Decizia nr. 440 din 08.09.2015

15.09.2015


envoyer l'article par mail title=

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 08 septembrie 2015, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare cu privire la difuzarea spotului publicitar pentru promovarea produselor Reuma.tic şi Artro.tic.
 Conform raportului de monitorizare, în perioada mai – iulie 2015, au fost monitorizate principalele posturi de ştiri : B1 TV, Realitatea TV şi România TV.

 Astfel, postul de televiziune România TV a difuzat în data de 11.05.2015, la ora 13:53, după grupajul de publicitate, emisiunea de Teleshopping. Fereastra dedicată transmisiei teleshoppingului a avut o durată neîntreruptă de 5 minute şi a fost separată clar, sonor şi vizual, de programele audiovizuale, prin coperte neutre, cu menţiunea „Teleshopping”, această menţiune fiind afişată şi pe întreaga durată de difuzare, în colţul din stânga sus.

 În cadrul teleshoppingului, a fost difuzat un spot publicitar la produsele Reuma.tic şi Artro.tic. Timpul alocat teleshoppingului pentru produsele Reuma.tic şi Artro.tic a fost de aproximativ 5 minute. Descriere spot :

 Spotul de teleshopping pentru produsele Reuma.tic şi Artro.tic a început cu prezentarea unor persoane care se declarau nemulţumite de faptul că aveau dureri reumatice şi dureri de articulaţii la mâini, picioare, şold, genunchi, gleznă, umăr sau la degetele de la mâini. Pe parcursul spotului au apărut mai multe persoane care îşi aplicau Reuma.tic şi Artro.tic pe zonele afectate, afirmând că în urma aplicării acestor produse durerile au dispărut. Au fost difuzate imagini după folosirea produselor, unde se prezenta faptul că persoanele care le-au utilizat îşi pot desfăşura în mod normal activităţile zilnice.

 În partea de jos a ecranului, pe parcursul descrierii făcute de către clienţi, au fost titrate următoarele informaţii : TOATE DETALIILE PE : ROTELESHOP.RO / TELEFON CU TARIF NORMAL 031 22 600 44. În timpul difuzării spotului, pe ecran au fost afişate următoarele menţiuni : SETUL CE CONŢINE CELE DOUA GELURI ; ACUM LA PREŢ REDUS ! ; SUNATI ACUM SI ECONOMISITI ; STOC LIMITAT ! Comanda ACUM ! Tel : 031 226 00 44 ; PRET VECHI, 229 LEI, TVA INCLUS ; PRET NOU, 169 LEI, TVA INCLUS ; 60 LEI ; SUNATI IN URMATORUL SFERT DE ORA ; 400 GRAME ; 169 LEI ; 10 ZILE LUCRATOARE DREPT DE RETUR.

