• 17.03.2009 Concurs Bixtonim, ora 09:16

Huidu : A venit primăvara şi nasul înfundat a devenit o problemă. Cârcotaşii au găsit soluţia. Bixtonim este cel mai rapid decongestionant nazal, caracteristică ce reprezintă fundamentul sloganului produsului – Desfundă nasul instantaneu. (…) Răspundeţi la următoarea întrebare şi Bixtonim vă premiază cu un MP3 player. (…) Care este sloganul Bixtonim-ului ? 0722.20.60.20.
Intră prin telefon un radiascultător : „Desfundă nasul instantaneu...”

Conform art. 101 din Codul audiovizualului, atunci când în cadrul unei emisiuni se comunică un număr de telefon, în scopul invitării publicului de a participa la un joc sau concurs cu premii, radiodifuzorul are obligaţia să pună la dispoziţie publicului informaţii clare privind tariful aplicat de furnizor pe unitatea de timp, incluzând taxa pe valoarea adăugată şi, după caz, toate taxele suplimentare

De asemenea, radiodifuzorul avea obligaţia să precizeze tariful aplicat de furnizorul de servicii de telefonie, imediat după comunicarea numărului de apel, lucru ce nu s-a întâmplat, fapt ce contravine prevederilor invocate mai sus.

Luând în considerare toate aceste aspecte, membrii Consiliului au propus şi votat sancţionarea radiodifuzorului cu suma de 5.000 lei, pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 28 alin. (1) raportat la art. 16 alin. (1) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 25 alin. (3) raportat la art. 29, ale art. 46 alin. (1), art. 101 alin. (1) lit. a) şi (3) din acelaşi act normativ.

În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2), ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din aceeaşi lege, şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.. (titular al licenţei audiovizuale nr. R 022.4/28.01.1993, deciziei de autorizare nr. 070.0/04.10.1994 pentru postul de radio KISS FM din Bucureşti) se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 28 alin. (1) raportat la art. 16 alin. (1) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 25 alin. (3) raportat la art. 29, ale art. 46 alin. (1), art. 101 alin. (1) lit. a) şi (3) din acelaşi act normativ.


Către,

S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L
C.U.I. 4747298
B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, etaj 8, sector 2 BUCUREŞTI

pentru postul de radio KISS FM
Splaiul Independenţei nr. 202 A etaj 12, sector 6 BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 444/07.04.2009 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio KISS FM cu amendă în cuantum de 5.000 lei, întrucât, în unele dintre ediţiile emisiunii “Cronica cârcotaşilor”, difuzate în perioada 6-20 martie 2009, comentariile prezentatorilor au avut un conţinut licenţios, nepotrivit orei de difuzare, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor, care au acces neîngrădit la audiţia programelor audiovizuale matinale.

Postul KISS FM a fost sancţionat şi pentru faptul că, în cadrul scenetei „Ungurul bulan" transmise în 22 martie 2009, a fost promovat un comportament xenofob la adresa cetăţenilor de etnie maghiară din România, fapt ce contravine prevederilor Codului audiovizualului.

De asemenea, în emisiunea „Cronica cârcotaşilor" din 30 martie 2009, a fost prezentată o rubrică dedicată industriei pornografice cuprinsă pe un site, promovare interzisă de legislaţia audiovizuală.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.