 Redăm mai jos conţinutul spotului :
 “Florin Condurăţeanu : Vă pup pe suflet ! Sunt Florin Condurăţeanu. Şi vreau să vă povestesc cum puteţi ieşi din marile necazuri aduse de reumatism. Prin Reuma.tic şi Artro.tic.
 Elena Merişoreanu : Eu, mă simt foarte bine de când folosesc aceste alifii extraordinare. Reuma.tic şi Artro.tic.
 Clientă : Nu puteam să mă îngrijesc de gospodărie. Aveam dureri mari în mâini şi în picioare. Am folosit gelul Reuma.tic şi în scurt timp lucrurile s-au schimbat foarte repede.
 Dan Ciotoi : Acum, după ce mă trezesc dimineaţa, îmi dau dau cu gelul Reuma.tic şi după ce îl aplic, simt aşa o căldură foarte plăcută care îţi ia durerea cu mâna.
 Florin Condurăţeanu : Îl vezi pe câte un om încovoiat ca mânerul de la baston. De şale. Rupt de şale, cum zice românul. Sau pe un alt om călcând parcă păşeşte pe cioburi din cauza durerilor aici, la şold, la genunchi, la gleznă. Sau, te doare atât de tare umărul din cauza hachiţelor reumatismului încât nici nu te poţi pieptăna. Voce din off : Profitaţi acum ! Pentru durerile reumatice şi durerile de articulaţii – pachetul Reuma.tic. Livrare gratuită în toată România până la uşa dumneavoastră. Gelul Reuma.tic este acum la preţ redus. De la 229 de lei la doar 169 de lei cu TVA inclus. Sunaţi acum şi economisiţi 60 de lei. Sunaţi în următorul sfert de oră şi primiţi gratuit şi gelul Artro.tic pentru articulaţii. 400 de grame de gel la doar 169 de lei cu TVA inclus şi transport gratuit până la uşa dumneavoastră.
 Elena Merişoreanu : Aveam dureri îngrozitoare de articulaţii. Meseria mea necesită să stau în picioare, în tocuri şi am încercat tot felul de unguente, tot felul de medicamente. Nu mi-au dat niciun rezultat.
 Dan Ciotoi : Aveam dureri groaznice şi nu mai aveam chef să fac nimic. -Mă dureau degetele de la mâini, mă dureau genunchii, picioarele. Mă mişcam cu greu. Îmi era greu să urc o scară.
 Client : Am căutat mijloacele de a-l ţine sub control. Aşa am descoperit gelul Reuma.tic şi sunt un alt om.
 Elena Merişoreanu : De când folosesc aceste alifii – Artro.tic şi Reuma.tic – din plante naturale, mă simt extraordinar.
 Clientă : Durerile din articulaţii au scăzut foarte mult. Eu sunt foarte mulţumită şi pot să recomand tuturor să înceapă cât mai repede să-l folosească.
 Clientă : Am încercat gelul Reuma.tic şi, deja, după câteva zile am văzut că rezultatul este foarte bun. Acum pot să fac orice. Toată ziua umblu ici-colo.
 Voce din off : Profitaţi acum ! Pentru durerile reumatice şi durerile de articulaţii – pachetul Reuma.tic. Livrare gratuită în toată România până la uşa dumneavoastră. Gelul Reuma.tic este acum la preţ redus. De la 229 de lei la doar 169 de lei cu TVA inclus. Sunaţi acum şi economisiţi 60 de lei. Sunaţi în următorul sfert de oră şi primiţi gratuit şi gelul Artro.tic pentru articulaţii. 400 de grame de gel la doar 169 de lei cu TVA inclus şi transport gratuit până la uşa dumneavoastră.
 Dan Ciotoi : Aveam dureri înţepătoare. Parcă aveam ace în genunchi.
 Clientă : Am avut mari dureri de spate şi de încheieturi. Mă mişcam foarte greu. Nu puteam să ies în curte, să dau de mâncare la animale.
 Soţia lui Dan Ciotoi : I-am cumpărat multe produse împotriva durerilor articulare şi reumatice, însă nu a dat rezultate.
 Dan Ciotoi : Foloseam multe calmante, dar nu aveau efect decât pe moment.
 Client : Ajunsesem să mă împac cu ideea, dar am descoperit gelul Reuma.tic şi viaţa mea s-a schimbat. Cu gelul Reuma.tic mă mişc liber, sunt flexibil şi vioi.
 Clientă : Sunt foarte mulţumită cu gelul Reuma.tic, de aceea voi continua să îl folosesc.
 Dan Ciotoi : Vă recomand cu încredere şi responsabilitate gelul Reuma.tic.
 Florin Condurăţeanu : Aceste două produse din plante pe care pe zonele dureroase le întinzi frumos cu un masaj uşor şi parcă vine de undeva o idee bună şi îţi încălzeşte ţesuturile. Îţi face articulaţia din nou mobilă şi parcă îţi ia cu mâna durerile.
 Elena Merişoreanu : Vi le recomand cu toată încrederea. Alifia Artro.tic şi Reuma.tic.
 Voce din off : Profitaţi acum ! Pentru durerile reumatice şi durerile de articulaţii – pachetul Reuma.tic. Livrare gratuită în toată România până la uşa dumneavoastră. Gelul Reuma.tic este acum la preţ redus. De la 229 de lei la doar 169 de lei cu TVA inclus. Sunaţi acum şi economisiţi 60 de lei. Sunaţi în următorul sfert de oră şi primiţi gratuit şi gelul Artro.tic pentru articulaţii. 400 de grame de gel la doar 169 de lei cu TVA inclus şi transport gratuit până la uşa dumneavoastră.

 Potrivit raportului de monitorizare, în perioada iunie  iulie 2015 spotul pentru produsele Reuma.tic şi Artro.tic nu a mai fost difuzat pe posturile de televiziune monitorizate.
 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că spotul care promovează produsele Reuma.tic şi Artro.tic a fost difuzat cu încălcarea prevederilor art. 93 şi 126 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Conform prevederilor invocate :

  • art. 93 - Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale.
  • art. 126 alin. (1) - Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping pentru medicamente şi tratamente medicale sau suplimente alimentare prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane, care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja consumul acestor produse sau tratamente.

 Prin adresa înregistrată la CNA cu nr. 5885/17.06.2015, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor s-a adresat Consiliului pentru a verifica dacă spotul pentru produsele GEL REUMA-TIC şi GEL ARTO – TIC respectă regimul difuzării publicităţii pe posturile de televiziune, întrucât a fost sesizat de un consumator care a achiziţionat aceste produse şi a constatat că nu au efectele din prezentarea generală făcută prin intermediul publicităţii ca fiind benefice în tratarea diverselor tipuri de durere.

 Analizând conţinutul spotului menţionat, membrii Consiliului apreciază că informaţiile prezentate au fost de natură să prejudicieze dreptul publicului la informare corectă şi obiectivă, având în vedere că, prin modul de prezentare, produselor Reuma.tic şi Artro.tic le-a fost atribuite proprietăţi care tratează diferite tipuri de dureri, precum, dureri de spate, de mâini şi de picioare, de şold, de genunchi, de glezne, de articulaţii etc.
 Consiliul consideră că afirmaţiile menţionate în spot reprezintă o posibilitate şi nu un rezultat cert cu privire la ameliorarea simptomelor bolii reumatice, cu atât mai mult cu cât nu sunt prezentate dovezi ştiinţifice ori rezultatele unor studii care să susţină afirmaţiile respective.

 În lipsa unor informaţii suplimentare, aceste afirmaţii sunt de natură să inducă în eroare consumatorii, întrucât sugerează că efectul tratamentului cu Reuma.tic şi Artro.tic este de durată, „îţi ia cu mâna durerile” şi că produsul ajută la atenuarea simptomelor, în comparaţie cu celelalte produse similare care sunt comercializate pe piaţă şi care nu au dat rezultate.
 O astfel de prezentare este contrară dispoziţiilor art. 93 din Codul audiovizualului, potrivit cărora comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale.

 Consiliul consideră că numai respectarea prevederilor legale poate asigura o informare corectă şi completă a publicului telespectator şi o competiţie loială între comercianţii care îşi promovează produsele şi serviciile pe posturile de televiziune.
 De asemenea, membrii Consiliului au constatat că produsele Reuma.tic şi Artro.tic au fost promovate de către Florin Condurăţeanu şi Elena Merişoreanu două personalităţi ale vieţii publice.

 Faţă de această împrejurare, Consiliul a constatat că respectivul spot nu respectă regimul difuzării publicităţii prevăzut la art. 126 alin. (1) din Codul audiovizualului, întrucât recomandarea produselor Reuma.tic şi Artro.tic a fost realizată de două persoane publice, intens mediatizate de posturile de televiziune, respectiv, de dl. Florin Condurăţeanu, jurnalist, om de televiziune cu experienţă despre rolul pe care îl are media în promovarea informaţiilor medicale, şi d-na Elena Merişoreanu, cântăreaţă de muzică populară.

 Or, legiuitorul a interzis difuzarea de publicitate pentru suplimente alimentare sau medicamente, dacă acestea sunt prezentate sau recomandate de persoane publice, apreciind că celebritatea acestora este de natură să încurajeze achiziţionarea produselor promovate în astfel de condiţii.

 Pentru aceste considerente, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea în legalitate în privinţa spotului publicitar pentru promovarea produselor Reuma.tic şi Artro.tic, în sensul ca, în situaţia reluării difuzării lui, să respecte condiţiile specifice comunicărilor comerciale prevăzute de legislaţia audiovizuală.